Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESP8266 wifi modul
Lapozás: OK   20 / 20
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Szép cikk! A programok tetszettek a legjobban, ötletes a megoldásuk!
(#) TavIR-AVR válasza Skori hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Hülye tipp:
- Nem egyszerűbb Arduino alatt a standard I2C_liquidrystal könyvtárral (vagy a newliquidcrystal) és a kész PCF portbővítővel megoldani?
- két ESP lábat visz és más I2C is felfűzhető ugyanide (DS3231 óra, I2C motorvezérlő, portbővítő, stb.)
(#) Skori válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 8, 2017 / 2
 
Szerintem nem, a 74HCT595 mindenhol kapható, és filléres cucc. Az I2C sem minden mikrovezérlőn érhető el, a léptetőregiszterhez meg bármely I/O láb megfelel. Nem beszélve némi sikerélményről, mert az előző hozzászólásom óta már a léptetőregiszteres megoldás is megy 2 vezetékkel. Ezzel terveztem folytatni a cikket, ha lesz rá egy kis időm (meg érdeklődés)....
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2017

foto06.jpg
    
(#) pjg válasza Skori hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Engem érdekel! Folytasd kérlek.
(#) Kovabe válasza Skori hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Ne hagyd abba!
(#) Hp41C válasza Skori hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
Elmenne talán egy vezetékről is: 1 wire LCD
(#) Skori válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Igen, de ahhoz már több idő kell. A 2 vezetékes megoldás még nem igényel több időt mint a 3 vezetékes, mert ennél még az LCD kijelző sebessége a korlát, az ESP (vagy arduino) sokkal gyorsabban is tudná küldeni az adatokat a kijelzőnek.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Az RC időállandókat te határozod meg. Addig kell gyorsítani, amíg el nem éred az LCD kijelző sebességét.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Kicsit átírtam a cikk végét, konkrétan a 2 kivezetéses verzió programját, mert ugyan nagyon ritkán de képes volt néha hibázni, ami most fent van az már jó.

Az időállandók között (ha két RC tagot használnék) nagyságrendi különbségnek kellene lennie, így már valószínűleg hamarabb érném el a µC korlátait, mint a kijelzőét. A másik ami miatt nekem személy szerint kevésbé tetszik az 1 vezetékes megoldás, az az hogy 4 bites módban használja a kijelzőt. Az a tapasztalatom, hogy ezek az LCD kijelzők könnyen ki tudnak akadni ha olyan környezetben működnek ahol sok a zavar (nagy teljesítményű kapcs. tápok + hosszú vezetékek környezetében), és 4 bites módban ez valamiért fokozottabban jelentkezik (akkor is ha a nem használt lábak fixen GND vannak). Persze ez csak az én tapasztalatom. Nyilván amikor közvetlenül a µC-re van kötve az LCD kijelző akkor nem mindegy, hogy 6 vagy 10 láb kell hozzá, így a 4 bites módot gyakran használjuk. De ha már kéznél van egy 8 bites léptetőregiszter akkor nekem szimpatikusabb (és szerintem stabilabb) a 8 bites mód.

A kijelző E lába lefutó élre működik, az 1 vezetékes megoldás esetében a 8 bites mód a lassú szintváltás miatt nem lenne megbízható, így az E lábat is a léptetőregiszter egyik kimenetéről kellene meghajtani. ebben az esetben viszont nincs elég láb a 8 bites módhoz, ráadásul kétszer kellene kiküldeni az adatokat az E szintváltása miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
(#) Hp41C válasza Skori hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Idézet:
„...A kijelző E lába lefutó élre működik, az 1 vezetékes megoldás esetében a 8 bites mód a lassú szintváltás miatt nem lenne megbízható....”

Egy-két Schmidt triggeres kapuval a jelsebesség kérdése megoldható.
(#) Skori válasza Hp41C hozzászólására (») Pé, 17:26 /
 
Valóban megoldható schmitt triggeres kapukkal, de van más ötletem is, ami talán hatékonyabb lenne. De ugye ez mégegy IC a nyákon. Arra gondoltam, hogy mivel kb. 40...50µs/karakter sebességgel írható maximálisan a kijelző, így a legelső impulzus indíthatna egy egyszerű időzítőt, ami 50µs elteltével ad egy impulzust az EN lábra. Ez gyakorlatilag nem jelentene semmi plusz terhet a µC-nek, és időveszteséget sem okozna, egyedül arra kellene vigyázni, hogy 50µs-nál sűrübben ne küldjünk karaktereket a kijelzőre. Ezzel egyszerüen elhagyható lenne az EN-re menő adatvonal, és a programot sem igazán kellene módosítani. Másik hasonló megoldás lehetne egy olyan időzítő, ami akkor adna impulzust az EN-re, ha a clock lábon mondjuk legalább 10us ideje nem jött egyetlen impulzus sem. Ez is megoldható lenne néhány kapuval, számottevő időveszteség nélkül.

A korábban berakott két időállandós megoldás nekem kevésbé szimpatikus, sok hátránya van, amiket korábban leírtam.

Mégegy HD44780 kompatibilis, nagyméretű oled kijelővel kipróbáltam a 2 ill. 3 vezetékes kijelző meghajtást, ESP8266-al, lásd a fotón.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:29
(#) brumbrus hozzászólása Pé, 22:08 /
 
Üdv!
Amatőrként elkezdtem megismerkedni egy ESP-12E-vel (nodeMcu). A dolgok szépen mennek, de jó lenne, ha nemcsak helyi hálózatról kontrollálhatnám, hanem a világ minden pontjáról(anywhere). Ehhez kéne egy port forwardingot csinálni? Vagy mit? És egyáltalán hogyan?
D- link routeren a képen látható ablak jelenik meg az ip- t tudom, csak nem írtam be a képen meg a privat portot is(az az amit a programban megadok ugye?). A Name-t meg a public portot nem tudom hogyan kell kitölteni. És majd mit kell beírni a keresősávba ha mindez kész?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:09
(#) kocsgab002 válasza brumbrus hozzászólására (») Pé, 22:22 /
 
Kell egy Port forward-ot csinálni pl a 80-as portra (ha pl weben keresztül szeretnéd elérni), illetve kell egy fix ip-t adó szolgáltató is pl. no-ip.com vagy a DynDNS , ami ip valózásnál is megtalál a nagyvilágban.
(#) brumbrus válasza kocsgab002 hozzászólására (») Pé, 22:35 /
 
A no-ip ingyen ip címet biztosít, vagy az ip cím sohasincs ingyen? És ha pl kapok egy ip-t tőlük, azt a name helyére írom be így: http:// ip cím ? És ha mindez megvan így írom be a böngészőbe: http://ip cím:8080 ? Vagy hogy?
(#) kocsgab002 válasza brumbrus hozzászólására (») Pé, 22:45 /
 
Na akkor kezdjük az elején. Router beállítás...
a név az mindegy, legyen mondjuk ESP8266. Az ip az az, amit beleégettél a NodeMcu-ba, a port szintén, alapjáraton a 80. Ez legyen a külső és belső port is..

Az újabb routerek-nek van beépített DynDNS vagy No-ip kliense. (Nekem a NAS is tudja..) az a lényeg, hogy fusson 0-24-ben. az általad kiválasztott szolgáltatónál (nekem a no-ip.com) regisztrálsz. Ez vagy ingyenes, (a no-ip.com ingyenes, de havonta meg kell erősíteni) vagy fizetős. ott kapsz egy domain nevet (általában te választod..) pl, xyxyxyx.no-ip.biz Ha kész a regisztráció, akkor a routeren beállítod a kapott domain-t (meg felhasználónevet meg jelszót) és kész.. Távolról pedig így fogod elérni: xyxyxyx.no-ip.biz:80

Egyébként én is fejlesztek erre kis eszközre, pont a én is ebben a ciőben járok.. Nekem eddig így működik: kocsgab002.no-ip.biz:80 (kipróbálható, egy led-et kapcsolgat... Ha kérdés van, megpróbálok rá válaszolni..
(#) kocsgab002 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Pé, 22:49 /
 
Valami ilyet keress a routerben
(#) brumbrus hozzászólása Pé, 23:17 /
 
Megtaláltam,de csak DYNdns klienseket ad ki, amik nem ingyenesek. A port forwardingnal mit bírnák csinálni(3. kép)?
(#) brumbrus válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szo, 10:10 /
 
Üdv!
Regisztráltam egy dlinkes dynamic ip-t. De ha beírom a domainom a wifi ip-jére irányít(ahol ugye konfiguráltam). Mit rontottam el? Az 1. képen a domain létrehozó felületen mi legyen a new ip(azaz az ip in DNS)? Köszönöm!
(#) toreki válasza brumbrus hozzászólására (») Szo, 21:30 /
 
A publikus porthoz nem írhatsz 80-at, mert azt a router már használja. Viszont adhatsz 8080-at, a belső port pedig marad 80-as. Így kívülről a valami.dlinkddns.com:8080 címen éred el, amit a router továbbít az esp 80-as portjára.
(#) brumbrus hozzászólása Szo, 23:11 /
 
Sajnos úgysem jó!
(#) nedudgi válasza brumbrus hozzászólására (») Szo, 23:18 /
 
Lehet, hogy a tömörítés miatt, de nem látszik a kettőspont a 8080 előtt.
(#) brumbrus hozzászólása Szo, 23:28 /
 
A keresősávba nézd, ott van. Tömörítés? Segítesz? Az eddigi beállítások a képeken.
(#) nedudgi válasza brumbrus hozzászólására (») Szo, 23:47 /
 
Nem értek ehhez a routerhez. Mindenesetre nem látom a 8080-at beállítva a képen publikus portnak.
A firmware a legutolsó verzió?
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:48
(#) cua válasza brumbrus hozzászólására (») Vas, 1:49 /
 
A "Public port" legyen 8080 vagy inkabb valami egyedi (pl 10080 vagy 18080) mert a 8080 is gyakran hasznalt mas celra. Ez az ami publikusan hozzaferheto lesz. A "Private port" az amire a modulod allitva van, alapertelmezesben a 80-as.
Eloszor probald ki az aktualis publikus IP szamoddal ( https://www.whatismyip.com/ ) aztan ha az mukodik utana a dinamikus dns-el...
(#) brumbrus hozzászólása Vas, 10:53 /
 
Köszönöm mindenkinek! Nedudgi válasza oldotta meg a problémám. A firmwire updatere legutolsóként gondoltam. Megoldott mindent.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:53
(#) linx hozzászólása Vas, 13:14 /
 
Arduino ide legfrissebb (2.3.0) esp8266 támogatásával feltöltöttem a hello webszerver példát, de nem működik. Az ESP lap egy ElectroDragon relay board, ami azt hiszem egy 12-E lapot tartalmaz. Sikeresen feltölti, a pingetés is megy, a Serial üzenetek is megjelennek, de a kérelemre a válaszadás nagyon lassú, a böngészőhöz nem jut vissza válasz. A többi példa kód jól megy, de TCP kapcsolatot nem tudok kiépíteni. Próbáltam régebbi lapkatámogatással is, ugyanez a helyzet. Ezen a lapon esp-open-sdk alatt fordított webszerver tökéletesen működik.
Van valakinek valamilyen tippje? Valamit még állítani kell? Vagy van olyan verzió ebben az idében, ami stabil, működő kódot generál?
Következő: »»   20 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jan, 18. Sze
15:01:39
Jelenleg 570 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu