Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2010. Szept, 03. Pé
20:32:54
  Jelenleg 637 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Intel 8080A, 8085, Zilog Z80 »
Intel 8080A, 8085, Zilog Z80  
Témaindító: Stakypot, idő: Okt 21, 2006
Témakörök
Mikroprocesszorok » Microchip processzorok
Digitális áramkörök » Egyéb
Mikroprocesszorok » EEPROM
Lapozás Méret: 1 / 1
(#45583) Stakypot Válasz • Okt 21, 2006
HElló

Kellene a 8080A-s proci utasításkészlete, meg azoknak az értelmezése, és a hexadecimális kódja!

Tudtok segíteni?

(#45584) Norberto válasza Stakypot hozzászólására (#45583) Válasz • Okt 21, 2006
Az adatlapok megfelelő oldalain megtalálod mindenre a választ...
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#47650) Stakypot válasza Norberto hozzászólására (#45584) Válasz • Nov 3, 2006
Találtam egy könyvet!
uP hobby (Madarász László)
Elég sok jó dolog van benne, pont amire szükségem van!

Minden jót

(#184800) MaSTeRFoXX  Válasz • Feb 22, 2008
Sziasztok!

Ennél jobb topicot nem találtam, újat meg nem akartam nyitni, de valaki nem tud valami fejlesztőkörnyezetet (elsősorban assembly nyelven) Intel 8085-ös procira vagy társaira (8080)? Igazából ebben a félévben ezt a procit tárgyaljuk digiális technikából az egyetemen, és én meg jó kihívásnak találom hogy összedobjak majd vele valami egyszerű hardvert és kipróbálni (futófény ) (meg tanulni belőle sokat, hogy jó legyen a félévvégi jegy ). Valami olyan fordító kellene hozzá ami EEPROM szempontjából emészthető formátumba fordítja. (Aztán meg összedobok egy USB-s AVR-es EEPROM égetőt...)

Illetve van valakinek elfekvőben Intel 8085-ös procija? Sajnos nem lehet kapni, csak 8080-at

(#184833) El_Pinyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#184800 Válasz • Feb 23, 2008
Szia! Szerintem nem nagyon fogsz találni ilyen dolgokat, mivel a 8085 igen csak elavult processzor. Azért tanítják, mert viszonylag egyszerű felépítésű és könnyebb megérteni a működését, mint egy 386/486-osnak. Azzal majd informatika I.- n fogsz találkozni. Ha annyira érdekel a 85-ös lelki világa, akkor keresd meg Dr. Iváncsy Szabolcsot (V2/433), ő egy nagyon segítőkész tanár és biztosan segít a megértésben.
Üdv.

(#184842) Norberto válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#184800) Válasz • Feb 23, 2008
Asszem, nálam a szekrény mélyén még lapul 1-2 ilyen példány...

(#198200) vizor válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#184800) Válasz • Márc 19, 2008
http://www.oshonsoft.com/8085.html

Van itt többféle szimulátor, assembly alapokon. PIC, PIC18, PIC10F, Z80, AVR, és persze 8085. Nagyon jó kis progik.

A PIC simulator-t használom is a 16F-es szériák programjainak tesztelésére. Nagyon jók a vizuális kiegészítők, ledsorok, lcd, gombok, léptetőmotor, stb. a funkciók bővíthetők activex vezérlőkkel. Persze ilyen vizuális dolgok a 8085-ben kevésbé vannak, hiszen ott más a perifériakezelés mint egy PIC-nél.

(#198222) szilva válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#184800) Válasz • Márc 19, 2008
Szia!

Szívmelengető, hogy még mindig foglalkoznak 8085-tel Nekem az első deszkagépem (szó szerint, egy darab deszkán volt összerakva, próbapanelen) 8085-ből készült, 25 évvel ezelőtt. A 8080-nal nagyon strapás foglalkozni, mert kell neki egy zsák tápfeszültség, meg egy rakat körítés, hogy előálljanak a normális rendszervezérlő jelek.

Zilog Z80-nal is építettem pár deszkagépet, és Z80-at szerintem még a mai napig kapsz boltban is.

Fejlesztői környezet... Hát én anno azt csináltam, hogy papíron megírtam egy roppant egyszerű, hexa memória író-olvasó programocskát, azzal lehetett billentyűzetről bevinni a gépi kódot a memóriába, majd elindítani a programot. Ezt a "monitorprogit" meg egy ismerőssel EPROM-ba égettettem. Ennél azért biztos komfortosabbat kellene ma csinálni

Évekkel később egy őrült ötlettől vezérelve összedobtam egy mikrogépet, aminek a memóriája a PC printerportján keresztül volt írható-olvasható. Így nem kellett bele semmilyen EPROM, egy 64K-s statikus RAM volt az összes memóriája. Talán valami ilyesmit meg lehetne építeni ma is. A PC-ből eléréshez kell pár buszmeghajtó és multiplexer, maga a mikrogép a processzorból és a RAM-ból áll mindössze, de nyílván lehet tenni rá valamiféle perifériákat is.

Ha elkezdesz valami ilyesmit, esetleg tudok segíteni ötletekkel.

(#198239) proba válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#184800) Válasz • Márc 19, 2008
Nem tudom valami régi pascal vagy c program asm sorába beírkálni a programot ,talán a végrehajtás tesztelhető,hogy eprom hogyan lessz belőle azt nem tudom.

(#198252) MaSTeRFoXX Válasz • Márc 19, 2008
Elvileg láthatáron van egy-két 8085-ös beszerzése

Jelenlegi elgondolásom, egy 8kbyte-os EEPROM (amit egy erre a célra összehajított USB-n keresztüli AVR-es epromégetővel programozok föl), egy 32kbyte-os SRAM ami a 486-os alaplapokban található meg, meg még a szükséges néhány IC és kész. Elsőnek futófény lesz belőle

Fejlesztőkörnyezetet annyit találtam, hogy van linuxra meg windowsra van szimulátor, meg találtam egy ASM85-ös fordítót az meg egy paraméternek adott fájlt befordít bináris állományba, onnan meg az a fájl mehet az eepromba. Szóval a programozással elvileg semmi gond nincs.

Igazából semmi komolyabb célom nincsen vele, csak mégiscsak legyen kézzel fogható amit tanulunk

(#200857) szilva válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (#198252) Válasz • Márc 25, 2008
Lomexnél láttam ma az árlistában "MSM80C85AH (OKI) 8-BIT CMOS MICROPROC. DIP-40" CMOS procit. Igaz, nem olcsó, 1000Ft a nettó ára, de lehet kapni. CMOS Z80-at is lehet, ráadásul az olcsóbb.

(#219354) kiskacsa Válasz • Máj 4, 2008
Sziasztok!Lenne egy kérdésem.Lehet -e egy gépi ciklusban több érték a címbuszon és adatbuszon?Választ előre köszönöm.

(#219355) kiskacsa Válasz • Máj 4, 2008
Intel 8080 - as mikroprocesszorról van szó

(#219597) kRoy válasza kiskacsa hozzászólására (#219355) Válasz • Máj 4, 2008
Feltételezem hogy a "gépi" ciklus alatt azt az időtartamot érted, ami alatt stabil jelszintnek kell egy adott vezetéken lennie.

Ahhoz hogy több eszköz egy időben befolyásolhassa egy vezetéken a jelszintet open draines vagy open collectoros kimenetekkel kell rendelkezniük. Ez a kapcsolás pedig az alkalmazott logika függvényében wired-AND vagy wired-OR lesz, magyarán az egyes eszközök által kiadott jelszintek logikai eredőjét fogja látni a céleszköz.

Ha a céleszköz bemenetén a H-szint jelenti az aktív értéket, akkor kerülnek ÉS kapcsolatba az eszközök kimenetei (hiszen minden eszköznek H szintet kell kiadnia hogy az eredő is H legyen). Ha pedig az L-szint jelenti az aktív értéket, akkor kerülnek VAGY kapcsolatba az eszközök kimeneti értékei (hiszen elegendő egyetlen eszköz alacsony jele, hogy a többi magas jele "ne számítson") Ez az OC/OD és a felhúzóellenállás miatt van.

A gyakorlatban nincs értelme a párhuzamos cím/adat buszokon ilyesmit alkalmazni soros buszon viszont (pl I2C) gyakorta alkalmazzák.

Alkalmazzák viszont a parancsbuszon a feljebb leírt tulajdonságok kihasználása mellett (WAIT, BUSY, IRQ, NMI etc jelek előállításához)

(#451705) GreaT válasza Stakypot hozzászólására (#47650) Válasz • Jún 10, 2009
Sziasztok,

Esetlegesen nincs meg valakinek ez a könyv?

uP hobby (Madarász László)

Köszönöm,

(#451708) lapose válasza GreaT hozzászólására (#451705) Válasz • Jún 10, 2009
Szia!

E-mail ment.

(#653709) richard Válasz • Márc 5, 2010
Szisztok!!
Segítséget szeretnék kérni, tanuljuk a 8085 assembly programozást, és amit kaptam feladatot nem igazán tudom elkezdeni. Remélem valaki tud segíteni benne.
Csatolt képen van a feladat. előre is köszönöm.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#779457) erbe Válasz • Aug 20, 2010
Kezembe került egy Z80 alapú szerkezet. Cosmic PC 204. Eléggé szétbuherálta már valaki, javítási szándékkal.
Hiányzott az órajel IC meg néhány összeköttetés. Az órajel rámegy egy 7493-asra és 1 PNP tranzisztor bázisára. Ennek a kollektora +-on van, az emitterkörében 1 db 22 Ω-os ellenállás, a vége - - on. Az emitterről nem megy tovább. Jó lenne tudni, merre megy, mert így csak megjelenik az órajel hatására a kijelzés de a CPU nem indul. Z80 CLK bemeneten állandó H szint van. Hasraütve meg nem akarom összevissza rakosgatni, mert könnyebb valamit tönkretenni, mint megjavítani.

(#779493) erbe válasza erbe hozzászólására (#779457) Válasz • Aug 20, 2010
Már későn vettem észre és nem tudtam javítani. PNP tranzisztor kollektora - - on, emittere+22 Ω + - on.

Következő 1 / 1
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu