Fórum témák
» Több friss téma |
Nálunk eleve nem a szokásos árnyékos, északi elhelyezést választottam, hanem a kelet-délkeleti fekvésű sarkot, ahova már korán reggel besüt a nap. Télen sajnos kicsit késik, de amúgy se korán reggel szoktunk vele fűteni. De ha mégis, akkor se rossz.
Ha meg éppen hűteni kell, az általában dél után szükséges, mikor már egy ideje árnyékban van. Az arány fűtés - hűtés között kb. 98 : 2.
A felszerelés után a beltéri cseppvíz tálcájába szoktunk akár petpalackból vizet önteni. megvárjuk míg megjelenik, szépen ki is kell folynia a beöntött víznek.
Akkor ha hűteni kell, érdemes az árnyékos elhelyezést választani, vagy ha az nincs, egyedileg árnyékolni utólag, mondjuk így. Mivel nyugati erkély, délután kb telibe veri a "lenyugvó nap" órák hosszat.
Itt nem nagyon lehetett válogatni, max déli vagy nyugati közt.
De a beltéri felszerelése szempontjából a nyugati oldal előnyösebb volt, a kültéri meg kapott egy utólag felszerelt árnyékolót. Bár különbséget érzetre nem nagyon vettem észre, az árnyékolt, és az árnyékolás nélküli működésben, azért merült fel ez a kérdés.
Az "árnyékoló" megakadályzza hogy a meleg levegő "kimenjen " az erkélyről és csak a klíma körül forog . Jobban jársz ha eltávolítod , tovább fog "élni" a kültéri . Ha "belevilágít " a napocska az kisebb baj mintha nem tudja lefújni magáról a hőt ...
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:10
Attól, hogy beleütközik az árnyékolóba, jobbra, balra, alul és felül is bőven el tud áramlani a levegő...
Ne hidd ! A meleg felfelé száll és megreked . Találkoztam olyan klímával ami "csak" üveg tető alatt volt és befulladt , napközben túlnyomásra leállt , csak hüvösben volt hajlandó dolgozni amíg a felette lévő üveglapot el nem távolította a tulaj . De a te döntésed kínozd nyugodtan a 35-40 fokokban avval hogy lefojtod .
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:48
Egy kisérlet : tegyél a klíma mögé (ahonnan szívja a levegőt) egy hőmérőt és nézd meg a mikor megy a klíma , majd ugyanezt a hőmérőt tedd két méterrel arrébb a teraszon és nézd meg megint , szerintem minimum 10 fok eltérést fogsz látni . A jobbra-balra elmenő (meleg) levegőt szívja magára a klíma ami "bőven el tud áramlani" 20 év klímás múlttal láttam már egykét "csodát"
A hozzászólás módosítva: Vas, 17:06
"Hőtechnikai rövidzár" - ahogy ezt a helyzetet egy tanult kollégám anno -találóan- nevezte....
Teljességgel felesleges!
Egy dekával se lesz hidegebb a levegő...
Az üveglap nem teljesen jó hasonlat ebben a felállásban.
Gyakorlatilag az semmit nem árnyékol, ellenben alatta a levegőt és a kültérit is "forralja" rendesen, mert ugye üvegház hatás, még ha nem zárt tér akkor is. Megkockáztatom, ha lemeztető lett volna, akár még működhetett is volna normálisan. A hőmérős javaslatot kipróbálom majd. Bár úgy volna az igazi, ha egyszerre mérném a két helyen a hőmérsékletet. A hozzászólás módosítva: Hé, 0:02
Nem feltétlen a hidegebb levegő volt a cél. Elsősorban a direkt napfény kivédése.
De mivel a külső egység adja le a hőt, a hőleadás jobb lehet, ha nem egy napfénytől átmelegedett kültérin, hanem egy árnyékban lévőn kell azonos mennyiségű hőt leadni, ha jól tévedek.
Elég volt hogy az üveg megfogta a felfelé áramló levegőt , és máris visszafordult a meleg . Egyébként meg sok helyen teljesen nyílt árnyékmentes lapostetőn tökéletesen működnek a klímák mert el tud távozni róluk a hő (akadálytalanul )
A hozzászólás módosítva: Hé, 3:58
|
Bejelentkezés
Hirdetés |