Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
 
Témaindító: agy, idő: Márc 10, 2007
Lapozás: OK   38 / 38
(#) laci48 válasza zoszka hozzászólására (») Csü, 11:03 /
 
köszönöm
(#) laci48 válasza zoszka hozzászólására (») Csü, 11:09 /
 
bocs,én a régi mmg mehanikust cserélném le Q3-ra.itt is kell áthidalás vagy csak a 2 drótot bekötöm és kész.Köszi.
(#) proba válasza laci48 hozzászólására (») Csü, 12:23 /
 
A vevőnek kell a 230V. Így kazán függő hogy a vevőbe 4 avagy elég csak 3 vezeték.Ha biztosra akarsz menni, a régi termosztát két vezetéke a vevő COM és talán NO kivezetésére, a 230V a megjelölt helyre kötve biztosan nem okoz gondot.Arra azért vigyázz, némely MMG-s a nullát is igényelte/bele volt kötve. Így ha a termosztátodnál három szál van csak óvatosan.
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:24
(#) zoszka válasza laci48 hozzászólására (») Csü, 14:15 /
 
2 spárga beköt és kész, ha sima Q3 és nem Rf...
(#) laci48 válasza zoszka hozzászólására (») Csü, 15:06 /
 
a meglévő háromból az 1,2,3-ból melyik kettőt?
(#) zoszka válasza laci48 hozzászólására (») Csü, 17:08 /
 
Ha az 1,2,3 az mmg-re utal, akkor a 2,3 a két kanóc..
(#) laci48 válasza zoszka hozzászólására (») Csü, 17:59 /
 
nagyon köszönöm,üdv Laci
(#) zoleszkoo hozzászólása Szo, 17:42 /
 
sziasztok, nemrég segítettek nekem. most csak annyit szeretnék kérdezni, hogy q7-es termosztátnál(turbó gázkazánnal) melyik fűtési módszer a gazdaságosabb? Ha bevan állítva egy érték amikor otthon vagyunk és amint alá megy fütünk(pl. 20 fok alá ha megy egyszerre bekapcsol így egy nap pl bekapcsol 20x kis időre). Vagy ha ritkábban fűt az ember de akkor ugye tovább megy a kazán.

Vagyis könnyebb és olcsóbb ha a kazán csak egy hömérsékletet tart, vagy jobb ha ritkábban de felfűti a teret?

Lehet nem ide tartozik akkor bocsi az off-ért. Előre is köszönöm a választ.
(#) Bakman válasza zoleszkoo hozzászólására (») Szo, 17:48 /
 
Nincs itthon gázkazán, de ismerősei elmondása szerint jobb (olcsóbb) a folyamatos hőmérséklet tartása, mint hagyni kihűlni az egész lakást. Nyílván ez rövid távokra érvényes, nem napokig magára hagyott lakásra. Pl. éjszakára hagyni 18 fokig süllyedni a hőmérsékletet, napközben pedig 22 fokot tartani. Az átkapcsoláskor (18 -> 22) sokáig megy a kazán folyamatosan, mert minden 18 fokos a lakásban (bútorok, valak, egyéb berendezési tárgyak).
(#) VIM válasza zoleszkoo hozzászólására (») Szo, 20:57 /
 
Szia! Ha nem nyúltál a kapcsolási érzékenység beállításához az akkor a 0.2fokos különbségen van gyárilag amit lehetne módosítani 0.3-ra, javítva ezzel a kazán ki-be kapcsolási arányait. A 14. oldalon van a leírásban a "DAY" és "COPY" gombokkal kell kiválasztani az "S:3" opciót és a SET gombbal nyugtázni. A napi komfort igény megadása rajtad múlik hogyan adod meg a programban. Ha nem akarsz vele bajlódni, átmenetileg kézi módra válthatsz a "+" és a "-" gombok egyszeri megnyomásával amikhez gyárilag a 22 és 18fok van hozzárendelve. Ha a gombokat kezeled akkor minden kezelés alkalmával 0.5fokot lép az aktuális érték felé és azt addig tartja amíg nem kap újabb beavatkozást (ha nincs program beírva egyik napra sem). Röviden ennyi a történet.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 21:42 /
 
Matematikailag megközelítve, a lakás hővesztesége annál nagyobb, minél nagyobb a külső-belső hőkülönbség. Ezt kell pótolnia a kazánnak. ebből kiindulva, ha többet van minél alacsonyabb fokon annál kisebb a hőveszteség, kevesebbet kell pótolni.
Más kérdés, a kazán hatásfoka milyen üzemben jobb.viszonylag melegebb visszatérő víz, rövid szakaszos üzem (hőntartás), vagy hidegebb víz, folyamatos üzem (felfűtés).
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:43
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Szo, 22:11 /
 
Igazad van és belátom, ha többet van alacsonyabb hőmérsékleten a lakás, kevesebb a veszteség. Személyes tapasztalatom nincs, csak az ismerőseim elmondására tudok hagyatkozni. Ők váltig állították, hogy nem spórolás az, ha az alvási időben hagyjuk lehűlni a lakást. Én úgy logikázok ebből, hogy az alvási periódus (legyen napi nyolc óra) elég ahhoz, hogy lehűljön minden, de nem elég hosszú ahhoz, hogy észrevehető megtakarítást okozzon, hiszen gyorsan eljön az az idő, amikor újra a komfortosabb hőmérséklet kell.

Biztos van erre is valamilyen számítási módszer, ennyire nem mélyedtem bele soha.
(#) zoszka válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 22:37 /
 
Az ököl szabály úgy szól, hogy 4 foknál nagyobb hőmérséklet különbséget már biztos gazdaságtalan visszafűteni. Természetesen ez egy jó hőbentartású házra vonatkozik aminek jó a szigetelése. Nyilván függ attól is, hogy mennyi ideig hagyom hűlni és/vagy mennyi ideig hagyom hidegebb hőmérsékleten a lakást.
(#) zoleszkoo hozzászólása Vas, 11:54 /
 
értem hát lehet majd megpróbáljuk tesztelgetni éjjel nem is gond ha picit lejjeb hül a lakás, de pl nappal sem midnegy hogy az emebr haggya lehülni 20 fokig és úgy fűti fel 23-ra pl, vagy folyamatosn tartja a 23 fokot. én sajnos nemtudom melyik jobb a kazának meg nekünk anyagilag
Következő: »»   38 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Nov, 24. Hé
13:08:47
Jelenleg 461 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu