Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap javítása

Témaindító: csiperke, idő: Okt 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 40
(#) erbe válasza Tibikomu hozzászólására (») Okt 5, 2025 /

A kisebb lapot biztos bírni fogja.
(#) gyurkoca hozzászólása Nov 24, 2025 /

Silver Crest SDI 3500 E1 indukciós főző

Sziasztok !

Szomszédom megkeresett, hogy a Silver Crest SDI 3500 E1 kétlapos indukciós főzőt okos fejjel vízsugárral tisztította. Ezt követően a készüléket bekapcsolható ,ezután bármelyik oldalt elindítva a BS automatát lenyomja .az áramvédő fi relét nem.Úgy néz ki a dolog, mintha egy nagy tranziens áramlökés lenne, a készülékben lévő 16 A-s olvadó betét kifogástalan.Szétszedtem a készüléket, a CTW-F17 panelen égés, áthúzás nyomokat nem találtam, az indukciós lapok is épek /habár a hőpaszta már elporladt a hőérzékelőn, de az pótolható/ .A Hűtőbordák alatt találtam 1-1 Graetz hidat és 1-1 aktív elemet .Megköszönném, ha tudnátok javaslatot adni a további munkához, valamint ha lehetséges kapcsolási rajzot küldeni .Arról értesültem, hogy az Ali eszpressen viszonylag olcsón lehet pótalkatrészt rendelni, de a típus számukat nem tudom rajz nélkül.

Előre is köszönöm a segítséget, üdvözlettel gyurkoca
(#) lipovari válasza gyurkoca hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Szia

Először is: Teljesen ki kell szárítani a készüléket. Utána tisztítás alkohollal, főleg az IGBT-k lábai között.
Ha van műszered nézd meg az IGBT C-E lába közt nincs-e zárlat. Ha sípol zárlatos az IGBT--->CSERE.
Rajzot (hasonlóval el tudsz indulni) az elektrotanyán találsz.
Általában ilyen IGBT van benne:

https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/397293/INFINEON/H15...3.html

Ha nem zárlatos a GRAETZ is ellenőrizendő dióda állásban.

Méréshez kösd ki a tekercset. TERMÉSZETESEN MINDENEK ELŐTT A VILLÁSDUGÓT A FALBÓL!
(#) Zsolt 73 válasza gyurkoca hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

https://toparuk.hu/SilverCrest-SDI-3500-D4-Ketlapos-2-zonas-uvegker...Lw_wcB

Az új ára 42 Ezer. Van értelme a javítási kísérletnek ?
(#) gyurkoca válasza lipovari hozzászólására (») Nov 25, 2025 /

Köszönöm az infót, így fogok eljárni.
(#) gyurkoca válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 25, 2025 / 1

Köszönöm az infót, azért megpróbálom megjavítani egy kis sikerélmény reményében
(#) tothgyula válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Nov 30, 2025 / 1

T! Zsolt73!
Már csak azért is van értelme a javításnak,mert tanulhatsz belőle. Sőt még siker élményed is lehet.
Azért a VILLAMOS BOZTONSÁGTECHNIKÁRA is felhívnám a figyelmet!!!
Legutóbb egy 30perces videot láttam LED IZZÓKRÓL,MELYBEN AZ ELŐADÓ BEMUTATTA,HOGYAN KERÜL KI A LED izzó paneljére a fázis!
(#) otvenkilenc válasza lipovari hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

"az IGBT C-E lába közt nincs-e zárlat" A G és E között sem árt megmérni...
(#) gyurkoca hozzászólása Jan 5, 2026 /

Indukciós főzőlap nem érzékeli az edényt

Sziasztok !
Lecseréltem a Silver Crest SDI 3500 E1 kétlapos indukciós főzőn a zárlatos tranyót és a hozzá tartozó greatz-t.Most már nem veri le a biztit, csak kiítja, hogy nem érzékeli az edényt, pedig a másik oldalon ugyanazzal az edénnyel gyönyörűen üzemel. a nem működő oldal a 2000 W-os rész , a működő 1500 W-os.Bevallom, hogy a beforrasztás előtt nem teszteltem a vadi új tranzisztort.
Tudnátok segíteni ??? előre is köszönöm gyurkoca.
(#) gyurkoca válasza gyurkoca hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

Megoldódott,, az IGBT-t vezérlő zener is hibás volt, lecseréltem /18 V /, működik .
(#) taposdani hozzászólása Jan 13, 2026 /

Siemens indukciós főzőlap javítása, hiba keresés

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata Siemens indukciós főzőlap javításával? F0F0 hibát dob, működőképes állapotban lett eltéve dobozba, majd mikor újra előkerült már így indult. Kondenzátorokat átnéztem, cseréltem ami gyanús volt. ULN2003 környékén találtam egy zarlatos smd kondenzátort, azt is és az ic-t is cseréltem, de továbbra is ez ugyanez a hiba. A hőmérséklet érzékelők mind a négy kb egyforma értékű. Hibás kábelt vagy szakadást sem találok. Van valakinek ötlete vagy tapasztalata? Köszönöm a segítséget!
(#) Isti69 hozzászólása Márc 25, 2026 /

Edényérzékelés hiba. E1

Sziasztok!

Van egy Hauser IC2009 típusú indukciós főzőlapom, amire ha ráteszem az edényt és bekapcsolom akkor beindul, és egy másodpercig elindul, majd kiírja az edényhiány kódot, utána megint bekapcsol megint kiírja az edényhiány kódot. Több edénnyel kipróbáltam mindegyikkel ezt a hibát produkálja. Nem tudom mi vagy hogyan érzékeli az edényt. A +5V, +18V megvannak. Ebbe tudnátok segíteni merre induljak el? Kapcsolási rajz, vagy magyarázat az edényérzékelésről.
Az áramfelvételt figyeli, úgy érzékel?

Köszi a segítséget!
(#) user1914 válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 25, 2026 / 1

A felvett teljesítményből érzékelnek.
Az indukciós körbe bevitt energiát nézi. Ott két helyen is nézi a feszültséget és ebből számolja ki a proci a bevitt teljesítményt.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2026
(#) Isti69 válasza user1914 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Akkor lehet, hogy az IGBT nem zárlatba ment hanem meg szakadt?
Ezt meg kell néznem.
A képen jelölt alkatrész lehet az érzékelő ellenállás?
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2026
(#) user1914 válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Nincs áramérzékelő shönt. Az panel átkötés. Itt nincs lyukgalván ekkora áramoknál és feszültségnél.
Csakis feszültség mérés, a proci sokkal gyorsabb mindennél.
Alapból ha bekapcsolod a készüléket, nagyon kicsi kitöltéssel, és akár 1 sec időnként vezérli a rezgőkört (táplálja), a rezgőkörnek megvannak a feszültségei, és ezt méri a proci. Ha ráteszel edényt megváltozik a rezgőkör, más lesz a feszültség, ezt kell tudnia mérni. Ha megváltozik az edény felhelyezésére a rezgőkör érzékel valamit, mert hibát dob. Csak az érzékelés nem esik bele abba a szintbe ami a prociba el van tárolva, hogy emeld az inpulzus szélességet a teljesítmény bevitelhez.
Szkóp és ellenállás mérő, valamint valami indukciós melegítő rajz kell hozzá, hogy megtaláld a hibát. Egyébként mindegyiknek hasonló képpen van kialakítva az áramköre.
Üdv. M.
(#) kzozo válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Helló. A Q1, Q2, Q3, D1-et nézd meg. A Q2-Q3-on látszik valami égésnyom, bár lehet hogy csak a kép csalóka. Ha ezek közül valamelyik rossz, lehet ezért nem vezérli ki az IGBT-t.

hauser.jpg

(#) Isti69 válasza kzozo hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Köszi a segítséget!
Átnéztem minden alkatrészt, amit javasoltatok. Az IGBT körül minden alkatrész jó volt. Elkezdtem bogarászni és az IGBT-tnek a G-E lába között tudtam mérni ellenállást 50 ohmot. Gyanúsnak tűnt, kicserélés után tökéletesen működött a főzőlap. Még egyszer köszi a segítséget.
(#) uniman válasza Isti69 hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Szia! A kicserélt H15R1203 IGBT helyére ugyanolyat raktaál? Azt honnan szerezted be?
(#) Isti69 válasza uniman hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Igen ugyanazt raktam be. TME-nél van. De ami rá van írva az csak a Marking felirat. A típusa: IHW15N120R3FKSA1
Adatlap
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2026

Köszi...ez tényleg nem drága (és reméljük eredeti cucc).
(#) Isti69 válasza uniman hozzászólására (») Márc 26, 2026 /

Ha ez zárlatos, valószínű hogy a graetz is zárlatos azt is cseréld.

Van egy 2 IGbT-s készülék, amiben az egyik IGBT gyanús...de lehet lehet más típus van benne (most nincs kéznél). Egyenlőre félretettem, mert azt láttam, hogy a 2 tranyó árából kijönne egy új indukciós főzőlap, használt meg kettő!
Következő: »»   40 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem