Fórum témák
» Több friss téma |
Így jár, aki sokat karattyol...
Lemaradt: Azért persze kacsintgatok az elektro-harmonix ECC82-ére. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2025
Moderátor által szerkesztve
"nekem kimondottan szorakoztato ez a fajta ahitatos, majdhogynem vallasos megkozelitese az elektronikanak."
Kedves Fórumtársam, nem látok ebben bármi számomra sértő megközelítést. Örülhetnék, hogy szórakoztató a tapasztalataim közlése, bár annak célja nem igazán ez lenne. A lényeg a látáspontunkban rejlő eltérés. Az áhítatosság nem az építésben, hanem a zeneszeretetben rejlik. Minden más ezt szolgálja. A mechanikai sajátosságok is. Már régebben megemlítettem, ha valaki minőségi hangzásra törekszik, akkor minden dolognak ennek a szempontnak kell megfelelni, azaz nem a látvány a meghatározó, azaz mégis csak más nézőpontból. Az előzőekben leírtam, hogy mi, miért olyan amilyena hibridben is. Semmi sem találomra olyan, amilyen. Minden egy határoztt elvet követ. És amikor a szűk helyigény is meghatározó, akkor emeletekben kénytelen az ember golkodni. Persze ez akkor is előnyösebb, ha az összekötéseken lehet rövidíteni így. Szóval a cél érdekében a mechanika csak követi a dolgokat, vagy is nem öncélú magamutogató látványosság.
Megint csak a szövegértelmezési problémáddal küzdesz. Nem azt állítottam, hogy az MP3 élvezhető, hanem csak a hallásromlást próbáltam valahogy megvilágítani a hiányos műszaki ismereteidet figyelembe véve. Ezek szerint tényleg nem igazán érted az MP3 kódolás lényegét. A hallásod romlása abban mutatkozik meg, hogy egy adott frekvencia feletti hang tartomány nem jut el az agykéregbe, mert az ingerületet kelteni hivatott szerv már nem képes azt érzékelni.
Az MP3 - veszteséges tömörítés - eredménye is valami hasonló, a digitális állomány csökkentése oly módon, hogy a zenei spektrumból eltávolítják azokat a komponenseket, amiket elfed egy nagyobb intenzitású jel, így amúgy sem lenne érzékelhető, így azt már nem kell bele kódolni a jelfolyamba. Mindkét esetben csökkentett információ jut az agyadba, csak amíg az MP3 igyekszik ezt a teljes frekvencia tartományban megoldani, a hallásromlás következményeként a magasabb frekvenciájú jelek lesznek elérhetetlenek az agyad számára. Javasoltam neked korábban hogy egy egyszerű kis méréssel ellenőrizd, hogy egyáltalán meddig hallod a hangokat. 74 év környékén ezt nagyjából 6-8 kHz-re tippelem. De mérd meg, és akkor számodra is egyértelmű lesz. Nem vagyok rá kíváncsi, de hasznos lesz neked ha te tisztában leszel vele. Majd gondolkozz el azon, hogy egy zenei spektrumban, ahol a felharmonikusoknak óriási szerepe van, mekkora veszteséget jelent a hallásban, ha azok nagy része már nem jut el az agyadba a vázolt probléma miatt. Hiába vagy képzett a zene értelmezésében és élnek benned emlékek a fiatal kori zenei élményeidről, azt amit akkor hallottál, abban a formában már soha többé nem tudod megtapasztalni. És itt van az általad említett érzékelés, és értelmezés egységének korlátja. Amit az agy nem képes érzékelni, azt értelmezni sem tudja. Az általad mellékelt csőválogatási kis dolgozatnak ehhez semmi köze. Még egy kis apróság, amit nem tudom honnan vettél. Soha nem digitalizáltam LP-ket a PC-men. Általában veszteségmentes, és lehetőség szerint Hi-Res formátumú zenéket gyűjtök.
Nem tudom változik e még a hibrid hangzása most így 660 óra táján. Minden esetre 590 óránál még tudott elkeseríteni alkalmilag. Jelenleg azonban kezdi az elképzelésem szerinti hangképet produkálni. Ezt nehéz lenne leírni. Valahogy az Elektrio-Harmonix ismertetőjében írtak szerint, testesebb élőbb hatás. És mivel ez az eddigieknél (EVAmp-TB-ME) is hallgathatóbbnak tűnik, egyre jobban érdekelne egy ilyen cső képessége a hibridben.
Annak idején említettem, hogy a hibrid építése azért merült fel bennem, mert egy ajándékba kapott Nana Mouskouri CD olyan benyomást keltett bennem, mintha a hangképét csöves erősítőre készítették volna. Nos úgy tűnik, hogy a feltételezésem áll. De ezzel párhuzamosan több CD-t is kellemesebben ( szívesebben) lehet vele hallgatni.
Az aktuális helyzetben elmélkedtünk kedves mentorommal a jobbítás kapcsán.
Elmondtam neki, hogy van egy kis hiányérzetem 700 óra táján. Valahogy nem az igazi, mivel NEI 1001-nek már be kellett járódnia, és mégis valahogy hasonlóan viselkedik, mintha ez nem történt volna meg. Bár a mélyhangokban nincs kifogásom. Említettem neki az Elektro-Harmonix-ban írtakról. Vagyis lehet, hogy adósságba verem magam a Genalex csövek miatt. Felmerült Karesz nem semmi kapcsolása is. Ennek kapcsán javasolta, hogy emelhetünk a hibrid teljesítményén a feszültség növelésével (2x,3x). No igen, de ez mit is jelentene nálam? Hát alapvetően borulna az egész jelenlegi helyzet. Ez bizony alapvető módisításokat jelentene rengeteg munkával, és további jelentős kiadásokkal. Nálam az első, hogy ez mennyiben lenne. A dolog azzal kezdődik, hogy a tápfeszültség növelésével a fűtéssel sorba egy munkaellenállás kerülne. . Ez pedig jelentős hőleadással járna, vagyis fel kellene tenni a bordára, mivel nem szeretem a „kemencét” a panelen. Mechanikailag nem ügy, mivel nem ez lenne az első az építéseimben (melléklet). Azonban a tapasztalataim szerint ez közel kétszeres bordaméretet jelentene. Ránéztem a dologra, ez kb 2x3 ezret jelentene magában, amiben a „hőpuffer” alutömbök benne sincsenek. Mivel ez az egész a panelméreteket is megnövelné a felhasznált NEI1001-es vezetékek hossza sem lenne elég! És új trafókat is kellene venni. Arról nem beszélve, hogy hogy a pufferblokk kondijainak feszültségei sem alkalmasak még 2x-es tápfeszre sem Tehát új kondik, és nem semmi munka lenne, a két blokk újraépítése. Szóval felmerül a kérdés, hogy esetemben mért is kellene ezt bevállalnom? A háttérben a többlettdinamika kiszolgálása lenne nagyobb hangerő esetén. Én úgy érzem, hogy a jelenlegi határ feltolása nekem nem ér ennyit. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy műszakilag ez nem lenne szerencsésebb, de felmerül ennek kapcsánegy másik kérdés, hogy ez biológiailag nem lenne e káros bizonyos felvételek esetén. Azt nem tudom megítélni, hogy az általam érzett érzékelési határ másoknál hol van, de minden esetre én úgy vélem, hogy bizonyos hangerő felett elvesznek a finom részletek érzékelésének lehetőségei. Nem áldoznék arra, hogy megtapasztaljam a hallásom ez irányú képességeit, hogy egy nagyobb csúcs esetén mikorra képes újra a finom részletek érzékelésére. Szóval, nekem a jelenlegi hangerősség elegendő, amit az említett jelenség miatt, így sem szoktam nagyon feltekerni. Ami a kiadásokat illeti, az elképzelésem szerinti csőmódosítás kevesebbe kerülne, és sokkal többet jelenthetne számomra, mint egy esetleges feszültség növelés. Nem beszélve a megspórolt munkákról…
Információnak
Hét elejére várom a Genalex Gold Lionokat. Alig várom, hogy hallhassam, mint a kamasz várja a találkozást a leánnyal. Ám mint kiderült ez nem lesz felhőtlen. A TAD-okban úgy 850 óra van. Ezt megemlítettem kedves mentoromnak, mondván, hogy én az ezüstvezetékek lustaságára gyanakszom a cső közelében. Hát mint kiderült ez tévedésnek hat. Béla elmondta, hogy ebben az üzemmódban, a 24 voltos táppal, bizony lehet a cső bejáródásának kitolódása. Szóval a "karosszéria" már nem jelent majd bejáródási gondot, de a Gold Lion végleges képességének ideje arrébb lesz, mint abban a bizonyos cikkben írtaktól.
Genalex Gold Lion
a hibridben. Előjátéknak, búcsú a TAD-tól 880 óránál. A vége felé kicsit, de jelentősen nőttek a mélyei. Ez mondjuk Deák Bill rossz vér című számának előnyös volt, de a többinél jelentős a szórás. Az is lehet, hogy valakinek ez így jó lenne, pláne egy nyitott AKG-vel. És megnyerő lenne tágas szelektív áttetsző hangképe sokaknak. De… Szóval, jobbat szeretnék. Abban is igazság lehet, hogy így nem fogom megtudni, hogy milyen lenne, mondjuk 1000 óránál a TAD… Azonban megkapja az azonosító céduláját, és a „kispadra” kerül tartaléknak oldalhelyesen, mivel a két cső fűtőszál pozíciója a kivitelezés miatt ellentétes 180 fokkal. Viszonyításként még megpróbálom memorizálni a jenlegi hangképét különböző előtétekkel. Youtube (ES9038q2m DAC), lemezjátszó, média-player. Aztán reggel csere. Stax SRA-14S elektrosztatikus fejhallgató erősítő áthallásaA Stax cég 1985-1990 között gyártott SRA-14S tipusú elektrosztatikus fejhallgató erősítőjének az áthallási problémáiról egy hibakeresési leírás:https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php?f=5&t=11025
Mikor a fiammal szóba kerül a Stax-a (mániás), szoktam neki mondani, persze, hogy lehetne jobb is, de akkor át kellene az egészet építeni újragondolva audiofil háttérrel. Viszont ebben az esetben ugrana a doboza (ami persze kedves darab), mivel nem férne bele az új konstrukció. Ez a készülék egy jó tulajdonságokkal rendelkező, korának specialitása. Azonban eljárt felette az idő. a jelenlegi lehetőségek alkalmat kínálnak a hajdani "vívmány" kivitelezésének újragondolásának. Annak idején az az áramgenerátor átépítés ( ha jól emlékszem) kevés szerintem, ha már így belevágunk. Erre a készülékre is vonatkozna az árnyékolt vezeték kitiltása, ha már jobb hangot akarunk kivenni belőle. És persze nem ártana a duál monó kivitelezés külön tápokkal, meg a paneltől elszigetelt szerelés, meg egy átgondolt csillagpontos földelési terv hozzá, mivel akkor nem lennének anomáliák, és ki tudja nem változna e meg a hangja előnyösen. Na de ez nem menne így összezsúfolva az egészet. És minden választó kapcsolónak a bemeneteknél lenne a helye és a többi csak mechanikai kérdés. Én ehhez már öreg vagyok, pedig szép kihívásnak érzem...
Idézet: „...meg egy átgondolt csillagpontos földelési terv hozzá, mivel akkor nem lennének anomáliák, és ki tudja nem változna e meg a hangja előnyösen.” Nyitott kaput döngetsz, mivel az Stax SRA-14S teljes eredeti testelési rendszere felülvizsgálatra került, és a leírásban szereplő módon az átalakítást elvégeztem rajta ![]() Ami a sok munkába került, az a nem kiválasztott bemeneteket testre kötő csúszókapcsolós hálózat - ez okozta az áthallást - újragondolása volt. A betett fotón az újonnan kialakított csillagpontos testelés látható. TJ.
Végre megérkeztek az ororszlánok
Az öregember nehezen várta ki a plusz két napot. Kicsomagolva a csöveket cérnakesztyűben áttürülgettem őket, mivel nem számoltam azzal, hogy méréskor használtak volna ilyet. Izgatottan a helyükre tettem őket, fűtőfesz rendben. Hangerőt nekik. Innentől, mint a jó bor nyitása. Kicsit meglöttyintve, hadd érje levegő, majd egy szimat úgy előre… Elsőre határozottan hallható a különbség a TAD-hoz képest. Nehéz megfogalmazni. Ez egy fejhallgatós helyzet, azaz mindent hallasz azonnal. Nem lehet a "mi van a szomorú arc mögött" című írással összevetni. Azonban alapvetőleg, nagyjából stimmel, ami a másik hangzás birodalmát illeti. A korai sötét hangzást azonban nem észleltem a hibriddel. Mondhatnám azonnal levett a lábamról. Olyan kellemesnek éreztem… Valóban eltűnt a magas „karcossága”, és az egész hangzás természetesebb lett. A bemondó stúdióhangjai a legütősebbek, mintha ott ülnél vele szembe. Rögtön eszembe jutott Gee Lee áradozása a csövesekről… Maximálisan egyetértek vele! Azonban nem vagyok biztos abban, hogy ez minden építésre igaz, és főleg nem e cső nélkül. Olvasgattam a cső leírását, és próbáltam elképzelni annak hallható hatását. A hallottakhoz képest kevés voltam. Az nem reklámduma volt.
Elérkezett végre ez a pillanat is, az összerakott STAX SRA-14S megszólalt végre
![]() Mivel senki sem tudja mikor volt utoljára üzemszerűen zenehallgató rendszerbe állítva - be kell járatni az 1990-ben gyártott készüléket. TJ.
Gratulálok a javításhoz!
Innentől vár ránk egy kis türelemigényes időtöltés, és a villanyóra mosolygása...
Ez a beírásom már a fejhallgató erősítő tervezés iránt érdeklődő inyenceknek szól, mivel a fejhallgató minden hallható zavart (is) direkt a hallójáratokba továbbít. Hogyan lehet a végsőkig elmenni a zajcsökkentésben?
(Mivel a szobaakusztika a hangfalakkal + a külső zajszint általában sok mindent elfed ezekből.) A Stax SRA-14S műszaki specifikácíója a rövidrezárt bemenetek mellett adja meg a 100dB-s jel/zaj viszonyt, ami én a testelések átalakításával szerintem el is értem. Olyan csend van a max hangerő állásánál (DAD/AUX/Tuner bemeneteknél) mint éjfélkor a temetőben ![]() Ok, de mi van akkor, ha az "üres" bemenet mellett tekerem fel a hangerőt maxra? Hát egy hihetetlen halk, általában árnyékolatlanságból származó hálózati zaj hallatszik a fejhallgatóban...nade mi okozhatja, hiszen külső tápegysége van az SRA-14S-nek! Rájöttem, hogy a külső tápegységből vezetékeken érkező váltóáram okozza ezt az igen kis szintű zavart, gyakorlatilag a "logó" bemeneti kábelekre indukál át. ![]() Ennek az induktív szórásnak utólag nem egyszerű - megbontás nélkül - az eltűntetése, én egyszerűen csak rátekertem néhány letestelt menetet a bejővő tápvezetékekre. A zavarszint majdnem lecsökkent a rövidrezárt bemenetnél tapasztalható értékre, így tovább javítottam a Stax SRA-14S fejhallgató erősítő hangzásminőségén. ![]() TJ
1-10nf a bemenet és a gnd közé csodákat tud tenni
Mikor először írtam Neked, akkor megemlítettem, hogy szerintem ez a készülék alapvetően átgondolásra szorulna, a jobbítás érdekében. A földelés javítását én is láttam, de én ezt kevésnek gondolom úgy alapvetően. Ha ez jól lenne megépítve, akkor nem kellene heftelgetni, meg szórásokkal foglalkozni. De a nanok sem kellenének. Persze a táp milyensége is kérdéses. Neked mondjam!? Szóval szerintem alapvetően át kellene építeni, és lőttek az anomáliáknak, meg persze a meglévő tetszetős doboznak is.
Nem dicsekvésként a hibrid feltekert potinál, üres bemenettel is néma, és van benne két táp is. Idézet: „Mikor először írtam Neked, akkor megemlítettem, hogy szerintem ez a készülék alapvetően átgondolásra szorulna, a jobbítás érdekében.” Nincs áthallás, nincs hallható zavarjel - mit akarhatna még az emberfia egy csúcs Stax erősìtőtől? ![]() TJ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |