Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UTP internetkábelről vezetékes telefon levétele?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) lovist hozzászólása Okt 9, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Arra lennék kíváncsi hogy: ugyebár bejön a telefonkábel a lakásba, arra megy az adsl modem. Onnan utp kábelen keresztül jön el a gépemhez a net. Na most, szeretnék valami visszaalakítót csinálni, amivel az utp kábelre valahogy rálehessen kötni egy vezetékes telefont, 2 szobával alrébb, hogy ne keljen a telefonvezetéket is áthúznom. Lehetséges?
(#) potyo válasza lovist hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Van egy úgynevezett splitter valahová felszerelve (lehet, hogy a modemben van). A splitternek egy bemenete és két kimenete van. A telefonkimenetre kell kötnöd a telefonokat, a modemkimenetre meg a modemet. Ha a splitter benne van a modemben, akkor a modemen van egy csatlakozó a telefonok számára, és egy másik az utp kábel számára.

Ha 100 megabites a kapcsolat a gép és a modem között (és biztosan az), akkor az UTP kábelnek csak négy vezetéke van használva. A másik négy közül kettőt bekötsz a modem vagy a splitter telefonkimenetéhez a telefonnal párhuzamosan, és a gépnél meg ugyanarra a két vezetékre odakötöd a telefont.

Ezen a képen a 3-4 vagy 7-8 helyekre bekötött vezetékekre kötheted a telefont. Ezek nincsenek használva a 100-as hálónál.
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Bocs, nem a 3-4, hanem a 4-5 illetve a 7-8 párok valamelyikére kötheted a telefont. A 3-as vezeték használva van.
(#) tourer válasza lovist hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Szia

Az UTP kábelban nincs használva a kék-kékcsíkos és a barna-barnacsíkos érpár.

Így akár két vonalat is tudsz átvezetni egyik helyről a másikra.
(#) micimacko válasza lovist hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Kösd a 4-5-re (kék-kék/fehér), mint ahogy Potyo írta, az a középső két érintkezőre van kivezetve az aljzatban, így ha a telefont dugod be, rendesen működik. (Így szotuk bekötni, ha kevés a vezeték.)
(#) lovist válasza micimacko hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat! A hétvégén ha lesz időm, akkor valahol megcsapolom az utp kábelt és kipróbálom , köszi mégegyzser
(#) lovist válasza lovist hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Még esetleg annyit, hogy közben nekem bevan építve egy router meg egy switch is. A telefonjjelet is továbbítani fogják?
(#) scuner válasza lovist hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Nem fogják átvinni. Azokat kikerülve kösd mindenhol a 4-5 érpárra( kék-kék fehér).
(#) Kera_Will válasza scuner hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Hurrá ez "nagyon okos megoldás" !!!! ... Csak nehogy valaki azon a preparált UTP dróton POE-t Power Over Ethernet kapcsolatot is csináljon !!!

(#) kendre256 válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Ez tudomásom szerint egy teljesen szokásos megoldás, a strukturált hálózatokat is így használják. Bekötik szabványosan az UTP aljzatot, így attól függően, hogy a kábel bemenetére switchet, vagy telefonközpontot kötnek, az aljzaton vagy telefon jön, vagy hálózat. Nem kell semmit változtatni a bekötéseken, az aljzatba pedig bedugható a 8/8-as ethernet, és a 6/6, 6/4, 6/2-es telefoncsatlakozó is (helyesen, tehát nem lehet "eltoltan" csatlakoztatni).
Szerintem a POE csak "utólag foglalta el" az általában nem használt ereket, amelyeket eredetileg szerintem a telefonra találtak ki.
(#) micimacko válasza lovist hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Szétszedtem néhány Switch-et, meg Routert. Majdnem mindegyikben a nem használt érpárok (4-5,7-8) rövidre voltak zárva. Hülyeségvédelem ? Tehát biztosan nem megy át rajta jel.
(#) kovlvi hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a telefonvezetéket UTP kábelen hozták be a lakásba (IP tv és internet miatt), de a fali csatlakozótól a routerig egyszerű telefonvezetéket (2 eres) hagytak. Ez nem rontja a tv vétel és az internet minőségét?
(#) Gafly válasza kovlvi hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Nemigen.
(#) kovlvi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Ok, de akkor azt nem értem, miért cserélték le az oszloptól a házig húzódó vezetéket UTP-re
(#) Gafly válasza kovlvi hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Tulajdonképpen itt a bithibaarányról van szó. Annó amikor ISDN (jellegű) telefonokat telepitettünk, akkor elő volt irva a sodrott érpár. De tipikusan a régi szürke "iker PVC" volt kiépitve. Volt hogy azon is elment, sőt általában igen. De volt hogy nem mindig.
Az viszont biztos hogy még ha struktúrált kábellel is volt kiépitve a hálózat, a csatlakozótól a készülékig mindig lapos és nem sodrott vezeték ment.
Itt is hasonló a helyzet, csak a bitsebesség a nagyobb. A hibaarány biztosan romlik, de szerintem észre sem veszed, hiszen most is működik, nem?
(#) kovlvi válasza Gafly hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Működik, persze.
(Csak arra gondoltam, ha kicserélték a régit, akkor annak nem az az oka, hogy sok volt raktáron, hanem a szolgáltatás minőségéhez volt rá szükség. Akkor meg a régi vezeték meghagyása a házon belül nem érthető számomra....
(#) abcdabcd válasza kovlvi hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Hát igen elvileg a régi telefonvezeték, meg az utp a rajta elérhető sávszélességben különbözik egymástól és a sávszélsség arányos a sebességgel, de, ha jól működik neked akkor szerintem is hagyd így, lehet olyan dolog ez, hogyha egy utp toldóra azt írják, hogy utp toldó, akkor lényegesen több kerül, mint az ugyanúgy kinéző toldó, amire ISDN toldó van írva de azért elvileg utp-t kellene ethernethez használni...
(#) sonicman hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Üdv
Ismeri valaki a t-home thomson modemeit? a * em speedtouch 450 vagy ilyesmi.
Mindegy, nekem ilyen van és ezen átmehet a telefonjel?
Ez egy modem és egy router egyben. Vagyis a modem és a router közti kapcsolat nem hozzáférhető. A telefon csatlakozónak külön aljzatokat vezettek ki. Ez a megoldás csak 5-6 éves gyerekeknek jó, mert így a router nem cserélhető és a wifi 3 méter hatótávú. de mindegy, ez nem ide tartozik.
Elvileg ez router és nem jön ki a telefon az utp csatiból, igaz?
(#) pucuka válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
A helyzet az, hogy a lakásba beérkező telefonvezetékben legalább kétféle jel van, amelyek különböző frekvenciákat használnak (frekvencia osztás). Az egyik az alapsávi hangfrekvenciás, és egyenáramú jelzések, amelyek telefonhoz tartoznak. Ezek a jelek max. 4 kHz -ig tartanak. A másik jel az ADSL jele, amely egy (pontosabban két) modulált vivőt tartalmaz, ami a 4 kHz feletti sávban helyezkedik el. Ezen jön a TV digitalizált jele is. A két jelet szűrővel szétválasztva az alsóbb frekvenciák, és az egyenáram a telefonra, a felsőbb frekvenciák a modemre, és a BOX -odra kerülnek. Egyik készülék sem tud mit kezdeni a másik jelével, csak használhatatlanná teszi, ezért a szűrőzés elkerülhetetlen.
Ilyenformán a telefon jele (ami egy összetett jel) rá sem kerül a modem/router bemenetére, nem is tudna mit kezdeni vele, így az UTP csatlakozójában sem jelenik meg. Ezért onnan ki sem lehet nyerni.
Ez azért nem egy 5 - 6 éves gyerek technológiája, ha Te sem tudod miről van szó. A vezeték nélküli router hatótávolságának Többnek kellene lennie az általad megadottnál, ott valami probléma van, vagy hibás a router, vagy helytelen a telepítés, vagy olyat vársz tőle amire nem is képes. Ha a modem/router szabad helyen van, a számítógépet abban a szobában, esetleg a mellette levőben használnod kell tudni.
(#) Gafly válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
&sonicman
Már ne haragudj, de milyen kérdés az a speedtouch 450 vagy valami?
Erre a kérdésre az a válasz hogy csinálj vele valamit és jó akkor jó lészen.
Javaslat: Valahol csak van rajta egy matrica számokkal és betűkkel
Egyébként nagyon sok információ van ám az interneten...
Pucukának meg megint igaza van
(#) concierge válasza lovist hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Egyszerűbb az élet, ha veszel egy sima telefondrótot és azt húzod be. (szigszalaggal mellékötözöd méterenként) Nem egy profi megoldás, de hülyeségbiztos.

Amúgy a középső, kék/kék-fehér drótokon vidd a telefont. Elvileg így ugyanabba az aljzatba ha bedugod a telefont akkor az szól, ha az utp-t akkor az. Nem tudom miért nem árulnak olyan falialjzatot amin van 1 utp aljzat, és egy kisebb telefonaljzat. Akkor tutira hülyeségbiztos lenne. Az utp-s részbe kötnéd a narancs és a zöld érpárt, a telefonosba meg a kéket. A barnát nem tudom mire tartották eredetileg. Vezérlőszál pl. kapunyitóhoz a telefonközponton keresztül?
(#) pucuka válasza concierge hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Azért feltűnhetett volna, hogy egy több mint három éves hozzászólásra válaszoltál. Ráadásul meg is válaszolták.
(#) dopli hozzászólása Jan 16, 2017 /
 
sziasztok!

Tönkrement az utp kábel elosztóm, ami az internetet meg a telefont különválasztotta. Szeretnék venni egy újat, de nem tudom, hogy mi a neve. Valaki elárjulja? Esetleg link pls.
Köszi!
(#) pucuka válasza dopli hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
(#) dopli válasza pucuka hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
igen, ilyesmi kell, csak olyan ami kapható is
(#) Inhouse válasza dopli hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
(#) dopli válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Köszi!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem