Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nem, tévedsz! Ezeket nem "igazi" mérnökök tervezték, mert igazi mérnök ilyen munkát nem ad ki a kezéből...
Ja... nekem van itthon egy ilyen 1000mA-es dugasztápom. Szégyen mi van benne. Buffer kondi 10µF/16V, és ez egy max 12V-kimenetű tápban...
Ismerős. Volt egy ilyenem, a "félkezes röpjavítás" lett a végzete.
![]()
Na ezt én is csak megerősíteni tudom. Egy panelfúró motorját gyilkoltam le így mikor még nem tudtam hogy 1000Ft-ért nem lehet stabilizált dugasztápot venni. Szerencsére túlélte az akciót a fúró. Azóta a 12V-os fúrót a dugasztáp 4,5V!!! állásában használom.
Mással még nem jártam meg, mert saját áramkörökhöz mindig stabilizálást és szűrést is beépítek, vagy ceruzaaksiról járatom.
Sziasztok !
Most kezdenék ismerkedni ezzel a PIC-es csodával,és vettem pic 16f628A-t.Gondoltam kezdem a basic-el,de megakadtam,mert a mintaprogramok,sehogy nem akarnak ugy müködni,ahogy én szeretném.Kérem valaki segítsen elindulni,mert már egy hete görcsölök egy feladaton,melyet meg szeretnék oldani.A minta programokban mindig csak a b-regisztert használják ki-és bemenetnek.!Nekem arra lenne szükségem,hogy van két nyomogomb a RA-0 és az RA-1 lábon,melyek ha benyomom a gombot (H) szint lesz,és ez bekapcsolja az RB-0 ,vagy az Rb-1 re kötött ledet 30 másodpercig. Erre kellene segítség,mert basic-ben pár sor,de nekem a fél életem lesz ha nem segítetek. 43-éves fejjel,már nem olyan könnyü ám tanulni ! Várom segítségeteket ! T:Józsi
Kezd asm-el, anélkül nem fogod megtanulni a használatukat. A Basic csak gyerekjátéknak jó a C és az asm mellett.
A másik, hogy a tanulás az olvasással kezdődik, így javasolni tudom, hogy itt kezd: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_7485.html?highlight=1#7485
Köszi a segítséget,de már egypárszor elolvastam,a forumot,de még mindig kinai ez az assembler nyelv.Szívessen elmennék egy tanfolyamra,de itt a környéken semmi lehetőség,pestre eljárni az meg kész anyagi katasztrofa lenne ! Tehát a neten keresztül próbálok meg valamit tanulni.Nekem csak azt a pár sort kellene megírni basicben,amit kértem,mert ha az müködne,talán tovább tudnák jutni,mert nem tudom mit rontok el :
Ezt próbáltam,de nem tudom miért nem jó ,igaz idözitő nelkül : kezd: if porta.0=1 then high portb.0 if porta.0=0 then low portb.0 goto kezd ez miért nem jó??mit szurtam el???
Bár nem ismerem a PIC-es basic(és azon belül is ki tudja melyiket használod) szintaktikáját, de ez így elvileg jó.
Az hogy még sem működik az lehet az oka, hogy nem állítod be a portok irányát, valamint az A port-on nem tiltod le a komparátorokat. Én is azt javaslom, hogy próbáld megérteni azt a 35 asm utasítást, és azon belül is azt a 20-at)kb.) amit használni szoktunk. Nem lehetetlen feladat! Nézz fel az oldalamra, ott találsz néhány példát a konfigurálásra, igaz 18F-hez, de ez nem annyira érdekes, mert a módszer mindegyik PIC esetében hasonló, csak azon a PIC-en kell értelmezni, amelyiken dolgozol.
Köszi a segítségeteket,megpróbálom ezt az assembly-t ujra,mert addig nem nyugszom,mig meg nem tanulom a pick-program irást.
Szerintem fusd át Topi PIC-es cikkeit itt az oldalon. Nulláról a robotokig az a sorozat címe. Abban az assemblyn keresztül legalább megérted, hogy mit miért. Ha nem is tanulod meg a nyelvet magát.
Mi van a komparátorral, arra nem reagáltál!?
a komparátort a trisa.1-el kell bemenetnek állitani??
Nem-nem. Azzal csak az irányt.
A komparátort a CMCON regiszter CM2:CM0 bitjeivel lehet beállítani. Adatlap 10.0 fejezet!!!
ilyen beállitásokat nem találok a basicben,vagy nem vettem észre?? utánnanézek délután ,ha lessz időm,mert menek dolgozni.Lehet az assembly mégis egyszerübb???
Nem egyszerűbb, csak jobban áttekinthető, megmutatja a PIC valóját!
Valami olyant kellene beírni, hogy CMCON=0x07, de hogy pontosan így megy-e, vagy másképp, nemtudom. Basic-et csak C64-en használtam, meg egy kis Visual Basicet az egyetemen, a kontrolleres Basic fordítókról fogalmam sincs.
megpróbálom beírni,és ha jó lesz jelzek
Sziasztok egy kezdő PIC-es hobbista vagyok és lenne egy kérdésem ha a PIC16F877-20P megfőne akkor ugye már programozni sem lehetne???
Azért kérdezem mert valamiért nem sikerül elinditanom a tesztáramkörrel sem ami itt a "nullátol a robotokig' címü cikkben van feltüntetveazthiszem talán az oszcillátor nem akarna elindulni vagy beállitási hibák lennének ha tudtok segiteni megköszönöm...
Szia!
Kicsit többet árulj el. Milyen programozó, mivel táplálod, milyen kristály, mivel mérted hogy azt látod nem oszcillál, tesztáramkörnél az alapot építetted meg? Üdv. Topi.
nullátol a robotokig cikkben talált rajzok alapján egy JDM klón kicsit módositva. az égető jól müködik mert égetés után ugyanugy visszaolvassa a progit ha leszedem a picet és resetelem az égető programot ugyanugy visszaolvassa miután visszakábeleztem az égetőt
kristályokon csak ezek vannak: 455k 2000KHz standard 17.734475 philips 4000.000 04093.318 8.867238 ndk 2x: 4435.572 meg nagyon régi alaplapokon 14m31 és 32768 de van még 2g -s is
jelenleg egy 32768 as oszcillátor van megépitve hozzá +2 25pf-os kondi a rajz alapján testre megy a kristáj mindkét lábátol, a 8 led egyenlőre nincs rákötve, 1 próbaled van és egy 8-as ic foglalat amibe a tesztdiódát dugom (rákábelezve a proci megfelelő lábaihoz persze az is foglalatban) a táp 7805-ös stab elöl hátul 100nf -os kondival és egy 1N4148as dióda rövidzár ellen a stab. bemenetén
müszerekböl sajna hiány van, még egyenlőre csak egy multiméterem van a programot a cikkböl szedtem le és égettem bele égetéshez ic-prog-ot használok cikk szerint be van állitva az is... remélem nem főztem meg a PICet pedig még csak 3-4 napos. De akkor hol a hiba??
32768Hz-es kristályt felejtsd el... Ahhoz máshogy kell initelni a PIC-et...
4MHz-es kristályra van megírva, arra szólnak a konfig bitek is!
akkor most meiket sok közül?? vagy eggyik se 4 MHz-es???
Semelyik nem 4MHz-es. A kapcsolásban azért van ott 4MHz-es kristály, mert az kell neki...
Most mondhatnám gúnyosan, ha egy kapcsolásban ott egy tranyó, nem helyettesítheted ki egy led-el, mert most épp az van otthon...
bocs a tudatlanságomért a kristályok és az rf eszközök terén nem vagyok othol ..még.
de sajnos sok öltetem van ![]()
Ha RF, akkor meg pláne tudnod kell, hogy nem minden ekvivalens egymással.
Ha vissza tudod olvasni a programot, és táp is rendben (ahogy írtad) akkor jó úton jársz, csak még a kristályon csúszik el a dolog. Ha az megvan, menni fog minden!
időm mint a tenger... csak "már úgy belevágnák a lecsóba" töbek között majd idővel egy cnc gépet akarok épiteni ha lessz mire...
![]()
az oszcillátor beállitásai a program elején vannak ugymint rc xt hs és lp az utóbbi kis teljesítményü kvarc
valamint az adatlapján találtam egy táblázatot hogy mettöl meddig és mien kondikkal lehet földelni (vagy hogy mondják) a kvarchoz itt át lehet irni a prigramot? vagy hol kellene módositani??
Úgyvan. Ha konfig bitet módosítasz, akkor természetesen lehet. Azért mondtam hogy kell a 4 MHz, mert ahhoz a programhoz. Ha átírod akkor szabad a pálya...
OSC type: LP mellécsapod a 32,768 KHz-es kristályt és kettő 33pF-os kondit, majd a programot átírod időzítés szempontjából. Ha csak konfig biteket módosítasz, akkor az fog történni, hogy a program 1 mp-es várakozáshoz a 4MHz-es kritálynak megfelelő időt várja ki... Ha Te "lassabban" hajtod, akkor eljön az újabb jégkorszak, mire átváltana a LED... Ha CCS-t választasz, akkor felül a delay, ha ASM, akkor pedig csak simán lejjebb veszed a NOP-olós résznél a változókat.
Próbáld meg a Philipsel, az valsz 4MHz-es.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |