Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD LED-hez tápegység és fényerőszabályzó
Lapozás: OK   2 / 2
(#) m4dnbri válasza Novak hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
Köszönöm. Volt egy sejtésem, hogy ekkora kondenzátorokat talán fel se lehetne tölteni 12V-tal, de az alapértelmezett prefixre esélyem se volt.
(#) cimopata válasza m4dnbri hozzászólására (») Okt 5, 2011 /
 
Ez a megoldás nem fog jól működni.
A kapcsolás motorok meghajtására alkalmas, valaki nem hozzáértő tetszése szerint átalakította csak arra nem gondolt hogy ez így hülyeség.
Addig oké hogy PWM vezérlő csak nem áramgenerátoros.

Javaslom keress más megoldást van néhány ilyen topik a fórumban.
(#) m4dnbri válasza cimopata hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Tényleg másikat választottam, amit ebben a topicban találtam és lm317t-re épül. Néhány megvalósításbeli problémám akad is vele, de nem elektronikai jellegű. Pl. csak 25 kOhm-os potmétert tudtam beszerezni, ráadásul maga a pot nem trimmer, szóval a dobozkához képest túl nagy, ahogy az a kétállású, billenő kapcsoló is, amit szintén vennem kellett. A felhasználást tekintve egy egyszerű, de szintén kétállású apró nyomógomb megtenné, de csak olyan van, amihez külön vezérlő elektronikát kellene építeni, amihez viszont semmi kedvem és meg se éri a fáradtságot, bár ha kapok hozzá segítséget, lehet, hogy rögtön meggondolom magam.

Arra gondoltam, hogy mielőtt nekiveselkedem az építkezésnek, 3D-ben lerajzolom az egészet és megkérdezem itt a szakikat, hogy működőképes lesz-e, ha tényleg össze is rakom. Kaphatok előzetes instrukciókat? Aztán jöhetnek a képek is (vajon hol nem törlik idővel?).
(#) gabor128 hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van több LED-em, mindegyikhez van egy-egy ellenállás berakva. Ha megpróbáljuk elképzelni a kapcs rajzot, akkor az egyes LED-ekhez van 1-1 tranyo beépítve, melyek emittere közvetlenül a Föld-re megy. Ezeket vezérelném Pic-el (fontos a 0-5V). Ezek párhuzamosan vannak kapcsolva. A LED a másik végére menne a táp ugye. Nos a másik végére szeretnék valami olyan megoldást, hogy 2, vagy 3 párhuzamosan kötött ellenállást rá tudjak kapcsolni egyesével, vagy egyszerre az összes LED-re sorosan. Ezzel az össz áramukat tudnám állítani 2 vagy 3 fokozatban.
Ezt mivel lehetne kapcsolni?
(Tranyora gondoltam, de a UBE szintje el lesz tolva pl.9V-os táp esetén, ami nem igazán illeszkedik a Pic kimenethez.
Magyarul a LED anód és katód felőli részét is szeretném be-, illetve kikapcsolni. Az alsó rész az funkcionális Led vezérlés lesz. A felső rész pedig fényerő állíáts. Már nézelődtem a témában. Úgy tűnik, hogy a fix táp jöhet szóba. Az alsó vezérléssel pedig nem akarom a fényerőt állítani, mert interferenciát fog okozni. Mindenképp kell a felső részre egy független állítási lehetőség.
Valakinek ötlet?
(#) Jhondoe83 hozzászólása Máj 3, 2012 /
 
Egy hasznos cikk, amit a LED tápegység kiválasztásáról tudni érdemes.
(#) olsie hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
Régebbi, kis méretű (feleakkora, mint egy normál ATX) PC tápok is használhatók led tápegységnek világításhoz, ezekből ki lehet venni +12V-on kb. 3-4A közötti áramot. A nem használt vezetékeket ki kell forrasztani, vagy lecsípni és leszigetelni. Nekem is most készült el a ledes világítás a konyhához (ez a harmadik helység a házban, ami saját készítésű ledes világítással rendelkezik), a világítótest 50mm átmérőjű panelon 15db 5050 méretű 20mA-es 3 chipes SMD led, az ellenállások 0805 méretű 100Ohm-os RT-k. Ezekből az izzókból 7-8db lesz felszerelve a meglévő sodronyos halogénvilágítás kiváltására. A tápegységnél még arra kell figyelni, hogy terhelés alatt is stabil feszültséget adjon ki, különben fényerőcsökkenés lesz az eredmény.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
(#) tengo22 hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
üdv
szeretnék készíteni otthon egy üveg polc megvilágítást.
http://orfeusz.unas.hu/spd/orfeusz_946265/5cm_LED_szalag_3db_3528_S...GFEHER erre a LED szalagra gondoltam ebből 60 cm-re lenne szükségem és a számítógépemről szeretném üzemeltetni, a 12 V-os ágról ha bekötnék még egy ilyent: http://orfeusz.unas.hu/spd/unas_268907/12_Vos_stabilizator_1000mAig..._LEDek
akkor ez így megfelelően működne?
(#) rolie válasza tengo22 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Szia!
A számítógép tápegysége stabil 12V-ot ad ki, nincs szükség a külön stabilizátorra. (Ami amúgy sem működne megfelelően, mert a be- és kimenet közt legalább 1-1,5 V-nak kéne lennie, ami itt 0). Nyugodtam kösd közvetlenül a szalagot a tápra (fekete=test, sárga=12V).
(#) Gabiorsi hozzászólása Dec 9, 2012 /
 
Hello!
Lenne egy kérdésem, amire nem találtam visszaolvasva választ.
Most raktam össze az akváriumoknál 1-1 méteres ledszalagot. A tetőre ragasztottam, ahol 2-2 neon is világít. Az adapter (12V 1000 mA) egy időzítős konnektorba van dugva. A problémám az, hogy kb. 1,5 másodpercenként villannak a ledek. Ha kihúzom a tápot, akkor nem. A csavar az egészben az, hogy akkor villognak a ledek, amikor a neonok is égnek, tehát valahogy indukálódik az áram a ledsorra és az villantja be. A kérdésem az volna, hogy mivel tudnám lefogni azt az indukált áramot? Egy ellenállással? Mekkorával?
Gábor
(#) Tyson05 hozzászólása Feb 20, 2013 /
 
Sziasztok!
1 méteres led szalagot akarok működtetni számítógép tápegységről.
Szerintetek megoldható gond nélkül? Nem lesz valami baja a led szalagnak?
Válaszotokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv.: Zé
(#) HERC válasza Tyson05 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /
 
Ledeknek a megfutás miatt áramgenerátor kell ill. célszerű.
Itt is volt írva nézd meg az lm317-et. Ha tudod a ledek mit fogyasztanak.
Folyamatos használatra az ellenállás nem javasolt.
(#) CNC-VelMart hozzászólása Feb 8, 2014 /
 
Sziasztok.
kérdésem volna ehhez a melléklethez(3D rajz), hogy mit hová hogyan? Illetve jók-e a lábkiosztások a kapcsolási rajzon PWM leírás kapcs. rajzal?
Ugyanis nagyon nem értem a 3D rajzon, a Dim - kivezetésen, hogy lehet elég 1 vezeték a PWM-hez, és akkor az milyen PWM?
Mert ugye a 3D rajz szerint a ledek az áramgenerátorból kivezetékelve világítanak nem a PWM-ből, fényerő szabályozva is.
De akkor a linken megadott kapcsolási rajz szerint megépített PWM-et, hogy kell bekötni rá?
Tudnátok készíteni, egy összekötési rajzot a kettőből a megfelelő bekötésre módosítva? Továbbá, hogy a "+3-18V" és a "+V" jelzésű körök ugyebár 1 pontba összekötöttek valójában, csak nem húzták össze őket, A motor helyére mi, hogyan kerül...
köszi.
(#) Saggitarius válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Az 555-el keszult PWM nem alkalmas ebben a formaban LED meghajtasara, mivel a LED-eket konstans arammal kell meghajtani. A linkelt kapcsolasban ez nem talalhato.
Dimming, vagyis fenyerovaltoztatas 2 modon szokott tortenni: 1., PWM dimming, vagyis a kitoltesi tenyezovel szabalyozzuk a feny erosseget 2., analog dimming, vagyis a ledeken atfolyo aram erosseget szabalyozzuk. Mindkettonek vannak elonyei-hatranyai.
Atlag felhasznalok eseten megfelelo a PWM szabalyozas.
(#) CNC-VelMart válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
aha
akkor ezért...
És, akkor tudnál az áramgenerátorhoz megfelelő PWM kapcsolási rajzot amit meg lehet építeni?
az áramgenerátor 1,3,5 W-os 1-6 ledek és panelt duplázva 10W-os 1-4 ledek meghajtására alkalmas.
(#) bored válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
A motor helyére beteszed a LED-et vagy LED-eket, eléje meg egy ellenállást a tápfesztől függően. Áramgenerátor helyett lesz áramkorlátod, a PWM meg intézi a fényerőt. A monitorom mögötti háttérvilágítás így megy, bár az alkalmazott LED szalagban benne vannak az ellenállások 12V tápfeszültséghez, ezért egy 12V-os dugasztápot használok. A dobozoláshoz lusta voltam....
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) CNC-VelMart válasza bored hozzászólására (») Feb 8, 2014 /
 
Ezzel csak pont az a baj, hogy van egy halom ilyen áramgenerátort szereztem és direkt azért vettem, mert erre lehet fényerő-szabályozás, most pedig azt mondod, hogy dobjam ki az áramgenerátort mert, hogy az nem is kell.
Nekem az áramgenerátorhoz kell megfelelő PWM szabályozó mint a 3D rajzon csak nem tudom az milyen és azt kéne megépítenem és nem PWM-hez led "meghajtót".
Jó lenn amit írsz, ha nem fordítanád meg a lényeget, amúgy köszi, hogy segíteni próbálsz, értékelem...
Viszont az eladó aki idehaza forgalmazta a meghajtót az első ilyen áramgenerátort mit vettem tőle és annak elektronikai segítője volt olyan kedves, hogy félreinformált, hogy az az általam hivatkozásos 555 IC-s kapcsolás jó hozzá, mint kiderült nagyon nem... hát úgy látszik tőle sem lesz érdemes vásárolni többet, ha ennyire nem tudja mit árul és mit lehet rákötni.
Azt a 3D-s rajzot is igen nehezet találtam meg, nem is sejtettem, hogy rátalálok valaha is valamilyen formában.
(#) didyman válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Valamit nagyon keverünk.
A 3D-s rajznak amúgy miért van jelentősége? Eleve a kábelezésbe bele lehet kötni, ez nem elektronikailag korrekt rajz, hanem ránézésre-de azzal meg nem sokat lehet kezdeni.
Az áramgenerátorod (mi a típusa amúgy?), ha dimmelhető, és PWM-mel dimmelhető, akkor olyan vezérlőt tartalmaz, ami fogad PWM jelet és ezalapján ő kapcsolja ki-be az áramgenerátort. Az 555-ből épített PWM áramkör így teljesen alkalmas a feladatra, leszámítva azt, hogy a kimenetén lévő FET teljesen felesleges, az 555 kimenetét kell a PWM bemenetre kötni. Tehát nem az 555 fogja a LED-eket közvetlenül kapcsolgatni, nem a motor helyére kerülnek a LED-ek, hanem csak ad egy PWM jelet, amit az áramgenerátor fog majd felhasználni.
Pontosítsuk kicsit a dolgokat, típusok, a PWM megkívánt értékei (feszültség, frekvencia), egyáltalán nem biztos, hogy az eladó volt hülye.
(#) Tomi111 válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Üdv!
Így van, ahogy didyman írja. Az áramgenerátorodról semmit nem írtál. Egy típus, esetleg adatlap? Lehet, hogy jó is hozzá az 555-ös PWM kapcsolás kicsit átalakítva. Ehhez ismernünk kellene a meglévő áramgenerátoraidat.
(#) bored válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Azt nem tudtam, hogy vettél már áramgenerátorokat. Kell róluk valami információ, mint didyman és Tomi111 írták.
(#) CNC-VelMart válasza didyman hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
led driver panel
---------------
Pin ->Description:
VIN ->Positive terminal for 9V-35V DC Power supply
GND ->Power Ground
LED+ ->Connect to the anode of LED
LED- ->Connect to the cathode of LED
EN ->PWM terminal. When applied with +5v or suspended, full amount of current will be output and when connected with ground, output current will be 0.

Részletes adatlap az IC-ről itt
(#) Koree válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia.
Bár én csak mostanában ismerkedek a témával,de egy kis segítséget talán tudok nyújtani.
Az IC adatlapján már is ott a válasz.
Idézet:
„The output current of
MBI6651 can be programmed by an external resistor and LED dimming can
be controlled via pulse width modulation
(PWM) through DIM pin.”

Tehát: A kimeneti áram programozható egy külső ellenállással és a LED fényerő szabályozás kontrollálható impulzus szélesség modulációval a DIM lábon. Nyers fordítással.
Az 555-ös pwm áramkör simán alkalmazható hozzá. Ha +5V-ra kötöd azt a bemenetet a panelon akkor a teljes az IC által maximálisan megengedett áram erősséggel terhelhető a driver panel, ha 0V-ra akkor 0A tehát gyakorlatilag teljes leszabályzásban lesz a panel.Ennek megfelelően kell az 555-ös áramkört méretezni.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) didyman válasza CNC-VelMart hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
TTL 5 V, 1 kHz, 1-100 %.
(#) zenebolond válasza gabi20 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Szia!

És mindezt ledszalaggal??? 3m-es és 12V-os. és mindezt RGB leddel ami 2m-es és szintén 12V-os.
(#) bajuszrichard hozzászólása Dec 15, 2016 /
 
Sziasztok 24v 12w-os ledpanel meghajtásához van valakinek kapcsolási rajza ,(esetleg nyákterve)?
(#) cimopata válasza bajuszrichard hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Rendelj egyet kínából, jobban jársz.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem