Hobbielektronika.hu :: uC.Hobbielektronika.hu ::  
Keresés: 

Hírek Cikkek Kapcsolások Gyűjtemény Katalógus Lexikon Fórum Segédprogramok Apróhirdetés HÉrtesítő Videó  
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2010. Márc, 10. Sze
8:08:39
  Jelenleg 314 fő olvassa az oldalt
Fórum » Beszélgetős témák » PIC - Miértek, hogyanok...  »
PIC - Miértek, hogyanok...  
Témaindító: G-Lex, idő: Jan 9, 2006
Lapozás Méret: 1 / 1396     
(#7485) G-Lex Válasz • Jan 9, 2006
Nah ide írkáljuk a PIC-es dolgokat.

Első kérdésem az lenne, hogy úgy látom a 16F877A PIC lenne nekem a legidálisabb, az rendelkezik elég porttal na meg az I2C sem utolsó... Ezt a PICet lehet progizni az ICD-vel?

(#7486) Magor válasza G-Lex hozzászólására (#7485) Válasz • Jan 9, 2006
Szia!

Természetesen lehet programozni vele. Igazából kimondottan a 16F87x családhoz lett kitalálva az ICD. Én is így programozom fel a PIC-emet.

Remélem tudtam segíteni.
Ha valami kérdésed van csak szólj!

Üdv: MaGor

(#7487) mspike válasza Magor hozzászólására (#7486) Válasz • Jan 9, 2006
mármint az ICD1, az ICD2-vel is lehet progizni, de azzal még jó sok mást is

(#7488) mspike válasza mspike hozzászólására (#7487) Válasz • Jan 9, 2006
De igazából ha rám halgatsz akkor inkább 18F452-essel kezded. Az szinte ugyan az mint a 16F877 még lábkiosztásra is, csakhát jóval többet tud Minden memóriája Több és ez már kezel 16Bitet is... És ha késöbb belevágnál egy kicsit PIC - C nyelvbe akkor a 18-as kell hozzá...

(#7489) G-Lex válasza mspike hozzászólására (#7488) Válasz • Jan 9, 2006
Köszi szépen!
Megnézem a 452-est is. Én mikroPASCAL-ban akarom megírni a progit. igaz elég nagy kódot generál, de pascalban jobban tolom mint asm-ben

(#7524) Csapajev válasza mspike hozzászólására (#7488) Válasz • Jan 9, 2006
Csak támogatni tudom mspike véleményét. Én ugyan Pascal és Delphi imádó vagyok, de PIC-ben nagyon hamar átáltam C-re. Főleg, ahol az időzítések lényegesek, pl. I2C, ott a C sokkal jobb. C fordító minden PIC-re van, de a 18-as családra vannak a legjobbak.

Ha pedig - még gondolatnak is szürnyű - nem PIC-et, hanem AVR-t akarsz használni, vagy 8085-t, a kód gyakorlatilag hordozható. Linux fejlesztő környezetben a C ugyancsak nagy előny.

A Pascal után a C-t elég nehéz megszokni, de azért 1-2 hét után megy. Néhány assembly kódot mindenképp érdemes megnézni, hogy legalább nagyjából értsd a memória-kezelést. Assembly-ben azonban csak úgy lehet hatékonyan dolgozni, hogy a makrókat is használod. Azok azonban nagyon elvarázsolt dolgok tudnak lenni.

Én az összes nyelvféleséget tanítottam hosszú éveken át kezdve Commodore 64-esen és kétségtelen a Pascal a legemberibb. De ez nem az egyedüli szempont. Sőt.

Üdv

Csapajev

(#7730) Norberto válasza Csapajev hozzászólására (#7524) Válasz • Jan 12, 2006
Sziasztok!

Valaki (BÁRKI!!!) tud nekem ajánlani pár féle assembler-t 18F szériás PIC-ekhez? Jó lett volna, ha a Tech-Tools gyártott volna már ilyet, mert profik ezen a téren, de sajnos náluk nem láttam fordítót.

Tehát egy 18 szériás fordítóra lenne szükségem assembly nyelvre (lehet, hogy C-ben egyszerűbb, stb, meg könnyebb is, de én utálom a C-t, az ASM-et viszont imádom...).

(#7785) Pavel válasza Norberto hozzászólására (#7730) Válasz • Jan 12, 2006
Hi!

MPLAB! (www.microchip.com), szerintem ennél jobb nem kell....

(#8475) jon@ válasza Pavel hozzászólására (#7785) Válasz • Jan 20, 2006
Sziasztok!

egy 16F627 es PIC et szeretnék a sorosportra csatolni, csak nem nagyob hajlandó működni. egy TI gyártmányú max232N -thasználnék, úgy kötöttem me ahogy az adatlapban volt, 1µF os kondikkal. Ha DC mérésre állítom a multimétert akkor a PIC Tx lábán kb 1,5 V van. A max ehhez tartózó kimenetén meg kb -2,5V.
Egy egyszerű programmal próbálnám ki ami egy A t küld folyamatosan. Milyen programot kellene a PCn használnom? Eddig a Bray"s terminal meg Realterm nevűeket próbáltam. Előre is köszi.

(#8478) Manyoc válasza jon@ hozzászólására (#8475) Válasz • Jan 20, 2006
Használt már valaki MAX233A-t soros illesztésre? Azért érdekelne,mert az adatlap szerint ennek nem kell külső kondi és egyébként megegyezne a 232vel

(#8619) jon@ válasza jon@ hozzászólására (#8475) Válasz • Jan 21, 2006
Egyébként két PIC között működött az átvitel. Akkor vagy a használt programban vagy a max körül van probléma. Tud valaki segíteni??

(#8728) Gory válasza jon@ hozzászólására (#8619) Válasz • Jan 22, 2006
Milyen terminálprogramot használsz? A windowsos hyper terminal gatya, lehet azzal vana baj. Tudom ajánlani pl a Docklight-ot helyette.

(#8761) jon@ válasza Gory hozzászólására (#8728) Válasz • Jan 22, 2006
Kipróbáltam a Docklightot, de se kép se hang...Nem hiszem most már, hogy 3 programból egysem lenne jó. Esetleg van valami módszer amivel megállapítható, hogy a max normálisan működik?
Ha nyugalom van a porton akkor a Tx és az Rx is -10 V on kell hogy legyen?
A kábeleket is már sokszor ellenőriztem.

(#8767) Gory válasza jon@ hozzászólására (#8761) Válasz • Jan 22, 2006
Akkor lehet hogy jó minden csak a sorosport csatlakozóra kötötted rosszul a dolgokat. Pl a 2 és a 3-as összecserélése lehet gond. Vagy a GND valahogy rossz helyre lett kötve(mondjukaz 1-esre). Ennek nézz utána. A csatin a 2 és a 3 a TX és RX (nemtudom fejből melyik melyik) és az 5 a GND. a max-ról jövő TXout-ot kell a gép RX-el összekötni és fordítva. Ha nincs a csatlakozódon számozás esetleg valamit itt ronthattál el.

(#8769) Tomee válasza jon@ hozzászólására (#8475) Válasz • Jan 22, 2006
A realterm az szerintem tők jó. Nézd meg az rx és tx elcserélését! RX => TX ; TX => RX

itt nézd meg. Alul van egy pár soros port rutin.

Következő 1 / 1396     
 Hirdetés
A használat feltételei | GY.I.K | Impresszum | Médiaajánlat | Fórum szabályzat | Bannereink & logóink
Készítette: Topor Zoltán, Fenntartja: , Reklámok:

TrainModules.hu