Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   17 / 30
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Egy darab 1W LED, egy darab lítium akku, egyféle üzemmód. Erre találták ki az AMC7135 áramkört. Lehet cifrázni, mindenféle párhuzamos kapcsolással, kapható is ilyen, több IC-vel. Abban az a pláne, hogy 1-5W közötti LED esetén IC hozzáadásával/kiforrasztásával lehet állítani a LED áramát 0,35 és 1,4A között, de a PWM meghajtók (ha nem zavar az esetleg előforduló villogás) jobb hatásfokot adnak, esetleg több cella soros kapcsolását is.
Pont ma láttam 500 Ft áron zoomos LED lámpát. Nem néztem meg közelebbről, webáruházban nem is szerepel, de ha nem lenne annyi zseblámpám, hogy minden ujjamra jut kettő, akkor vettem volna egyet.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Én megfogadom a tanácsot. Van 3 db laptop akku (ha jól rémlik mindegyik 11,1V) ezekből kéne valamit csinálnom.(sórba kötném ahogy írod).
Ha mondod hogy milyen PWM meghajtó kellene hozzá és a led ? ,akkor megfogadom és köszönöm!
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Még mindig nem tudok mindent. Mire kell a lámpa? Arra, hogy mindig kéznél legyen? Akkor a kis méret az elsődleges. Hosszú üzemidő? Akkor több cellából kell összeépíteni egy telepet, előny lehet a 8,4V (2 cellás) vagy még nagyobb feszültségű meghajtó.
Milyen megvilágítást akarsz? Messzire kell világítani? Akkor egy reflektor, és/vagy lencse hozzá. Nagy látószög, nagy területet kell megvilágítani? Akkor megfontolandó kész lámpát venni, ami zoomolható. Mint említettem, ilyen készen kapható, értelmetlen kézzel legyártani.
Ez rajta van a kívánságlistámon, de a zasszony nem engedi. A paramétereket nem kell elhinni, ennek ellenére egy jól használható eszközről van szó.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Igen,még sok mindent nem írtam le Pénteken hasonlót rendeltem,mint amit linkeltél. lámpa .Türelmesen várok. Ez kis kézi zseblámpa mindig kéznél lehet. Mivel adott a pár akku,ezért gondoltam jó lenne barkácsolni valamit .Én valami nagyobra gondoltam amibe befér majd vagy 2-3 akku sorbakötve (az nem árt ha messzire világít- lencsével gondoltam én is.
Ezzel Bővebben: Link nem sokra mennék? Régebb sokat jártunk erdőbe kirándulni-sátrazni-talán idén is,ezért gondoltam jó lenne valamit összehozni.
Van egy ilyenem lámpa szétberhelném csak a váza maradna meg,teletömni akkupackkal , a felsőrésze pl:3W pover leddel világítana előre lencsével és van az a része ami kifordíthatós ilyen neoncső szerüség van benne oda meg csinálnék helyette 3528-as smd ből . Lehet hogy értelmetlen az egész? Gondolom célnak megfelelő lehetne.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Egyre puhulsz. Azt hiszem, jobb ha várok egy kicsit, akkor végleg megtörsz, és mindent leírsz.

Szerintem ekkora lencse ára már húzós lenne. Nem láttam ilyent közelről, elgondolkodtató, vajon képes lenne hasznosan túlélni egy LEDes korszerűsítést. Ez kipróbálás nélkül nem tudom. Az az optika, amit linkeltél, szerintem hülyén mutatna egy ekkora házon.
Egy ekkora monstrum adja magát, hogy hordozható (pontosabban szállítható) szórakoztató központként üzemeljen tovább. MP3 modul könnyen beépíthető a kazettás rész mellé.
A fénycsöves rész átalakítás után (RGB LEDdel) funkcionálhatna fényorgonaként, vagy általános világításként.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Na jó, jót nevettem én is. Ennél puhább már nem leszek.
Visszatérve a lényegre. Nem akarok zenét bele,meg fényorgonát
(#) Bell válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Nem venném meg. Nem T6 van benne, ez az a kategória. 700.- Ft-ot valóban megér, de csak Li-ion akkuval. Az AAA-s akksik 10 percet sem bírnak benne. T6-al, AAA-val talán 2 perc lenne a csúcs.
(#) vladcepes válasza Bell hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Amit megrendeltem,most már megvárom. Kíváncsi leszek mit tud. (és csak Li-ion al )
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
AMC7135-nél melyik kapcsolást ajánlod? Megpróbálnék egy olyat,mert ahogy írtam találtam és inkább megcsinálnám,mert ha megrendelem az még 1 hónap.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 27, 2015 /
 
Ha egy cellát használsz, akkor nincs sok variáció. Az általad linkelt kapcsolások nem az adatlapból származnak? A fordított tápfeszültség elleni védelem elhagyható, ha biztos az ember a dolgában, és spórolni akar a hellyel.
Ha több cellát tudsz használni, akkor még alternatíva lehet a PT4115, aminek előnye, hogy kapcsolóüzemű, valamivel jobban ki lehet használni az akkuk kapacitását.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Köszönöm. A kapcsolásokat amit kérdezel azt csak úgy találtam valahol. Ha egy cellát használok gondolom akkor is érdemes ilyen áramkörrel csinálni(tehát nem csak simán egy ellenállással) ugye? Megnéztem a PT4115-öt az több helyen is kapható,még olcsobb is. Viszont annak a kapcs rajzán egy két dolgot nem értek. Ha DC-röl megy akkor a baloldali 4 dióda gondolom nem kell. Az Rs-t azt ki kell számolni mekkora legyen- attól függ hogy hány V-rol fog menni? A D dióda az milyen legyen?
(#) kitartás válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Rs -t a kívánt áramerősséghez kell választani. (ha jól tévedek I led áram = 0.1 X Rs). A dióda pedig schottky. Legalább akkora áramerősségre és feszültségre ami az áramkörödben lehet. (a pt4115 max 1.2 A t bír (adalap))
(#) vladcepes válasza kitartás hozzászólására (») Máj 28, 2015 /
 
Köszönöm!
(#) kitartás válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Tényleg jól tévedtem, mert a 0,1 et nem szorozni, hanem osztani kéne az Rs értékével. Adatlap A 11. oldalon található a képlet.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Idézet:
„...azt csak úgy találtam valahol...”

A legegyszerűbb, és legbiztosabb a gyártó honlapjáról letölteni a legújabb adatlapot. Esetleg lehet találni náluk felhasználási példákat is. Egy gyártó odafigyel - mert érdeke - a hibátlan megoldások publikálására.
Ugyanez nem mondható el az interneten fellelhető kapcsolási rajzok, megoldások egy részére. Gyakran hozzá nem értő, ám kiváló beszélőkével (publikálási viszketegségben szenvedő) emberek megoldásairól van szó. Ilyenkor szörnyű megoldások láthatnak napvilágot, amik jó esetben akár működhetnek is egy darabig.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Rendben köszi az újbóli felvilágosítást! (adatlap alapján fogom csinálni).
Viszont ennek az ellenállás értékének a kiszámításához sík vagyok mert ha most 2 db 3,7 V os sorba kötött akkuval használnám akkor most mit mivel osszak?
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Iout=0,1/Rs az adatlap 11. oldala szerint.
Az Iout a kimenő áram, az Rs az áramfigyelő ellenállás. Ha az Iout ismert, akkor az egyenletet átrendezve:
Rs=0,1/Iout (Ha nem szúrtam el az átrendezést). 1W LED esetén 0,33..0,36 Ohm ellenállás jó lehet.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Köszönöm! Na jó nem várom el hogy most leckét kérjek,(mert ugye miért nem tanultam ilyet ha már ilyennel foglalkozom ) ,kicsit magas ez nekem. De honnan tudom hogy mennyi az Iout ? Azt tudom hogy mennyi a bemenő ami jelen esetben 2x3,7 V nem? Lehet hogy most hülyeséget írok ,nem röhögni
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
A 2x3,7V az bemenő feszültség. Annyiban érdekes, hogy magasabbnak kell lennie, miont a LED(ek) nyitófeszültsége.
Az Iout annyi, amennyit szeretnél, az IC-re vonatkozó 1,2A határon belül. Nem egészséges, ha a LED maximális nyitóirányú áramát átléped, mert akkor rövidebb ideig fog világítani, mint szeretnéd. A LED adatlapja mondja meg a tutit - attól csak lefelé érdemes, sőt nyomatékosan ajánlott eltérni, főleg, ha nem folyékony nitrogénnel hűtöd, 2 centi vastag vörösréz lapra szerelve.
Az 1W LED, amire 350mA áramot adnak meg a kereskedők, közel ugyanakkora fényt ad akkor is, ha 280-300mA áramot engednek át rajta. Hálából tovább világít erősen. Mindeközben érdemes a réteghőmérsékletre odafigyelni, 70-80 fok felett már semmi esély az elméleti 50-100 ezer üzemórára.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Értem,csak közbe írtam én is
700mA a max áram a 3W power lednél (ugyan ennyi az 1W nál is) gondolom nem használjuk maximálisan csak 500 mA akkor Rs = 0.1 / 0.5A = 0.2Ω ?
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Hogyan érek el egy 0,33 Ω ellenállást? Két boltba is kerestem úgy rémlik 0,56 volt a legkisebb.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
3x1Ohm, 2x0,68Ohm, ha már olyan piti boltokba jársz.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Okés köszönöm.Megnézem még máshol is. Nem írom a nevét (nem akarok rossz hírt kelteni-de lehet hogy nem a bolttal volt a gond),csodálkoztam hogy 0,56 os a legkisebb amit tudott adni.

Köszönöm az infókat,majd beszámolok ha kész vagyok vele.
(#) Massawa válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Parhuzamosan kötsz 2-t, vagy esetleg 3 egy Ohmosat.....
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Az is lehet, hogy rosszul kezdted:
"Kérek egy darab..."
(#) vladcepes válasza Massawa hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
Köszönöm! Így gondoltam.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2015 /
 
(#) kitartás válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 30, 2015 /
 
Ha már anyagbeszerzés, az induktivitást se felejtsd ki.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 31, 2015 /
 
Amit még nem értek. A kapcsolási rajzon 6-30V ig lehet a bemenet. Tök mindegy hogy hány V-ról táplálom a ledre akkor is csak 3.-3,7V megy rá?
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 1, 2015 /
 
Nem jól állsz neki.
Az IC áramot szabályoz, nem feszültséget. A LED nyitóirányú feszültsége kialakul a rajta átfolyó áram hatására. A nyitófeszültséget azért adják meg, hogy legyen egy kiindulási alap a meghajtó tervezésekor.
Következő: »»   17 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem