Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Kb 15 ezer az alkatrészköltsége . 5 ezer az fpga, de elég drágán adja a többi eladó (200 - 500 ezer körül )
![]() Idézet: „Méla utálattal szoktam szemlélni, hogy az egyre kisebb, papírfecni méretű LCD, OLED és egyéb modulokat milyen összegekért árulják kis mennyiségben, földi halandóknak - hát még az ePaper-t -, és hogy egy komplett tabletet vagy akár egy használt monitort jobban megéri megvenni, mint egy tisztességes méretű kijelzőt..” Akkor ezek szerint ez nem csak engem bosszant. Ár/értékbe pofátlanul drágák, bizonyos edetekbe egy fullhd IPS monitort kapsz egy moduláris LCD áráért (de olyat is láttam ami ennek a kétszerese vagy többszöröse árba) és ez jó ha eléri a 480x320 szintet és csak sima TFT ami kép szempontjából napjainkba már-már elavult.
Na igen. Az áruházakban ezrével vannak a kisebb-nagyobb e-paper kijelzők keretben, elektronikával wifi kapcsolattal. Kétlem, hogy ezek 20-30 ezer forintba kerülnének darabonként a boltoknak.
Koszi, van egy masik fajta megoldasom, amihez mar van PCB es par alkatresz. Mar csak ket GAL, adapter a programozashoz es ido kellene
Súlyosan overkillnek tűnik. : -)
Úgy alakult, hogy az FPGA mindig kimaradt a fókuszból annak ellenére, hogy egy hobbimban igen gyakoriak a nagyobbak is, de nem ártottam bele magam a részletekbe, szóval ezt most nem tudom megítélni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:56
12V - 360V Push-pull konverterKészítettem egy push-pull konverter prototípust, ami egy 12V-os ólom-savas akkumulátorból állít elő konstans 360VDC-t.A konverter üzemi paraméterei: Bemeneti feszültség tartomány: 11,8 V - 15,5 V Kimeneti feszültség: 360 V (konstans) Kimeneti üzemi áram: 1,2 A Kimeneti ripple teljes terhelés mellett: < 500 mV Bemeneti ripple teljes terhelés mellett: < 150 mV Oszcillátor frekvencia: 70 kHz Keresztezési frekvencia CCM üzemmódban: 1 kHz Fázistartalék CCM üzemmódban teljes terhelés mellett: ~75° Keresztezési frekvencia DCM üzemmódban: 255 Hz Fázistartalék DCM üzemmódban a teljes terhelés 1,6%-án: ~45° A konverter hatásfoka 75%-os terhelés mellett 93%, 1,6%-os terhelés mellett pedig 61,5% A konverter szíve egy LM25037, amit árammódban alkalmazok, slope kompenzációval. A primer áramot áramváltóval mérem. Ami különlegessége a kapcsolásnak, hogy a hibaerősítő nem invertáló type II kapcsolásban működik, egyébként maga a hibaerősítő egy OPA320. A galvanikus leválasztást pedig egy opto-emulátor valósítja meg egy ISOM8110 formájában. Az áramkör egyéb kiegészítő áramköröket is tartalmaz mint túlfeszültség és fordított polaritás elleni védelem, galvanikusan leválasztott power-good áramkör, stb. Mivel ez egy prototípus, vannak vele problémák amiket a következő változatban orvoslok. A legnagyobb probléma talán az hogy, a primer oldali snubber áramkörök mérete és disszipációja relatív nagy (hiába csak 50nH a primer szivárgási induktivitás a csúcs primer áram több mint 50 A!), ez a probléma jelentősen csökkene full-bridge vagy PSFB topológia esetén. Ezen kívül szükséges lesz a szekunder oldalra egy RCD snubber, jelenleg nincs, de így nem elhanyagolható mértékű túllövések és lengések jelennek meg a SiC egyenirányítókon. No mindegy még lesz vele dolgom bőven, de kisérletezésnek jó.
Mi az áramkör célja, mi fog üzemelni róla?
Egyelőre még csak kísérletezgetek a kapcsolásokkal, de a távoli cél egy nagy hatásfokú tiszta szinuszos HF inverter megalkotása. A dc-dc átalakítást általában egyszerű kimeneti tekercs nélküli push-pull konverterrel szokták megoldani, de az nem ad konstans kimeneti feszültséget a bemeneti feszültség függvényében, ezért a dc-ac híd vezérlő bonyolultabb, hogy szabályozni tudja a kimeneti ac feszültséget (EG8010, EG8020 és társai). Viszont ha a dc-dc konverter konstans feszültséget állít elő, akkor egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a dc-ac átalakítás is, viszont a dc-dc konverter sokkal bonyolultabb (és drágább) lesz. Ezért első körben kipróbáltam a hagyományos (kimeneti tekerccsel rendelkező) push-pull-t, de nem eléggé meggyőző, ezért később megpróbálom a full-bridge vagy PSFB topológiát. Erre LM5045 vagy LM5046-ot fogok alkalmazni. Az új prototípuson szeretném a PWM vezérlő áramkörét egy külön kis modulon megvalósítani, ugyan így a szekunder oldali hibaerősítőt és társait is, így kisebb lenne az egész cucc és olcsóbb is.
PMI-80 (replica)A PMI-80 a csehszlovak ipar valasza az imperialista fejlesztorendszerekre Intel 8080-as proci az osszes szukseges kiegeszitovel, termeszetesen mind Tesla gyartmany. Kicsit ugyetlen szerkezet, de anno nagy dolog volt egy ilyenen potyogni. Sajnos az eredeti billentyuzet szinte beszerezhetetlen, maradt a hazibarkacs. Errol meg hianyoznak a tapszurok (nem volt megfelelo fekvo elko a fiokban) es az eredeti Tesla buszcsatlakozok (uton van, de nekem meg messze). Cserebe relative olcso szerkezet, keves alkatresszel. A hozzászólás módosítva: Szo, 22:04
|
Bejelentkezés
Hirdetés |