Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   195 / 195
(#) pipi válasza glaci hozzászólására (») Nov 1, 2025 / 1

Hali!
Az "egy" pákához a "valamilyen kábel" tartozik
Miért nem vágsz le belőle pár cm-t és kötöd be?
(#) sszasza hozzászólása Nov 28, 2025 /

Kapcsoló pákához

Sziasztok, tudjátok hol lehet kapni - ha lehet még - TRP2-73 75W (kb 30éves) pákához mikrokapcsolót?
(#) elektroncso válasza sszasza hozzászólására (») Nov 30, 2025 /

Cseheknél lehet: MKO 16-01/15
Magyar helyet nem találtam.
(#) Inhouse válasza sszasza hozzászólására (») Nov 30, 2025 /

(#) segítő hozzászólása Jan 12, 2026 /

TCP pákahegy

Weller kattogóshoz kellene hegy. Anno javasolták (vagy 20 éve), xy márka pákahegyet helyette, típusra nem emlékszem, töredék volt az ára, és jó minőségű volt. De csak hegy volt, hiányzott róla a magnastat. A trükk az volt, hogy a Weller hegyről leszedve a hőkapcsoló fémgyűrű a heggyel pont betehető volt az eredeti hegy helyére, ugyanúgy működött. xy márkanév érdekelne, és beszerezhető-e manapság. Információ? Köszi.
(#) SzervízMacska válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Solomon? Volt jlt néven is.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2026
(#) alex0 válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Még nézz szét a Plato pákahegyek között, régebben én is vettem ebből a márkából a kattogós welleremhez. Ez ugyan nem töredék áru, csak kb a fele volt akkoriban. De minőségi cucc.
(#) Suba53 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Több mint 40 éve használom a kattogós ( TCP ) Weller pákákat. Általában párban vannak beüzemelve, így nem kell csereberélni a hegyet. Az egyikben PT-A7 vagy PT-H7 a másikban PT-B8 vagy PT-B7 csattog. Átalakítottam őket Triakos kapcsolóra, így az eredeti kapcsolója soha nem ég be. Van pár 230V-os Ersa pákám is, de azok nem nagyon kerülnek elő, csak ha körülményes a trafók használata. Pl. létra tetején.
(#) elektrorudi válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Hogy is van a triac-os kapcsolás? Valahol már láttam, de most nem találom sehol. Köszi.
(#) Ge Lee válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Fordítva volt az. Sokan vették az olcsó solomon pákát mert 2-3 ezer Ft volt és nem is volt olyan rossz, és abba tettük bele a kattogós weller hegyét ami minőségben sokkal jobb volt mint a solomon eredeti hegye, így töredéke árból volt kb. egy weller pákája az embernek.
De manapság már vannak ezektől sokkal jobbak is.
(#) Suba53 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Csak annyi, hogy a páka kapcsolója nem a fűtőáramot kapcsolja direktben, hanem a triak gyújtókört. Így az érintkezői nem égnek be. Magába a pákába elfér simán egy TO220-as triak, meg egy ellenállás, amin keresztűl a 24V bekapcsolja a triakot, ami meg a fűtőáramot.
(#) elektroncso válasza segítő hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Solomon hegyek voltak amiket sokan raktak TCP Wellerbe, ahogy írod a számozott vasdarabot be kellett dobni a hegy mögé, bár hogy azt utána onnan hogy lehet kivenni...? Én soha nem próbáltam mert nem volt kattogósom, de Solomonnal évekig forrasztottam és nagyon jól bírták a hegyek.
Elvileg ezek azok. Vannak ott méretek nézd meg, mert két fajta szárhosszal léteztek, mert volt ennek egy "koppintása" SMA néven (elv. Somogyi) abba ha jól emlékszem rövidebb szárú hegy passzolt. Átmérőre meg minden másra megegyeztek csak a fűtőbetétbe belógó része volt eltérő hosszúságú.
(#) majkimester válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 13, 2026 / 2

Ez volt? Valamikor elraktam a rajzot, de végül sosem építettem be.
(#) Suba53 válasza majkimester hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Nem ismerem ezt a rajzot, de igen így jó. A rajzon még azt a bakelit lapocskát is mutatja a szegecsekkel, ami a nyélben van. Az újabbakban már műanyag van, de abban is elfér simán.
A forrfülek némelyikét meg lehet kurtítani, ha útban van a triaknak.
(#) segítő válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 13, 2026 /

Köszönöm a választ, és a többiek segítségét is. Én is erre tippeltem, de most már célirányosan keresek. Nincs napi használatban, nem vagyok profi. Az előző is pákám ugyanez volt, weller tcp 24, az is kibírt 20 évet-t. Szerintem ez engem túl fog élni A városban anno terjedt egy legenda, hogy a TV-adónál 10 éve kikapcsolás nélkül kattog 10 éve. El tudom hinni.
A TRIAC-os módosított olyannyira bevált, hogy az akkor még működő BRG üzemben is megcsinálták (azaz ipari környezetben)
Következő: »»   195 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem