Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A KiCad paneltervező

Témaindító: Pavel, idő: Jún 2, 2006
Lapozás: OK   16 / 16
(#) pipi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 3, 2026 /

A favágó módszer... A kicad mezei szöveges fájlokat használ. Ha egy alkatrésznél beállítod, majd megnézed mi változott, akkor jó eséllyel egy jó szövegszerkesztővel gyorsan megoldod. De lehet irni python scriptet is, csak ahhoz érteni kéne.
(#) Thomas10100 válasza pipi hozzászólására (») Jún 3, 2026 /

Csak van valami globális beállítás
(#) Ivan93 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 3, 2026 /

Szia, schematic editor-ban a felső menüsor jobb vége felé van egy táblázatos ikon (Bulk Edit Symbol Fields...), itt listázza az összes alkatrészt. Lehet mezőket hozzá adni, törölni, különböző mezők értéke szerint csoportosítani, és az értékeket átírni. Például referencia szerint csoportosítva az összes ellenálláshoz beírhatod egyszerre a gyártóját, vagy érték szerint csoportosítva értékenként a cikkszámot. BoM exportálás ugyanezt a felületet használja.
(#) Thomas10100 válasza Ivan93 hozzászólására (») Jún 5, 2026 / 1

Szia,
Működött megcsináltam.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy JLCPCB-nél szeretném a panel szerelését csináltatni.
Ehhez kell egy POS fájl, de ez tudja valaki hogy helyes?

Hol kell lennie a null pontnak? A panelom bal alsó sarkánál? És a POS értékek akkor az alkatrészek középpontjára fognak mutatni?

Köszönöm!
(#) Thomas10100 hozzászólása Hé, 11:52 /

tápvonal

Sziasztok!

A mellékelt képen lévő hibaüzenet miért van? Több oldalas a kapcsolási rajz, mint látható oldalt.
Ez a kapcsolás Altium Designerből lett importálva és rakom rendbe.

Köszönöm!

kicad.png

(#) pipi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Hé, 17:41 / 1

Szerintem elég pontos az a hibaüzenet... Rejtett tipusú tápláb, vagyis nem látszik a schematic-on, és nincs bekötve, lóg a levegőbe. Vagy ezeket a táplábakat láthatóvá teszed, és bekötözgeted,
vagy az olyan nevű táplábakra csinálsz egy cimkét, és azt kötöd be.
Én utálom a rejtett táplábakat, használt szimbólumokon bekapcsolom, vagy létrehozok egyet a saját librarymba, azt szeretem, ha látom mi hova van kötve. persze amíg egy db GND, meg egy db +5V van a rajzon, minden mindegy
(#) Thomas10100 válasza pipi hozzászólására (») Hé, 21:17 /

Köszi
(#) Thomas10100 válasza pipi hozzászólására (») Kedd, 7:05 /

Az importált alkatrészeket ki tudom cserélni kicad alkatrészekre a pcb-n úgy hogy ne kelljen újra pozicionálni őket, hanem ahol most vannak csak kicserélje őket?

Ha kapcsolási rajzban kicserélem a footprintet, és pcb-ben ráfrissítek akkor a régit kitörli, az újat pedig a panel mellé teszi. (Nem 1 alkatrészről van szó)

Köszönöm
(#) pipi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Kedd, 16:50 /

Sajnos én nem látom át hogy importálásodkor mi is történik pontosan, honnan lesz méretileg -lábsorrendileg ugyanolyan sch alkatrész, meg pont ugyanolyan pcb footprint mint az altiumban...
Szerintem ezen bukik meg az import, lehet egyszerűbb újra berajzolni, annak látszik az eleje/vége, és akkor együttfut az sch a pcb-vel, netlistával, ráadásul úgy nézhet ki logikusan, ahogy te szereted a rajzot, feliratokat. Nagy cumi más után megérteni mi mit csinál ha később hozzá kell nyúlni, és szegényes információban a rajz, meg összevissza a cimkék, lehet bogarászni hová...
Gondolom a huzalozás elnevezgetése, meg a lábak-nevek kapcsolata megváltozik a cserénél, ezért borul a netlista is...
Vagy altiumban kell folytatni...
Én régebben Eagle-ből importáltam, de csak a pcb-t, az is kínlódás volt kicsit, mikor hozzá kellett még nyúlni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:53
(#) Thomas10100 válasza pipi hozzászólására (») Kedd, 18:31 /

Az a baj 6 rétegű a panel, bga 264ic is van rajta.
Pcbben a frissítés sch alapján azért nem megy mert az importált alkatrészeket nem látja.
De pcbn megtudom lábnyomat szerint csinálni a cserét. Pl a 0603 ellenállásokat megcsináltam már, 0402 és 1206 alkatrészeket is. Több ic viszont nincs kicadban.

Illetve ezután ugyanígy a kapcs rajzban is cserélnem kell. Akkor talán egyezni fog a kettő.
Netlist jó. Igazából rendes alkatrész is van a kapcs rajzban, pcbn is.
Csak valami importált könyvtárból veszi őket. Tehát lerakni olyan alkatrészt nem tudok én.

Ez egy fejlesztőpanel és egy csomó felesleges dolog is van rajta. De ezeket se törölhetem amíg a kapcsolas nem stimmel a pcbvel.
(#) Thomas10100 válasza pipi hozzászólására (») Sze, 22:17 /

Sikerült összehoznom a kapcsolási rajzzal már módosítható a pcb. Most már csak rendezgetnem kell ahogy nekem kell.
Következő: »»   16 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem