A már megépítettnek is működnie kell. Az enyémben ilyen kondenzátorok vannak de szerintem elektrolit is megfelel. A mellékelt táp rajzodon az x el jelölt vezeték zavar. Ez nincs bekötve sehova?
Üdv! Úgy néz ki megoldódott a probléma. Szerintem azért torzult be mivel kevés feszültséget kap az erősítő és teljes basszusnál már igen csak torzít. Magas vagy közepes hangszínen semmi baja. Most már csak azt kéne megoldani, hogy a hangszínszabályzót ki tudjam használni, mivel csak a felénél kezd működésbe lépni addig semmi, de onnantól már szépen vezérli a hangerőt.
Nem tudom melyik ellenállásokra gondolsz? A két diódát tedd be úgy és oda ahogyan Relop berajzolta és a potméter teljes tartományában szabályozható lesz a hangerő.
Javasolnám, az erősítő-hangszín szabályzó áramkört a mellékelt tápegységgel jártasd. Lehetőleg közép leágazásos trafóval.
Jeleztem korábban: ez az összeállítás -főleg a végfok- jobban szereti ha stabil +/- feszről üzemel, mivel itt alapvetően "csak" kis feszültséggel dolgozik, viszont nagy árammal, ezért a legkisebb feszültség csökkenés( akár a pozitív, akár a negatív ágon) is jelentős kimeneti teljesítmény csökkenést, illetve torzítást okoz.
Ilyen egyszerű táppal (amit egyébként én sem értek...illetve értem de ezt max előerősítőhöz lehetne alkalmazni) nem lehet korrekt módon táplálni.
Szia! A piros kerettel a javasolt módosításokat jelöltem.
A táp kérdés áttekintéséhez kérlek írd le milyen transzformátor(ok) állnak rendelkezésedre, szekunder(ek) száma, feszültsége, terhelhetősége lenne érdekes.
Üdv! Az az igazság, hogy mindegyik aszimmetrikus, de eltérő feszültséget adnak le. Van egy középelágazásos trafóm, de annak kicsi a teljesítménye. Feszültségre jó volna, de teljesítményre nem.
Megosztanám, ha tudnám! Max feszültség adatokat tudok mondani, vagy olyan adatokat amelyek rá vannak írva, de nem mindegyiken van olyan. Többet én sem tudok.
A hangszínszabályzónak elég a legkisebb 12V-os transzformátor is, graetz hidas egyenirányítással.
A legnagyobb teljesítményűt - gondolom már kiválasztottad - terheld a végfokkal és a védelemmel. A védelem különválasztása nem tehermentesíti számottevően a végfok tápját.
Akkor a végfok tápját megcsinálhatom aszimmetrikus trafóból is? A védelem szétválasztására azért gondoltam, hogy ne a végfok szűrt tápjáról legyen járatva. Azt hittem, hogy az bezavarhat a végfoknak.
Ez a táp működő képes, hiszen próbáltad is. A gyengéje, hogy terhelésre nagyobb a tápfeszültség esés, és könnyebben beszűrődik az erősítő hangjába az 50Hz-es búgás.
Magam is használtam ilyet, de mikor mód nyílt rá lecseréltem: Link.
Ezt te csináltad? Szép munka!! Az az igazság, hogy én ehhez nem értek. A másik kérdésem az volna, hogy van egy +-22V-os trafóm az jó lehet a végfokhoz? Elvileg a TDA2030A azt még elbírja.
A TDA2030A elviseli a +/-22V-os tápot. Az adatlapja tartalmazza is a tranzisztorokkal kiegészített kapcsolást.
Szerk.: Ha lenne még TDA-s kérdés, írd a témájába.
A fényképen is látható Unitra trafó egykor egy 2x40W os erősítőben volt (ilyent használok a kis tápegységemben, párhuzamosan kötve a szekundereit ), tehát elvileg jó lenne a végfokodhoz, a probléma csak annyi, hogy a +/- 22V (nálam+/-24V) az AC.
Ezt gyök 2-vel felszorzod és máris túllépted DC a TDA2030-ra kapcsolható megengedett maximális feszültséget.
A hangszínszabályzóhoz -szerintem is- a kisebb méretű trafó kellene. Így függetlenítve van az erősítő csúcsáramfelvétel okozta feszültség csökkenéstől is.
Üdv! Nekem ha jól látom sorba vannak és így mérek 15V AC-t. Nekem mind a két oldalon sora van kötve a 230V-nál és a kimeneti oldalon is. Amit én használok az TDA2030A ami tényleg csak +-22Voltot bír el.
Szia!
Megépitetem ezt a szerkezetet
de nagyon brumos ki vetem a tranzisztort meg nem raktam rá tápot akkor el tünt a brum. A pirosal bekeretezet részt elhagytam. Nem értem ott azt a 3,9M omos elenálást.