Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DI box építése
 
Témaindító: casar, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) casar hozzászólása Nov 29, 2009 /
 
Sziasztok segítséget szeretnék kérni egy DI box építésében. Jó lenne ha valaki tudna adni egy kapcsolási rajzot, pontos paraméterekkel.
Nagyon megköszönném
(#) Pyte válasza casar hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Ha hangtechnikához akarod használni akkor szerezz Beag di-boxot az legegyszerűbb megoldás!
(#) lorylaci válasza casar hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Szia!

DI BOX teljes leírás

Ezen a linken találsz kapcsolást aktív DI BOX-ról, van építési leírás passzív DI boxról is. Ez sokkal egyszerűbb de jó paraméterek érdekében jó (vagyis drága) illesztőtrafó kell.
Persze ha nincs szükséged a teljes audio spektrumra (mondjuk gitár, vagy basszer), és nem baj egy kis jelveszteség akkot olcsóbban is megúszhatod.
Ha érdekel, akkor küldök linkeket ahol lehet jó illesztőtrafót venni.

Aktív DI box kapcsolása sem túl bonyolult, sokkal olcsóbb mint a passzív, de vagy belső elem vagy fantomtáp szükséges.
(#) Pyte válasza Pyte hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
A Beag DI-box hoz meg olcsón hozzátudsz jutni nem is kell sokat szenvedni vele belerakod egy dobozba csatik rá és készen is van (nekem is ebből van 4db)
(#) lorylaci válasza Pyte hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
A Millenium DI-boxok is nagyon olcsók, bár ebből én passzívot nem ajánlanék (nem hiszem hogy olyan jó illesztőtrafó lenne benne, azon túl sokat lehet spórolni...), hanem aktívot (az elektronika tömegesen gyártva olcsó).
De ha olcsó a BEAG akkor lehet azzal olcsón és gyorsan megvan.
(#) Pyte válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Nekem is van Millenium DI-Boxom de abba csak egy kis pici kb 15*15mm es trafó van de a BEAG-ban abba sokkal jobb minőségű trafó van és a hangja is szebb!
(#) Georgee válasza casar hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Hello, ennyivel tudok segíteni

di.jpg
    
(#) idlob válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Viszont az aktív nem választ le galvanikusan, tehát földhurok mentesítésre pl. nem jó.
(#) Inhouse válasza casar hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Én legutóbb egy RCA-s, autós földhurok leválasztóval oldottam meg a búgásmentesítést.
Egy UTP kábeles rendszerhez kellett, a kép UTP-BNC video balunokkal van megoldva, de a hang simán ment az UTP csavart érpárokon. Nem szép megoldás, de működött, 1 évig. Aztán elkezdett búgni...csak ez a leválasztó segített. 2 azonos árba kalibrált ilyen (ránézésre minimális különbség volt köztük) közül az egyiknek jóval kisebb volt az egyenáramú ellenállása, halkabb is volt, szerintem beterhelt. A másik tökéletes egy TV-hez, frekimenetet nem mértem, digi tv-re jó...

Üdv
Inhouse
(#) lorylaci hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
Az igaz, hogy az aktív nem választ le galvanikusan, de ellenállás beiktatásával lehet csökkenteni a földhurkot.

A passzív ilyen szempontból jobb, de ha olyan helyen akarja alkalmazni ahol szükség van az egész audiofrekvencia sávra, valamint nagy dinamika tartományra, akkor jobb az aktív, ha csak nem akar túl sokat költeni trafóra.

Egy gitárnál vagy basszusgitárnál nyilvánvalóan nincs erre szükség, és ott egyáltalán nem baj egy kis trafós torzítás (persze itt jön ki egy Jensen és egy olcsó trafó közti különbség). Egy szintetizátornál elég nagy a frekvenciatartomány, valamint ott zavaró lenne mind a magas mind az alacsony jelnél a torzítás.

Azt hogy mire van pénze is mit építene, azt neki kell eldöntenie az alkalmazástól függően. Lehet hogy vétellel jobban kijön, mintha maga csinálja.
(#) lorylaci válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
A hangfrekvvenciás leválazstásoknál transzformátort alkalmaznak a galvanikus leválasztásra.

A TV-k nagyfrekvenciás jele esetében teljesen más módszert alklamaznak. Ott legegyszerűbben egy-egy kondenzátort iktatnak be mind a külső mind a belső érhez (lásd cikkeknél Földhurok).
Nagyfrekvenciás jelek esetében nehéz is lenne transzformátort alkalmazni, mivel kevés olyan anyag van ami oylan magas frekvencián tud rendesen átvinni.

Idézet:
„az egyiknek jóval kisebb volt az egyenáramú ellenállása, halkabb is volt, szerintem beterhelt.”


Az ilyen ilesztőtranszformátorok áttételtől függően le vagy fel transzformálnak. Szóval előfordul, hogy utána kisebb vagy nagyobb jel lesz mérhető. Érdemes megnézni a rácsatlakozott ezsköz (pl mikrofon kb 200-600Ohm) kimeneti impedanciáját, valamint az utána következő eszköz bemeneti impedanciáját is. Megfelelő illesztések esetén csökkeni fog a zaj, persze ha nem asszimetrikus jelvezetést (és így RCA-t ) alkalmazunk, hanem szimmetrikust, akkor eleve kisebb lesz a zaj.
(#) Inhouse válasza lorylaci hozzászólására (») Dec 1, 2009 / 4
 
Idézet:
„A hangfrekvvenciás leválazstásoknál transzformátort alkalmaznak a galvanikus leválasztásra.”


Igen, ebben is az volt. De miért írod ezt nekem?

Idézet:
„A TV-k nagyfrekvenciás jele esetében teljesen más módszert alklamaznak. Ott legegyszerűbben egy-egy kondenzátort iktatnak be mind a külső mind a belső érhez (lásd cikkeknél Földhurok)”


Ezt sem értem miért írod nekem. Nem csináltam "TV-s nagyfrekis" földhurok leválasztást, legalábbis ebben az esetben, amiről szó van. Itt video jel lett illesztve az UTP kábelhez, az erre kapható passzív illesztővel, UTP-BNC balun...

Ez az autós audio földhurok leválasztó a kínai szabvány és minőség jegyében készült, elvileg 1:1 jelátvitel kellene legyen. A pár száz ohm egyenáramú ellenállás nekem kicsit kevésnek tűnik vonal kimenethez, de további mérést nem végeztem, működik és kész.
Zaj nem volt, csak földhurok. Kommersz asztali készülékeknél nem tudsz szimmetrikus jelátvitelt megvalósítani, lévén nincs rajtuk ilyen. Ettől függetlenül mégis UTP-n, vagyis csavart érpáron megy a jel jelen esetben. Ár és méret tekintetében verhetetlen az UTP a koax-al szemben, főleg nagyobb távolságokon. A minősége nem olyan, de kommersz cuccokról és átlag felhasználóról van szó. Ja és DigiTv, valamint egy kamera rendszer a forrás.

Üdv
Inhouse
(#) casar hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek ,hogy segitetek.
Ezt a DI boxot koncerthangosítására szeretném megépíteni, és végül is ez gitárhoz, bassgitárhoz ,szintihez meg még más egyéb eshetőségekhez is jónak kellene hogy legyen. Fontos lenne az is hogy ne legyen zajos ez a szerkezet és a jó hangminőség is nem lenne utolsó dolog, a födhurkot is kikellene tudnia küszöbölni.
Elötte is gondolkodtam már hogy érdemesebb lenne venni egyet boltba, csak azért kértem segitséget ,mert legutóbb is egy jó kapcsolást kaptam egy Splitterről és azt viszont a bolti ár töredékéböl sikerült kihoznom és eddigi állás szerint még nem is olyan rossz minőségben.

Üdv
Casar
(#) vviktor válasza casar hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
zaj.hu-n 9500 Ft egy di-box, ez nem drága és minőségi is, ha tényleg koncerteken szeretnéd használni akkor megéri.
(#) nl hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Audió jelen a földhurok megszüntethető, ha a földet egy kondenzátorral megszakítom?
(#) l.peti válasza nl hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Ez engem is érdekelne! Valószínű amúgy, hogy megvan az indoka, hogy a profik nem ezt alkalmazzák.
(#) csikosgabi hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok. Valaki gondolkozott már optocsatolós megoldásban?
(#) Szabi1 hozzászólása Máj 6, 2013 /
 
Sziasztok! A neten fellelhető kapcsolásokból összerajzoltam egy aktív Di-BOX rajzát szeretném ha valaki megnézné hogy működne-e a kapcsolás? Nyákokat is terveztem, valaki átnézné nekem?
(#) Massawa válasza nl hozzászólására (») Máj 6, 2013 /
 
Általában nem.

Az optikai leválasztás jobb lenne, ha megoldod a dinamika kihivásait.

(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Máj 11, 2015 /
 
Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni,hogy ehhez a kapcsoláshoz milyen transzformátor kellene?
Köszönöm!
A kapcsolást itt találtam.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem