Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 27
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Lehet fatüzelésű kazán, biztos van belőle valamilyen automata is. Vagy pellet, abból láttam már automatát. De lehet széntüzelésű is, régen volt olyan, hogy Carborobot, ez automata. Eteti magát.

Esetleg szélerőmű? Azt biztos nem engedélyeznék... Van még vizierőmű is...megcsapolod valamelyik nagyobb folyót... vagy atomerőmű, de akkor ne fissziós, hanem fúziós legyen. Ez ügyben megkeresheted ezt az úriembert:

https://www.youtube.com/watch?v=Og4yWoP4eMg

( Bocs az idétlenségekért... )
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Az atomrőműve kihagyom, nem szeretnék földkörüli pályára állni, és zölden világítani ha rossz gombot nyomok meg.
A fatüzeléshez van bőven tüzifánk, csak nem biztos, hogy kedven van hozzá.
(#) robis01 válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Lehet használni azt amit nagy uszodák is használnak. A földben mindig meleg van. Geotermikus fűtésre keress rá.
(#) Massawa válasza robis01 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Igen egy barátom házát is igy füti, igaz, hogy nagyon be volt tojva, amikor az uj ház kertjében elkezdték verni a hatalmas géppel a csöveket a földbe. Nem tudom mennyit, de lehet, hogy több mint 100 m mélyre és bizony majdnem annyiba került mint a háza. Egy hétig tartott és a házon megmaradtak a munka következményei.
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Azt mi nem tudjuk, azt neked kell kitalálni mihez lehet hozzájutni, mihez milyen berendezés kell, s milyen körülményes az üzemeltetése - pl a pelett már a multé.
Ahogy hallom a politika mindenütt azon dolgozik, hogy minden energia egyforma drága legyen, nehogy a kisember jol járjon vagy megtalálja kiskaput. ( s nem is csodálkoztam, hogy a legdrágábbhoz igyekeznek igazitani minden árat)
(#) Historia 71 válasza robis01 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
A Földhő kinyeréssel csak az a baj, hogy kb. 3-4 milliótól kezdődik.....
(#) robis01 válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Sajnos úgy néz ki hogy az olcsó energia korszakának vége van. EU- s nyomás van a karbon semlegesség elérésére, vagyis mindannak a használata ami CO2 termel folyamatosan drágulni fog.
Magyarország pedig energiaszegény ország, nincsen sok nagy és olcsón termelő erőmű, energia nagy része külföldről érkezik, amiért devizában kell fizetni. Erre meg rátesz még a politika az EUR árfolyam magasan tartásával, megújulók használatának a gátlásával. Ha megépül az ígért sok gyár azok is energiát kérnek, ahhoz meg fejleszteni kell a rendszert. Politikai részről érezhető olyan környezet teremtésének a szándéka hogy minél több bevételre tegyenek szert az energia szolgáltatók, meglegyen a fejlesztéshez szükséges forrás.

De hogy mondjak valami olyan fűtést ami talán eddig még nem volt: komposzt fűtés kiegészítve biogáz termeléssel.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2023
(#) Historia 71 válasza robis01 hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Lehet, hogy megvan a megoldás. Most építünk be 2-3 hét múlva egy 28 kw-os fatüzeléses kazánt, ami egy 1000 literes puffertartáylt főt majd fel-ami ha a termosztát vezényel fűti majd a radiátorokat. Kérdezni szeretném, hogy gondolom, hogy létezik olyan, hogyha felfűtöttem a puffertartályomat elfordítok egy csapot és egy kiépített csővezetéken füthetem a medencét? Elnézést lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan, de ez a lényege. Kérdezem tehát, hogy lehetséges-ez? Persze ki kell építeni a szigetelt csővezetéket, keringtetőt, stb.....
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
A jobb bojlerekben van több melegitö spirális. Ha van ilyen szabad, akkor meg csapot sem kell elforditanod csak egy keringetö szivattyu kell, meg idökapcsolo vagy termosztat ( hogy csak addig menjen amig kell).
Ha nincs felesleges fūtöspirális akkor ki kell okoskodnod, hogy mi lehet a megoldás. Lehet, hogy radiator körbe kell beiktatni egy höcserélöt és annak szabad ágán meg keringetheted a medence fütövizét.
(#) Bakman válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Igen, lehetséges, akár automata módon is.
(#) robis01 válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Az elképzelés megoldható, mindössze egy háromjáratú csap kell hozzá. Van olyan ami kézi vezérelt, de van olyan is ami motoros. Ez utóbbival lehet automatizálni a működést is. Kapható itthon is, de a Kínából rendelt is jól működik nálam 6 éve.
A medencéhez kiépített csővezetéknek tartalmazni kell még hőcserélőt ami tartósan elviseli medence lúgos vízét, mert a ház fűtésvize nem keveredhet közvetlenül a medence vízével (zárt és nyitott rendszerű fűtés). A már említett dupla körös puffertartály (napkollektorosként is hirdetik) is csak akkor működhet a beépített hőcserélő elviseli a medence vegyszeres vízét.

Csak még néhány megjegyzés. Ami készül az már nem egy szimpla medence fűtés lesz, hanem egy komplett rendszer. Érdemes megtervezni (terveztetni) hogy később komfortos legyen a használata.
Rengeteg puffertartály méretezéssel kapcsolatos info található a neten, érdemes ezzel kezdeni.

Bár nem ismert a fűtésrendszer vízmennyisége, és hő igénye de az 1m3 puffer méret az alsó határon van. A 28kW-os kazán hamar fel fogja fűteni, de ha sok a ház hőigénye hamar ki is ürül a tárolt hő, így romlik a komfortosság foka.
Ha a hely és lehetőség van rá, érdemes megfontolni egy HMV tartály beépítését is. Akár olyat amit napkollektorra is lehet kötni, így akár, ha olyan az idő a napkollektor is rásegíthet a medence fűtésre.
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Most akciós, igaz csak 1 napig. Én ilyet veszek, de majd csak télen, hátha még olcsóbb lesz.

https://thermo24.hu/FAIRLAND-BPNCR-Comfortline-9kW-Inverter-medence-hoszivattyu
(#) Historia 71 válasza robis01 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Köszönöm az okos javaslatokat!
terveink szerint nem fog keveredni a fűtés víze, és a medence vize. Egy csappal reméljük meg tudjuk oldani.
A kivitelező cég, igen sok tervezést, kivitelezést vállal, nemcsak kis munkákat végeznek.
A ház 89 nm belső hasznos alapterületű 15 hónapos ház, 38-as falak+15 centis grafitos hőszigetelés, felül 30 centis padlás hőszigeteléssel, 3 üvegrétegű üvegezéssel, BB energetikai besorolással.
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
A fütés meg a medence vizét amugy sem keverheted, mert mind a kettöben „ kezelt“ viz folyik.
Azt feltételeztük, hogy ezt tudod.
De arrol még nem irtál egy mukkot sem milyen höcserélöt tervezel a medencéhez, mert az sokkal fontosabb informácio lenne mint amit töled eddig hallottunk.
(#) robis01 válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
A ház hőigénye töredéke lesz a kazán teljesítményének. A puffert bőven fel fogja melegíteni, plusz a medence is felfogható pufferként. Ilyen víz mennyiségnél már érezhető lesz a víz hőtágulása is, de ennek kezelésére gondolom a kivitelező figyelni fog.

Ezt a csapos váltást viszont nem értem. A medence vizének mi adja át a meleget? Egybe nyitni a két rendszert már csak a nyomáskülönbségek miatti eltérések miatt sem lehetséges. Vagy a ház fűtés rendszere nyitott rendszerű lenne? Ha lerajzolnád az elképzelésed akkor jobb tanácsot is kaphatnál.
(#) Massawa válasza robis01 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Meg Historia 71 forumtársnak.

Az a baj, hogy töle nem làtunk semilyen rajzot, semilyen elképzelést mit hogyan akar füteni. És olyan mondatokat oszt meg, hogy az embernek feláll a haja.
Mi köze van a fütésnek a medencei viz hötàgulàsàhoz?
A fütökör vize meg a medence vize nem ugyanaz. Ott höcserelélök vannak amin te teljesen függetlenül a fütöviztöl átpumpálod a medence vizét. ( ne kevered azaz nem ugyanaz a 2 viz stb.)

Azt hittem, ha ilyen nagy fába akarod vágni a fejszét legalább tisztában vagy az alapokkal.
A 3 utas csap meg olyan, hogy van egy bemenete és két kimenete ( forditottja a fürdöszoba csapnak ahol 2 csövön jö a hideg meg melegviz amit keverve engedsz a kádba),.
A kazánból jövö fütövizet ( ezt jegyezd már meg, mert összekeversz mindenkit) a fütésbe ( radiatorok) vezetheted vagy a medencében levő höcserélöbe. ( hogy megértsd, az olyasmi mintha a medenceben lenne egy radiator és talán az világos, hogy a radiátor belsejében meg körülötte nem ugyanaz a viz van). Vagy mindkét ágba .
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2023
(#) Historia 71 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Első nekifutásra úgy néz ki a dolog, hogy lesz egy kb. 8x4 méteres medence kb. 1,5 m mélységgel. Ásunk egy gödröt, pincefalazóval kialakítjuk a medencét, amit 15 centis nikecellel lehőszigetelünk, majd szalmabálából készitjük el a falat, majd tetőt készítünk-így télen nyáron használható lesz, lesz hamarosan egy 28 kw-os fatüzelésű kazánunk-van nagyon bőven száraz tüzifánk, amikor nem fűti az 1000 literes puffertartályt-amiről a fűtésünk megy akkor átkapcsolom, és a kb. 20-30 köbméter közti medencevizet fűti. Tervezett megvalósítási idő: jövő év. Nyilván nagyon sok részletet még ki kell dolgozni, majd megoldják a vizes szakemberek, itt a fő probléma az volt, hogy mivel fütjük majd a medence vizét, a többi részletet majd kidolgozzuk.
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 12, 2023 /
 
Hát ez egy kicsit nagyobb, mint 20...30 m3. Pontosan 48 m3 lesz. Miután egy házban lesz, a nap alig fogja melegíteni, télen, nyáron fűtheted...
Azért nézz utána, hogy milyen gépészeti berendezések kellenek, mert nem biztos, hogy egy vízszerelő ezt tudja.
(#) compozit válasza compozit hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Van valaki, akinek a medencegépészet a föld felett van? Valami szekrényfélében? Hogy lehet ilyet megvalósítani? ( szivattyú, szűrő, sóbontó, ph szabályozó )
Következő: »»   27 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem