Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű robot építése
 
Témaindító: Micsel, idő: Dec 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 8
(#) 0Georg0 hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Igazad van. A "nagy" táv relatív, én ebben az esetben 10-15 km-es körzetet értek, és éppen ezért gondoltam a packet-modemes megoldásra, mivel egy normális CEPT-es CB-vel és egy kb 2,7-2,8 m-es antennával (én szputnyik antennát használtam) jó 20-25 km-es körben lehet rádiózni.
Az usb-s dolgot csak azért írtam, mert az kissebb teljesítménnyel is olyan hatásfokot ér el, mint a CB-sáv nagyobb teljesítményen. Viszont azt nemtudom, hogy a "robot" megkapná az utasításokat a rádiótól, hogy ha Pl. terjedés van.
Hezso a GSM-es módszerről hirtelen "A sakál" c. film ugrott be, abban is mobillal oldotta meg a pali a géppuska irányítását.
(#) hezso válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
szerintem meg nem kell félni attól sem, ha marad valami protokol, ami biztositja a handshake-et, meg az esetleges CRC tesztet, retransmittinget, megpedig abban az esetben ha valami feluleten keresztul akar a robottal kommunikálni. direkt vezérlést vlhogy nem tartok ésszerűnek kilométeres távolságban. amíg jó a direkt vezérlés, addig egy sima modell távirányító egy jól méretezett antennájú vevővel is tökéletes, ráadásul használata sokkal felhasználóbarátabb. végeredményben meg olcsóbb is, mint nekiállni fejleszteni.(persze az is jó buli )
packet radio eseten neki kell integrálni mindezt vlmi kontrollerbe, de mondjuk egy GPRS képes GSM mudul esetén a megfelelő TCP esetleg UDP kezeléshez szukséges stackek jelen lehetnek a modulban, ez nagyban megkonnyiti a kommunikáció megvalósítását.
nem utolsó sorban pedig a GPRS sebessége lehetőséget ad képet is átvinni használható minőségben. persze ez már komolyabb hozzáértést feltételez, de nem kivitelezhetetlen.

mostmár h ennyire belementunk, nem értem mi pontosan a pontos cél...

van egy ilyen project a neten, ők packet radioval oldották meg, de AX25-os protokolt meghagytak.
egy vitorlazogepet kuldtek fel heliumos meteorologiai gombbel nagyon magasra, majd az GPS-el meg robotpilotaval visszatert oda, ahova beallitottak. kuldott vissza par kepet is igaz lassan, es fotozott sokat. befolyasolhato volt az utja asszem, meg valami kezi vezerles is volt.
par alkalom utan vlhol a hegyek felett elvesztettek a cuccot, es sohasem talaltak meg, pedig meg valami jelado is volt benne...
(#) Gory válasza 0Georg0 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Szabadtéren akarod használni, vagy bent? Mert ha bent, akkor esetleg azt is lehetne, hogy raksz a robotra egy valami kisebb hatótávolságú rádiós chipet, mondjuk ami ilyen 30-50m-t visz, és egy ethernet kapcsolattal megfejelt rádiós chipet meg odateszel a közelbe ha van internet. Aztán akkor Kínábol is irányíthatod
(#) hezso válasza Gory hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
ezesetben meg mindjart mehetne rá egy LANTRONIX WiPort, és kész. ez minimális programozási tudással használható, mármint egy GPRS kezelés integrálásához képest...

a lakásba meg egy erős AP, netre kötve.

Bővebben: Link
(#) 0Georg0 hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Tehát a modemes cuccal nem igazán kapunk használható képet/felvételt, ha kamerát szerelünk rá. Ez a megoldás inkább egy csónak-tengeralattjárómodellbe illene, egy ahnglokátorral a fedélzetén, ez jó ötlet lenne, mert így fel lehetne térképezni a nagyobb tavak padjait, árkait. Ha netán meg bedöglene a kézivezérlés, akkor még mindig ott van a benne levő automatika, amikor is az lenne a tengeralattjáró feladata, hogy Pl. jöjjön fel a felszínre, és ússzon egy adott pontra.

Tehát akkor a packet modemmel nem szerencsés a kamerával való irányítása.

Jó, akkor gondolom ezt az irányítási módot kiveséztük
(#) 0Georg0 hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Lehet hogy hülyeséget írok, (meg hogy a topic se legyen hiába), tegyük fel, hogy egy humanoid robotot, akarunk építeni, amire kamerát mikrofont és hangszórót szerelünk fel, a feladata pedig csak annyi lenne hogy képes legyen utánozni az emberi mozgást. A végtagokat hidraulika mozgatná, a hidraulikánál van jobb megoldás ?

(#) Gory válasza 0Georg0 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Ha kis méretű kell, akkor szervómotorok. Könyök, térd stb helyére. De ez már nem az egyszerű robot topik, meg nem is lenne túl olcsó.
(#) 0Georg0 hozzászólása Aug 12, 2007 /
 
Tulajdonképpen mit értünk "egyszerű" roboton ?
(#) Gory válasza 0Georg0 hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Hát gondolom nem a hidraulikás wifis 20 km hatótávú humanoid robotot. Amúgy a válasz gombot használhatnád, mert így nem lehet tudni kinek címzed a hozzászólást, és a moderátorok rá fognak szólni.

Egyébként én néztem egy hidraulikás robotot régebben, ami nagyon tetszett, iFoot a neve. Asszem az exoskleton topikban megtalálható még valahol. Nem teljesen az a robot mire te gondolsz viszont szerintem jól néz ki nagyon.

Nálunk az egyetemen van ilyen humanoidra hasonlító robot, abban egy rakás szervó van, persze a mozgása azért nem hasonlít annyira az emberére, mint a japán csodáké. Abban váll, könyök, térd, fej, boka helyén meg még pár helyen van szervó, és azt hiszem valami lemez idomokkal van a teste kialakítva. Nagyjából 50 cm magas. Szerintem ha kellően kitalálja az ember talán 1m magas könnyű robotot el lehetne mozgatni még szervókkal. A motorok vezetékei egy nagy kötegbe vannak fogva, ami a hátán jön ki, és PC- vezérlése van. Nem egy gyors valami a motorok sebességéből kifolyólag. Szerintem kb 2 másodperc mire egyet előre lép az egyik lábával.
(#) 0Georg0 válasza Gory hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
az jó dolog. Én még a jómúltkorában láttam egy robotot a reality TV-n, rendesen ember nagyságú volt, olyan szinten megcsinálták azt a gépet, hogy akár a boltba is leküldhették, az elég gyorsan mozgott, és nagyjából emberien, a robotot "Hammerstein"-nak nevezték el, abban hidraulikusan voltak megcsinálva a dolgok.
(#) Gory hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy készülő robothoz vázam. Az a helyzet hogy 1 kiló 83 deka lett a végleges súlya csak a váznak. Ezt kéne kerekekkel mozgatnom. A tapasztalataitokra lennék kíváncsi ezzel kapcsolatban. A fontosabb jellemzők nekem:
hogy tűrhető sebességgel mozgassa a robotot, ami mondjuk 5cm/sec felett lenne.
Ezen kívül ne zabálja le az akksit olyan gyorsan. 4db 2200mAh-s akkuval szeretném ellátni, ezért a motor feszültsége is lényeges, 4,8V felé kéne hogy essen. Pontosabban ha ilyen feszültségről megy de kicsit többet fogyaszt akkor inkább teszek bele 8 db-ot, és 4-4-et práhuzamba kapcsolom hogy tovább bírja. Ha viszont valami kisebb fogyasztású és erős, de magasabb feszkót igénylő motor megy bele, akkor persze 9,6V-om lesz mert úgy kötöm a 8 akksit.

Amire első körben gondoltam az 4db 4,5V-os DC motor, mind a 4-et H-híddal kapcsolnám. Első körben talán úgy hogy a két jobboldalit meg a két baloldalit együtt kezelném és 2 híd lenne öszesen. Talán még PWM-es sebesség szabályzás se lenne beletéve elsőre, csak max gázon előre, max gázon hátra. A fordulás pedig az egyik oldal előre, másik hátra módszerrel menne. Van tippetek, hány mA-t fogyaszt egy ilyen DC motor mondjuk max fordulaton? Másik kérdés hogy elbírná-e a 2,5-3kilós összsúlyt 4 ilyen motor.

Ha ez nem jó megoldás, akkor valószinűleg kénytelen leszek léptetőmotorokat beletenni. Talán ebből is 4 menne a robot alá. Ez esetben valami beszerzési hely kellene alacsony fogyasztású viszonylag erős léptetőmotorra. Nincs itthon annyi nyomatóm meg Cd-rom-om hogy abból bontsam ki. Sajnos az ezzel elérhető haladási sebességet nem tudom, erről valakinek valami infó?

Szervót nem szeretnék beletenni, mert az baromi drága lenne meg lassú is.

Néhány infó még a robotról:
Nem lesz nagyon precíz irányítása, a váz kb olyan 35-40 cm magas lesz. Kinézetre kb olyan mint az egyik robotos filmben amiben lánctalpas robot volt és mászkált a városban. Egy infratávrányítós irányítás van neki betervezve. Beszélni fog majd, persze egyszerű előre felvett mondadója lesz neki. A szája egy LCD kijelző olyan night rideres módra A többi funkciót még nemtudom mi lesz, csak mivel a váz ingyen volt, így véteknek tartanám elpazarolni.

A tervem az hogy majd valami fényképpel illusztrált blogszerűségben nyomon lehet követni az épülését, hátha valaki tanul belőle valamit.
(#) Macsek71 válasza Gory hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Ha még semmi nincs meg a hajtásból, nézz körül a modellezők háza táján, lopj ötletet.
Pl.: enyim modellautó ~7 kg max speed 12-15 m/s

De szerintem találsz megfelelő méretű lánctalpas, vagy rakodógép hajtást.
(#) Gory válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Idézet:
„De szerintem találsz megfelelő méretű lánctalpas, vagy rakodógép hajtást.”


De hol árulnak ilyesmit? rcmodell.hu-n láttam de ott arany árban mérik.
(#) Lucifer válasza Gory hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Szia!

Most én is dolgozom egy roboton, Kb. ott tartok mint te. Én a DC motort kapásból elvetettem mivel rosszabb a hatásfoka. A modellezőknél is mindenki egyre inkább brushlesst használ. Brushlesst kicsit luxusnak tartom a robotba, így maradt a léptetőmotor. A hajtás nekem egyszerűbb, mivel csak 2 motort igényel a hat kerék. Élesben nem próbáltam ki, de a egy 10,5 cm-s kerékátmérő mellett direktben elvben több mint elfogadható sebességet lehet elérni.
A motrok 8,4 Voltosak, 0,35 A-t kajálnak, és 1,8 fokot fordulnak. 12 Voltról chopper nélkül hajtva a megfelelően terhelve lépésvesztés nélkül a kerékátmérőmmel kb. 15 km/órás sebességet lehetne elérni. Nem tudom nyolc cellás akkuról hajtva milyen eredményt produkálna, de majd kipróbálom.
(#) Gory válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Hogyan oldod meg a hajtást? Hogy a 6 kerékhez elég 2 motor? Én egyébként azért gondoltam ilyen DC motorra, mert van itthon egy csomó belőle, még lehet hogy 4 egyforma is akad. A hatásfok annyira nem fontos, mert nem fog sokat üzemelni, csak úgy szórakozásból néha megjáratom. 10cm/s sebesség pedig már nekem tökéletesen elég is lenne, főleg mert az infrás távirányítás miatt nagyjából követni kell az embernek.

A léptetőmotorokat bontottad, vagy úgy vetted valahol újonnan?
(#) Macsek71 válasza Gory hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Érdemes keresgélni a modellesek fórumjain is. Múltkor találtam ~100 e értékű járgányt 22 e-ért.

Kb 10-15 cm átmérőjű kerék a hódosban 1000 Ft környékén akad.
Bontóban egy motor, vezérlő nélküli modellautó max 10-15 e.Kisebb fordulatú motorral forgatva a sebesség talán jó.
(#) Lucifer válasza Gory hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Szia!

A léptetőmotorok természeten bontottak.

Mindn kerék független felfüggesztéssel rendelkezik. A kerekek tengelyeit összehoztem egy-egy spirállal, ami gyk. a kutyacsont szerepét veszi át. Ezekek felhoztam a vázra, de csak 90'-os csavarással. Így a vázon a spirál végek függőlegesek. A 3-3 spirálvéget egy bordásszíjjal hoztam össze, amelynek a végén van a léptetőmotor.
Azért választottam ezt a konstrukciót, mivel így viszonylag pénz, és munka terén is olcsón megúsztam az áttételezést.

Látom te kerekenként egy egy motrot szeretnél. Az addig jó, hogy van otthon 4 darab egyforma, csak az a baj velük, hogy nem tudod direktben kötni a kerekekre. Ez a kerékbe motrot elgondolás
amúgy nagyon jó, könnyen lehet vele jó nagy hasmagasságot létrehozni. Ha ilyet szeretnél, akkor esetleg meg lehetne próbálkozni a háromfázisú CD-ROM tárcsamozgató motorral. A repcsisek használják áttekercselve. Esetleg egy próbát megérne milyen nyomatékot ad le kis fordulatszámon.
(#) nagydi hozzászólása Aug 25, 2007 /
 
valaki tudna adni egy kezdönek (nekem)egy egyszerü tervrajzot hogy megprobáljam felépiteni elöre is köszönöm
(#) fikulino hozzászólása Nov 6, 2007 /
 
hello mindenkinek
olyan robotot szeretnék építeni amit nem motorok hajtanak ! hanem lábak. lehet az akár hurkapálcika is.
szóval egy bogár. a problémám : hogyan lehet megoldani a lábak mozgatását ? úgy gondoltam egyszerű lesz, csinálok egy multivibrátort és majd az adja a jelet hogy mozduljon. De mit rakjak utána ? gondoltam a relé mozgó részére, de ez már túlságosan sovány dolog. mit tanácsoltok ?

Robot2b.jpg
    
(#) Macsek71 válasza fikulino hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Sz'asz !

Itt lenne lehetőség "izomhuzalt" alkalmazni.
Réges-régen a HE újság cikkezett róla, de kapható-e valahol ..?..


Én is azeretnék "robotszerű" eszközt készíteni, nekem munkahenger-szerű erőforrásra lenne szükségem...
(#) fikulino válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
azt hiszem megvan az az izomhuzalos cikk.
kb 15 év anyaga van meg a HE ből
+ durván ugyan ennyi rádió technikából persze mindkettő lemezen. meg fogom keresni.
De találtam mást is ! Ja és keress rá az első programozható robot szóra google ban . meg fogsz lepődni.
a Munkahenger nekem nem smakkol de talán az elektromágnes jó.feltekered a rezet úgy hogy egy hengeres mágnesezhető rúd mozogni tudjon benne, a rudat ellátod rúgóval. így feszültségváltoztatással tudod változtatni a rúd helyzetét. De csak függőleges mozgáshoz jó !
(#) Lucifer válasza fikulino hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
http://www.talkingelectronics.com/projects/Robots/Page10.html
nézd végig az előző oldalakat is le van írva szépen, hogy milyen módon mozog. Igaz motor mozgatja, de nem hiszem, hogy hirdaulikus mozgatásra vágysz.
(#) fikulino hozzászólása Nov 7, 2007 /
 
igaz motoros de nagyon tettszik mert a solaros dolgokat könnyen be lehet szerezni.
Egyébként Dorogon dolgoztam 7 hónapot a napelem gyárban
(#) Lucifer válasza fikulino hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
Hát akkor neked bejött az élet.
Tényleg van ott még termelés?
(#) fikulino válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
van persze meg beindult a klíma gyártása is.
elektronikus vagyok úgyhogy ez a robotos téma nagyon tud édekelni de van egy kis bibi : a mechanika és a mechatronika kimaradt az életemből. gyűjtögetem a fotókat a netről hogy merre induljak el. van 2 doboz ruszki fémépítő játékom. azzal csodákat lehet művelni a váz terén.
(#) fikulino válasza fikulino hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
te milyen robotot csináltál már ? tudsz róla kpet küldeni ?
(#) fikulino válasza fikulino hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
van olyan letölthető könyv ami mechanikai áttételekről szól ?
(#) LovasDani hozzászólása Nov 18, 2007 /
 
Hello!

Még kezdő vagyok, és azt a robotot szeretném elkészíteni ami itt van: http://home.earthlink.net/~henryarnold/
Ha valaki tudna segíteni, az vegyen fel MSN-re: danajka1000@hotmail.com
(#) Moderátor hozzászólása LovasDani hozzászólására (») Nov 18, 2007
 
Ajánlom figyelmedbe a Fórumszabályzat XX. pontjának második bekezdését!
(#) LovasDani hozzászólása Nov 18, 2007 /
 
Miért mi van benne?
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem