Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
 
Témaindító: agy, idő: Márc 10, 2007
Lapozás: OK   40 / 40
(#) Inhouse válasza gagarin70 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Nem tudom tovább ragozni. Ez a régi, hagyományos termosztát, ezzel a "3 vezetékes" bekötéssel, csak úgy értelmes, ha fázist kapcsol, és a nullát megkapva az ellenállás ilyenkor fűt. Ilyen a FÉG bekötés pl. A modernebb kazánokhoz csak egy záró kontaktus kell (2 vezeték), törpefeszültséget kapcsolnak, túlnyomórészt tilos fázisnak lennie ott. Ezért a kettő kizárja egymást...
A relé behúzása pedig egy kattanás, nem szörcsögés.
(#) m4csk4fogo válasza zoszka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Az elv nekem is tetszik, de miért kell 1 óráig ezt csinálnia? Ezt nem értem. Ez tűnik túl hosszúnak.
Amúgy 70 m2.

Köszönöm.
(#) zoszka válasza m4csk4fogo hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ezek a kazánok 40 fok alatt nem működnek. Azért kapcsolgat, mert nem tud már jobban lemodulálni. A 70 m2 hez 2.75m belmagassággal kb 10 kw kell hogy biztonságban kifűtse akár -15 fokban is. 9Kw a minimuma a készüléknek. Most kb 7Kw-ra volna szükséged. Arra végképp nem tud lemodulálni. És az a 7Kw 65fokra értendő nem 40-re. Ezért kell a hőcserélő, mert az biztosítja a hőlépcsőt ezáltal nem tud túlfűteni a készülék és nem kapcsolgat ki-be. 30 lemezes 3/4"-os lemezes hőcserélő kiegyenlítené ezeket az az anomáliákat és egyenletesebb is lenne a fűtés.
(#) asztro hozzászólása Dec 11, 2014 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Tudnának-e segíteni abban, pontosan hogyan kellene bekötnöm egy Honeywell CM67-es termosztátot Vaillant TermoTop VUW 240-2 kazánba. A Honeywell tud 230V-t és 24V-t is. A kazán is. Eredetileg egy VRT-40 volt fent. Ott egyértelmű, hogy a 7-8-9-et kell a 7-8-9-hez kötni, de a CM67-es csak két kapoccsal rendelkezik.

Szóval a CM67 A-B-jét a 7-8-9-ből hova vagy, ahogy egy szerelő mondta, csak a kazán 230V os csatlakozására lehet kötni (3-4)?

Segítségüket előre is köszönöm
(#) wowfan hozzászólása Dec 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Adott egy régi fég kazán, és egy mmg pt-102 típusú termosztát. Még tavaly cseréltük le a termosztátot, nem kis szenvedés árán. Egy ismerőssel próbáltuk a régi termosztát alapján bekötni az mmg pt-102 termosztátot bekötni, de ez egy pár kismegszakító leveréssel járt, mert az elképzelt, kilogikázott bekötés mégse volt kilogikázott és elképzelt. Szoszo, végül sikerült megoldani, de a kazán vezérlő nyákon patkolni kellett itt-ott, mert az is repült a kismegszakítóval együtt(igen, hívni kellett volna szakembert, vagy érdeklődni valahol, de utólag már okos az ember). Azóta kikapcsolt állapotban, vagy amikor próbálna bekapcsolni, akkor zizeg a termosztát, mintha kontaktos lenne, és ha megpöckölöm, akkor már "elkapja a kontaktot" és beindítja a kazánt. Na most ha már ennél így sikerült "megoldani" a működést, bátorkodnék lecserélni ezt a típust egy digitálisra. Ezen felbuzdulva multiméterrel próbáltam volna feszültséget mérni a mostani termosztát vezetékeinél, hogy mégis el lehessen indulni valamerre, de ahogy két vezetékhez érintettem (3 kábeles a rendszer) akkor bekapcsolt a fűtés, és ahogy egy másik vezetékhez érintettem a multimétert, a kis megszakító és én is szívbajt kaptunk, és elment az áram. Na a regény után a kérdésem az lenne, hogy ez normális? Mármint hogy a multiméterrel ilyet tudtam csinálni? Vagy ha nem, akkor mire vezethető vissza? Ilyen kondíciók mellett nem folytatnám a termosztát cseréjét, sőt már egy villásdugó összeszerelését is gondosan megtervezném.
(#) kaqkk válasza wowfan hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Ha jól megnézed a multimétert véletlenül nem az árammérő bemeneten volt a mérővezeték ???
(#) wowfan válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Nem, a feszéltségmérő részre volt bedugva.
(#) Gafly válasza wowfan hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
A zizegésre természetes magyarázat lehet az, hogy mechanikus termosztátról van és ahogyan nyomkodod a FÉG cirkó keringető szivattyú jelentős árama miatt zizeg (meg beégett érintkező,stb.)...
Ugyanakkor mivel ebbe a termosztátba be van kötve a fázis is, és a nulla is, ha piszkálod könnyen csinálhatsz zárlatot (amint tapasztaltad is )...
Egyébként miért cserélnéd le digitálisra?
Normális ember karácsony előtt nem kezdi el babrálni a fűtést, ha már egyszer elkezdett működni
(#) kaqkk válasza wowfan hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Idézet:
„ahogy két vezetékhez érintettem (3 kábeles a rendszer) akkor bekapcsolt a fűtés, és ahogy egy másik vezetékhez érintettem a multimétert, a kis megszakító és én is szívbajt kaptunk, és elment az áram.”
Pedig ez amit leírtál az ellenkezőjét sejteti ! Amikor az első két vezetékhez érintetted (beindult a kazán) rövidzárat csináltál a kapcsolószálak közt, amikor a másik két szál közt próbáltál mérni ott a fázis és a 0 közt csináltál zárlatot ezért ment ki a bizti. (nem csodálnám ha a multid árammérő söntje is kiégett volna ) Ha mérsz akkor előtte jól nézd meg mit hová dugsz be ,vagy milyen méréshatárra állítod a műszert ....
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) wowfan hozzászólása Dec 12, 2014 /
 
A zizegést úgy kell érteni, hogy amikor a fűtés leáll(eléri a beállított hőmérsékletet) akkor kb. 3-4 másodpercenként zizeg a termosztát, és közben ég az a lámpa is, ami bekapcsolt állapotnál szokott égni, és bekapcsolás előtt ugyanez a folyamat zajlik le, de 5-10 perc múlva abbahagyja és leáll vagy bekapcsol a fűtés. Lecserélni pedig pont ezért szeretném, mert 2 méterre van az ágyamhoz, és eléggé zavaró tényező szokott lenni, illetve úgy tudom, hogy a digitális termosztátok pontosabbak is, így kényelmi szempontból ez sem elhanyagolható.
(#) dosarcu hozzászólása Sze, 21:07 /
 
Sziasztok!

Adott egy Vaillant atmotec pro vuw 240/3-3m r1 tipusu kombi kazan, amin termosztatot szeretnenk cserelni. Jelenleg valami ősi darab vann fenn. Digitálisat szeretnénk, programozhatót. A kérdésem az lenne, hogy bármilyen termosztattal eluzemel a keszulek, vagy csak a sajatjaval menne uzembiztosan? Lattam 24V-os temosztatot is ra lehet kötni de azt irja az csak analog. Oda gondolom digitalisat nem lehet akkor kotni. Van esetleg valami javaslat amit ajanlotok termosztat teren? Nem a legolcsobbra gondolok, egy jo uzembiztos kozepkategorias megfelelne. Elore is koszi.

Üdv,
Dos
(#) Inhouse válasza wowfan hozzászólására (») Csü, 10:15 /
 
Óóó, hirtelen azt hittem a másik kérdező zizegéséről van szó...
Nálad valószínűleg az általatok okozott zárlati áram csinált az egyik kötésnél, vagy az érintkezőn kontakthibát... Meg kellene húzni a csavarokat, megnézni, hogy ha alu a vezeték, nincs-e eltörve?
Most volt itt szó nemrégen arról, hogy a régi 3 vezetékes termosztát bekötésnél még volt nulla is, az már nem fog kelleni az új digitális termosztátnál.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:16
(#) Juszty hozzászólása Szo, 18:22 /
 
Sziasztok!

Kérdezném hogy a 3 vezetékes termosztát helyére be lehet-e kötni 2 vezetékest?
(#) Bakman válasza Juszty hozzászólására (») Szo, 19:10 /
 
Milyen termosztát és milyen kazán?
(#) Juszty válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 16:12 /
 
a kazán egy Savio Caldaie B11BS gázkazán
a termosztát pedig Colibri 11/TM 100 E1
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:12
(#) zoszka válasza Juszty hozzászólására (») Vas, 16:24 /
 
Tudtommal ez 2 vezetékes, nem tartalmaz hőkompenzátort, ami miatt 3 vezeték kéne. Esetleg a védőföld lehet a harmadik.
(#) Juszty válasza zoszka hozzászólására (») Vas, 16:26 /
 
a régi a 3 három vezetékes és ezért érdekelne a bekötése és igazad van ez csak 2 vezetékes
(#) zoszka válasza Juszty hozzászólására (») Vas, 16:27 /
 
És a régi milyen? Ez volt a kérdés....
(#) Juszty válasza zoszka hozzászólására (») Vas, 16:30 /
 
Öreg

DSC_0130.JPG
    
(#) zoszka válasza Juszty hozzászólására (») Vas, 16:31 /
 
Király... a régi, öreg termosztát 2-3 bekötési pontján lévőket használd a maradékot szigeteld le.
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:34
(#) Gafly válasza zoszka hozzászólására (») Vas, 18:47 /
 
És akkor akkor mennyiben van előbb (azt leszámítva, hogy a régi eléggé koszos darab )...
(#) Gafly válasza Juszty hozzászólására (») Vas, 19:01 /
 
És miért pont ezt a termosztátot választottad, ehhez a kazánhoz? Bővebben: Link
Annyi olcsó programozható digitálist lehet kapni itthon...
(#) Inhouse válasza Juszty hozzászólására (») Vas, 19:25 /
 
Ezzel sem lesz jobb...szerintem. Siemens volt legutóbb, ami használhatatlanul nagy hiszterézissel dolgozott. A digitális szépen teszi a dolgát.
Következő: »»   40 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Dec, 22. Hé
3:43:24
Jelenleg 53 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu