Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
Lapozás: OK   4 / 21
(#) angelero válasza Aurum hozzászólására (») Nov 27, 2007 /
 
Na, megvannak a samott téglák, próba képpen összeraktam, így jól nézett ki . Majd esetleg a hétvégén ha lesz időm, jön a habarcsos összetapasztás. Sajna az én műszeremhez nincs hőelem, de már gondolkoztam rajta, egyet láttam is neten de nem jó az én tipusomhoz . Az igazi az a K szenzor tipusú üvegolvasztáshoz is használt hőmérő lenne, de az árából egy életre elegendő alumíniumot olvaszthatnék a legolcsóbb is 40.000 HUF volt. De előtte megpróbálom mit tud a kvarüveges fűtőszál, csak az is sok mindentől függ, nem is igazán tudom mennyire fűthetem fel mire elszakad. Talán a színe alapján? Hát nem tudom, majd kiderül
(#) deguss válasza angelero hozzászólására (») Nov 28, 2007 /
 
Most volt suliban nyílt nap, készült pár kép a kemencéről, egy 70kW-os indukciós kemence, 25literes, 8000 Hertzen működik, és vastag vízhűtésű réztekercsei vannak.
(#) angelero válasza deguss hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Nem rossz . Na de kipróbáltam a kvarcüveges fűtőszálat, és őszintén szólva nem győzött meg, igaz még nem raktam össze a kemencét, csak úgy a tégla tetején próbáltam ki, szépen izzott, sajna így szemről nem tudom megállapítani a hőm-t, mondjuk a mellé tett alufólia darabka összeolvadt, de egy 2mm alu dróton semmi változást nem vettem észre. Szóval nem tudom, hogy felépítsem-e erre a fűtőszálra a kemecét vagy valami másfajta "tűzelőanyag" után kellene nézni.
(#) deguss válasza angelero hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Milyen az a kvarcüveges fűtőszál? Ezek a rendes fűtőbetétek, melyek mosógépekben is vannak?

Tud valaki pár instrukciót adni petróleumos égő kezeléséhez? Ugyan is van egy vagy 50 éves petróleummal táplált égőm, még ilyen pumpás. Délelőtt kipróbáltam, a csövet előfűtve begyullad a petróleum, de olyan kis sugárban jön, hogy szinte egy 1 méterre ellövelő tűzcsíkot hagy maga után, hőt nem igen. Hogy a fenébe lehet átalakítani a fúvókát, illetve mit csináljak vele, hogy ne csak úgy egy nyalábban tűzeljen, hanem valamilyen láng alakja legyen? Mit lehet csinálni a fúvókával? Hágy fokon ég egyátalán a petróleum?
A "gyári" furat kb. 1mm-es és ezen spriccel ki a petróleum.
(#) angelero válasza deguss hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Az olyan kvarcüveges fűtőszál. Igazából azt se tudom pontosan milyen ötvözetből van, még a 80-as évekből való, mikor bedugja az ember akkor világosan izzik, pontosan nem tudnám leírni milyen színű. Nem olyan mint a mosógépes társai mert ezek(szerintem) jóval nagyobb hőmérsékletet bírnak ki. Egyébként szétnéztem már a hobbycnc.hu oldalon is. letöltöttem a videót(kicsit unalmas) és prezentációt is a Fémöntés házilag-nál van. Sokat okultam belőle, de az gázos üzemű, pb-palackom meg nincs (még ). A videón egyébként valaki kérdezi, hogy lehet-e gáz helyett mással is melegíteni ott azt mondta az előadó, hogy persze lehet, csak gondolom ahoz kell kialakítani a cuccot.
(#) fongab válasza angelero hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Lett építve átmérő 0,7mm fűtőszálra fogtechnikusnak kemence, 2,6KW lett. 1óra 30perc alatt fűtött 1000°C –ra. Belső mérete 15cm széles 12 cm magas 20 cm mély.
Ha a kvarcüveges fűtőszálra nagyobb feszt kapcsolsz, jobban izzik. Igaz akkor a száll nem lesz öntartó, és rövidebb életű lesz. De ha samott porból, és vízüvegből, készült masszával befeded a szálat, úgy hogy teljesen elfedje, működni fog. A kemence speciális cementel készült, ami 1200°C ig lehet melegíteni. Most nem tudom a cement nevét, ha meglesz írok. És inkább a kanthal huzalt válaszd.
(#) fongab válasza deguss hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Nem tudom jól gondolom e. A petróleummelegítőt: alul egy tartály, a tartály oldalán egy pumpa, felül öntöttvas cső oldalán fúratókkal aminek a végébe a szelep.
Ha igen én azt benzinlámpának ismerem és a öntöttvasnak át kell melegedni hogy normálisan üzemeljen. Az öntöttvas cső alatt van egy edény. Amibe kell üzemanyag, és meg kell gyújtani. Ezzel melegíted fel. Mielőtt el alszik a láng, akkor kell a szelepet kinyitni. És egy samott téglának fúvasd majd ha kellően átmelegedett márt, akármire lehet fúvatni. Ha spriccel, nem elég meleg. Hasonló a lángja mint a malac pörzsölőé
(#) angelero válasza fongab hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Köszi a választ.
Mivel nem volt ráírva semmi nem tudom mekkora teljesítménye van, de régen lemértem ha jól vág az agyam akkor 1Kw-os. Samott meg vízüveg van. Nem hiszem, hogy túl sokkal nagyobb feszt tudnék rákapcsolni , mert 230-ról megy szabályzó nélkül, ígyse igen öntartó, de az, hogy samotthabarcsal bekenem ez jó ötletnek tűnik . Csakkhát nem szívesen építem össze a kemecét míg nem biztos, hogy jó lesz-e ez a szál. Azt tudom, hogy kanthal huzal kellene, de nem is igazán tudom honnan kellene beszerezni, és számolni is kellene, hogy milyen átmérővel és hosszúsággal kell, na meg az ár se mindegy
(#) deguss válasza fongab hozzászólására (») Nov 29, 2007 /
 
Az alja olyan, ahogy leírtad, de a teteje kicsit más.
Egy rézcső megy az égőfej körül, amin keresztül az üzemanyag áramlik a szelephez, majd a fúvókához.

Rendesen felfűtöttem PB-lánggal a réz-csövet, mégis csak sárgás lángja volt, és csak úgy az egyenes sugárban spriccelő folyadék égett.
Szerintem a fúvókát kéne megbütykölni. Tömjem el egy kicsit? Ha jobban porlaszja, keletkezik rendes lángcsóva?

Tudom, hogy így látatlanban nehéz megmondani, de megpróbáltam helyesen leíni.

Köszönettel: deguss

----
Szereztem kerámia lefolyócsövet, amit az utcán fektetnek, nyugi nem ástam ki, csak egy maradékot kértem el. A munkás azt mondta, hogy ez a legellenállóbb anyag. Anyaga olyan finom "betonra" hasonlít, kívül-belül viszont barna kerámiával van bevonva, ha jól mondta. Hétvégén megpörkölöm. :smoke:
(#) deguss hozzászólása Dec 9, 2007 /
 
Uraim,

Kipróbáltam hajszárítő fűtőhuzalt. Melegedett rendesen, narancs-világossárgán izzott. Biztos hogy elég meleg volt, de kérdezem hogy a felfogatás nehézségei mellett, hogyan lehet ezt a hőt átvinni az alumíniumba.

Az elképzelésem a következő: Egy kerámia-hengerben (inkább beton) belülről csigaalakban fel van fogatva a fűtőhuzal. Ebbe megvezetve egy tégyely van, ami hasonlít egy konzervesdobozra bevonva samottporral.

A kérdésem: Ugye ez az együttes egy nagyon rossz hővezető, mivel a fűtőszálon keletkező hő, hőáramlással és sugárzással jut csak el a vasdobozig, ott egy hőátmenet, ami a vasnál nem épp a legjobb, és még egy áramlás a vasdoboz belső faláról az alumíniumra, mivel nem lehet abből kiindulni, hogy a még meg nem olvadt alumínium 100%-osan felfekszik az edény belső felületére.

Szóval a hő talán 1/8 jut csak az alumíniumig így számításaim szerint. Ezért érdemes lezárni azt a teret, ahol a fűtőszálak vannak, hogy ott a hőmérséklet megemelkedhessen, és nagyobb legyen a delta t.

Tehát egy olyan hengert képzeltem el, aminek alja zárt, teteje nyitható ugyan, de ha fűtök, lezárom, hogy a tégely és a külső burkolat majdhogynem hermetikusan le legyen zárva. A tégely belsejéből kell csak hagyni távozni a felszabaduló gázokat.

Valakinek ötlete, megjegyzése, tanácsa?
A kerámiával bevont betoncső mennyire jó hővezető, illetve milyen jól szigetel?

Üdv. deguss
(#) fongab válasza deguss hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Esetleg egy fénykép a készülékről nincsen?
(#) fongab válasza deguss hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Én samott téglát használnék. A beton hőre reped, törik.
(#) deguss válasza fongab hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Szép hete az Hölgyeknek, Uraknak.

Kipróbáltam a betoncsövem hőérzékenységét, nem tudtam elrepeszteni, nagyon bírta a hőt.
Most van két kerámiaburkolatú izzóspirálom, összesen 1200W.
Ezt kéne valahogyan egy 180mm belső átmérőjű, 20mm falvastagságú kerámiabevonatos betoncsőre rögzíteni spirál alakban.
Valakinek ötlete? Ha be van kapcsolva a fűtőszál, olyan lágy, hogy ha nincs elég jól alátámasztva majdnem szétesik.
(#) fongab válasza deguss hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Neked is, szép napot.
Még mindig a samottot támogatom. Samott liszt és vízüveg. Nagyon jó malternak. ha rátekerted a csőre a fűtőszálat ezzel tudod rögzíteni. Arra azért vigyáz, hogy másként tágulnak az anyagok. A fűtőszálat ne szakítsa, el.
A munkahelyemen tavasszal újra falaznak. (kazánt) Ekkor meg tudom mondani, hogy milyen habarcsot használnak. Ez 1200°C ig működik, és márt öntöttünk belőle, fűtő lapot is. ( kemence, lett belőle. Lent írtam)
(#) oldman válasza deguss hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Nekem úgytűnik egy méretes benzinlámpával találkoztál!
Régen ilyeneket használtak forrasztáshoz melegítéshez, föképpen a vízvezetékszerelők, amig a PB ki nem szorította.
Üzemanyaga: Benzin!
Működése: Az elpárolgó benzin gőze a fúvokán kiáramolva elkeveredik a levegővel megyújtva melegít, a láng köré tekert cső (vagy egyéb megoldás) folyamatosan gózőlögteti az üzemanyagot.
Használata: Megtölt - szelep elzár - az előmelegítő tálkába denszesz tölt és meggyújt (Lehet benzin is csak az nagyon kormol) mielőtt elalszik felpumpál, - szelep nyit - láng begyullad és ég amig ki nem fogy.
A fúvókán folyadék nem jöhet! Ha mégis, nincs előmelegítve eléggé, illetve nem megfelelő üzemanyag! (A petróleum forráspontja jóval magasabb a benzinnél!)

(#) oldman hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
Kemence építőknek!
Ellenállás fűtés esetén használható elenállásanyagok:
CrNi ellenálláshuzalok 1 000 C
Kanthal huzalok 1 300 C
Szilicium karbib fűtőtestek 1 400 C
Mo Molibdén 1450 C
Molibdén szilicid (Super kanthal) 1600 C
Wolfram 2000 C
Széndara és grafit 3000 C - Ezek üzem közben fogynak!
Forrás: Gyakorlati elektrotechnika. Műszaki kk 1961
Újabbat sajnos nem találtam.
Remélem tudjátok használni!
(#) angelero válasza oldman hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
köszönjük
(#) deguss hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
T. Kollegák!

Sikerült elkészítenem samott-téglából egy henger alakú kemencét, melynek belső átmérője 10 cm, úgy hogy az üst épp belefér. A téglákat agyaggal tapasztottam össze, ez bírja a hőt, és nem olyan drága, mint a cserépkályha-ragasztó. Kívülről egy fém henger veszi körül, a tégla falvastagsága 50mm átlagosan, az alján csak 40.

A kérdés: Hogy "vájok" ebbe csiga alakú "menetet" a fűtőspirálnak, továbbá, alulra is tegyek fűtőszálat? A logika azt diktálja, hogy érdemes. Összesen 60 cm, 1200W áll rendelkezésemre. Ez a fűtőspirál kerámia testecskékkel burkolt, úgy hogy talán nem lesz baj az érintésvédelemmel.

Érdemes egyébként valamit szerkeszteni, hogy az üst behelyezett állapotában pl. egy stiften keresztül földelve legyen? Kellemetlen lenne, ha megfogja az ember, és ott a 230VAC.

A vízüveg+samottporos bevonat elég jól sikeredett, igaz csak egy kis felületen próbáltam, és csak vékony rétegben. Ide minél finomabb por kell?

Holnap megnézem, hogy áll a vizes agyag, de szerintem kell egy hét is, mire annyira kiszárad, hogy be lehessen fűteni...
Csinálok majd képeket, de nem megijedni tőle! A külső fém-henger, ami egybetartja a téglákat egy régi centrifuga dob. Ennek pont jó volt a mérete.
(#) oldman válasza deguss hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Én nem bíbelődnék földeléssel (már a tégelynek) a kontaktust úgy is megeszi a fene magas hőmérsékleten. Inkább egy kapcsolóval leválasztanám a hálózatról mielőtt kinyitom. Mondjuk a kapcsoló karjátol ne lehessen nyitni csak feszmentes állapotban, értelemszerűen bekapcsoni is csak zárt állapotban lehessen.
Ha már összeraktad nem egyszerű helyet csinálni a fűtőbetétnek. Én összerakás előtt gyémánt v kővágó korongal hornyot vágnék a samott téglába a fűtőszálnak. összerakás után betekerni a fűtőszálat. mad kívülről lezárni másik samott téglával.
Az agyag jó tipp de nagyon óvatosan szárítsd ki mielőtt befütesz, a maradék viz ha felforr csúnya dolgot tud művelni. (A téglagyárakban a nyers téglát hetekig szárították égetés előtt szabadlevegőn)
(#) deguss válasza oldman hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Szia!

Oké, igazad van a földeléssel és a kapcsolóval kapcsolatban, így a legjobb. Köszönöm a tanácsot!

Még vízes az agyag, most szárad. Felhoztam a lakásba, itt van a cserépkályha mellett, hogy jól kiszáradjon.
1 hetet várok vele én is, nehogy kárba menjen a munka.
Kíváncsian várom én is az eredményt, írok ha történik valami.

Üdv. deguss
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Hát, repedezget... Pedig vékonyan van az agyag.
Ilyen fél milliméter vastag 4-5 cm hosszú repedéseket vettem észre, pedig még nedvesnek tűnik az agyag.
Nem lehet ellene tenni semmit?
(#) oldman válasza deguss hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Megrágtad rendesen? Ti. mint Nemecsek a gittet?
Az előkészítés lehet az egyik probléma.
Felhasználás előtt az agyagot zúzzák, megdarálják,(Két méretes henger töri) tisztítják utána keverik vízzel (Nem mindegy hogy mennyi a víz) Kemény gyurma állagú amikor formába préselik, annyira hogy kézbe lehet venni nem esik szét (Téglagyári emlékeim szerint)
A másik az anyag minősége. Fazekastól, keramikustól kellene érdeklődni, anyag beszerzés és technológia után. Azt hiszem igy utólag nem igazán tudsz mit tenni vele. De miért baj a repedés?
(#) deguss válasza oldman hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Rendes cserépkályhás agyagot használtam fel (tiszta, gyurma állagú és finom), és ahogy most telnek-múlnak a napok, már jó sok, talán 20 repedés is van rajta, igaz szét nem esik tőle, de nyilván valóan nem szép.
Honnan tudom, mikor száradt ki annyira az agyag, hogy beizzíthassam?
(#) oldman válasza deguss hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Sajnos csak tapasztalati úton. A cserépkályhát nálunk egy hónapig kellett békén hagnyi és utána apránként lehetett teljesen felfűteni úgy két hét alatt.
Szerintem próbáld lassan 30~40 fokról néhány nap alatt folyamatosan növelve a hőmérsékletet kiszárítani.
Valószínűleg itt-ott lesz repedés mivel a samot és az agyag hőtágulása nem biztos hogy egyforma. A működésén nemigen változtat néhány repedés. Javitottam gyári kis hőkezelő kemencét (Asztali sütő méretüt ) abban is voltak hézagok 2-3 mm is és ennek ellenére jól működött. Igaz tapasztás nélkül samot elemekből volt összerakva, kőzetgyapot hőszigeteléssel. A samot elemeket rozdamentes acél elemekkel rögzítertték egy szögvaskeret vázba ezt borította a külső burkolat.
(#) fongab válasza deguss hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
A repedések lehetnek attól is hogy a samott tégla száraz volt. És kiszívta a agyagból a vizet. Ezért is repedezhet, illetve amit, oldman írt.
Felfűtésről: először ki feszültséggel csinálnám 230V helyett 24V és ott is lépésekbe. ( 10perc melegítés 30perc várakozás. Ha átmelegedett rajta lehet hagyni. És napokig, hogy minden nedvesség ki párologjon ) Ezt még fél tápfeszültséggel is meg csinálnám. Illetve ha hosszú ideig nem használom akkor is ki kell szárítani, de az márt nem ennyire macerás. 24V –on egy nap, fél tápfeszültségen, újabb nap.
(#) deguss válasza fongab hozzászólására (») Jan 13, 2008 /
 
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a leírtakat.
Így fogok tenni, szépen lassan felfűtöm!
(#) deguss hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
Szép Reggelt Uraim!

A kemencét két napja fűtöm 35V-ról (1A), így kb. 35°C-re állt be a belső hőmérséklet, úgy látom most teljesen száraz.
Sok-sok repedés van rajta, kicsit lehangoló, de most már ilyen.
Hétvégéig még szárítom, és akkor befűtök úgy rendesen, megpróbálok megolvasztani alufóliát.
(#) oldman válasza deguss hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
Anno aluminium hulladékot vaslábasban disznóperzselővel olvasztottunk. Eltartott egy jódarabig. Szalagfűrész kerék lett belőle.
(#) deguss válasza oldman hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Első próbálkozások:
Egy kétpontú műveleti erősítőbkől saját nyákon felépített szabályzó eredeti JUMO kijelzéssel és értékadóval a '70-es évekből. .)
A hőmérsékletkijelzés nem annyira mérvadó, mert a szenzor a tetején van, így kb. most az alján lehet 450-500°C, mert már puhul az alu, míg a tetején csak 300°C-ot mutat. Az acél tégely is már narancsvörös.
Még nem olvadt meg rendesen, de megyek is, megnézem.
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Jan 31, 2008 /
 
Hát, ez lett 40 egykor szendvics méretű (kiterítve) alugolyóból. Sok mindent tanul az ember közben.
Pl. át fogom építeni a kemencét, nagyon kevés 1000W!
Viszont a gázmentesítő nagyon jól használt, szerintem elégedett lehetek az első öntésemmel. A széleit kicsit leesztergáltam, így jobban néz ki.
Jól jön levélnehezéknek
Következő: »»   4 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem