Fórum témák
» Több friss téma |
Kipróbáltam, az összes abba a pontba fut be. Sokkal halkabb lett, de még mindig nem jó
![]()
Tehát ez nekem azt jelenti, hogy vezetékezési problémád van/volt legfőképp.
Azt próbálhatod még ki, hogy a jel földet egy 10ohmos ellenálláson keresztül kötöd a csillagpontba. Ha ez sem segít, akkor, marad a CRC szűrés, vagy CRCRC szűrés, vagy stabilizált tápegység, vagy olyan amiről fogalmam sincs.
Még az jutott eszembe, hogy ami a táptól azaz a 24V-os csatlakozási ponttól megy a batár teljesítmény ellenállásokhoz, azokat jól meg kéne vastagítani, és azt is ami ettől az ellenállástól megy a FET Drain lábához.
Ez nem fog átütő eredményt hozni, sőt valószínű semmi változás nem lesz ami füllel hallható. De csak ne menjen már egy pilincka vezetőn a nagy áram.
Kb 1,5-2mm2-en megy az áram.
Kipróbáltam közben egy 20ezer mikrós szűrést a 66ezer helyett, kb 5*-öse a zajszint...
Üdv.Kérdésem lenne a hiraga 8W-al kapcsolatban,hogy a tápot a képen láthatóan szeretném megoldani.Jó lenne a 16V os kondik a CRC után,és 10W 4 ohmos ellenálás elég-e??Még egy lenne hogy találtam olyan kapcsolást is ahol a végtranzisztorok TIP 3055 és a párja,tegyem ezt vagy valami mást?
Szia!
Hasonlóval próbálkoztam én is (16V 22000uF), de ekkor csak terhelés mellett szabad járatni, mert ha üresen indul és tényleg 14 VAC-ról járatod, akkor a második kondipakk is megkapja a full DC-t, tehát azt már nem szereti. Én 11 VAC-ról járatom és üresen így kap kb. 16V-ot, amit még csak csak elvisel. (Nálam is TIP2955 és TIP3055 van, de még nem sikerült működésre bírnom, majd holnap le is írom a problémámat, hátha tudtok segíteni.)
Szia . Én is így csináltam meg a tápot csak nagyobb kondikkal. 33euf/25v kondikat raktam bele 10 darabot , összesen 20at. A végtranzisztornak én MJL-eket használtam , de 2N3055 és MJ2955 csináltam a próbapanelt .
Helló!
Igen 14VAC kap,de addig nemépitem be a 16V akat mig nem megy bizosan a gép,majd utánna. És a 4 ohm mekkora legyen? Akkor csak MJ2905 kell vennem mert párja van FET -ek milyenek?Mert én nemtaláltam 2SK246 - 2SJ103 ilyet...
A 4 ohm tekintetében nincs ötletem (ha a teljesítményére gondolsz, akkor az a nyugalmitól függ, de kiszámolható ohm törvényéből (én 10W-osakat vettem), de a konkrét működésig még nem jutottam el, mert sikerült felcserélnem figyelmetlenségből a FET-eket a bemeneten. A potméterekkel nem igazán tudok semmit állítani és ha rövidre zárom a bemenetet, akkor "kibillen" az áramfelvétel és a + ágban lecsökken, míg a - ágban ugyanannyival megnő. Szóval ha már leírtam a dolgot, akkor ez lenne a problémám, a többi tranzisztor elvileg jól van bekötve, lehet, hogy meghaltak a FET-ek és új kéne bele?
Minden bekapcsolás, és zenehallgatás felér egy orosz rulettel.
![]()
A FET-eket hibás lábkiosztással ültettem be elsőre én is, mert olyan adatlapot találtam róla, amiben hibásan közlik illetve valószínű más gyártó más lábkiosztását találtam meg, és a lényeg, hogy a FET-ek nálam túlélték a megpróbáltatást, és minden más is.
Értem és ebben reménykedem Én is (majdnem azok kerültek a legtöbbe). Igazából 1 hónapja a polcon pihen a ketyere, mert szakdolgoztam. Holnap reggel akkor előveszem és tüzetesen átnézem. Majd csinálok egy képet is, hátha az segít.
Sancy0814: Esetleg ha tudsz, akkor tekerj le a trafóról vagy használj kisebbet (esetleg sorba lehet kötni két két kondit, ha már megvetted). Én is azért húztam a számat mert a Lomexben a 16V-os és a 25V-os kondik között óriási árdifferencia volt.
ez az én problémám is ,mert sokat szeretnék beletenni de a kassza ...azért teszek 33000µF 25 V az elejre.utánna 16V
Abban reménykedtem hogy a kapcsoláson 13.2 van irva ,és igy jók a 16 V-ak
Ez elméletben igaz, de a 4 ohm-on csak akkor esik fesz, ha teljesítmény (áramerősség) is áthalad rajta. Ha üresen indítod be (terhelés nélkül), akkor egy pillanatig, amíg a kondi töltődik, addig nagy áram halad rajta és nincs gond, de ahogy töltődik, egyre kisebb árammal tölt, így egyre kisebb feszültség esik az ellenálláson és 16V fölé kúszik majd (szerintem elég gyorsan).
Egyéb infó:
betettem a másik cikk szerint a 3db 100 nanós kerámiakondit a diódákhoz, semmi eredmény. Ami furcsa a Mayan féléhez képest: 3 mikrovolt a kimeneten, amint rákötöm a hangszórót, felugrik 30 milivoltra...ott nem befolyásolta
Kíváncsiságból rákötöttem egy izmos szg tápra, mondom egy próbát megér a kapcsolóüzemű táp is...érdekes módon megszűnt a zaj...erre mit lépjek?
Milyen egyenirányító hidad van?
Lehet, hogy a diódáid túl gyorsak, és ez a brumm forrása. Jártam már így is, hogy schottkyt szerettem volna tápba tenni, de a végfok nem tolerálta azt, és brummal felelt erre. Kicseréltem 1N5408-ra és máris minden tök jó volt.
Próbáld meg őket cserélni valami általánosabbra, hátha...nem tétel mondjuk az a típus amit írtam 1N5408, vagy valami BY-ra.
Köszi, holnap veszek is néhányat.
Ha nem jönne be, jó ötlet esetleg külön házba rakni?
Szerintem fölösleges. Ha jó a vezetékezés, jók az alkatrészek, a nyák is jó, és minden jó, akkor tök mindegy hogy 1cm-re van a nyák a trafótól-táptól, vagy 1méterre.
Hangba biztos lesz különbség azoknak, akik meghallják a légypiszkot a lemezen. De nekem ugyanolyan marad ettől, csak két külön dobozra lenne szükség.
Akkor gondolom ezek alapján, hogy szg táppal zajmentes volt (igaz h csak 12V de most szerintem mindegy) leszögezhetjük, hogy biztosan táp baja van?
Én is ezt gondolom. Szerintem a dióda csere és velük párhuzamosan a 33nF fólia kondik már segíteni fognak.
Inkább a tápot kellene jobban szűrni! Ennek az erősítőnek szinte nulla a tápból jövő zaj elnyomása. Amit mutat az is, hogy (stabilizált feszültségű) számítógéptáppal jól működik.
CRCRC szűrés kell neki, mondjuk 22 000 µF 3 ohm 22 000 µF 3 ohm 22 000 µF az ellenállások legalább 10 wattosak legyenek, vagy több kisebből összerakva. Ha túl sok feszültség esik rajta lehet egy kicsit csökkenteni az ellenállásokat.
Igazad lehet...ezt én is ajánlottam már neki. Bővebben: Link
Igazatok van, meg fogom csinálni, de akkor egyet mondjatok meg: másnak miért működnek még ettől is sokkal gyengébb tápokkal?
Talán a nyákjuk más, talán a vezetékük jóval jobb minőségű, talán más minőségű alkatrészeket használtak, talán nem is használtak nyákot, talán van amit még nem tudunk a végfokodról, talán mit tudom én. Ezek a legbiztosabb kérdőjeles tagok, és még ott az x-akta is. Fénykép segítene esetleg.
Az a kapcsolás, amit elkészítettél kizárt dolog, hogy komoly tászűrés nélkűl ne búgjon!
Az eredeti tápban lévő 10 mH is sokat javítana a helyzeten, csak nem egyszerű méretezni egy fojtót, -ha nagyobb egyenáram is folyik rajta- hogy ne telítődjön a vas, ami után gyakorlatilag megszűnik induktivitásnak lenni. Ezért egyszerűbb ellenállással helyettesíteni, igaz nagyobb feszültség és teljesítmény esik rajta.
Nem tudom, mekkora áramra kellene fojtó, de megpróbálkozhatsz fénycső előtét fojtókkal. Esetleg, többet párhuzamosan kötni. Istvánnak igaza van, ez a kapcsolás minden zajt, brummot átvisz ami a tápból jön. Talán egy tranzisztoros fojtót kellene csinálni, akkor nem kell annyi kondi, meg a feszültségesés is nagyjából konstans lesz rajta. Persze, akkor már egy zener és akár stabilizált is lehet. ( amennyivel egyszerűbb ez az erősítő, annyival bonyolultabb a tápja... )
Ez a stabilizált táp ésszerűbbek látszik hozzá. Ha rászánom magam, és evvel építem meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |