Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gitárport
Lapozás: OK   2 / 4
(#) _Peti_ válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 19, 2008 / 4
 
Sziasztok! Engem is érdekelt a téma, és régebben csináltam pár rádióadót e célból. Legjobban a Skori féle URH adó 2 tetszett, kipróbáltam gitárral is, és szépen viszi, érdemes megépíteni, mert elég jó minőségű, stabil, és a hatótáv is elegendő (10m-ről próbáltam max, de jóval nagyobb szerintem)
(#) bbatka válasza _Peti_ hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
A SKORI II félét a leközölt formában változatlanul építetted meg? Én átépítettem a bemenet részét gitárra kiélezve. Bárcsak ne tettem volna. A másik dolog hogy nekem 9V-ról kellene hogy mennyen. Kénytelen voltam egy 5,1V-os zenerrel lecsökkenteni a feszültséget, de ez tetemes teljesítmény veszteség egy 9V-os elemnél.
(#) _Peti_ válasza bbatka hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Változatlan formában építettem, mert először nem gitáradónak indult (bár most se annak használom, csak úgy van). A azt az ellenállást, ami a tápra húzza a bemenetet, azt nem raktam bele, mert csak a mikrofon miatt szükséges. Az adó erősítése viszont igen nagy, ezért célszerű lenne átméretezni, ha valaki gitárhoz akarja használni (nekem közvetlenül a gitár is túlvezérelte).
(#) Peti_85 hozzászólása Márc 20, 2008 /
 
Bővebben: Link

Erről beszélgettek igaz? Hogy hangoljátok ezt be?
És van erre valami pofás nyáktervetek?
(#) bbatka válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Igen erről beszélünk.
Most ennek a megépítésébe kezdtem bele. Ha nem müködik majd megfelelően , akkor a SKORI II verziót fogom megépíteni. Egy nagy bajom van vele, hogy 9V-os elemről nem használható.
(#) Peti_85 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Ha működik ez a kapcsolás, akkor szivesen átvenném.
Mert nekem is sokkal jobban tetszenne egy trimmerrel állítható freki, minthogy egy pici tekercset rángassak...
Bár SMD-vel nem próbálkoznék...
(#) bbatka válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Rendben. Ha minden oké, akkor felteszem majd a nyomtatott áramköri tervét. Az áramfelvétel miatt izgulok kicsit. Az emitter ellenállások növelésével le kell menni kb.10-15mA-re. Fog-e müködni?
(#) Peti_85 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Hát ezt nem tudom...
Én most hétvégén szerintem ezt fogom megbütykölni.
Ha sikerül, akkor kezdetnek ez sem lesz rossz.

Bővebben: Link
(#) Peti_85 hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Hali!
Megépítettem az első oldalon található kicsi kapcsolást, de nem igazán akar működni... :S

Hogy kell ezeket behozni? Lehet hogy túl hamar adtam fel, de nekem semmi nem jött be a rádió, pedig végigzongoráztam párszor...
Segítsetek már!

Vagy ha van tuti működő, kipróbált kis kapcsolás, akkor azt tegyétek közzé...

Üdv.
(#) Ronin válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
Ez a kapcsolás nálam elsőre működött, állítanom sem kellett rajta semmit. (bár valószínűleg ez csak szerencse) Csak a bekeretezett részt építettem meg, az egész papírnyákon van. A bemeneti kondi elé én tettem még egy 100ohm-os ellenállást, és egy mp3 lejátszó van rákötve.
A hangminősége elfogadható.
(#) bbatka válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
MK3-ra gondolsz? Annak müködnie kell elsőre, mert egyszerű felépítésű. Szerintem a tranzisztorokat járd körül. Nemrég szívatott egy BC548B-s tranyó, úgyanis csak félig volt rossz. A multiméter dióda vizsgálójával jónak tünt, de a 20Mohmos állásban történő mérésnél megbukott.
Remélem a hétvégén elkészül a Novák 500mW-os. Majd beszámolok róla.
(#) menyus válasza 4ckatro hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
A "diversity" egy vételi techológia. Leegyszerüsítve, a két antenna közül mindig azt használja amin nagyobb jelet vesz a vevő. Ezért nem érzékeny annyira az interferenciákra, visszaverődésekre. A routereken ezért van két antenna, főleg nagyobb frekiken hasznos ez. Az hogy két antenna van egy vevőn az két dologtól lehet. Vagy diversity vevő van benne, vagy a két antennát illesztik úgy hogy a nyereségük összeadódjon. Bár ez utóbbira én még nem láttam példát, inkább 1 db nagyobb nyereségú antennát célszerú használni.
(#) Novak válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
Az 500 mW-os adó (ha jól tervezted meg a nyákot) biztosan működni fog! Az egyetlen negatív dolog, amit említeni tudok vele kapcsolatban, hogy nem állítható be a maximális kimenő teljesítmény az egész FM sávban. Nekem legalábbis csak a sáv alsó részében sikerült úgy beállítanom a trimmer-kondikat, hogy a kimenetre kötött rizsszem izzó jó fényesen világítson.
Mondjuk ez nem feltétlen baj, mert így is lefogott vagy 10 MHz-et, ami nekem bőven elég volt. Meg valószínűleg csak a tekercseken kellett volna egy kicsit módosítani, vagy nagyobb trimmer-kondikat venni.
Most néztem, adtam volna hozzá nyáktervet, de én ezt az adót csak SMD változatban építettem meg... ha esetleg valakinek kell az SMD nyákterv, akkor szóljatok, feltöltöm (0805-ös alkatrészekhez).
Sok sikert! És majd írj, hogy mi lett a 500 mW-os adóval, érdekel. Üdv
(#) Peti_85 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2008 /
 
Igen arra gondoltam!
A tranzisztoroknak jónak kell lennie.. Először összenyomott tekerccsel próbálkoztam. Végigzongoráztam az egész FM sávot egy rádiós MP3-mal, aztán kicsit szét húztam a tekercset és úgy is végigzongoráztam. Közbe meg pengetgettem a gitárt!

Jah és az MK3 rajzán is vannak feszültség értékek a tranyók lábaira írva, nah az nekem is megvan! Pont úgy, szóval azoknak jónak kell lenni.
(Meg olyan csiriviri kis nyákot rittyentettem hozzá, hogy csak nah, bár kicsit zsúfolt a böszme nagy kondik miat...)

Nem egy álom kapcsolás, nem ez a fixa ideál, de jó lett volna már végre hallani az éteren keresztül a muzsikát

De hát akkor Novák szaktárssal várjuk a 500mW-os fejleményeit

DSCF4395.JPG
    
(#) Novak válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 28, 2008 / 4
 
Próbáld meg, hogy nem digitális hangolású rádióval próbálod meg megkeresni. Tehát ne az mp3 lejátszó rádiójával keersgéld, hanem egy rédifajta, analóg, tekergetős rádióval. Sokkal könnyebb megtalálni, és az érzékenységük is sokkal jobb, mint a mai lejátszókba integrált rádióké. Én anno még a skori féle URH mikrofonból is építettem olyat, hogy az mp3 rádiója meg sem találta, ha kézzel ráálltam, akkor is csak épphogy hallani lehetett. Ennek egyrészt a kis érzékenység, másrészt pedig a digitális hangolás az oka. Ugyanis a lejátszódon csak véges felbontással tudod léptetni a frekvenciát. Ha kis adód frekije pont két lépés közé esik, akkor eleve esélytelen a dolog.
Fogd meg a rádióadódat, kapcsold be, és köss rá valamilyen hangforrást. Kapcsolj be egy vevőt is, kb 2-3 méterre az adótól (érdemes a sáv aljára vagy tetejére hangolni, mert ha kicsit el van méretezve a tekercs akkor vagy alulról vagy felülről fog belelógni a sávba az adásod). Ezután pedig nyomd össze a tekercset. És finoman, nagyon lassan tekerd körbe a trimmer-kondit. Ha a vevőben nem volt semmi változás, akkor állítsd át most a sáv másik végére, és a trimmert megint forgasd körbe lassan. Ezután ha még mindig nem volt jel a vevőben, akkor egy kicsit húzd szét a meneteket (2-3 mm-rel legyen hosszabb az egész), és ismételd meg az egész folyamatot. Szerintem így a legegyszerűbb, és leggyorsabb a beállítás.
Ha esetleg így sem lenne semmi eredmény, akkor készíts egy tekercset eggyel több, illetve eggyel kevesebb menettel is, és próbáld meg úgy is.
Egyébként a képen a tekercsednek elég hosszú "lába" van, az nem túl jó dolog. Ültesd be rendesen, közelebb a panelhez!
(#) bbatka hozzászólása Márc 30, 2008 /
 
Sziasztok !

Megépítettem az 500mW-os adót és müködik is. Sajnos még vannak vele problémáim amiket meg kell oldjak + néhány kérdésem is van.
Csatoltam a terveket, ami szerint megépítettem. A következőkben tértem el az eredeti tervtől:
* BB141A kapacitásdióda
* BFR90A használata
* R6=470 T2 emiter ellenállás 150 helyett

Tapasztalat a következő. Először egy 20 éves Siemens rádiós magnóval próbáltam fogni. Sikerült is befogni az OIRT-on ahogy terveztem csak éppen keverőként dolgozott. Még ahol nem kellett volna jönnie ott is nagy hangerővel szólt a Kossuth rádió + még valami adó + a rádióadó jele egyszerre, amikor ráadtam a táplálást az adóra. Amikor levettem a tápot róla, akkor nem szólt semmi a rádióban.
A következő lépés hogy a korábban megépített TDA7000-es IC alapuló (korábban belinkeltem) rádió vevővel sikerült is befogni. Tiszta a jel és meg is voltam vele elégedve, de vannak problémák:
* Ha R6=470 akkor 22mA-t vesz fel a 9V-os elemről, azaz igen gyorsan el lehet dobni az elemet
* Míg az MP3 lejátszóról ment a zene addig nem is volt semmi probléma, de amint rákötöttem az elektromos gitárt , az összekötö egyeres árnyékolt vezeték antenaként kezd viselkedni. Ha kézzel megfogom vagy közelítek a vezeték felé, akkor annyira lecsökken az adó teljesítménye, hogy a vevő elveszti a jelet. Ha elfordítom a gitár, akkor ugyanez a helyzet.
Gondoltam lecsökkentem az R6 értékét 220 ohmra és így megnő a teljesítmény. Az áramfelvétel 32,8mA lett és így már két laposelemet kellett használnom táplálásra, mert a 9V-os elem ezt már nem bírná.
Ekkor a BFR90A már melegszik rendesen. A megengedett árama 30mA. Ebben az esetben kb. 15-20mA folyhat át rajta. Az adó teljesítménye kis mértékben nőt, de a probléma úgyanaz maradt.

A következőket tervezem:
L2-ő cserélgetésével megtalálni az optimális tekercsméretet az antena illesztéséhez.
A BB141A-t megduplázom.
C2 értékének megnövelése
BFR90A helyett BFR91 és BFR96 kipróbálása, bár ehhez nem sok reményt fűzök, hisz a paramétereik azonosak.
Szóval eddig jutottam. Küzdök tovább. Ha feltöltődik a fényképezőmhőz az aksi, akkor teszek fel majd képet is.

(#) Novak válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Szia,

igazából nemtudom miért említed, hogy 22 mA a felvétele, és hogy ez milyen sok... Eleve majdnem fél wattos az adó, most Te megnövelted az emitterellenállást, így már nyilván kisebb a teljesítménye, mondjuk olyan 0,2 W körül. Ha értelmes hatótávot szeretnél, akkor az 20 mA körüli érték alatt biztosan nem fog összejönni. 9 V-os elemet használni rádióadóhoz szeintem eleve halott ötlet. Akkor már inkább vegyél 2000 Ft-ért egy 9 V-os akkut, arról 20 mA-es fogyasztás mellett elmegy már 10 órát egy töltéssel.
A Kossuth és társai pedig több okból is szólhat a rádiódon: az egyik legfontosabb, hogy gondolom nem egy fém-dobozba építetted bele, így nincsen árnyékolva. Ebben az esetben mondhatni "természetes", hogy megszólaltatja az erősebb adókat...
A hangbemenetre is minél röbidebb, árnyékolt vezetéket használj. És az elemet is a lehető legrövidebb vezetékekkel kell rá csatlakoztatani (lehetőleg azt is a fém dobozon belül helyezd el).
A BFR90-et eléggé határig nyúzod, valóban célszerűbb megoldás a BFR96 használata.
Üdv
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Valószínűleg úgy fogok tenni ahogy mondod. A fém dobozba való tételre meg az akkumulátorról való táplálásra gondolok. Már nekem is megfordultak a fejemben. Azt azért nem értem hogy annyi de annyi kapcsolást lehet találni gitárjeladóra vonatkozóan a neten, de ezekről miért nem írnak?
Köszömön a segítséged. Majd a jővő héten tovább fejlesztem.

IMG_0560.jpg
    
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
A hangbemenet az nehéz ügy. Azon gondolkodok hogy transzformátorosan illesztem a gitárt az adóhoz. Mi a véleményed erről?
(#) Novak válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Nem tudom mennyire van kedved/időd az adóval foglalkozni, de a képed alapján még azt tudom tanácsolni a jobb minőség érdekében, hogy tervezd újra a nyákot. A föld vezetéked is elég kusza, és a BFR tranyó bázisa is eléggé elkalandozik. Próbáld meg úgy megtervezni a rajzolatot, hogy a föld felületed viszonylag kiterjedt legyen, a két tranzisztor lábaihoz pedig a lehető legrövidebb úton odavezetni az egyes RC elemeket. A frekevncia-stabilits és zavarérzékenység szempontjából sosem tesz jót az áramkörnek, ha tranzisztor lábaihoz több cm-es rázcsík fut. Ezek hosszát, felületét a lehetőségekhez képest mindig érdemes minimalizálni.
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Márc 30, 2008 /
 
Egy kicsit már elvesztettem a kedvem. Már 4 hónapja ezzel foglalkozok a szabadidőmben és mindig úgyanabba a problémába futok bele, de most már nem adom fel. Nem kezdek bele másik adó építésébe. Addig javítgatok ezen míg nem lesz tökéletes. Igen a tranyó bázisa nagyon elkalandozik.
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Ismét itt vagyok. Megfogadtam a tanácsod és horganyzott lemezből készült dobozba raktam az adót. Sokat javult a stabilitása, már közelítésre nem hangolódik el. Sok küzdelem után sikerült megnövelnem a teljesítményt.
Jelenleg csak 25,6mA az áramfelvétel (8,65V-ról) annak ellenére hogy megdupláztam, párhuzamos kapcsoltam 2db. BFR91A tranzisztort, ennek hatására sokat nőt a leadott teljesítmény.
A következő módosításokat végeztem:
1, C9 ki lett iktatva (sok kísérletezés után)
2, D1 BB141A meg lett duplázva (megnőtt a moduláció mélysége)
3, TQ2 BFR91A meg lett duplázva (teljesítmény növekedés)
4, C2 50pF-ra növelve (megnőtt a moduláció mélysége)
5, C3 2,2nF-ra növelve
6, L2 9menet átm.7

A többi alkatrész változtatásával is kísérleteztem, de érdemi eredményt nem hozott.

Csupán egy bajom van márcsak. Az adó jelét az OIRT tetején gyengén és a CCIR alján 2 helyen erősen tudom venni. Gondolom az L2 értékének változtatásával tudnák ezen javítani.

(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Ma délután kicsit alakítottam az adón és a korábban feltett TDA7000-es IC-n alapuló vevőn is. Az adónál L1=10menet átm7 és a vevőnél a tekercset 14menet átm.7-re növeltem. Igyekeztem lejebb tolni a frekvenciákat. Az eredmény hogy az adó az OIRT-on egy helyen elég erősen és széles sávban ad, de kisebb hangerővel mint a korábbi 5menetes tekerccsel a CCIR-en, de kevesebb a zavaró adó. A TDA7000-es vevőm továbbra is két helyen veszi az adó jelét, tudom hogy ez nem jó, de ezen nem tudtam segíteni.
(#) Peti_85 válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Hagy kérdezzem már meg, hogy pontosan mit is jelentenek ezek az OIRT és CCIR sávok???
Mert ezekekkel egyáltalán nem vagyok tisztábam... köszi
(#) Novak válasza Peti_85 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Nem hagy, hanem had...
Egyébként az OIRT sáv az 76 MHztől fölfelé van, a CCIR pedig a nálunk elterjedt 87.5-108 MHz-ig. Tehát lényegében az OIRT az a nálunk manapság (még) használt FM sáv alatt van. Egy pár éve még 2 adó adott nálunk OIRT frekin, nem tudom ma megvannak-e még, de az OIRT mindenképpen "elhagyatottabb" sáv. Szinte üres.
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
A Siemens rádiómra az OIRT 64-74Mhz között van felfestve, de úgy tünik ennél kisebb a tartomány. (66Mhz-73Mhz)
freki kiosztás
(#) Peti_85 hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Köszönöm az okítást és a linket.

Nem vitatkozok, de a "hagy", és "had" ilyen szóösszetétleben midegyike alkalmazható.

Bizonyára zavaró lehetett, de ez betudható annak is, hogy Te veszprémi, én pedig heves megyei vagyok
(#) bbatka hozzászólása Nov 12, 2008 /
 
Csak azért írok, mert a tapasztalataim szeretném megosztani minden sorstársammal aki vezeték nélküli hangátvitellel küzd.
Tavasszal a 5. vagy 6. adó építése után már nagyon elegem volt az egészből, így úgy döntöttem alszok rá párat. Egyébként az adókból egy kivételével mindegyik müködött. Alapvetően a néhány méteres hatótáv és a vezeték antenna irányérzékenysége ami problémákat okoz. A gitárhoz csatlakoztatva az adót, amint hozzáérek a húrokhoz elszáll a teljesítmény. Erre azt találtam ki hogy egy kis mini trafóval fogom a gitár jelét az adóhoz csatolni. Még nem próbáltam ki, de jó ötletnek tűnik.
A másik dolog hogy valami eszméletlen érzékeny vevőre van szükség. Próbálkoztam Siemens Club 818 rádiósmagnó rádiójával, óccsó kínai vevővel aztán egy TDA7000-es rádióval, amelynek egy tranzisztoros előerősítője van. Ez utóbbi csendes, tiszta hangú vevő, de csak a helyi adót tudom vele tisztán fogni. A kínai rádió meg automata hangolású, így állandóan elvesztette a jelet. Novak javasolta a TDA7021-es vevőt. Most annak az építésébe fogok bele.
Épp most készültem el egy gyári vezeték nélküli mikrofon után építésével. Mivel ez mikrofonra készült, ezért az R1-es ellenállást nem szabad beépíteni és csak nagyon kis szintű jelet szabad ráadni. Szép, tiszta a hangja. Az áramfelvétele 19,5mA 9V tápfesz mellett. A teljesítménye így elég kicsi. a TDA7000-es vevőm 4m-ről tudja venni a jelét, ha éppen jól áll a 40cm-es huzalantenna. Néhány hozzászólással előbb belinkeltem egy nagyobb teljesítményű adót is.
Doksi csatolva.
(#) Novak válasza bbatka hozzászólására (») Nov 12, 2008 /
 
Szia,

a gitár nagy szintű jelét egy egyszerű limiterrel le tudod szabályozni a megfelelő szintre. Az azért okosabb és elegánsabb megoldás, mint a trafós
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
Szia ! Csak most olvasom a hozzászólásod.
Nem a feszültség csökkentés a lényeg , hanem hogy le legyen választva a gitártól, szóval a csatolás lazább legyen. Az elektromos gitáron van hangerő szabályzó potméter.
Most tervezem a rádió vevőt a TDA7021T-vel. Péntekre jön csak meg a rendelésem, így van időm gondolkodni.
Mi a véleményed tegyek-e elé egy tranzisztoros előerősítőt vagy ne? Részben átalakítom azt a kapcsolást, ami szerint te építetted. Az LM386 helyett csak egy TL071 lesz. A másik átalakítás a varicap-os hangolás. A harmadik meg a tranyós előerősítő ha szerinted szükséges. Tulajdonképpen azért tévedtem fel az oldalra hogy ezeket megnézzem hogy építettem be a TDA7000-es verziónál. Hamarabb megtalálom mint a DVD-imen.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem