|
|
|
|
|
Hello!
Mostanában nagyon szerettem volna készíteni egy erősítőt. Mikor meghallottam apukámtól hogy régen a csöves erősítő volt a "divat" utánanéztem interneten és egyböl beleszerettem! A gond csak az hogy eddig még nem találtam jó kapcsolást ami szimpatikus lett volna (én válogatós vagyok) szoval örülnék ha néhányan tudnátok ebbe segíteni! Főleg olyan válasza érdekelne aki már épített is ilyet! De azért más is hozzászólhat 
Előre is köszi!!!  |
|
|
| A legelső és legfontosabb kérdés: mennyi pénzed van a megépítésére?...mert egy normálisabb csöves erősítő nem 5000-nél kezdődik, hanem LEGALÁBB a tízszeresénél...másik nagyon fontos dolog...MARHA NAGY elektronikai tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki építsen egy komoly erősítőt úgy, hogy az kifogástalanul szóljon még pár tíz évig, és a hangja se legyen borzasztó! |
|
|
Igen! Azzal tisztában vagyok és én ugy gondoltam hogy szépen lassan haladva egyszer majd elkészül! |
|
|
Nemtudom tudod-e de ezeknél az erőssítőknél pl.:a tápfeszültség többszáz volt is lehet, észnél kell lenni az építgetésnél.Tehát tudni kell hogy ez nem TDA ICstb szintű feszültségről megy, (12-40V)ezekhez álltalában a trafót nehezebb megszerezni, ritkán árulnak a boltokba 400-600V + 6,3V szekunder tekercselésű trafót.
Viszont a hangzása elég jó inkább zenekarok használják.
Ez persze nem azt jelenti hogy nem lehet házilag megcsinálni, de egy kicsit babrás.
Remélem nem lomboztalak nagyon le |
|
|
Csak egy picit! az a 400 - 600V megijeszt!!  |
|
|
Azt mondták hogy nagyon jó a hangzása csak azt nem, hogy ennyit zabál  |
|
|
azt tudni kell, h a csöves erősítőt ma az épít, aki nagyon vájt fülű, tehát meghallja a különbséget fehér és fehér zaj között. egy erősítő magában kevés. ahhoz audiofil rendszer is kell. rendesen pozicionált nagyon profi (átlagnál drágább) hangszóró és lejátszó (nem iPod!!)
ezek nélkül nincs is értelme sok. szvsz.
a pénz tényleg számít. kapásból egy b300 cső 25ezer. ebből kell kettő... persze vannak olcsóbb csövek is. nem lebeszélni akarlak, ne értsd félre, nálam is tervben van..
akkor: a kondik. legjobb ezüstpapírt kell venni. (átlag: 2000től. ellenállások: ebből is. a legjobbat (egy prosit néztem egy db ellen kb 1000 HUF)
trafó: neked kell tekercselni, neked kell pozicionálni stb.. és nem egyet kell. ...
egyébként emberes kihívás, az eredmény lehet nagyon jó is. én még sajna nem hallottam. környezetemben senkinek sincs. vajh miért? 
sok sikert. |
|
|
Aha. és eladó
Amúgy nem kell félni a nagyfesztől, csak illendően kell kezelni. A csöves erősítőnek van egy jellegzetes csöves hangja, amit ha egyszer hallottál nem tudsz feledni. (persze jó cucc is kell hozzá)
Személyszerint olyan szép mélyhangokat IC-stől még nem hallottam...
Anno sokat szeánszoltam a vájtfülü barátaimmal, és zömében az én 1956-os Mullard végfokommal vittem el a pálmát.
A csöves cuccokat viszonylag könnyű megépíteni csak 1 vmi rázós...a kimenőtrafó. Ahhoz már 1 kicsit számolni, mérni, meg hallgatni kell...jó sokat. |
|
|
Az egyik haverom már épített egy csőves erölkődőt, de még nem fejezte ba és már most 30-40 ezer Ft-nál tart. Sterintem ő még olcsón tudott csövet meg trafót szerezni.
De egy másik haverom meg csináltatta a trafókat és neki 30ezerbe volt csak a két kimenő meg a táp trafó.
Szerintem ha van rá min. 50 ezer Ft-od és persze sok kitartásod akkor vágj csak bele.
Az elején gerjedt az erölködő és inkább drága oszcillátor volt mint erölködő.
De a két haverom még a mai napig nem fejezte be. Jó nagy fa volt ez az csöves project... |
|
|
Bocsi! Deee mi az a kimenőtrafó? Ugy rémlik még életemben nem hallottam róla  |
|
|
az az a trafó, ami (közvetlenül) a hangszóró előtt van. ugyenis itt ezzel megy az erősítés végbe. többek között (nagyon durván szólva)
ezért kell, hogy pontos legyen a trafó.
a képeden is jól látszik. a sp előtt van. |
|
|
És ott van a nagyfesz is a táptrafónál (600V) amiről írtam! |
|
|
A Rádiótechnika évkönyvek foglalkoznak vele pár éve,ott sok rajz van,részletes építési leírással.Én is onnan vettem a rajzot,de még nincs kész.A kimenőtrafónál megakadtam,pedig a vas már megvan.Egyébként szerintem is a kimenőtrafón múlik minden,meg persze a pénztárcán.Az új csövek elég drágák.
A táp elkészítése szerintem nem nagy dolog,ha megvan a megfelelő szekunder feszültségű trafó.Én több trafóval csináltam,külön a fűtéseknek,az anódfesznek,stb. |
|
|
|