Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   240 / 240
(#) compozit válasza tothbela hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Ezt nem egészen értem. Tehát, egy vasmagra tekertél 2db 100 menetes tekercset, ezeket sorbakötötted egy kondin keresztül? Vagy külön vasmagon voltak a tekercsek? Az áram, amit átfolyattál a tekercseken az DC volt? Hol tápláltad meg a tekercseket a DC-vel? A már a kondin keresztül párhuzamos tekercsek közös pontján és az egyik végponton?Akkor egyirányba elmágnesezted az egyik tekercs által a vasat?
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Két külön tekercs készült. Az elrendezés a képen látható. Egyetlen tekercs is mérhető lenne, ha lenne egy nagy impedanciájú áramgenerátorom. Az Lcr mérő az akkuról megy, azaz földfüggetlen.

Értem, tehát két kondi van. A tekercseket DC-vel előmágnesezted, annak határait nézted meg, hogy hol van, amikor már kezdenek komolyabban telíteni. Tehát, egyirányba mágnesezve még 21 A körül jó lesz. Ravasz...
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Itt van az összeállítás. Magonként 50+50 menet van rajtuk. A másik képen a 14 menetes tekercs. Alatta a labortáp van. Az jó lapos, 1u magas 19"- os rack izé.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Azért ez fizikailag is jóval nagyobbnak tűnik, mint a kiszedett (ill. eredetileg benne levő) tekercs. Érdemes lenne az eredeti tekercset is lemérni, hogy annak mennyire csökken az induktivitása, az átfolyó áram hatására.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Így is terveztem. Meg fogom mérni. 20A-t tartósan tud a tápom, 30A-t meg túlmelegedésig. Így nem kell áttekerni semmit, csak mérni. Úgy gondolom, kisebb erősítőhöz jó lesz még ez a T94-2 mag. A zavarszűrő ferrit pedig befér egy Behringer keverő végfokába, ahonnan felszabadul 2 darab T130-2 mag. Az 20uH-s, át se kell tekerni. Méret szempontból éppen befér a T94-2 helyére.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2024
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Ha már az összeállítás ott volt, a két tekercs cseréjével rámértem az eredeti tekercsre.
Tehát két tekercs sorosan, az eredő induktivitás 12,48uH. A mágnesező áramot növelem 20 A-ig. 11,68uH-t mértem. Tehát a linearitással nincs gond, csak üzemszerűen melegszik alapjáraton is.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2024
(#) Peter65 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Köszönöm a méréseidet! Nekem tetszik ez az összepattintós-légréses kialakítás. A légrésről korábban annyit írtál, hogy egy nyák vastagsága. Gondolom ez kétszer értendő, azaz kb. 3mm lehet. Megírnád, hogy pontosan mekkora légréssel mértél?
(#) tothbela válasza Peter65 hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Tolómérővel mérve 1,5mm anyagot tettem közé. Először üvegszálas epoxi, majd később 3 réteg 0,5mm-es műanyag lap. De igen, összességében 3mm, mivel két helyen keletkezett légrés. A légrés pontossága szerintem 100um alatti. A tolómérőm nóniusz skálája csak 50um-es, ezért 1,45-1,55mm között van valahol az igazság.
(#) Peter65 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Köszönöm!

Ha elég nagy a légrés mágneses ellenállása a ferrithez képest, vagyis ha elég nagy a légrés, akkor az indukció a 14 menethez:

B = N x I x műo x 1/delta ahol delta a légrés. Ez 117 mT-t eredményez 20A-nél. Biztos jó lesz.
(#) tothbela válasza compozit hozzászólására (») Dec 27, 2024 /

Köszönöm a matekot. Valójában nem tudom hogy a légréses ferrit, vagy a porvasmag a jobb választás. Azt sem tudom, hogy egy nagyobb Amidon gyűrű kevésbé fog e melegedni, vagy egy kisebb az jobban.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Dec 27, 2024 /

Önmagában a melegedés nehezen számszerűsíthető, pl. mert egy kisebb fizikai méretekkel bíró tekercs, ugyanakkora veszteség mellett is melegebb lesz, mint egy nagyobb méretű.
Viszont az erősítő nyugalmi áramának mérésével összehasonlíthatók a tekercsek veszteségei. Ha a különféle tekercsek induktivitása alaphelyzetben kb. egyforma, akkor az erősítő egyéb veszteségei nem változnak - tehát elég jól megmutatja melyik tekercs a kisebb veszteségű.

A posrvasmag gyűrűre készült tekercsek induktivitása általában folyamatosan, és egyenletesen csökken a gerjesztő áram hatására, míg a légréses ferritre készült tekercsek esetében van egy jellemző "könyökpont" ahol jelentősebben kezd csökkenni az induktivitás, és van egy minimum érték (második könyökpont) aminek elérése után nem csökken tovább az induktivitás.
Kis/közepes hangerőnél (amíg a telítéstől nagyon messze vagyunk) a légréses ferrit ad kisebb torzítást, de hangosításra ahol majdnem folyamatosan clippel a végfok, a porvas szokott jobb lenni. De ezek a különbségek nem túl nagyok - meg kell hallgatni, hogy melyikkel tetszik jobban. Olyan végfokban ahol szűrő utáni visszacsatolás van (pl. UcD) ennek kisebb a jelentősége, mert a visszacsatolás, a tekercs induktivitás-változásából eredő torzítást jelentősen tudja csökkenteni.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Dec 27, 2024 /

Neked is köszönöm a segítséget. Itt a fórumon Atx tápegység EI magjából is készítettek kimeneti fojtótekercset. Szerintem el fogok szórakozni néhány maganyaggal
(#) game4812 hozzászólása Kedd, 12:21 /

TDA8954

Sziasztok!
Zavaros lesz. Adott egy Aliexpresszes dupla TDA8954-es nyák, ami úgy-ahogy működött, szólnak, de a két összehangolatlan chip sípolt. Kis kiegészítő panelen elhelyezett külső oszcillátorról hajtva jobb a helyzet (11,0592Mhz, SN74HC163N-nel leosztva), még van egy kis zaj, de elfogadható lenne.
Ami gond, hogy melegszenek a chipek nyugalomban is, telefont a bemenetre csatlakoztatva is. Ha leforrasztom az oszcillátor jelét a bemenetéről, akkor nem melegszik. Amit mérek: OSC pinen 2,264V DC, szkóppal 694,44 kHZ, 5,83 Vpp. Kimeneten 3,57Vpp, 35,22kHz, AC módban a multi 0,0V-nak méri. Az adatlap szerint a frekvencia jó, a "trip voltage"-re SGND +2,5V van megadva, ez lenne az a kb. 2,26V amit mérek? Elvileg 6V a maximum ezen a pinen, az 5,83 elég közel van, tegyek egy ellenállásosztót a GND felé? Olyat is ír az adatlap, hogy "When using an external oscillator, it is necessary to force pin OSC to a DC level above SGND" Ezt azután nem részletezi, végülis most DC-ben pozitívat mérek, de nyilván van amikor éppen 0V a hullám, tehhát fix pozitív DC nincs meg garantáltan. Ez alapján tegyek egy ellenállásosztót az 5V-ról, mondjuk 2,5V-ra?Merre induljak, mit mérjek, mit kössek hová?
(#) tothbela válasza game4812 hozzászólására (») Sze, 8:10 /

Azt nem írtad, hogy eredeti állapotban mennyire melegedtek a chipek.
Érdekelne még, hogy a kimeneti szűrő előtt mit mutat a szkóp.
Mekkora tápfeszt használsz, valamint milyen a kimeneti szűrő induktivitása.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Sze, 8:37 /

Nem tudom melyik modulról van szó, mert nagy hirtelen kettő is akad az Alin. Az egyiken kevesebb a pufferkondi mennyisége és fekete toroidra készült a kimeneti induktivitás. Az a mag nem túl szerencsés választás.
A másikon több pufferkondi van, valamint vörös Amidon 2 szériának látszó magra készült az induktivitás. Azért írtam látszó kifelyezést, mert nálam megfordult Alis végfokon melegedett a mag, miközben a többi paraméter rendben volt. Mármint az induktivitással. Azóta ugyanakkora méretű eredeti amidon T94-2 magot bontottam egy áramkörből, amit megtekertem ugyanakkora induktivitásúra és láss csodát, nem melegszik.
Lehet, hogy a magot is hamisítják.
A hozzászólás módosítva: Sze, 8:38
(#) Skori válasza game4812 hozzászólására (») Sze, 8:44 /

Az adatlap szerint 250kHz ... 450kHz között lehet az oszcillátor frekvencia. A tipikus értéke pedig:335kHz (290-365). Tehát ha 694kHz-et vezetsz bele az túl sok, melegedhet emiatt is... az órajelbe célszerű egy soros 50Ω körüli ellenállást bekötni az IC bemeneténél. Az oszcillátor bemeneten 0V - 5V értékű szimmetrikus négyszögjelet vár (tehát az L szint 0V, a H szint 5V).

Célszerű ha nyugalmi állapotban (tehát amikor nem szól az erősítő, de be van kapcsolva), a kimeneti szűrő induktivitása át tudja tölteni a belső kapcsoló-FET-ek kapacitását, tehát célszerű ha ilyenkor ZVS módban működik, mert kisebbek a veszteségek, simább az átmenet, és kevesebb zavart is termel az erősítő. Ez az IC kimenetének az oszcilloszkópos vizsgálatából jó eséllyel látható. Nézz rá szkóppa, hogy alaphelyzetben mi van az oscref lábon...

Összefoglalva ill. kezdésnek: alacsonyabb frekvencia, és soros 50Ω bekötése.

Szerk: Még valami. Nem feltétlenül kell külső oszcillátor sem. Hanem az egyik IC oscref kimenetéről adod az órajelet mindkét IC osc bemenetére ahogyan az adatlapi rajzon szerepel, egy-egy soros ellenállás bekötésével. Az adatlapon 30kΩ szerepel, ami ekkora frekvencián kicsit furrának tűnik, ki kell próbálni.... Ja most nézem, hogy ez határozza meg a frekvenciát is, tehát a "slave" IC irányában ennél jóval kisebb ellenállás kellhet, hogy szinkronban menjen a két IC.
A hozzászólás módosítva: Sze, 8:53
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Sze, 8:57 /

Kicsit elkeveredett az egyik mondat, de már nem tudtam javítani:
Nézz rá szkóppal, hogy alaphelyzetben mi van az oscref lábon... - Ezt a hozzászólás végére akartam hozzáfűzni...
(#) game4812 válasza tothbela hozzászólására (») Sze, 11:52 /

Eredeti állapotban nem használtam sokat a sípolás miatt (1-2 perc próba), akkor érezhetően nem melegedett. Az alábbi panel, de fekete magokkal. A táp kb. +-32V a pufferek után. Nem leszek ma otthon, holnap megírom a kért adatokat. Köszönöm!

Skori:
Az adatlap azt írja, hogy külső órajel esetén felezi a frekvenciát, 500-1000 kHz az ajánlott. Az 50Ω-ot holnap megnézem. A felezés miatt nem gondoltam az egyik oscref mindkét erősítőben való használatát, az adatlap sem tesz említést ilyen lehetőségről több chip esetén. De ha ki lehetne játszani, az lenne a legegyszerűbb.
(#) Skori válasza game4812 hozzászólására (») Sze, 13:15 /

Meg kéne nézni oszcilloszkóppal, hogy normál üzem közben mi van az oscref, és az osc lábakon. Ebből lehetne tippelni a működésére, és arra is, hogy hogyan lehetne szinkronizálni a két erősítőt.
Következő: »»   240 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem