Fórum témák
» Több friss téma |
Vettem 3Db ESP32 C3 super minit és ha rádugom a pc re, soros usb eszközként kapcsolódik,eldobja és ezt ismétli folyamatosan mind a három.Mi lehet a probléma?
Szia!
Milyen hosszú kábellel próbálod. Nálam az 50cm-es vált be.
Hát ha lenne,megprobálok valahonnan szerezni eggyet.
Tegnap jártam így . ESP32 Dev. 1m-es minőséginek kinéző kábellel egyszer felismerte COM3-nak, utána meg már nem. Gagyi 50cm-es kábellel meg felismeri mindig.
Feldugás után boot nyomvatartás alatt reset megnyomás után is eldobja, vagy ahogy kell boot módban marad és rá lehet tölteni valami normális szoft-ot.
Eldobta akkor is.A haver ígért egy félméterest holnapra.
Igen, az EspressIf kiadta, és elérhető a DevKit.
ESP-IDF már támogatja, de az Arduino JSON-ba még nem portolták át... ESP32 minimál programozó áramkörSziasztok!Egy ESP-WROOM-32D-32MBit modult próbálok felprogramozni a csatolt áramkör segítségével. Ennek a minimál áramkörnek elégnek kellene lennie? Mintha nem menne vele "download" módba a modul... Illetve egy másik kérdés: a WROOM-32D-vel teljesen kompatibilis az újabb E verzió?
Szerintem onnan még hiányzik valami.
GPIO 0 -> GND GPIO 2 -> GND Természetesen legalább 10K ellenállással kel lehúzni, nem direktbe. Ez alapján : https://docs.espressif.com/projects/esptool/en/latest/esp32/advance...n.html Nekem eddig így minden esetben működött. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2025
Flash Encryption arduino kóddalSziasztok!Ismét szükségem lenne segítségre... A korábbi segítségetekkel a programot átírtam egy ESP32 modulra, most már a hardware is elkészült hozzá, minden remekül működik. A következő feladatom a flash titkosítása lenne, hogy ne lehessen a modulról "lelopni" a kész programot. A program arduino IDE-ben íródott... Erre kersnék valami egyszerűen járható megoldást.. Merre induljak? Keresgettem a neten, itt azt láttam, hogy ESP-IDF-el feltöltöttek egy sima hello-world-öt, bekapcsolva a flash titkosítást, majd kicserélték a binárist az arduino kód binárisára... Működik ez? Van erre esetleg valami szájbarágós útmutató?
Magam még nem használtam, de az Arduino automatikusan megcsinálja neked; fejleszteni is lehet titkosítva és a végén release-ként kiadni is. Az eFUSE-okra érdemes rákeresni, hogy titkosításnál, ill. a végén a release verzióra átállásnál mi kerül beégetésre. A titkosítás pillanatában az eszköz generál magának egy kulcsot és az lesz utána használatban.
Az alapvető különbség az, hogy Arduinoval nem tudsz saját kulcsot használni, nem lehet kulcsfájlt megadni - utólag kiolvasni pedig még az eszköz CPU-ja sem tudja nyílt szövegként. De szerintem csak akkor trükköznek az emberek az ESP-IDF-fel, amikor több terméknek ugyanazt a kulcsot akarják adni vagy az egyes eFUSE-okat maguk megadni, hogy konkrétan valami megengedett legyen egy titkosított chipen is vagy sem. Vagyis komolyabb gyártásnál. Ha a fentiek nem fontosak számodra és egy titkosított eszköz Flash-éből sem akarsz kiolvasni valamit, ami nem kód, hanem amit nem ismerünk, pl. a firmware által tárolt adat, log, saját beállítás, akkor elég az Arduino. Ha igen, akkor ismerni kell a kulcsot a kiolvasott adatok dekódolásához, és akkor kell az ESP-IDF (legalább az általad említett trükk idejére, míg megtörténik a titkosítás a kívánt kulcsfájl alapján). De szerteágazó a téma, tévedhetek, mert sok mindent megoldanak az emberek, amit az Arduino alapból nem tud vagy ugyan települ hozzá segédprogram, csak nem elérhető a GUI-ból. Például GUI-ról egyáltalán nem lehet a Flash-t kiolvasni (pl. fájlba), ami azért elég kemény. Viszont az ESP32 boarddal nemcsak a compiler települ, hanem az ESP-IDF-hez tartozó fontos programok is. Például a Flash-t ki lehet olvasni ezzel a szépen kivitelezett command line eszközzel (Windows): "%LOCALAPPDATA%\Arduino15\packages\esp32\tools\esptool_py\5.1.0\esptool.exe" És itt van az efuse és az esecure program is... csak éppen nincsenek integrálva. : -) Én meg még nem használtam a titkosítást, szóval nem tudom, hol vannak a határok. (Ne tévesszen meg az "Arudino15" - én is 2-est használok.) Egyébként ha egy ESP32 le van zárva, akkor titkosítatlanul is fel lehet rá tölteni kódot és titkosítva is. Soros vonalról mindig titkosítás nélkül töltesz fel és a chip titkosítja a beégetett kulccsal - OTA frissítés viszont lehetséges előre titkosított firmware-rel, csak engedélyezve kell lennie, és ehhez is kell a saját kulcs(fájl). A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:55
Szia!
Erről:"de az Arduino automatikusan megcsinálja neked" van valami bővebb infód esetleg valahol? én nem nagyon találtam semmit... Megköszönném! Saját kulcsra nem hiszem, hogy szükségem lesz, nem tervezem frissíteni a software-t, ha egyszer már eladásra került az eszköz.
Ahogy tovább olvasgattam, más is csak az ESP-IDF toolokat használja az Arduinoból kiindulva is, tehát az eredeti framework dokumentációja az irányadó, nem láttam több nyomot, ami szerint maga az Arduino támogatná.
Ott viszont részletesen le van írva a menete és az is, hogy hogyan lehet a már encryptált Flash-ű ESP-re firmware-t feltölteni. Mivel minden alkalommal az ESP végzi, valószínűleg tök mindegy, hogy mivel fordítod le, Arduinoval vagy sem. https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/latest/esp32/securit...n.html Lásd az idézetet lejjebb. Az, hogy előbb átmennek az ESP-IDF-be, aztán vissza az Arduinoba, szerintem zöldség, mármint szükségtelen, más sem nézte meg, hogy igazából az ESP32 board telepítésével az Arduinoban is jelen lesznek a megfelelő toolok. Vagy eleve arról beszéltek abban a leírásban, amit említettél. Vagy tényleg nem alkalmasak erre és ESP-IDF-et is telepíteni kell, de ránézésre azok. Hogy honnan vették ezt, hogy az Arduino supportálja (hogyan? GUI-val? mert ott nincs), csak nem lehet saját kulcsfájlt használni, azt nem tudom, bocs. : -) Ezeket a toolokat én csak Linuxon szoktam használni és ESP-IDF-ben, de a nevek alapján minden megvan, ami kell. Szívesen ki is próbálom veled párhuzamosan, szándékomban áll megtanulni az encryption használatát is, ill. a doksit is rendesen feldolgozni, csak először rendelnem kell egy-két olcsó klónt a próbákhoz, mert az nincs itthon, a komolyabbakat meg nem használnám el erre. : -) *** "During the development stage, there is a frequent need to program different plaintext flash images and test the flash encryption process. This requires that Firmware Download mode is able to load new plaintext images as many times as it might be needed. However, during manufacturing or production stages, Firmware Download mode should not be allowed to access flash contents for security reasons." A hozzászólás módosítva: Sze, 0:15
Kipróbáltam egy S2-esen, működnek a toolok. Azt hiszem, még nem írtad, hogy nálad megvannak-e és hogy Windows-ról van-e szó - ha esetleg nincsenek, akkor tisztázni kell, hogy mi telepítette fel az én Arduino IDE-m alá. Mindenesetre ezen a gépen nincs külön ESP-IDF telepítve, rákerestem.
Lekérdeztem a fuse-ok állapotát (kicsit hosszú) és még egy-két dolgot: A hozzászólás módosítva: Sze, 1:24
Az jutott még eszembe, hogy a MAC_FACTORY és a MAC_FACTORY_CRC egyedi minden chipnél és nem átírható (infó), vagyis ha csupán azt nem szeretnéd, hogy egy az egyben másolható legyen a firmware-ed, de amúgy arra nem számítasz, hogy valaki komolyabban nekiáll azt feltörni, ill. nincs olyan különleges kód benne, akkor simán meg lehet úszni Flash encryption nélkül is.
A MAC címből kell készíteni egy hash-t és eltárolni a programban, és futás közben több helyen is ellenőrizni, hogy ne legyen olyan egyszerű csak egy helyen megváltoztatni a vizsgálatot a firmware-t disassemblálva és megkeresve. Ha egyáltalán nekiáll valaki ilyesminek ezen a processzoron. Ezek után hiába másolják át a teljes Flash-t, nem fog futni.
Szia!
Köszi a segítséget! A fenti módszer nekem is eszembe jutott, hogy levizsgálok néhány egyedi azonosítót, de azért a titkosítás lenne az igazi!
Még böngészgetek egy kicsit a szenzorok közt, mert az is kellene, aztán rendelek egy munkadarabot. : -)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |