Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   51 / 232
(#) erbe válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Megoldható, de nincs sok értelme. A feszültséget a kívánt értéken tudod tartani PWM szabályzással, de az áram annyi lesz, ami a nagyfeszültségen bejön. Célszerű nagyobb áramokra a PC táp, kisebbre a PC táp Standby része vagy olcsó dugasztáp.
Napelem ügyben nézz át a "Kapcsolózemű..." témakörökbe. egy jól működő step-down tápegység esetén felesleges az utána kötendő stabilizátor. Ha PIC-cel hajtod, akkor különösen.
(#) netnet.hu válasza erbe hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Köszönöm. Még egyszer: Tehát a feszültség (Volt) csökkenthető a kívánt értékre. Ezt értem.
De az áram ugyanannyi lesz. Ezt nem értem! Mi lesz ugyanannyi? El tudnád magyarázni?
(#) erbe válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Ha trafó nélkül, PWM vagy egyéb módon lecsökkented a feszültséget, abból az ágból nem vehetsz ki több áramot, mint ami bemegy. Pl. nem vehetsz ki 12 V 20 A, ha csak 10-es automatád van a 230 V előtt.
Ha a PWM szabályzást megfejeled egy megfelelő méretű fojtótekerccsel, diódával és kondenzátorral, kapsz egy Step-down konvertert, amivel már lényegesen nagyobb áramot vehetsz ki a csökkentett feszültségen, mint ami bemegy nagyfeszültségen. Ennyire nagy eltérésnél már célszerű a fojtóra megcsapolást tenni (autotrafó), ami még nagyobb kimenő áramot adhat. Kíméli a kapcsolóeszközt, nem kell akkora áramimpulzusokat kapcsolnia. Ez a "trafótekercselés" nem állít lehetetlen feladat elé, hiszen a szükséges trafó csupán néhány menet egy ferritgyűrűn.
(#) netnet.hu válasza erbe hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Értem. Ez ugye azt jelenti, hogy (ha már esetleg napelemben gondolkodnék), akkor az 50V/50W amorf napelemből max 12V/1A-t tudnék kinyerni tekercsek nélkül... vagy 1,8V/1A, stb. Vagyis szinte minden áram kárba veszne. Akkor még azt szeretném megtudni, hogy ennek a technikának a hatásfoka mekkora? Gondolom a FET ellenállása az egyetlen ami jelentősen csökkenti a 100% hatásfokot, hiszen sehol máshol nincs jelentős veszteség. Vagy tévedek?
(#) erbe válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Melyik technikának?
A csupasz PWM még ezen a feszültségszinten is 95+% hatásfokú lehet. Más kérdés, hogy az 50 W-os napelemből a működési elv miatt 12 W-ot tudunk csak kivenni.
A stepdown konverter hatásfoka a fojtó-dióda-kondi többlettel is még elérheti a 90%-ot, miközben a kivehető teljesítmény 45 W-ra nő.
(#) pucuka válasza netnet.hu hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Ha végigolvasnád a napelemes topikokat, már többször is elmondtuk. A napelem áramgenerátor! (nagy a belső ellenállása) Az üresjárási feszültsége 50 V, a rövidzárási árama annyi, amennyit megadnak. Az üresjárási feszültséget, és a rövidzárási áramot hiába szorzod össze, az nem az a teljesítmény amit látsz, hanem az a maximálisan kivehető teljesítmény. Ezzel a napelemmel kényelmesen tudnál tölteni egy 48 V -os akkumlátort, csak a töltési végfeszültségnél való lekapcsolást kell megoldanod. Ha terhelés nő, a panel feszültsége csökken.
(#) Steven84278 válasza végyé hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Üdv végyé!

Egy érdekes jelenséget produkál a töltésvezérlőm. Mégpedig a következőt:

Szét kellett szednem a rendszert, mert 1,97V volt mérhető a vezérlő kimenetén. Újra összecsatlakoztattam az akkut a fogyasztót és a tölt vezt. Ekkor a 'Load" LED világított, és mérhető volt a teljes akku fesz. a fogyasztó felől, de csak 10mp-ig!
Újra leesett a fesz 1,97V-ra, "Load" led elaludt, de az akku állapotát jelző 3 led közül 2 mindig világított.
Szétszedtem, 3db IRF3205 MOSFET van benne.

Hogy lehet, hogy 10mp-ig engedélyezi a kimenetet, utána letilt?

Köszi.: Stev
(#) Lac364 hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
(#) westhorses hozzászólása Okt 24, 2011 /
 
Vásároltam a képen látható napelem cellákat, az ezelötti napelemjeimet úgy rendeltem hogy fel volt huzalozva az elejük, amit most rendeltem annak nincs. Csak a problémám hogy én olyan celákat kértem az eladotól aminek az eleje egy folyamatos csík, de ennek 2 ovális "valami-je is van" A forrasztásnál ezt hogyan vegyem figyelembe, ott kikell hagynom, mert hát a vezető sáv szélesebb mind amit fel kell forrasztanom.Tudna esetleg valaki eben segíteni, dolgozott már valaki ilyen cellákkal?

100_3383.JPG
    
(#) Apec válasza westhorses hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
A lapos huzalt ugyanúgy ráfekteted, forrasztod ahol lehet, de a kiszélesített résznél nem kell forrasztani.
(#) végyé válasza Steven84278 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Üdv

Nem tudom mi lehet. Lehet hogy akkor veszi észre hogy magasabb a töltöfesz mint kellene.
Ha ugyan arról a magasz töltöfeszültségűről van szó.
(#) Lac364 válasza végyé hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Üdv m.Megérkeztek a napellemek .Ügy döntöttem Mppt veszek majd hozzá ,s miként javasoltad sorba fogom kötni mind a 100db cellát.Mivel a cellák 0,5Voltosak így 50Volt 3,5Ampert fog tudni a napellem tábla.5 oszlop lesz 20-20db cellával.Kérdésem az hogy így 5db schottky oszloponként jó lesz e? Egy Schottky 20 cella, és 6Amperes hütöfelület nélküli schottky megfelel e?Igen és még egy kérdés, Mppt20-ast gondoltam hogy vásárolok majd ,de egyenlőre csak egy akkumulátort töltenék ami mondjuk 100Amperórás lenne viszont annak elég max 10A nem e fog gondot okozni a 20Amperes töltés vezérlő?
Választ javaslatot előre is köszönöm!
(#) Steven84278 hozzászólása Nov 1, 2011 /
 
Sziasztok. Be tudna valaki linkelni nekem egy oldalt ahol található videó és/vagy leírása napelem cellák előállításáról? (lehet angol nyelvű is) Köszi!
(#) végyé válasza Lac364 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Üdv
A diódák száma megfelelő, de az sem baj ha 10 cellánként teszel 1-1 et. Ha a 20 cellából 1 is árnyékba kerül, az az oszlop nem termel, kiesik 20 cella, mig ha 10 cellánként akkor csak 10 cella esik ki.
A diódákon csak a napelemek álltal megtermelt áram folyik, tehát ha a napelemek 3A tudnak felesleges túlméretezni a diódákat. A 6 A es bőven elég lesz. Az hogy schottky teszel bele nem javit rajta. Kommersz egyenirányitó dióda is jó bele. Szerintem felesleges túlbonyolitani ezt a részét.
A töltésvezérlő nam baj ha nagyobb, ugyis a napelemtáblák határozzák meg teljesitményt. A megadott adatok csak elvileg anyiak, a gyakorlatban mindig kissebb a hasznosuló napenergia, ezért valószinű fejleszteni fogod
(#) girhes hozzászólása Nov 2, 2011 /
 
Sziasztok!

Olvasom a topikot régóta, barkácsoltam panelt én is, de letettem róla.
Próbáltam keresni olyan árba gyári panelt, hogy nekem ne kelljen kókányolnom, és az ráadásul gyári.
Ezt úgy kell érteni, ha csak 5-10e Ft-al drágább a gyári panel, akkor már nekem megéri
Ráadásul kintről meg nem akartam vásárolni, mert nem tudok egyszerre 50 db-ot vásárolni, hogy jó árba legyen, így megveszem itthon, mindig annyit, amennyi cash van rászánva. A nejemmel nem keveset veszekedve(mert azt mondja hogy hülye hobby), végül ezeknél vettem 1 50Wattos kivitelt.
Itt van 2db link: Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) Lac364 válasza Steven84278 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Itt bisztos többet is találsz.Bővebben: Link
(#) Barret válasza girhes hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Én építettem magamnak modulokat.
Ennyi pénzből 400W-nyi cellát veszek a legdrágább beszerzési helyen(vatera)...
Mert ez hobby
(#) Lac364 válasza végyé hozzászólására (») Nov 2, 2011 /
 
Ha azt számolom hogy 28000ft volt és napos időben 100-120W-ot tudna teljesiteni már megérte.Már kész van a napkövető elektronika elvi rajza.Saját fejlesztés . Multisimbe is tesztelhető.
(#) végyé válasza Lac364 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Üdv
Természetesen forgatva sokkal többet kilehet hozni belőle. Sokan lenézik mert nem sok nyereséget ad, de azért egy délre állitott napelemnél nem mindegy hogy délután oldalról éri a fény, vagy szembeforditva a lemenő napppal még órákig termelhet.
Eza forgató nekem magas, enyire nem értek hozzá ezért éninkább PIC el oldottam meg
(#) végyé válasza Barret hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Üdv
Nem is beszélve a nemzetközi beszerzésről.
72 cellát vetten kb 180 ft / db szállitással. Igaz töröttnek hirdették, de a hosszirányú repedás nem igen csökkent a telyesitményen, azonkivűl adott hozzá pár bónuszt is.
(#) Lac364 válasza végyé hozzászólására (») Nov 3, 2011 /
 
Na ja ,mert a PIC egyszerübb?
(#) weend válasza Lac364 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Szia!
Csak az a baj, hogy PIC-es leírás "hiánycikk" a netten.
(#) weend válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Szia!
Köszi a SEGÍTSÉGET, de a linken sem találok forgató leírást, lehet eltévesztetted. Mert lehet ilyen ám
(#) Lac364 válasza weend hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Na ezt jól megkaptad Én végyé-nek említeném meg .Mert nekem meg a PIC a magas.Bár tanulmányozom a Pic programozást ,de az legalább olyan mintha egy új nyelvet is meg kellene tanulnom a teljes elsajátításhoz.Mert talán addig nem is lenne gond ,míg felprogramoznám különböző programokra.De amíg a programozással nincs tisztában az ember ,vagy legalábbis én felfogásom szerint, fabatkát sem ér,ha mások megirt programját kellene használnom.Mert nem biztos az hogy egy jó étvággyal elfogyasztott ebéd nagyobb örömöt szerez,mintha el is tudnám azt készíteni.Bár ez ebben a formában így nem teljesen igaz
(#) weend válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 7, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm az igyekezeted, de hiába válogatok, nem találok jó megoldást. Én PIC-es vezérlésben, pl. olyat tudnék elképzelni hogy, maradna a fotószenzoros érzékelés, de az utolsó napsugarak után visszatekeredne alaphelyzetbe. Ezt egy pic simán elvégzi, csak megfelelő program kell hozzá, ha értenék a programozáshoz, már működne nálam.
(#) végyé válasza weend hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Üdv
Te lestél?
Pont igy működik az én forgatóm is. Ami fontos a gyakorlati megoldásnál, hogy vagy a napelem billenthető legyen függőlegesen, vagy maga a fényérzékelők, hogy rendesn "lássa" az őszi-téli időszakban az alacsony pályán mozgó napot.
(#) weend válasza végyé hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Szia!
Nem lestem, csak az ember hamar rájön, mire lenne szüksége az adott témához. Pláne akkor, ha nem tudja megvalósítani. A mechanika nem gond, az analóg elektronika sem. PIC-el nagyon jól meglehetne oldani a forgatást, és lennének még ötleteim, hogyan tudná magát, pl. szinkronizálni minden nap. De sajnos nem értek hozzá.
(#) sirály12 válasza weend hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
De miért kell bonyolult hardveres foto-szenzoros és egyéb érzékelés? Egy naptár-óra ic, és programból megadható, hogy az év melyik napján mikor hol jár a nap!
Ez nem hibásodik meg, nem zavarja az időjárás, sem az esetlegesen elé kerülő akadályok. És a legpontosabb eredményt adja!

Én így fogom megoldani a nyáron majdan épülő napelemeim forgatását.
(#) végyé válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Üdv
Azért ez szerintem bonyulultabb, mint 2-4 fényérzékelővel a napot figyelni.
(#) Action2K válasza végyé hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Hidd el, hogy a Sirály-é, sokkal kevesebb hardverből áll. Egy RTC IC, Egy PIC vagy AVR, 1-1 darab motorvezérlő (H-Híd) pozíció visszajelző (poti vagy rotary-encoder (P1, P2)) és kész is. A blokkséma a képen. Itt nem számít, hogy egy falevél ráesik a fényérzékelőre, vagy egy pók, vagy hernyó beleköltözik.
Következő: »»   51 / 232
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem