Fórum témák
» Több friss téma |
Van olyan zeném amiben énekelnek.
Akkor ez irányt tévesztett, mivel az én említett emberhang felvételeim analóg rendszerűek egy telisávos hajdani rádióban használt magyar profi készülékkel. No meg más a beszédhang, és más az énekhang átviteli követelménye.
Cseh Tamás: Frontátvonulás
- Analóg felvétel - A lemez fele beszédhang - Igazad van, mert neked mindig igazad. Ne beszélgessünk egymással többé!
Eddig is csodáltam a tudásodat, de most már az ízlésedet is kedvelem.
Cseh Tamás fura figura, a zenei produkció és az irodalmi előadás között billeg valahol (Bereményi Géza is egy zseni volt szerintem), és így mondja el Vizi és Ecsédi történetét (vagy annak egy részét). Volt szerencsém élőben látni, hallani, kis közönség előtt, ahol a pohár leeset és atomjaira tört a kövön, de mint tudod, Vizi pohara nem esett le, ott marad a levegőben lebegve mert Vizi ilyen volt. Nekem nagy kedvencem Cseh Tamás, de még sosem tekintetem rá úgy mint demonstrációs anyagra. Ennek oka lehet az is, hogy ifjú koromban Polimer kazettán hallgattam, ami Videoton rádiós magnóban próbált megszólalni. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2025
Hajdanában - amikor a Megyei Könyvtárban voltam technikus - évente hangosítottam a koncertjeit a könyvtárban, de Gyulára is átbicikliztem ha ott lépett fel ('90-es évek eleje). Egyszer koncert után kikapta a kezemből a Munkást (cigi), hogy ugye neki adom gyorsan a dekket mert nem bírja ki az öltözőig nikotin nélkül. És sugárzott az arcáról az őszinte öröm mikor mondtam neki, hogy nagy kedvencem és az összes LP-je meg van. Az összes általam kedvelt lemezét sikerült CD-n is megszereznem. Nem demónak használom, csak Eleknek írtam, hogy létezik beszédhang például ezen a lemezen (is).
Cseh Tamás ifjúságom, fiatal felnőtt korom meghatározó zenei élménye volt.
Megsirattam, amikor elment. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2025
És az utolsó koncertjének (fent van a neten) utolsó száma Másik Jánossal az volt, hogy ..."micsoda útjaim voltak nekem..." Ezt a számot nehéz meghallgatni azóta is....
Igazából a zenének nincs szüksége a történetre, a zenei gondolat másból táplálkozik, a költészet pedig maga csupa ritmus és zene, így annak meg a megzenésítés a halála - amikor két területet összeöntünk, valamelyik törvényszerűen alárendelt szerepbe kerül, általában valami kevésbé művészi lesz belőle, még figyelni sem lehet igazán egyszerre mindkettőre. Én az operát sem tudom elviselni, pedig az legalább komolyzene. : -)
Ezzel nem értek egyet. Nagyon sok vers megzenésítve sokkal többet ad, mint ha csak olvasná, vagy hallaná az ember.
Ezt például nagyon szeretem. Az opera nekem se jön be, de még az operett sem. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2025
"Ok nélküli káosznak nevezte Karl Kraus az operettet, mint ami pusztán szituációkat teremt a nosztalgikus daloláshoz, szerelmi álomkeringőkhöz és persze a boldog befejezéshez."
V-DMOS FET headphone amplifier története esetemben.
A nemrég elkészült hibridemet megfelelőnek tartom minőségi zenehallgatásra. Az igaz, hogy lehetne még előnyösebb is, ha mondjuk 2x2 csővel építettem volna meg, meg nagyobb tápfesszel, azonban ennek költségét nem tudom állni. És az sem biztos, hogyha erre lenne úgy közel 700 ezer forintom, nem lenne e szerencsésebb inkább egy felsőkategóriás füles vásárlása, hogy a rendszerem használhatóságát előtérbe helyezzem. Ha valakinek ez nem lenne érthető, a 6 db minőségi csatoló kondiknak durva ára van, négy minőségi cső alapból 120-150 ezer. És mivel nálam a szelekció súlyozott, négy fűtés négy táp, és stb… Ezt senki ne rongyrázásnak gondolja ezt, mert eddig is megtapasztaltam az ilyen dolgok súlyozásának pozitív eredményeit. A hibrid, elöl GGL ECC82, a végén IRF530. A cső képességei csodásak, de lehet, hogy a vége lehetne még előnyösebb. És ekkor egy érdekes dolgot olvastam tunerman fórumtársunk témájában. Bizonyos Aldure fórumtársunk a VFET működését elemezte, és a következő hangzott el: A VFET egy JFET, ami azt hiszi magáról, hogy egy trióda vákuumcső – más néven SIT És Jenő Úr még fel is rakott nekem egy fejhallgató erősítő kapcsolást is ehhez, ami az Ő fejlesztése. Ez a kapcsolás igen kedvező költséghátterű az említett elektroncsöves megoldáshoz képest. Ezért úgy vélem, hogy érdemes lenne meghallgatni e kapcsolás képességeit. Ezúton is köszönöm a rajzot alkotójának! A jövő év elejére tervezem a megépítését a szokásaim szerint. De az is lehet, hogy türelmetlenség miatt az idén csinálok egy fércmegoldást, hogy halljam a nagyjából a hangját. Távlatilag, amennyiben hallok valami bíztatót az említett megoldásban, akkor megkérem azokat a fórumtársakat, akik képesek nekem ebben segíteni, hogy dolgozzák ki e két kapcsolás házasítását. Azonban ez jelenleg még nem aktuális.
Nem egyértelmű a kérésed. Milyen két kapcsolást akarsz házasítani?
A hibridet ezzel a V-DMOS áramkörrel?
Először is ami megfogott, az alkatrészek választása.
Az opamp: LF356H. Miért kell katonai tokozású? Nekem van ilyen néhány darab, de meghallgatás alapján nem mondanám hogy audióra találták volna ki. Az áramgenerátor: 2SA769 PNP tranzisztor és egy és egy 2SK170 kisjelű JFET. A 2SA769 áramerősítési tényezője 1A kollektor áramnál 60 és 240 között van valahol, a 2SK170 úgynevezett cut-off feszültsége 0,2-1,5V között szór. Ebből hogyan lesz stabil 65mA-es áramgenerátor? A lényegi alkatrész: DN2540. Nos, ez egy kiürítéses módú N csatornás mosfet. A rajzon viszont növekményesnek a rajzjele van. De ez nem számít, mert a rajz csak rajz, attól még a DN2540 az N csatornás kiürítéses mosfet DNMOS. A VFET az a "V" alakú gate csatornájáról kapta a nevét, de a DN2540 az nem VFET. De mivel az is MOSFET, közös bennük, hogy mind szigetelt kapus térvezérlésű tranzisztor. A JFET az viszont nem szigetelt kapus, ahogy a SIT sem. Ezek vezérlése gyakorlatilag egy záróirányban előfeszített diódaként fogható fel. Tehát a DN2540 annyiban tér el egy növekményes N csatornás mosfettől mint például egy IRF510-től, hogy amíg az IRF510 akkor kezd el vezetni amikor a gate elektródján a feszültség a source elektródhoz képest +3V körül van, addig ez a feszültség a DN2540 esetében nagyjából -2V. Az IFR510 egy ENMOS fet ha pontosak akarunk lenni. E mint növekményes, N mint N csatornás. Sajnos mind a két típus erősen nemlineáris, ezért próbálkoztak a fejlesztők a VMOS fettel. Ennél a gate árok geometriája próbálja lineárisabbá tenni a transzver karakterisztikát, cserébe a meredeksége lett kicsi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |