Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eloxálás
 
Témaindító: masterknave, idő: Ápr 6, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) FordPrefect válasza (Törölt felhasználó) hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Idézet:
„Fogsz egy nagy tepsit, beleállítod a motorblokkot és félig feltöltöd petróleummal. Utánna fogsz egy vastagabb szőrű ecsetet és elkezded megpucolni. A petróleum hihetetlenül jó zsíroldó, meg koszlemosó anyag. A felület olyan lesz, mintha új lenne. Autószerelőnél láttam, motorfelújítás előtt.”
Itt a pont!! Petróleum, amíg az eu (szándékosan kisbetűvel) íróasztal mögött ülő hivatalnokai ezt is be nem tiltják. Volt régen egy BRIGÉCIOL nevű motortisztító, vagy 80%-ban vizes/emulziós petróleum alkotta. Bekented a motor ecsettel, leöblítetted-vízzel!! Ez a művelet tényleg környezetkárosító volt, mert ez elfolyó víz utána a kertben visszaalakult a talajban kőolajjá és vízzé. Más kérdés, hogy ma is gyártanak "környezetkímélő" BRIGÉCIOL-t, csak nem jó semmire...Ez nem környezetszennyezés?!
(#) hammer14 válasza (Törölt felhasználó) hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Köszi a tippet, szoktam én is mosni dolgokat,de egy eloxálandó felületnek,vagy sima festés előkészítésére korántsem megfelelő megoldás csak az olaj eltávolítása. Egyszerűsítv a kédést, homokszóráson kívül,kémiailag savval lúggal lehetséges a felület előkészítése?

Amit mondasz petróleumos dolog tényleg jó dolog ott ahhol vastag olaj van rajta mert a konzerválja az anyagot,de ahol nem volt rajta oxidált, a fellület, vagy rééget sár stb van
(#) hammer14 válasza mex hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
"Arról nem is beszélve, hogy a blokkról- blokk-ból el is kell távolítani az acél és más fémből készült alkatrészeket, (most olyanokra gondolok mint például vezetőcsap, vagy stift"

Először is köszönöm neked és az előző válaszolónak is hogy írtál,de nem kérdésemre lett válaszolva,illeve csak töredékben!
Hozzászólásomba csak annyit írtam ,hogy kémiából vagyok hülye. Ha egy motort szét tudok szedni meg egy váltót, akkor talán azt max 10 brezontot is megoldom,illetve az autóból sem varázs szóra került ki.
Nem akarok bunkózni,félre ne érts,az előző hozzászólónak is szól.

Az acél alkatréseket és eltudom távolítani,,el is lesz mivel föl lesz újítva, csak szeretném ha motortérbe belsejét a külseje is tükrözné,plusz eloxálás elvileg hőádást is javítja így jót teszek, a motort hűtésének is.

Azt észérvnek elfogadom hogy ha netántán sikerül is beszereznem a vegyszereket,akkor sem lesz költséghatékony. Viszot ha működik akkor minden kis hülyeséget meg tudnék csinálni. Ehhez viszont tudnom kell hogy kémiai úton lehet-e tisztítani az elfáradt oxidált felületet. Ha igen akkor utánna pedig ezüst színűre le lehet-e eloxálni.

Jelenlegi áramforrásom 50A-tud 12v-on.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) (Törölt felhasználó) válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Én sehol nem írtam le, hogy csak olaj eltávolítására jó módszer. Nyilván vannak olyan szennyeződések, amit nem távolít el. Arra fogod a csiszolóvásznat...
(#) hammer14 válasza (Törölt felhasználó) hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Félre érted a kérdésem !

Persze fogkefével is át lehet mosni lágymányosi hidat,ezt tudom magamtól is létezik csiszolóvászon,sőt furógép és drótkorong is ami egy fokkal gyorsabb. Viszont még gyorsabb egy olyan vegyszerbe belemártani mi 50 perc alatt előkészíteni én meg addig tévézek. Már ha létezik, és nem kell hozzá arany.
(#) (Törölt felhasználó) válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
"... eloxálás elvileg hőátdást is javítja..."

Miért javítaná? Az elox alatt fém van. Ez melegszik. Ha van rajta elox, az egy egész jó hőszigetelő réteg, ebből következően rosszabb lesz a hőátadás a levegő felé. Nem véletlenül csiszolják például a processzorok, tranzisztorok alját ( ami felfekszik a hűtőbordára ) fényesre. Ezt azért teszik, hogy minél kisebb legyen a "hézag" a hűtőközeg, meg a hűtendő felület ( anyag ) között. Ugye, nem véletlenül kell a villanyboylert sem vízkőteleníteni...

Van egy nagyon régi könyv a galvanizálásról, egy Bártfai nevű szerzőtől. Szerezd be valahonnan, biztosan választ kapsz a kérdésedre. ( Ma is abból galvanizálnak... )
(#) (Törölt felhasználó) válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Bocs, sajnos csak azt tudom mondani, hogy válaszd inkább a tévézést...
(#) rolie válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szia! Az említett könyv ugyan nincs meg, de Stefan_Sekowski_Galvanizaljunk_otthon írásával tudok szolgálni. Régen olvasgattam, de ha jól rémlik az előkészítés is benne van.
(#) hammer14 válasza (Törölt felhasználó) hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Azt pontosan nem tudom miért, valahol anno olvastam, plusz a számtek cuccoknál is szinte az összes hűtőborda eloxálva van. sőt samsung tv-k alaplajain is eloxált bordák vannak zömébe, nem hiszem hogy az esztétika miatt. Amint tudományos érvekkel alá tudom ezt támasztani,nem fogom eltitkolni.
(#) hammer14 válasza (Törölt felhasználó) hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Nem a tévézésen van a hangsúly !

*

A könyv címét köszönöm,ez már érdembeli segítség!

*Törölve két okból is! Nem ide tartozik és a stílusa miatt!
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
(#) hammer14 válasza rolie hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Ezer köszönet,okosodok kicsit
(#) (Törölt felhasználó) válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Ha neked ez jött le a hozzászólásomból, akkor vedd úgy, hogy nem neked címeztem.

Szólsz két embernek? Hm... nem is rossz ötlet. Látod, már meg is találtad a megoldást...

A könyv címét nem írtam le, csak a szerzőjét... de valószínű az a címe, hogy: Galvanizálás. Ha végigolvasnád ezt a topicot, biztosan megtalálnád...
(#) brato hozzászólása Dec 21, 2014 /
 
Tudomásom szerint azért vannak a bordák feketére/sötétre eloxálva mert ez adja le a legnagyobb intenzitással a hőt.(hűtőszekrény rácsa hátul)
Az elmélet neve feketetest-sugárzás.
(#) (Törölt felhasználó) válasza brato hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Ez igaz, csak itt nem feketére festésről volt szó, hanem ezüst színről. Az azért már nem olyan jó a sugárzás szempontjából.
A másik, hogy a feketét jobb helyeken egyszerű festéssel csinálták ( speciális festék, régi tirisztoros, diódás áramirányítók ) és nem volt semmiféle eloxálás. Mostanában eloxálják, mert szebb felületet ad. Az eloxálás során a pórusokba belemegy a festék, tehát valamennyire csökkenti az eloxálás szigetelő hatását. Egyébként sokkal egyszerűbb úgy méretezni valami melegedő dolgot, hogy ilyesmi problémákkal ne kelljen foglalkozni.
(#) nooorbi válasza hammer14 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Ha a felület már tisztának látszik akkor jöhet a trisó eloxálás előtt. Tapasztalatom hogy ez után már nem szabad hagyni megszáradni egészen a festék fixálásáig(ha megszárad foltos lesz. Én minden folyamat között vízben tartom a darabokat)
Apróbb alkatrészeknél nem bonyolult dolog házilag az eloxálás. Minden szükséges vegyszer beszerezhető háztatázási boltokban! Valamint az ott kapható akkusav sem egy veszedelmes anyag(persze szembe ne kerüljön). Ha esetleg bőrre kerül hosszú percek kellene ahhoz hogy elkezdjen marni. Addig meg nyugodtan le lehet mosni.
Viszont a savban semmi más anyag nem lehet az alun kívül! Savban, áram hatására még a rozsdamentes acél is eltűnik... (leírások szerint titánium lehet, azt nem bántja. De erről nincs tapasztalatom)
Viszont egy akkora felülethez ami neked kellene már igen nagy áramra lenne szükség. Amit. házi körülmények között aligha tudsz előállítani. Én tenyérnyi, enyhén bordázott alkatrészeket 4-5A-el eloxálok. (a képletek, hogy x felülethez y amper nekem nem jöttek be. Annyi áramot adok neki hogy meglegyen a 12V. Úgy lesz szép és kellően vastag a felület. Persze ezeknek a kitapasztalásához rengeteg aludarabot el kelletett cseszni.)

Egy képet csatoltam. Ezen néhány jól sikerült próbadarab. Van ami sokadszorra sikerült csak. És még most is van olyan hogy egy darab nem sikerül. Ilyenkor trisóban ki kell főzni(3x legalább!) aztán lehet megint eloxálni.

(ami a képen van az mind vagy maradékanyag vagy selejt munkadarab volt az eloxálás előtt. )
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
(#) CIROKL válasza nooorbi hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Idézet:
„(leírások szerint titánium lehet, azt nem bántja.”

Így igaz , nálunk a cégnél titánium csavarokal van sok pici alkatrész össze csavarozva és ugy meg y fürdőbe .
(#) Eticsiga válasza nooorbi hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Meg szabad kérdezni milyen festékeket használsz?
(#) nooorbi válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Columbus ruhafestéket.
Arra viszont figyelni kell hogy gyakran nem olyan színű lesz az alu mint amilyen szín a festék csomagolására van írva. Valamint lehet azzal is játszani hogy kevés vízbe teszel sok festéket, így lesz olyan összetevője ami nem oldódik fel. A feloldódott színt(ami teljesen más is lehet mint ami a csomagoláson van) leöntöd és azt használod.
Nekem így sikerült feketét csinálni(sötétzöldből). Ami a csomagolás szerint fekete abból nekem barna szín lett.

És még egy fontos dolog! A festékeket nem szabad melegíteni! Szoba-hőmérsékletű festékbe kell tenni a darabokat és úgy hagyni őket akár órákig is ázni (persze ha nem látni pár perc után hogy kezdi beszínezni akkor felesleges áztatni, nem jó a felület) aztán desztillált vízben főzni őket pár percig. Közben fontos hogy ne érje őket sokáig levegő mert akkor foltos lesz. Tehát ha már jó a szín de még nem akarod főzni akkor tedd vízbe.

Valamint úgy is lehet szép színeket összehozni hogy áztatod valamilyen festékben egy kicsit, aztán átrakod egy másikba. Pl ha kékben ázik egy kicsit, aztán pirosban akkor szép szürkés színe lesz.
(#) Eticsiga válasza nooorbi hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Köszi viszont miután állt a festékben nem lenne érdemes a festéket melegíteni úgy hogy benne van az alu?
(#) nooorbi válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Na igen. Ez is egy lényeges dolog, csak kihagytam.
Lehet a festékben melegíteni. A hatás ugyanaz, annyi különbséggel hogy amíg melegszik benne addig a színárnyalat változhat.
Viszont nem érdemes. Ugyanis némelyik szín hő hatására hamarabb bomlik és ha egyszer felforraltad akkor lehet hogy pár nap múlva már öntheted is ki.

Persze nem minden színnek árt, van amit lehet főzni, de van olyan is (citromsárga) ami vízzel felkeverve pár hónap alatt megromlik. Darabos trutyi lesz a festék egy részéből és nem fogja be az eloxált felületet.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
(#) gazspe hozzászólása Ápr 4, 2015 / 1
 
Sziasztok!

Bicikli építés közben felmerült a kérdés, hogy fessük-e az alu fékeket, úgy döntöttük eloxáljuk. Kis szakirodalom olvasgatás után megcsináltam házilag, gondoltam megosztom veletek a tapasztalatokat. Előre leszögezném, nagyon rossz hatásfokú, szabvánnyal köszönő viszonyban sem álló, de működő megoldással oldottam meg a dolgot az idő szűke miatt (lejár a bérlet). Idő és alkatrész híján oldottuk meg a dolgot.
"Elektronika": 9V-os 1A-es egyen tápegységgel dolgoztam (az volt itthon), mivel nem ismertem az elektrolit oldat ellenállását, az egyetlen itthon lévő MOSFET-et (4A-es darab) fogtam be áramkorlátként (valamint fűtőtestként ) a hűthető tokozás miatt, melyet két 10k ohmos feszültségosztó nyitott (csak ilyen ellenállásom volt szabad). Ekkor a rövidzárlati árama 400 mA körül volt, beleszámolva a kialakuló oxidréteg ellenállását, valamint feltételeztem, hogy az elektrolit oldatként használt akkusav is rendelkezik valamiféle ellenállással, tökéletes kezdés volt. Ennél a teljesítménynél már látható volt, hogy hűtés szükségeltetik, egy kis szilikonzsír-processzor hűtőborda-kábelkötegelő megoldotta a dolgot. Katódnak egy többszörös S-be hajtogatott alumínium drótot használtam (kb. 3 mm2). Kontrollnak betettem az elektródákkal párhuzamosan egy LED-et (jobb híján 10k-s ellenállással). Kihangsúlyoznám, a MOSFET-es áramkorlát kis feszültséget engedett az eletrolit löttynek és hatalmas teljesítmény disszipált, 30% körüli hatásfoka volt. Kényszer megoldásként viszont tökéletesen működött.
Folyamata: a mechanikai tisztítás után (legalábbis azt hittük, később kiderült, hogy foltokban lakk maradványok maradtak a felületen, nem is lett egyenletes) egy 3-5 perces trisó fürdőt kaptak az alkatrészek. Ettől egy enyhe feketés árnyalatot kapott, majd belemerítettem az akkusav elektrolit oldatba és rákötöttem a "+" tápfeszt. A katódon erős, míg az anódnak használt munkadarabon enyhe buborékképződés vette kezdetét, a LED égett, 60 mA folyt a elektródákon. Kicsit keveseltem az áramot a kis feszültség miatt, 3 db 10k ohmos-t kötöttem a gate feszosztóra, így a rövidzárlati árama (kíváncsiságból megmérve) 1,3A volt. Sokalltam kicsit, szegény táp 1A-ra van méretezve, nem akartam megsütni, próbapanelen raktam össze, kis keresztmetszetű kábelekkel bekötve, de a tapasztalatokból kiindulva gondoltam fog ez még csökkenni. Az elektródákat bekötve kezdetben 300 mA-s áram folyt, kicsi volt a munkadarab, de 3-4 V-ot engedett a FET, szóval gondoltam próba szerencse. 40 perc után a trisó okozta feketeség teljesen eltűnt, a felület elmattult és kifehéredett. Ekkor már 100 mA-nél kisebb áram folyt, a FET is elkezdett hűlni. Amíg a másik 2 munkadarabot megcsináltam szódabikarbónás vízbetettem, hogy a frissen kialakult pólusokat megóvjam. A másik két munkadarab eloxálása után ételfestékből kevertem ki színt egy kis vízbe, majd ebbe főztem 20 percet, hagytam kihűlni benne és reggelre készen lettek a feketére eloxált fékek.
Képeket rakok majd, várom a kritikákat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) zolika60 válasza gazspe hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Lássuk.
(#) gazspe válasza gazspe hozzászólására (») Ápr 6, 2015 / 1
 
Folyamat közben: Bővebben: Link
Katód: Bővebben: Link
Eredmény: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2016. Máj, 29. Vas
5:43:49
Jelenleg 445 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu