Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   53 / 53
(#) VIM válasza jackpanama hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Szia! Majd a termosztát szoftverében kell beállítani, hogy fűtés vagy hűtés legyen a kimeneti kapcson kapcsolva.
(#) zoszka válasza jackpanama hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
A kazánod Junkers/bosch(1-2-4)? Vagy vaillant (7-8-9)?
Mert akkor a régi bekötésre nem ajánlatos rákötni. És egyébiránt ezek modulációs bemenetek, azért fűt ha lekötsz róla mindent. Ha így van, nem játszanék a zárogatásukkal, mert még panel csere lesz a vége...
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2016
(#) jackpanama válasza zoszka hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Jó meglátás: a kazánom Vaillant és tényleg régen a 7-8-9-el jelölt kivezetésekre voltak rákötve a vezetékek a régi termosztáton. (zárogatni azóta nem zárogatom őket)
Most viszont mit tegyek? Ássam bele magamat a kazán oldali bekötésekbe?
(#) olahl hozzászólása Feb 16, 2016 /
 
Sziasztok! Egy Vaillant kazánhoz tartozó gyári termosztát (VRT 40) helyett okosan egy Computherm Q7-et vettem és otthon szembesültem vele, hogy a Vaillant nem csak ki/be típusú vezérléssel van ellátva.
Kicsit utánaolvasva úgy látom, hogy a Vaillant esetében van lehetőség klasszikus megoldásra a sorkapocs 3-4-es pontjain (szobatermosztát 230V - ki/be).
Két kérdésem lenne:
1. A 3-4-es használata esetén, nyitott állapotban (pl. nyáron) is van melegvíz?
2. A korábbi kisfeszültségű helységhőmérséklet szabályozó (7-8-9) semmiképpen sem használható a Q7-el? Ahogyan látom a korábbi hozzászólásokból, nem

Köszi,
Lackó
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) olahl hozzászólása Feb 17, 2016 /
 
Sziasztok!

Időközben kiteszteltem és a kazán vezérlőpaneljén lévő sorkapocs 3-4-es (220V) pontjára lehet kötni a klasszikus nyitó/záró termosztátokat, ami nincs hatással a melegvízre.
A régi helységhőmérséklet szabályozó pontjait (7-8-9) ki lehet kötni.

Üdv,
Lackó
(#) Izb válasza Szilaaard hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Szia! Ezt tudom javasolni: "Ahova nem érdemes helyezni:
Soha ne tegyük fűtőtest közelébe!
Ablak vagy ajtó közelében sem célszerű elhelyezni!
Ha olyan helyiségbe helyezzük, ahova gyakran süt be erősebben a napfény, azzal csökkenthetjük a termosztát hatékonyságát, ugyanis a készülék a napsugárzás okozta felmelegedést is a fűtőtestnek tulajdonítja, így előfordulhat, hogy nem aktivizálja a rendszert, amikor az szükséges lenne.
Ahova érdemes helyezni:
Az északi tájolású elhelyezéssel kizárhatjuk a napsugarak manipulatív hatását.
A rádióadóval ellátott és felszerelt termosztátokat a lakás bármely pontján elhelyezhetjük.
Igyekezzünk kiválasztani azt a helyiséget, ahol sok időt töltünk, a lakás központi helyét, és ide szereljük fel!
Ahova a szobai termosztátot helyezzük, oda ne tegyünk a fűtőtestekre termosztatikus fejjel ellátott szabályozó szelepet, mert előfordulhat, hogy a fűtőtestek lezárnak, mielőtt a helységben elérnénk a szobai termosztáton beállított hőmérsékletet!" http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-valasszuk-ki-es-hova-szereljuk-...ztatot
(#) maxxi hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Üdvözlök minden kedves fórumozót.

Segítséget szeretnék kérni. Vaillant szobatermosztát VRT 40 helyett vásároltam egy Vaillant VRT35- tip. digitális termosztátot.
Viszont más a bekötése és nem hőfokmodulációs, mint a VRT 40.
Használhatom-e a kazánhoz, /VUW242/2-3 turbó falikazán/, ha igen hogyan kössem be. Mert a VRT 35 -nél 2 bekötés van és 230V a feszültség. míg a réginél 7,8,9, bekötési pontok és 24 V.
Nem megye-e tönkre hamarabb a kazán ezzel a termosztáttal? Vagy vigyem vissza a szaküzletbe 3 napon belül és mást típust vásároljak?

Elre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) Inhouse válasza maxxi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Itt olvasd át, mindenkit lebeszéltek róla eddig...
(#) maxxi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Elolvastam a hozzászólásokat. Visszaviszem 3 napon belül és pénzvisszafizetést kérek.
(#) Baxi hozzászólása Máj 13, 2016 /
 
Hi Mesterek!
Szeretnék fütést korszerüsíteni. Kinéztem a kazánt bosch kondens 3000 zsb 22-3c. Ehez a kazánhoz már időjárás követőt illene rakni. Én viszont szeretnék internetes elérhetőséget is. A boschnal ez a szett FW100 + procontroll gateway140 e ft lenne. Ennyi pénzem nincs rá.

Első kérdésem az lenne hogy a gyári buszon kommonikáló termosztát hogy vezérli a kazánt? Pl. Ugy mintha egy NO erintkezőt zárnánk s kazánba épitett heatronic vezérlő intéz mindet vagy maga a thermosztát csinál mindent pl. 20% on inditsa a heatrinic belső vezérlőt.
Ez azért lenne fontos mert vannak az "okos" thermosztátok pl a nest s ennek az ára fele annyi mint a bosch- é, viszont ezek csak NO- t kapcsolnak. Vagy buszra is köthetők?
Válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
(#) zoszka válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
A termosztátban van a program és egyedi kódrendszerrel kommunikál.
(#) Baxi válasza zoszka hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Tehát a termosztát vezérli ki a kazánt, 10%, 40% - on stb. Köszönöm.
(#) zoszka válasza Baxi hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Nem... A termosztát kazán előremenő hőfokot küld a kazánnak.
(#) Krisz87 hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Sziasztok vásároltam egy computherm Q7 termosztátot
Kazánunk Vitopend 100
Nem tudjátok h melyik kábelt hova kell kötni ?
(#) zoszka válasza Krisz87 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Az attól függ, hogy a kazánba melyik hova van kötve.
(#) proli007 válasza Krisz87 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Hello! Látom a szakik nem válaszolnak a kérdésedre, így megpróbálok én általánosságban felelni. De a kazánodat (bekötését) nem ismerem.
Ha eredetileg a három vezetékre egy mechanikus termosztát volt kötve, akkor ott két vezetéken ki volt vezetve a 230V is. De ennek a termosztátnak nincs szüksége a 230V feszültségre. Így a három vezetékből, csak kettőt kell bekötni a termosztát 1-es és 2-es pontja közé. A harmadikat pedig el kell szigetelni, bár célszerűbb kikötni a kazánnál. (A két "jó" vezetékből mindegy hogy melyiket kötöd az 1-re vagy a 2-re, mert az között csak egy galvanikusan elválasztott kontaktus van.)
De a három vezeték gyakorlatilag bárhogy be lehet kötve, mert a kábel színei szerint azt szabványosan bekötni nem lehet. De ha egy 230V-os izzót rá kötsz két-két vezetékre, akkor azt a kettőt kell bekötni a termosztátba, amelyikre rátéve az izzó nem világít, de elindul a kazán. Ha teljes fénnyel ég az izzó, akkor azt jelenti, hogy azon volt eredendően a 230V feszültség tehát abból a kettőből szükségtelen lesz majd az egyik.
Viszont ha a kazánod szabályzója olyan, hogy speciális termosztát szükséges hozzá, akkor nem lesz semelyik állapotban 230V a vezetékeken. Ebben az esetben viszont nem lesz ez a termosztát jó a kazánhoz.
(#) zoszka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Nem akarlak kijavítani, de a 3 variációból kettőnél nem fog világítani az izzó. Nem jó módszer az izzós módszer még ha 230-as se. Meg némelyik előtétellenállásos, akkor még meg is pirul.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2016
(#) proli007 válasza zoszka hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Nyugodtan javíts ki, nem fogok megsértődni, hiszen nekem "nem ez a pályám", de jobb ötletet nem tudok adni olyannak, aki tanácstalan egy ilyen témában. Mert sajnos sokan belevágnak ilyesmibe, mindenféle gyakorlat/tudás nélkül. Anélkül, hogy megnéznék az eredeti bekötést, mert elég nyilvánvaló, hogy volt ilyen előzmény..
(#) zoszka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
(#) Krisz87 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Köszönöm a választ. Nem próbáltam égővel 1 esre a barnát 2 esre a kéket kötöttem.
így működik a kazán, és bekapcsol a fűtés is.
(#) proli007 válasza Krisz87 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Oké! De egy ilyen próbának annyi a veszélye, hogy ha ne adj ég, a barnán és a kéken a fázis és nulla lett volna kivezetve, kapásból kinyírod a relét..
(#) siraY hozzászólása Pé, 18:49 /
 
Kedves Fórumozók!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van egy pelletégőm aminek van egy vezérlése, ehhez a vezérléshez keresnék egy rádiós szobatermosztátot ami programozható és ez irányítaná a égőt a hőmérséklet függvényében. Csatoltam egy leírást és két képet a vezérlő belsejéről.

Előre is köszönöm
(#) maszek0005 válasza siraY hozzászólására (») Pé, 18:58 /
 
Ebben a tekintetben az Index fórumon tudom ajánlani neked Gmkievet. Szervizesként nagyon sok embernek segített és segít a pelletégős problémában. A pellet fűtés témában keresd Tisztelettel: Jani
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:02
(#) uniman válasza siraY hozzászólására (») Pé, 19:10 /
 
Hello!
Az "egy pelletégő" helyett inkább pontos típust kellett volna írnod!
Addig is válogass a hozzávaló vezetékesek közül....
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:10
(#) zabrakt hozzászólása Vas, 12:27 /
 
Kedves Fórumozók!

Egy Vaillant VUW 242-3-as kazánhoz szeretnék egy Honeywell BDR91 relé modult kapcsolni. A BDR91-es bekötési útmutatójában szereplő bekötést próbáltam megvalósítani. A kazánban a VRT320-as termosztát 7-8-9-es pontjait lekötöttem, a 3-4 rövidzárat kivettem, és a 3-asra az L a 4-es re az N vezetéket kötöttem. A termosztátot a mellékelt fotó szerint kötöttem be (kazán L a B-re, kazán N az N-re, A és L összekötve a BDR-ben), de teljesen mozdulatlan minden. Volt kérdés ebben a témában korábban is a fórumon, azokat olvasva nem jutottam tovább sajnos. Tudnátok segíteni, hogy is kéne ezt?
(#) zoszka válasza zabrakt hozzászólására (») Vas, 14:25 /
 
Aazta... Hogy sikerült kisilabizálni ezt a bekötést? Szerencséd van, hogy totál rosszul kötötted be és emiatt a vezérlés nem nyekkent meg.
(#) zabrakt hozzászólása Vas, 21:55 /
 
A kazán úgy tűnik, még működik... A kazános fotó a VRT320-as bekötése. BDR-nél a 21V-os bemenetek lekötöttem, és a BDR a korábbi piros hurkos két pontra ment. Vagyis inkább nem ment...
Következő: »»   53 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Szept, 26. Hé
7:16:58
Jelenleg 253 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu