Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   378 / 378
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Pedig bekapcsnál egyből levágja, ez az, hogy én se tudom miért. Üresbe még elketyeg, de amint tehert lát meghal. Fet park = STW20NK50Z, balagemantól vettem egy kupaccal de már ez az utolsó készlet, lassan szólhatok neki, és ismét vennem kell tőle. Én arra is gondoltam, hogy késleltetni kéne bekapcsoláskor a relé idejét vagy még 2 mp-re mire feltöltődnek a kimeneti pufferek, ugyanis már rég (kb 2 mp múlva) meghúz a relé de a kimeneten még mindig nincs meg a megfelelő fesz (kb felénél jár addig). De ezt se értem mert Ge Lee meg azt mondta, hogy kis időre még a rövidzárat is elviseli. A gate trafóról annyit, hogy ezt már én se tudom a 7 menet lehet, hogy valóban kevés, pedig most kissebb a mag. Az a baj, hogy nincs induktivitásmérőm, tudnék viszonyítani mi merre hány centi lenne akkor.
Ötlet 1.
-nagyon lassú feltöltődés végett hamarább kapcsol a relé mint, hogy kéne és rég ráadja a valós 230-at holott még félúton sincsenek a kondik ezért zárlatot lát a kimeneten (2x1000uF) és a segédtáp áramkörnél pedig gyors a kondi feltöltődése ezért növelnem kéne a kondi méretét, hogy ezzel késleltessem a relé meghúzásának idejét...
Ötlet 2.
-Normálisabb FET-ek (bár nem tudom ezek jók lennének) és normális gate trafó normális menetszámmal -így értem- mert a mag az megfelelő lenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Ötlet 0: építs induktivitásmérőt, és tedd rendbe a gate trafódat.
Bontott alkatrészből induktivitásmérő nélkül azt se tudod eldönteni, hogy porvas vagy ferrit...
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Ötlet -1: Gondolom autós erősítőbe csak nem raktak porvast, és akkor kusza jeleket produkálna.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
(#) cimopata válasza voodoo hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

A fetek elszállásának semmi köze sincs a bemeneti NTC-hez és a reléhez.
Az NTC nem védi meg a feteket ha a kimeneten a kondik még töltetlenek.

Azért durAzért durroghatnak a fetkeid mert nem rövidzárvédett a táp a primer oldal, vagy ha van valami az lassabb mint kellene. Egy rövidzárvédelemnek a trafó szórásától függően illik us alatt kapcsolnia. Ha nagy a szórás akkor lassan emelkedik a primer áram ha pedig kicsi akkor pillanatok alatt elérheti az 50-100A-t, hiába vannak 20A-s fetjeid.
(#) voodoo válasza cimopata hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

A trafó szórásának növelését elérhetem légréssel, vagy a huzalok lazításával, menetszám növeléssel?
(#) cimopata válasza voodoo hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Trafó szórását csak hegesztőkben növelik, hogy essen terhelve a feszültség.
Nálad erősítőhöz ez egyáltalán nem ajánlott.

Meg kell csinálni rendesre az áramvédelmet.
(#) voodoo válasza cimopata hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Mit ajánlasz?
(#) Leadtek hozzászólása Máj 15, 2013 /

Sziasztok!
Mostanában kezdtem el főként kapcsolóüzemű adapterekkel foglalkozni/javítani. A képen látható /és ehhez nagyon hasonló/ darabról van szó amit hajdanán külső HDD-hez alkalmaztak. Ezekben semmi IC sincs, csak egy pár tranzisztor, FET és flyback a topológiájuk. A kapcsolást visszarajzoltam mivel még hasonlót sem találtam az interneten. Lenne 2 kérdésem ezzel kapcsolatban. Milyen FET-et érdemes tenni a kapcsolásban ami nem túl régi, nem magas az Rdson-ja és elérhető árú, továbbá milyen értékű biztosíték ajánlott?
Megjegyzés/Tapasztalat: Ezeket a kis adaptereket bátran tudom ajánlani annak aki szeretne többet megtudni, tanulni, kísérletezni a kapcsolóüzemű tápegységekkel kapcsolatban. Rém egyszerűnek tűnnek, de mire rájön az ember 1-2 dologra, hogy hogyan is működnek és mi mit csinál az nem kis idő egy kezdőnek. Ennek ellenére mégis könnyen sikereket lehet vele elérni. Fillérekért hozzálehet jutni ilyenekhez és kiválóak gyakorolni.
(#) kadarist válasza Leadtek hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Szia!
Az én favorit FET típusom ilyen tápoknál a BUZ90A. De itt jön az obligát kérdés: milyen típussal volt szerelve?
(#) _vl_ válasza Leadtek hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Ha tényleg úgy néz ki a kapcsolás, ahogy lerajzoltad, akkor ez nem flyback táp. Ha a szekunder oldalon kétutas egyenirányítás van (a tekercsen mindkét irányba tud folyni áram a diódákon keresztül), akkor az nem lehet flyback.
(#) kadarist válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Flyback az, csak külön tekercsvégek és diódák vannak a két külön tápfeszültséghez.
(#) _vl_ válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Akkor meg a trafó kapcsolási rajza nem jó. A két tekercsnek egyirányba kell néznie...
(#) kadarist válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Persze, hogy nem jó, így sikerült visszarajzolni.
(#) Ge Lee válasza Leadtek hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

STP5NK80Z-t szoktam beletenni.
(#) Leadtek válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Köszi, jónak néz ki kipróbálom. Találkoztam már FET helyett IGBT-vel is, nem tudom ez mennyire elfogadott a flybacknél. Eddig ezekkel találkoztam: FQPF2N60 , 2SK1445 , 3N60A4D
A kapcsolási rajzot csak szemléltetés céljából tettem fel, lehetnek benne apró hibák, de aki tudja mi ez annak nem kell magyarázni a tekercsek elhelyezkedését.

Ge Lee: Kösz neked is! Nagyot néztem amikor megláttam az egyik szétbontott adapterben ezt a fajta biztosíték megoldást. Egyik kísérletezés során véletlen tesztelni is volt alkalmam és köddé vált a vezetősáv úgyhogy tette a dolgát, de emellett a kismegszakítót is lecsapta. Tudom, soros égővel szokás kísérletezni, de túl nagy az ellenállása és nem indul el a táp róla csak világít az égő. Ilyenkor egy kisebb gyors biztosítékot alkalmazok.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) Ge Lee válasza Leadtek hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Az izzóval más baj van, jóval kisebb a hideg mint a meleg ellenállása. Ez néha pont elég ahhoz, hogy egy gyengusz (all in one) flyback IC-t hazavágjon. Kell egy kis 0,5A-es szabályozható táp mondjuk 0 és 150V között, és meg van oldva az áramkorlát és a leválasztás is egyben.
(#) deeezs hozzászólása Máj 17, 2013 /

Sziasztok!

12V 5A, vagy 24V 3A kapcsolóüzemű tápról (notebook töltő) szeretnék forrasztópákát (12 vagy 24 voltosat) használni.
Valahol - talán itt - azt olvastam, hogy a kapcs. tápok nem bírják hosszútávon, ha a terhelést sűrűn föl/le kapcsolgatják rajtuk, pedig én hőmérsékletszabályzást szeretnék a pákára. Tudtok erre valami egyszerű megoldást, ami hordozható és nem termel hulladék hőt (nem sorbakötött villanykörte, vagy rezsó).
Legegyszerűbbnek az tűnik, hogy feszültségszabályzással lecsökkentem a teljesítményt, viszont az nem igazi hőmérsékletszabályzás.
(#) voodoo hozzászólása Máj 19, 2013 /

Néztem jó olcsó gate meghajtó IC-ket, és szerintem megfelelő lenne inkább sem mint a trafóm. FAN73711MX -ről lenne szó. Kétirányú, illetve félhidas rajzot találok róluk az adatlapjában. Teljes hídra két félhídból, vagy két kétirányúból tervezzem meg?
(#) JZoli hozzászólása Sze, 21:07 /

Ezt az oldalt ma délután küldték. Szerintem a hozzáértőknek is érdekes lehet!
Bővebben: Link
Van jobb oldalon egy magyarázó kisfilm, kicsit érthetőbbé teszik a bemutatott alkatrészek felhasználását.
(#) barabasattila86 hozzászólása Csü, 18:39 /

sziasztok!
Vásároltam egy kapcsolóüzemű tápegységet ami 36V-os de nekem csak 32V-ra lenne szükségem. Valaki legyen szíves elmondani hol és mit kellene modositani, hogy 32V -ot kapjak a kimeneten? Csatolok képet hogy látszodjon miről van szó.
(#) Ge Lee válasza barabasattila86 hozzászólására (») Csü, 19:16 /

Nézd meg a pirossal jelölt alkatrészt. Ha az egy TL431, akkor az 1-es (ref) lábára megy egy ellenállásosztó (az osztó felső tagja a kimeneten, az alsó a földön, a közepe meg az 1-es lábon). Ezen az osztón kell egy picit módosítani.
De előtte nézd meg a kékkel jelölt alkatrészt is ami egy zéner, és védelmi szerepe van. Ha netán rossz irányba módosítod az osztót és nem kisebb hanem nagyobb feszültség lesz a kimeneten, akkor az ki fog nyitni, rövidrezárva ezzel a kimenetet.

P1050440.JPG

(#) barabasattila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 22:43 /

Nem TL431 hanem AZ431 de utánanéztem és egyenértékű. Trimmer potméterre gondoltál, kb. mekkora legyen az értéke? A zéner dióda értéke pedig 1N4755
(#) proksa1 válasza barabasattila86 hozzászólására (») Pé, 6:16 /

Az egy 43V-os zener, azt már nem érdemes megközelíteni. Az ellenállás értéke nem látszik a képeken, de szerintem próbálj meg párhuzamosan az osztó felső tagjára az eredetinél egy nagyságrenddel nagyobb ellenállást pakolni. (pl ha 6,8k a felső osztótag akkor tegyél még rá egy 68k-t)
(#) barabasattila86 válasza proksa1 hozzászólására (») Pé, 7:35 /

rendben meg próbálom, köszönöm
(#) Auf válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 20:21 /

Nagyjából le tudtam rajzolni a táp kapcsolását. Bár megjegyezném, hogy közel sem néz ki kapcsolásnak ebben a formájában a rajzom, de más módját nem láttam.
A két rajzon külön van a két oldala a tápnak. Mármint a primer és a szekunder.
Ha nagyon homályos így, akkor át rajzolom szebbre és kirakom az értékeket is, csak ahoz még kell egy kis idő.
Következő: »»   378 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Máj, 26. Vas
4:00:36
Jelenleg 54 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu