Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1906 / 1906
(#) Seneca01 válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 20:46 /
 
Én sem nagyon. De ha még te is élsz, meg az erősítőd is, akkor biztos működik
(#) Seneca01 válasza mohinger hozzászólására (») Pé, 20:48 /
 
És milyen egy kifinomultabb kisütés? Nem akarnám kivégezni a régieket sem, elvileg semmi bajuk, csak megöregedtek.
(#) mohinger válasza Seneca01 hozzászólására (») Pé, 20:51 /
 
Megfelelő teljesítményű és értékű ellenállás a kivezetésekre. Gyárilag nincs kisütő ellenállás rajtuk? Mert akkor felesleges a procedúra.
(#) pucuka válasza Seneca01 hozzászólására (») Pé, 20:52 / 1
 
Azért ennyire félni nem kell. Ha kikapcsolod, áramtalanítod a készüléked, félóra múlva kisül magától. Egyébként sem fog megrázni, csak ha egyidejűleg tapizod mindkét pólusát. Kiforrasztást pedig anélkül is meg lehet ejteni.
(#) Seneca01 hozzászólása Pé, 21:04 /
 
Akkor jó
Egyébként, ahogy említettétek, valóban van ellenállás a kondi két pólusa között, ergo kisüti magát, nem kell csavarhózózni
(#) FordPrefect válasza Seneca01 hozzászólására (») Pé, 21:34 /
 
Bocs. CHZ-nek igaza van. Az egyszerű végcső meghajtásnak vannak előnyei is. Pláne 3Xszorozott EL84 esetén. Mea Culpa...És a BEARD nagyon elegánsan oldotta meg
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:38
(#) Seneca01 válasza FordPrefect hozzászólására (») Pé, 21:54 /
 
Én eddig sem haragudtam
(#) Andrei1181 hozzászólása Szo, 1:02 /
 
Sziasztok

Minimális elméleti hiányosságom van. Ha egy dupla szekunderes halótrafót szeretnék egyenirányítani, akkor lehetőségem van elektroncsövet használni, ezzel mindkét szekundert elhasználni. A középleágazás a test.
Mi történik, ha ilyen trafóm van, viszont graetz hidat szeretnék beüzemelni? Az egyik szekundert egyszerűen lekötöm? Ilyen egyszerű?
(#) ferci válasza Andrei1181 hozzászólására (») Szo, 6:02 /
 
Szia!
Két lehetőséged van:
- beteszel 2 x 2 1N4007 diódát a cső helyére. Azért kell 2 sorban, mert kétutasban dupla zárófesz jut a két tekercsvégre;
- vagy lekötöd az egyik tekercset, a középkivezetést felveszed a testről és 4 db 1N4007-tel csinálsz egy graetz kapcsolást, arról mehetsz tovább.
A gond csupán az, hogy diódákkal csúcsfeszre fog töltődni a pufferelkó és nagyobb lesz a tápfesz, mint csöves egyenrángató esetében. Természetesen ezt is le lehetne küzdeni egy plusz csővel, de ez külön fejezet..
Az előfoknál nem gond leejteni a feszt RC szűrőkkel, de a végfok nagyobb áramigénye miatt már más munkapontba kell állítanod a csövet, ha szereti egyáltalán a pl. 270 V helyett a 350-et...
(#) CHZ válasza Seneca01 hozzászólására (») Szo, 8:40 /
 
Ezt sem vedd komolyan, irónia.
(#) CHZ válasza FordPrefect hozzászólására (») Szo, 9:15 /
 
EL84 könnyen hajtható cső, ECC81 megbirkózik vele. Rácsáramos meghajtáshoz valóban kevés.
(#) Seneca01 válasza pucuka hozzászólására (») Szo, 9:28 /
 
Most jöttem a postáról. Sajnos nem a tápkondik jöttek meg, hanem a spéci aranyozott hálózati Oyaide csatlakozók kínából. Úgy hogy ma nem lesz kondicsere.
(#) Seneca01 válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 9:56 /
 
Nem nagyon érdekelnek ám a beszólások. Baromi jól szól és elbír bármilyen hangsugárzóval. Volt már rajta egy hatalmas T+A Criterion, Von Schweikert monitor, ezelőtt egy nem éppen könnyen hajtható Dynaudio Contour 2, most egy JM Lab Cobalt 806 S duruzsol.

Sokal jobb, dinamikusabb, részletezőbb az előző erősítőimnél. Volt már Primare, Godina csöves monoblokkok, Pointe csöves, Musical Fidelity A300, de az összeset leveri. Nem véletlenül van már meg 10 éve. A fikázás meg nem érdekel, különösen azok véleménye nem, aki csak a Google és egy kapcsolási rajz alapján mondanak ítéletet. Ami rajz nem is az én MK1-es cucomé. Én nem nagyon értek hozzá, csak hallgatom.

Volt amikor a francia tudományos akadémia kijelentette, hogy márpedig egy levegőnél nehezebb tárgy nem képes repülni. Aztán a láss csodát, a Wright fivérek nem sokkal később már vígan repkedtek. Az elmélet és a gyakorlati tapasztalat nem mindig jár párban
(#) CHZ válasza Seneca01 hozzászólására (») Szo, 10:06 /
 
Elhiszem, hogy jól szól, pláne ha több neves gyártók erősítői mellet is bizonyított.
Persze ennek megítélése is erősen szubjektív, de ez benne a jó.
(#) Peter_S válasza Andrei1181 hozzászólására (») Szo, 11:04 /
 
Milyen feszültséget szeretnél kapni a végén?
Illetve ha nem akarsz csővel egyenirányítani, akkor a csöves mintájára használhatsz szilícium diódát is.
Ha pedig a két szekunder független - tehát nem középleágazásról van szó - egyéb lehetőségeid is vannak.

ketutas.jpg
    
(#) Andrei1181 válasza Peter_S hozzászólására (») Szo, 11:16 /
 
EL84 SE gitárerősítőről van szó, 2x250-es a trafó most. Jelenleg EZ80-nal megyünk.
Nincs kedvem a sasszit átszabni, de a harmadik csőfoglalat, amiben most az EZ van, azt szeretném egy második ECC83-ra elhasználni, ezért gondolkodok a diódákon.
(#) Peter_S válasza Andrei1181 hozzászólására (») Szo, 11:30 /
 
A fentebb csatolt ábrából a (c) megfejtés a barátod.
Ugyanakkor ha az egyenirányító csövet diódákra cseréled, meg fog növekedni a tápfeszültséged, mivel az egyenirányító csövön sokkal több feszültség esik mint a diódákon.
Úgy saccperkébé 10-20V-tal több lesz diódás egyenirányítás esetén, erre figyelj!
A diódák ferci olvtárs hozzászólása szerint méretezendők.
(#) FordPrefect válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 11:37 /
 
Nem irónia. Komolyan mondtam. Gondolj bele: Amíg nincs rácsáram, a meghajtásnál első közelítésben mindegy, hogy 1, 2, vagy 3 csövet hajt a katodin. Viszont azonos 3 csőnél sokkal nagyobb hangerőnél jelentkezik a katodinra jellemző durva torzítás, mikor is megindul a rácsáram, kisöntölődik a katódellenállás, és durván felborul a fázisfordító szimmetriája. Mivelhogy azonos hangerőhöz/teljesítményhez 3 cső esetén sokkal kisebb meghajtófeszülség tartozik. Ergó jóval nagyobb teljesítményen indul a rácsáram, mintha 1 végcső lenne.
(#) Seneca01 válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 12:04 /
 
Úgy van, ahogy mondod. Erősen szubjektív, éppen ezért az a fontos, hogy nekem tetsszen
(#) Andrei1181 válasza Peter_S hozzászólására (») Szo, 12:09 /
 
Köszönöm

A két dióda sorbakötéséről mit kell tudni? Ezek 1000 V-os diódák.
(#) CHZ válasza FordPrefect hozzászólására (») Szo, 12:34 /
 
Félreértettem, elnézésed kérem.
ECC83 csővel is meghajtanak sokszor 2db EL84 csövet, ECC81 kisebb belső ellenállása miatt szerintem megfelelő lehet. Katódinból kihozták amit lehet, katód oldalt is próbálták kompenzálni.
(#) Peter_S válasza Andrei1181 hozzászólására (») Szo, 14:01 /
 
Kétutas egyenirányirányítás esetén az egy diódára jutó zárófeszültség értéke 2*√2*Uszek.
Ez a te trafódnál (250V) 700V fölött van egy kicsivel - terhelten.
Viszont a trafó terheletlen szekunder feszültsége magasabb, és ha még nem fűtöttek fel a csövék és ráengeded a feszültséget, akkor azt kell figyelembe venni.
Valamint nem szokás határértékre méretezni, tartalékot is illik hagyni, ráadásul plusz két dióda nem egy ökör ára, vagy 10 forintot is spórolhatsz ha kihagyod.
(#) Andrei1181 válasza Peter_S hozzászólására (») Szo, 16:53 /
 
Nem terveztem kihagyni, csak tudni akartam a miértet
Köszi
(#) Seneca01 hozzászólása Hé, 21:37 /
 
Ma megérkeztek a Vishay tápkondik. Nem bírtam magammal, most este be is építettem. Még csak egy órája hallgatom, de teljesen odavagyok a gyönyörtől )

Nagyon sokat dobott a hangzáson. Csodálatos dinamika, térérzet, eddig nem hallott részletek. Nem hittem volna, hogy ennyit hoz a konyhára. És még nagyon nyers, gondolom még finomodik ahogy bejáródik.

Amit kivettem belőle, eredendően jó cucc volt, egy angol BHC. De szerintem eljárt felette az idő. A tetején fel volt hólyagosodva a fólia, amikor kiforrasztottam, akkor láttam, hogy a talprészén mindkettő kormos volt, az egyiknél a fólia is meg volt kicsit égve. Ezeket megnyalintotta a pokol tüze valamikor.
Most már bánom, hogy csere előtt nem mértem meg lázát üzem közben, így lett volna összahasonlítási alapom. A tápszűrőket még nem cseréltem, mert az efféle tuningnál szeretem tudni, hogy mi mit eredményez, ezért egyszerre nem cserélek többféle alkatrészt. Azok a jövő héten jönnek, akkor burkolat nélkül is bekötöm és megmérem, hogy az új Vishay mennyire izzad. Ezek nagyobb feszt bírnak.
Következő: »»   1906 / 1906
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jan, 17. Kedd
9:48:30
Jelenleg 456 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu