Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikroprocesszoros kiegészítő fütés vezérlés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) balogpepe hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
És akkor az összes gyári napkollektoros vezérlő, ami szivattyú fordulatszámot is változtat, káros a szivattyúkra nézve?
(#) tomracing válasza balogpepe hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Ponttosítanám az előbbi hozzá szólásom balogpepe észrevétele alapján. Azt ítram a hozzászólásom elején, hogy "az egyszerű (olcsó) keringető szivattyúknál" Ez alatt a 10000-30000ft értékü 240v/50Hz-es keringetőket értettem, igaz így pontosabb. Amire balogpepe gondolt az ez lehet:
Bővebben: Link
Már korábbi hozzászólásban ajánlotta valaki, az egyszerű fordulatszám szabályzás miatt, a gyárilag beállított fordulatszám tartományban állítható. Amiről szó volt az a hálózati feszültségről üzemelő (nem egyenáram 8-24v-ig) gyárilag egy bizonyos fordulatú szivatyúk fordulatszabályozása. Most kerestem rá a Laing D5 Ecocirc solar szivattyúra leesett az állam, hogy csak 29000Ft. Nem gondoltam volna, hogy ilyen olcsó. Joooe neked mi is a problémád az egyenáramu szivattyúval?
(#) Joooe válasza tomracing hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
A napkollektoros körhöz jó lesz, a kazánhoz viszont nagy teljesítményű kell mert a kazán is nagy teljesítményű lesz (50 kw a terv pillanatnyilag) tartok tőle hogy egy ilyen kis szivattyú nem bírná elég hűtővizzel ellátni amikor lefolytás nélkül dübörög a kazán. (Figyelembe véve azt is hogy már a visszatérő is 60-70 fokos lesz a keverőszelep miatt, az előremenő meg optimálisan 90 °C)
(#) Joooe hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
Még 1 kérdés, bár a szivattyú szabályozására vonatkozó kérdés továbbra is nyitott.

A radiátorokhoz termosztatikus radiátorszelepek helyett elektronikusan szabályozott szelepeket szeretnék, ahol egy okos progi a szoba hőmérsékletéből, a radiátorból visszatérő víz hőmérsékeltéből és hasonló adatokból, napszaktól dönti el hogy menniy víz menjen a radiátorba (megtámogatva egy olyan szivattyúval ami saját teljesítményét az előtte lévő nyomáshoz igazítja, tehát alig megy ha minden radiátor el van zárva és úgy növeli a teljesítményét ahány radiátort kinyitok.)
Az ilyen szelepek elképesztően drágák, mozgató elektronikával 40e ft felett van, tehát olyan motorizált megoldást keresnék amivel el tudok forgatni egy 1/2 colos golyóscsapot. Szerintetek mi erre a legjobb/megvalósítható (lehetőleg pár ezer forintos) megoldás? Léptetőmotor? Áttétellel megtámogatott szervó?
(#) TAKLACO válasza Joooe hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Csak inspiracionak,nezd meg a www.avelmak.sk oldalon a videot.
(#) balogpepe válasza tomracing hozzászólására (») Feb 11, 2010 /
 
Nem, én nem egyenáramú szivattyúra gondoltam! Itt ez a szabályzó a bekötésnél rendes 240V-s szivattyút mutat, és fordulatszámszabályzott. Vagy én értem félre...
(#) Joooe válasza TAKLACO hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Köszi!
(#) Joooe válasza Joooe hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Vajon ezek közül olyan középkategóriásak megforgatnának egy kis golyóscsapot?
(#) Joooe válasza Joooe hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Egy ilyen az tuti elviszi, tartós, fém fogaskerekes és még mindig 10-es alatt vagyok radiátoronként...
(#) elko2 válasza Joooe hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szerintem ezek a szervók túl gyengék egy ilyen kuglis
szelephez,mert kicsi az áttétele.Nézd csak meg a 60 fokos elfordulást megteszi 0,2 másodperc alatt.
(#) Jani1964 válasza Joooe hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Szia ! Szerintem nézd meg az Oventrop fejet. Én ezt használom, 230 V-al működik amit a szobatermosztát kapcsol. Figyelem én padlófűtéshez használom osztónál. Kb 4.500 Ft. + osztó. Valószínű lehet kapni 1-es fejet is radiátorhoz.
Szerintem az Alpha II-es keringető magátol tudja amit szeretnél. 12.000 forintal drágább mint az UPS szigattyú, viszont ha felére esik a teljesítménye, negyedére esik a fogyasztása. Számítások szerint ez az árkülönbözet 1,2 év alatt megtérül.
Üdv. Jani
(#) Joooe hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat!

Az oventrop kínálatában nem találok olyat ami nekem kell, tudnál pontosítani hogy mire gondolsz?

Én is alpha2 szivattyúra gondoltam a radiátoros körre, de a kazánkörre kicsit más funkcionalitás kéne, ott nem az előremenő nyomástól, hanem a kazán hőmérsékletétől függően szabályoznám a keringetést.

A szervóval kapcsolatban elbizonytalanodtam... igaz, hogy szükségtelenül gyors mozgású, de ott a 16 kgcm nyomaték is, az nem tűnik kevésnek...
(#) Jani1964 válasza Joooe hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Szia !
Mellékeltem az Oventrop kütyü leírását.
Üdv. Jani
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem