Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Testvíz/testzsír százalék mérés?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) exac hozzászólása Jan 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a testzsír százalék mérő mérleg hogyan működik? Google segítségével odáig már eljutottam, hogy a test impedanciájából (és persze a testsúlyból) számítja ki, valamint többször is mérést végez kb 20mp alatt. Azonban én hiába próbálkoztam multiméterrel, sohasem kaptam mégcsak valamihez tartó értékeket sem. (1-2 Mohm).

Tudja valaki, hogy esetleg pontosan hogyan kell mérni? Esetleg valami kitüntetett frekvencián kéne mérni?

Köszi
(#) kobold válasza exac hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Vagy nem jól kerestem, vagy nincs is igazán használható infó a neten... Találtam egy oldalt, ahol legalább annyit megemlítenek, hogy leggyakrabban két hüvelykujj között engednek át bizonyos áramot, és a terjedési időt mérik. Valószínűleg egyenáram lehet, mert a nagyfrekis a bőrön haladna, alacsony frekis meg veszélyes lehet a szívre.
Meg van vagy százféle képlet, leírás arról, hogy ha megvan a test impedanciája, hogyan jön ki abból a százalékos zsírtartalom. Nem nagyon egyeznek az eredmények, a több mérést átlagolók is csak közelítenek. Azt viszont több helyen olvastam, hogy nem érdemes szentírásnak venni a kapott értéket, inkább a hosszabb időn át rögzített tendencia a mérvadó.
Ennyit tudtam hozzátenni, nem sok :no:
(#) dpeti válasza exac hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
mivel ez az ellenállásérték függ a páratartalomtól és az idegállapotodtól is, ezért szerintem nem érdemes erre alapozni.

nem mérni kell a zsírtartalmat, hanem úgy kell étkezni és sportolni, hogy jól érezd magad a bőrödben
(#) exac válasza kobold hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Ez a mérleg amit én láttam úgy működik, hogy meztelen lábbal kell rálépni, első lépésben megméri a súlyt, majd kb 20mp múlva mutatja a zsír%-ot. A mérlegen négy elektróda(?) van, 2-2 mindkét lábnak. Egy a sarok, egy pedig a talp első felét érinti. Nem áll módomban megbontani a mérleget így nem tudom hogy mind a négyet használja-e a mérleg, vagy csak a két láb közötti impedanciát méri.

Ha már megvan az impedancia, akkor milyen képletet lehet használni? Elolvastam az általad belinkelt cikket, de ott csak a BMI kalkulátort találtam meg. Képletet nem.

A terjedési idő az micsoda? Ezt a fogalmat még nem hallottam.
(#) exac válasza dpeti hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Nyilván nem méretetni érdemes, hanem úgy élni, hogy ez ne okozzon gondot... Ezt én is tudom. Amit viszont nem tudok, az a pontos működési elv. A páratartalom (gondolom az izzadás is) csökkenti az ellenállást. Lehet hogy ezért mér (mintegy referenciaként) egy lábon belül két ponton? És ha ez megvan, akkor ennek az eredménye valamint a két láb közötti mérés eredménye valamilyen módon kombinálva adhatja meg a testzsír százalékot?
(#) Tomi20 válasza exac hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Heló
Először szertném leszögezni, hogy én soha nem láttam ilyen szerkezetet, illetve a működéséröl sincs semmi információm. Szerintem ez a mérleg csak kiír valami számot százalékban... Azért, hogy többen megvegyék, mert ez még ezt is méri. Eléggé olyan szaga van az egésznek, mint a lábon keresztül méregtelenítő készüléknek. Igazábol nem hiszem, hogy 4 elektródából bármi információt meg tudna jeleníteni a zsír/ víz arányról.
(#) lgyk válasza exac hozzászólására (») Jan 30, 2008 / 4
 
Hi!

A működése:

Testzsíranalízis
Bioelektromos imedancia analízis
Testzsírmérő

Multiméterrel kb. 50-500 kOhm az ellenállás kéztől kézig. Mindenképpen olyan elektródokat kell használni, aminek "markolható" a felülete. A multiméterek tüskéje nem alkalmas a mérésre.

A bőrellenállás kiküszöbölésére két módszert látok. Az egyik azon alapul, hogy erősen markolva a mérőelektródát a bőr helyett a testen folyik inkább áram (a testnek kisebb az ellenállása, mint a bőré, de nehéz kiküszöbölni a magas ellenállású bőrréteg hatását). A másik lehetséges út a skin-effektuson alapul: egyenáramú jellel mérni lehet a test+bőr eredő impedanciát, nagyfrekvenciás (többszáz kHz) jellel pedia a bőr impedanciáját, ebből számolható a test impedanciája, amit fel lehet használni a számításhoz.

Természetesen ez csak erősen közelítő eredmény, pontos eredményt csak komolyabb műszeres megoldással (infra, RTG) lehet elérni. Sok esetben a testzsír becslésére ilyen egyszerű módszereket vesznek igénybe:

Home body fat test
(#) Pafi válasza exac hozzászólására (») Jan 30, 2008 /
 
Szerintem négyvezetékes impedanciamérést valósítanak meg. A talp első felén lévő elektródán engedik be az áramot, a saroknál pedig mérik a feszültséget. Minél nagyobb az impedancia, annál több a zsír. A freki talán 10 kHz nagyságrendben lehet, de ha van hitelesítési alap (ismert testfelépítésű emberek), akkor a freki pontos értéke szerintem nem olyan fontos. 100-200 uA elég nagy ahhoz, hogy zavarok nélkül jól mérhető legyen, de még nem okoz kellemetlenséget.
(#) klgergo válasza Pafi hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Nekem végeztek olyan vizsgálatot, ahol impedanciamérésből egy csomó mindent meg tudtak állapítani. Ha jól emlékszem, 1,5V alatti egyenáramot kb. 4 kHz-el szaggattak meg (gyakorlatilag egy 4kHz-es négyszőgjelről van szó) és mérték az impedanciát. Kísérletező kedvűek hasonló paraméterekkel próbálkozzanak!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem