Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC lakatfogó
 
Témaindító: gyula66, idő: Dec 27, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) gyula66 hozzászólása Dec 27, 2009 /
 
Tudana valaki segíteni abban , hogyan müködik az egyenáramú lakatfogó. Ha jól tudom Hall-efektus alpján, de többet nem nagyon tudok róla. Jólene egy adapter építeni.
(#) potyo válasza gyula66 hozzászólására (») Dec 27, 2009 / 4
 
Amit én ismerek módszert a Hall szenzoron kívül: hasonlóan, mint a váltakozóáramú mérőtrafónál, itt is gyűrű (toroid) alakú tekercsek veszik körül az egyenes mérendő vezetéket, csak itt két gyűrű van 1-1 tekerccsel. A két tekercs sorba van kötve úgy, hogy az egyenáram változása a két gyűrűben ellentétes irányú feszültséget indukáljon. A gyűrűk anyagának mágnesezési görbéje minél meredekebb kell, hogy legyen, és a telítéstől kezdve vízszintes legyen. Valamint ideális esetben hiszterézismentes, olyasmi alakú, mint amilyen a visszacsatolatlan műveleti erősítő jelleggörbéje. A mérendő egyenáram telítésbe kell, hogy vigye a gyűrűket. A sorbakötött tekercsekre váltakozófeszültséget kapcsolunk. Mindkét félperiódusban a gyűrűk egyikében az egyenáram és a váltakozóáram gerjesztése egy irányba esik, és mivel a gyűrű telítésben van, ezért ott az önindukció nulla, abban a periódusban az a gyűrű mintha nemis lenne bekötve az áramkörbe. Viszont a másik gyűrűben megtörténik a csoda: akkora áram folyik, hogy a gyűrűben a térerősség lecsökkenjen a mágnesezési görbe lineáris szakaszára. Ez csak úgy lehet, ha a két áram gerjesztése közötti különbség csak akkora, ami még a lineáris szakaszon tartja a térerősséget. Jó vasmag használatával ez a különbség gyakorlatilag nulla. Mivel a vasmag közel szögletes jelleggörbével rendelkezik, gyakorlatilag négyszög alakú szekunder áramot kapunk, amit azután pl. lengőtekercses műszerrel mérhetünk egyenirányítás után. A váltakozóáram nagysága lineárisan követi az egyenáram nagyságát, és érvényes az I1=N2xI2 összefüggés.

Szóval nem épp az otthon utánépíthető kategória.
(#) Atis57 válasza gyula66 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Szia!
lehet épiteni is --DE a Feléből megveszed. lásd a SOM.... GYŐRBEN .ők hozzák be kináből.voltcrft, METEX stb cimkével is.
(#) szamóca válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Sziasztok! Ez a téma engem is érdekelne, remélem sok hozzászólás érkezik. Korábbi munkahelyemen volt egy egyenáramú sinrendszer 12V, 1500A-en. Ott a sinekbe adott ellenállású söntök voltak beépítve és az ezeken eső feszültség lett mérve, szóval egy "közvetett" áramot mutattak a mérők. Mindig is feltettem kérdés magamban, hogy a vezeték megbontása nélkül hogyan lehet egyenáramot mérni? Ez a topik számomra hiánypótló. Köszönöm: Yoe
(#) StMiklos válasza gyula66 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szevasz!
Lehet kapni ilyen Hall-effektuson működő "félvezetőt", én vettem is, lágyvasgyűrűt kell használni.
Az ilyen műszerek jellemzője, hogy várni, vagy 0-ázni kell bekapcsolást követően a remanens mágnesség korrigálására.
Az ic /pici, 3 lábú/, kér 5V-ot, kimenet alapon ennek fele, aztán É-D-től és a mágnestér erősségétől függően megy + vagy - ba viszonylag lineárisan 1-4V között..
Majd keresek típust is..
Üdv: StMiklos
(#) potyo válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Pl. ACS758
(#) gyula66 hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Az othoni utánépítést úgy gondoltam, hogy van csak váltóáramú fogom és ebböl kellene csinálni egyenáramut.
(#) Atis57 válasza gyula66 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 
Szia4
sajna teljesen más elvek kivitelek ...anyagok
Mintha a Trabit átbuherálnám Mercedes 600 nak.?
(#) VRubenX válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Üdv:.
Az akkor miért van, hogy egy ilyen mezei lakatfogó ami csak AC-t mér az tökéletesen mér egyen áramot is és teljesen jól?
(#) Atis57 válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szia!
ezt akárhonnan olvastam --CSAK AC Amper amit mér! A DC Amper nem szerepel!.--hogy van még rajta volt ,ohm mérés stb az meg csak annyi mint a 800ft -s piaci multiméteren.
De leirnád ezt:"ami csak AC-t mér az tökéletesen mér egyen áramot is és teljesen jól?" konkrétan mire gondolsz? próbáld ki egy akkuról működtetett izzóval --tökéletes-e? MERT HA IGEN ---akkor veszek ilyet.
(#) StMiklos válasza gyula66 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szevasz!
Megleltem, Lomexnél vettem, tán 300Ft.
Én ezt használtam... Más kérdés, hogy bár a Lomexnél jók a tapasztalataim, a 3db.-ból, mert egyet sose veszek, 1 digtális kimenetű volt, és nem értettem, mi a fenét csinál, elsőre az került a kezembe, picik rajta a számok, meg a fene se nézte.. Vegyes volt a doboz tartalma.
Ha már.. Jártam így az ElektroKonthánál is .. trimmer 47k helyett 4k7, az is miniatűr..
Üdv: StMiklos
(#) VRubenX válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Nem akarok vitatkozni, mértem már autó aksikról indító motort vele sőt égőt is és jól is mért.
(#) mex válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Idézet:
„mértem már autó aksikról indító motort vele sőt égőt is és jól is mért.”

Ha a lakatfogó részével mértél, és jó érték jött ki egyenáramnál, akkor az tényleg csuda.
(#) StMiklos válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Hm.. akkor mi a fenét erőlködünk itt, a piacon max. 2500-ért odaadják, bár azt kétlem, hogy az egyenáramú mérésről szóló reklamációnkat elfogadnák.
BUÉK, üdv: StMiklos
(#) VRubenX válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Ellenőriztem még egyszer és tényleg mér egyent is ez a kis [csoda] igaz kis áramnál nem a legpontosabb de 1A-2A ampert nem ezzel mérünk úgyse, főleg nem 200A-es méréshatárba amit ez tud minimum.
Ui: és igen lakatfogó részével mértem.
(#) mex válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Jövőre beviszem és mérek vele combosabb áramokat.
Akkor majd kiderül, mire is képes valójában ez a kis (csuda).
Idáig alapból meg sem próbáltam. Viszont volt már kölcsönbe, és azzal hozták vissza, hogy használhatatlan, nem mér semmit. Akkor a hiba az volt, hogy egyszerre mért a fázis, és nullavezetőn...
(#) VRubenX válasza mex hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Akkor tényleg semmit nem mér arra nincs megoldás.
(#) StMiklos válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szevasz!
Azért az egyenáramú lakatfogó azt is megmondja, hogy merre folyik az áram, azaz ha akkusaru közelébe teszem,
hogy éppen befelé /töltődik/, vagy kifelé /sül ki/ az akku.
Megnézném oszcilloszkóppal azt az egyenáramot /hogy mi van rászuperponálódva vagy se/, amit ez a fogó mér.
Elnézést, de nem tudtam magam /tudtál/ meggyőzni, hogy ez lehetséges... Egy fotó az akkusarun lógó, és értéket mutató műszerről? Mondjuk motor-, töltés nem kell, csak a 2 fényszóró.. kb. 12-15A?..
Üdv: StMiklos
(#) VRubenX válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Meg fogom mérni csak ma már késő van és talán képet is tudok róla adni először én se hittem el de mégis méri.
(#) VRubenX válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Na sikerült megmérnem még egyszer. Részben igazatok volt.

1.(AKKU) Égőnél semmit nem mutat, csak ha valamilyen trafóról mérem persze egyenirányítás után mértem.

a.) simán olyanon amin csak Graetz híd volt,
Ki is jött az 5A kb. egy autó izzóra (55W)

b.)és olyanon is ami már pufferelt.
Még ott is mért de ott 1A irt multival mérve 2,54A volt.

2.(AKKU) Önindító kb 55A-t mértem

Elég érdekes eredmények jöttek ki.


(#) mex válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Na látod. Sima egyenáramról nem mérhet, mert ahogyan irták, más a működési elve. Amit kijelez a graetz után, az az áram értékének ingadozása. Minél nagyobb puffert kötnél az egyenirányitó hid után annál alacsonyabb lesz a kijelzett érték.
De ez minden, csak nem a pontos adat.
Az öninditó esetében pedig a kommutátor szaggatása miatt létrejövő áramváltozást méred, amit a transzformátorelven működő műszer is képes megjeleniteni.
Mindenesetre a csuda elmaradt (ahogy várható is volt), maradjunk abban, hgy nem alkalmas egyenáramú mérésekre. Az egy más kategória, működésben, árban is.
(#) aflmor válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Idézet:
„Elég érdekes eredmények jöttek ki.”

Mert annyira "primitív" az a műszer, hogy összeszedi a környezeti zavarokat. (trafó, indítómotor sugárzásait, stb) A használója meg azt hiszi, mérési eredményt lát a kijelzőn. (Nekem is van egy ilyen sz@r, valahol...)
(#) mex válasza aflmor hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Ha trafóról működteti az izzót, és a graezt előtt mér, akkor valós értéket kell, mutatnia, mert váltóáramot mér. De a graetz után,is ha nincs puffer, ugyanolyan értéket kell, hogy kijelezzen, mert a nulla és a csúcsérték közt változik az áram,(kétszeres frekivel) és az effektiv érték ugyanakkorára adódik mint az egyenirányitás előtt.
Tehát ebben az esetben helyesen mér. Ha puffert is köt utána, akkor már más a helyzet.
(#) potyo válasza mex hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Idézet:
„De a graetz után,is ha nincs puffer, ugyanolyan értéket kell, hogy kijelezzen, mert a nulla és a csúcsérték közt változik az áram, és az effektiv érték ugyanakkorára adódik mint az egyenirányitás előtt.”


Ebben biztos vagy? Szerintem csak a lüktető egyenáram 100Hz-es és magasabb felharmónikusainak effektív értékét fogja mutatni, az egyenáramú komponenst viszont nem.
(#) StMiklos válasza VRubenX hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Szevasz!
Köszönöm a választ, minden pontján, mert most már leírod a mérés körülményeit, azokat az értékeket kapod, ami várható, de tulajdonképpen nem használható.
Nekem könnyű, akivel szemben 25 éve ott az oszcilloszkóp, sokszor még /elfogadható/ feszültség és frekvenciamérésre is azt használom, igen sokszor derültek ki dolgok, amelyek sem hideg, sem multi műszerekkel mérve nem láthatók. Pl. tüskék /itt beszakadások/ egy PC tápban, amitől letiltott...
A Te műszered fluxusváltozást mér, és az egyedül a sima akkus mérésnél nincs, a többinél /az önindítónak is ugrál az áramfelvétele, a főtengely sűrítési fázisában a legnagyobb/ van, na azt látod.
Jó tapasztalat volt... Üdv: StMiklos
(#) VRubenX válasza StMiklos hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Na igen most már minden világos egyébként tényleg egy primitív műszer de 2e ft ért mit kéne várni ( főleg azt nem hogy DC-t mér)
(#) Marko Ramiusz válasza mex hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Gondolom váltakozóáramú akkumulátor lehetett.
(#) VRubenX válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Igen, az volt ráadásul háromfázisú és egy fluxuskondenzátor a hátoldalán hogy ha lemerül akkor visszatudjon repülni az időben arra az időre amikor még nem volt lemerülve.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Nekem van egyenáramú lakatfogóm, a rendes mágnest is meg lehet vele mérni! Egy ezer éves Csehszlóvák, de tökéletesen működik lineáris Hall Ic van benne! Ha valakit esetleg érdekel lefotózom! Én a hegesztő gépeknél a hegesztő áramot szoktam vele mérni! Van mondjuk egy 1929-es 300A műszerem de azt sajnálom kínozni, meg azt be kell kötni!
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem