Problémám többes. Hosszabb kerékpártúrára mennék. Viszek magammal kamerát, laptopot, telefont. Ezeket mindet tölteni kellene, de nem lesz útközben erre lehetőségem. Elképzelésem szerint napelemtáblát vennék. Vannak is kafa típusok, a hordozható általában 12V-ot 10W ad le.
A mobil, 3,7V Li-Ion
A notebook 14,4V 2200mAh Li-Ion
A kamera 3,7V 1800mAh Li-Ion
A töltést mindegyik eszközhöz szeretném ha működne, magyarul szabályozható kimenet, A gondom leginkább a 14,4V van. Annak a töltéséhez esetleg egy egyenáramú feszültség sokszorozó jöhetne szóba. Szóvel minden érdekel (és az időm korlátos ) mert pár hét múlva indulok.
Szia
A napelemeknek álltalában magasabb az üresjárati feszültsége (akár 26V is lehet) igy lehet hogy minden plusz eszköz nélkül képes tölteni a laptopot. A mobilhoz meg a kamerához lehet hogy érdemesebb autos töltöt beszerezni.
Sony ericsson-nak (5v töltőfesz) próbáltam napelemes töltőt csinálni a régi kerti lámpákból (azok amiket le lehet szúrni a földbe és egy led világít benne). 12db-ból szedtem ki a napelenet, aztán összeragasztottam. Így 20cm X 26cm-es lett. Működött.
Szia!
a 12v 10w -s napelem nem fogja feltölteni. Mert A 10X min 1.25 esetleg 1.5 solárállandóra vonatkozik--a gyakorlat meg 0,1---0,95: tehát jó ha kapsz 6-8 W-t de azt is csak napi max. 6 órán át(hiába .ezek kinai mértékegységek!!)
a Somogyi és a Conrad cégeknél lehet venni állitható kimenő feszültégű szivargyújtó töltőket. a kimenő áram 0,5-0,8-1,5 A lehet , ezek elviselik a 30V bemenő feszt. is.
de ha csak valami sima ilyet veszel is -könnyű átigazitani állitható feszültségűre.
mekkora napelemben gondolkodol ? illetve a kézigenerátoros akkutöltést sem vetném el.... szintén lehet kapni a józsefvárosi piacon....
Sziasztok!
A segítségetek kérném, az alábbi ötletem megvalósításhoz.
Arra gondoltam, hogy a régi (400 Mhz-es) Pc-m, egy autó aksiról működtetném, és mivel a napelemes aksi töltők megfizethetővé váltak, az akkumulátort napelemmel tölteném. A kérdéseim:
Működhet-e ez az elgondolás?
Mi szükséges a Pc és az aksi összekötéséhez?
A napelemes töltőt ráköthetem-e az aksira folyamatosan, vagy valamiféle elektronikát is be kell kötnöm?
Köszi
LED-es baseball sapkát "építek". Átnyálaztam a fórum nagy részét, és rengeteg információmorzsát összeszedtem, végül mégis úgy döntöttem, hogy ebben a topicban kérdezek, mert kezdő lévén nehezen tudom az infókat szintetizálni. A sapkát úgy szeretném megépíteni, hogy egy(max 2) kertilámpából kivadászott napelem töltse. 4 db AAA elemet sorba kötve a ledeket párhuzamosan rájuk kötve gyönyörűen világítottak, minden ok volt, és ami nagyon lényeges, tudtam a gyakorlatban( horgászás, egyebek) használni. Ekkor jött az ötlet, hogy tovább kéne gondolni, és fenntarthatóvá tenni. A probléma ott kezdődik, hogy a napelem kb 1,5 voltot tud, 1 lednek meg min 3,2 Volt kell. Az első ötletem az lenne, hogy egy nokia akksit(3.7 Volt) használnék. Ez a LED-ek nek jó lenne, csak hogyan töltöm 1.5 Volttal? ekkor addig nyálaztam a fórumot, míg nem ismerkedtem meg a step-up konverterrel. az én kezdő agyam szerint ha úgy kötném, hogy napelem step-up, NiCd töltésvezérlő, akksi akkor működnie kéne. Ezért fordultam hozzátok, hogy ezt szerintetek hogy a francba kéne megoldani.
A másik kérdés az már szerintem egyszerűbb:
sapka lévén nem találtam olyan kapcsolót, ami lapos lenne annyira, hogy a simli belsejére rá tudnám tenni. Ekkor jött az ötlet, hogy nyomógombbal kéne megoldani, mint a biciklivillogókban. DE csak két verzió lenne: ég, nem ég. ezekben a kínaiak meg mind karácsonyfa módjára villognak össze-vissza. létezik(biztos) olyan kapcsolási rajz v vmilyen kütyü, amit ha bekötök a kis áramkörömbe, akkor egy nyomógombbal jelet adva ki-be kapcsolja a LEDecskéim?
Nagyon jól jönne a segítség, mert jön a tavasz, és addig meg szeretném építeni, ha másnem napelem nélkül, de tölthető akksival.
Előre is köszönöm minden fórumozó segítségét
Tisztelettel:
Nagy Miklós