Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2010. Szept, 03. Pé
21:21:48
  Jelenleg 663 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Marantz PM 630 erősítő hiba »
Marantz PM 630 erősítő hiba  
Témaindító: ucelectro, idő: Feb 9, 2010
Témakörök
Technika » Audiotechnika
Lapozás Méret: 1 / 1
(#631825) ucelectro Válasz • Feb 9, 2010
Sziasztok!

Van egy Marantz PM 630-as digital monitor amplifierem. Elég régen vettem és ki is szolgált az elmúlt években. Néha elég keményen meghajtottam, de eddig jól bírta a megpróbáltatásokat. Ám tegnap délután igen kis hangerővel (néhány watt) hallgatva egyszer csak pattant egyet a hang és azóta nem szól.

Kikapcsoltam, majd bekapcsoltam. Feltűnt, hogy nem hallani a bekapcsolás utáni kattanást (amikor a védelem a kimenetet a hangszórókra kapcsolja). Reseteltem is, az sem segített.

Szétszedtem, szemre eddig nem láttam hibás alkatrészt. Nagy meglepetésemre találtam hozzá ingyenesen letölthető (bár elég gyenge minőségű) service manualt. (Bővebben: Link bal fent barnás színű download gomb)

Szét is szereltem, a relé kimenetét rövidre zártam, ekkor a hangszórók pattantak egyet és láttam, hogy a mélynyomó elég rendesen kitér és kint is marad a rövidzár idejére (azóta megmértem a dobozokat és 8Ohm mind a kettő). Rá is mértem a kimenetre, 5V körüli egyenfeszültség volt rajta. A kapcsolási rajz alapján végeztem pár egyéb mérést multiméterrel. A Q751-Q758 környéken méregetve ott ahol a rajz alapján 31, 2V vagy -31,2V kellett volna, hogy legyen, csak +-25V körüli érték volt. Ez talán még nem akkora baj, viszont ahol csak pár 100mV-os feszültségnek kellene lennie, ott is sikerült 3-4V-ot mérnem. A mérés másik pontjának (remélhetőleg GND) a készülék belső vázát használtam.

Ami még érdekes volt számomra az az, hogy ennek az erősítőnek a hátulján az előerősítő és a végfok elég vaskos rövidzárakkal van összekötve, de váltakozófeszültséget itt nem sikerült mérnem, pedig gondolom pár 10 vagy inkább pár 100 mV-nak kellett volna lennie. Nem tudom, hogy merre induljak tovább. Ha valami szaki vetne egy pillantást a rajzra és a leírtak alapján némi útmutatót adna a továbbiakra vonatkozóan, az nagyon jó lenne.

Köszönettel:
uCe

(#632781) k0munista válasza ucelectro hozzászólására (#631825) Válasz • Feb 9, 2010
Hali . Eléggé laikus vagyok ilyen téren de átment már a kezem alatt néhány erősítő, ajánlom hogy nézz széjjel a végfoknál... az esetek 90%-ban ott a hiba (sajnos ezt tapasztalatból tudom ). .Üdv.

(#633009) tungsram Válasz • Feb 10, 2010
Nem szivesen de belecsapok a lecsóba. Ez a végfok élénken példázza egy elmebeteg fejlesztés eredményét függetlenül attól, hogy ezt ki gyártotta.Éjszaka unalmamban megnéztem az egész rajzot. Több alkatrészt már nem is lehetne beépíteni. A tanácsom a VÉGFOK összes félvezetőjét meg kell nézni először mert a gép ki van billenve ezért megy ki a hangszóró membránja, miután a szimmetria felborult mint egy kolhoz traktor. A feszültség meg lesik mert jókora áramok folynak amit mondjuk először illő volna megmérni!! Az összes félvezetőt BÉTÁRA is mérd meg mert én találkoztam olyan furfangos tranzisztorral ami egyen mérésre jó viszont Erősítés: 1! és ez nem vicc..

(#633031) tungsram Válasz • Feb 10, 2010
Akaszd le a tápot a végről és mérd meg a kimenőfeszt +-ban ha eltérés van akkor maga a táp is hibás lehet(rohadjon meg az amerikai rajzjelölés).

(#634452) tungsram válasza ucelectro hozzászólására (#631825) Válasz • Feb 11, 2010
Máskor a sz..dat ne itt próbáld meg légszíves kijavittani ha a másikat arra nem méltatod még válaszolj is. Ha csak ezért regisztráltál akkor nagyon sajnállak. A többit inkább nem írom le mert akkor ÉN leszek letiltva..Ezen nyugodtan elgondolkozhatsz....

(#634464) tungsram Válasz • Feb 11, 2010
Modik kérem a téma lezárását

(#634512) ucelectro válasza tungsram hozzászólására (#634452) Válasz • Feb 11, 2010
Sziasztok!

Először is köszönöm mindkettőtök válaszát. Félre van rakva az erősítő, nem kezdtem még bele az alkatrészek kiforrasztásába.

Meg fogom próbálni, amiket írtál.

Egyébként én is meglepődtem azon, hogy mennyi alkatrész van belezsúfolva, manapság ezt már gondolom jóval kevesebb alkatrészből megoldják a tervezők, fejlett mikrokontrollerek alkalmazásával.

Amit viszont nagyon nem értek, hogy miért lendültél át támadásba.

Nem azt kértem, hogy valaki javítsa ki helyettem, csak ötleteket vártam, hogy hogyan kezdjek neki a javításnak. Nagyon megkedveltem a készüléket. Nem gondolom, hogy szuper fülem lenne, meg azt sem, hogy ez az erősítők csúcsa, bár lehet, hogy 20 évvel ezelőtt közel állt hozzá, de semmiképpen nem a "szarom". Nincs pénzem másikat venni, ha nem sikerül megjavítani, akkor marad az építés. Nem azért regisztráltam, hogy segítséget kérjek és nem is most tettem.

Szerdán délelőtt segíteni próbáltál, ezért írtál, aztán csütörtökön este már vagdalkozol és a topic bezárását kéred, engem meg jól lehordasz. MIÉRT?

Arra nem gondoltál, hogy nem volt lehetőségem válaszolni?

Fogalmam sincs, hogy mikor fogok nekiállni és kipróbálni az általad leírtakat. Azt meg remélem, hogy nem zárják be a topicot.

Privátba nyugodtan megírhatod az egyéb véleményedet (ami topciba írva esetleg kizárást eredményezne).

Üdvözlettel:
uCe

Következő 1 / 1
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu