Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videojel erősítő és elosztó
Lapozás: OK   1 / 2
(#) 925 hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
Helló mindenki!

Egy olyan problémám lenne hogy van 4 kamerám a házon ezeknek a jelét szeretném elosztani 3 fele mind a 4-et, és ebből az elosztott jelekből 1-et (4 kamera képe)kb. 30méterre szeretnék elvinni.
Ennek a feltétele hogy fe kellene erősíteni, és utánna elosztani. Sajnos nem találtam ilyen rajzot sehol (lehet hogy nem jól kerestem). Ha valaki tudna segíteni ebbe, hogy valami egyszerű kapcsolási rajzot hol tudok találni.



(#) dbase válasza 925 hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Hello én is foglalkoztam hasonlóval, csak nem nyitottam témát.Itt a kapcsolási rajza egy video szétosztónak, 1 video be és 10 ki.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/51421acd521c9d98e2853562...75.jpg

Én átalakítottam ebben a topicban:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_140.html
Ha kell keress meg.
(#) Sebi válasza 925 hozzászólására (») Márc 23, 2007 / 4
 
Nem feltétlenül kell erősítő.
A videojel (1Vpp) 100 méterre is elvihető gond nélkül.
A több monitoron való megjelenítés sem probléma, hacsak a topológia nem kényszerít erősítésre. Ezalatt azt értem, hogy a kamera képes több monitort is meghajtani, csupán a nem a kábel végén lévő monitoroknál a 75 ohmos lezáró ellenállást kell kivenni a bemenetről. (a biztonságtechnikai célra készült eszközöknél egy kapcsolóval ez kiiktatható). Ugyanis a 75 ohmos lezárásra a koaxkábelnek van szükége (a végén) nem a monitorbemenetnek.
Szóval elosztóerősítőre akkor van szükség, ha a kamerától - mint csillagpont - több irányban kell elvinni a jelet.
Azért itt egy rajz, hátha tényleg szügséges (ez utóbbi esetben).

vda.gif
    
(#) 925 hozzászólása Márc 26, 2007 /
 
Köszönöm a segítséget, mind a kettőtök ötlete jó volt .
Végül Sebi álltal küldött rajzot csináltam meg.
(#) gyurko81 hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Hello. A Sebi által küldött rajzot meg szeretném építeni. Van rajta 1 dióda.De nem tudom a paramétereit. Valaki ha tudja hogy mit mondjak a boltba vásárláskor hogy milyen dióda kell, akkor irja már meg. Köszi előre is.
(#) danlevente válasza Sebi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Szia!

Néztem a hozzászólásodnál az AV elosztó kapcsolási rajzát...
Van egy dióda aminek sem a tipusát sem az értékét nem tudom leolvasni!
Tudsz ebben segíteni?
Már csak az hiányzik....
Köszönettel!
Levente!
(#) titi válasza danlevente hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Hali!
Én úgy látom, az egy LED. Világít, ha áram alatt van a kütyü.
(#) danlevente válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Szia!

Ismét az elosztóval kapcsolatban érdeklödnék...
12V-os táphoz milyen áram esrősség tartozik?
Előre köszönöm!
Levente!
(#) Sebi válasza danlevente hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
A D1 piros LED, egyrészt 1,4V-os referenciaként szolgál T3 áramgenerátor számára, másrészt bekepcsolás indikátorként funkcionál. (titi jól látta...)
Nem mértem az áramfelvételt, de egy 300mA-es dugasztáp bőven elég neki.
(#) harobi hozzászólása Márc 9, 2010 /
 
Sziasztok,

Lenne egy olyan problémám, hogy egy étteremben egy DVD és/vagy egy beltéri egység videojelét szeretném szétosztani 1 projektor, 2 plazma és 2 lcd tv között. Csillagpontszerűen lenne kiépítve a rendszer, a kábelek hosszúsága kb. 25 m és 10 m között lennének. Jó minőségű megoldás érdekelne, tehát szerintetek:
1. Milyen jelet kellene vinni? (RGB-Scartból, S-Video-Scartból -beltéri, vagy s-video kimenetből - DVD)
2. Hogyan tudnám a jelforrást mondjuk egy kapcsolóval kapcsolgatni?
3. Mivel osztom el a videojelet?
4. Milyen kábelre van szükségem?

Minden eszköz fogad s-video jelet. Minden eszközön van SCART csatlakozó, kivéve a projektort.

Csak egyirányú videojelre van szükségem, tehát ha a scart csatiból le lehet venni az RGB vagy az S-Video jelet, azt hogyan kell, mely lábait kell bekötni a scart csatlakozónak?
(#) idlob válasza harobi hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Először is meg kell nézned, hogy minden forrásból ki lehet-e nyerni RGB-t, DVD-nél szinte biztos, sat-nál meg változó, de általában tudják. Fogadni valószínűleg mindegyik tud, kivéve ugye a projektort.
A gond az, hogy DVD-nél/sat-nál sokszor csak 1 az n-ből jelleggel működnek a kimenetek, tehát ha van RGB akkor nincs s-video és fordítva. Tehát ezt is meg kell nézned, mert ha nem tudsz egyszerre kinyerni mindkét forrásodból RGB-t meg S-videót egyszerre, akkor ugye RGB már ugrott.
Tehát eddig az egyedüli biztosnak az s-videó tűnik.
Figyelembe kell venned, hogy RGB-hez 4 db koax kábelt kell kihúzni minden egységhez, s-videóból csak fejenként 2 db (fizikailag persze lehet egy köpenyben a több kábel)
Szükséged lesz szétosztó erősítőre, egy 5 csatornás SCART szétosztó mk-elektronics-os cuccokkal kb 48 ropi, antennawebes 8-as S videó 32 ezer.
Házilag lehet jobbat és olcsóbbat is összehozni, de nem egyszerű igazán jó minőséget produkálni, főleg a területen előzetes ismeret nélkül. Tehát ezt is meg kell gondolnod, hogy mennyire akarsz építgetni.

Ha ezekre a kérdésekre választ adsz, akkor már elfogadható méretűre csökken a lehetséges megoldások száma.

Scart-ról bővebben
(#) harobi válasza idlob hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Köszi a segítséget!

Szóval megnéztem a beltérit, be lehet rajta állítani, hogy a scart csatlakozón Y/C, RGB, vagy CVBS jel jöjjön ki. Mellette van még egy komposit video kimenet is a beállításoktól függetlenül. Mivel a projektor csak úgy tudja az RGB-t, hogy a VGA bemenetén keresztül (viszont ez foglalt egy PC számára), így tényleg csak az S-Video megoldás marad. DVD-t még nem szereztem be, úgyhogy olyat fogok, amelyen van S-video kimenet. Akkor a kérdések száma szűkült:
1. milyen az az antennawebes 8-as S videó 32 ezer-ért és hol lehet kapni?
2. Milyen koax kábelre van szükségem (technikai paraméterek)?
3. Ha két koax kábellel megyünk, hogyan integrálom azt a mini DIN dugóba?
4. 10 m-ig érdemes-e venni szerelt S-Video kábelt?
5. Milyen osztót tudok betenni a rendszerbe, hogy mondjuk egy kapcsolással tudjak váltani a DVD és a SAT között? Vagy elég egy patch kábelt gyártani kétoldalt mini DIN csatival, és a DVD és a SAT kimenetét egy-egy szerelt aljzatban végződtetni, és azt dugdosni?

Közben beszéltem egy - állítólag - ebben járatos emberrel, aki azt mondta, hogy kompozit jellel érdemes menni, mert a többi jel osztása körülményes és drága, illetve úgysincs számottevő minőségbeli különbség a kettő között PAL felbontásnál. Igaza van?
(#) idlob válasza harobi hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
1. antennawebshop Azt sajnos nem tudom garantálni, hogy ez a legolcsóbb hely.
2. 75 Ohm hullámimpedanciájú (minél kisebb tűréssel) és lehetőleg minél kisebb csillapítású.
3. Háááát, esztétikusan nehezen. Inkább használj készre szerelt kábelt. Ez azt hiszem válasz a negyedik kérdésedre is.
5. Vehetsz pár ezerért átkapcsolódobozt, de a patchpanel is ugyanúgy jó lehet.

A minőség különbségről: igaza is van meg nem is az ismerősödnek. A kamera CCD-(i)ből RGB jel jön ki. Itt a 3 "alapszínt" egy-egy jel reprezentálja, a jelszintek egzaktul megadják, hogy a TV-ben a szubpixelek milyen fényerővel világítsanak. Ez így ideálisnak tűnik, de ennek az a parája, hogy 3 nagy sávszélességű közlőcsatorna kell a jel szállításához. Ezért komponens jelet kreálnak belőle, ami tulajdonképpen még veszteségmentesen képezhető az RGB-ből, itt az Y a fényerőt adja meg, azaz a fekete-fehér képet, az R-Y és a B-Y pedig a színkülönbségi jelek, ezzel csak annyit nyernek, hogy a színkülönbségi jelek kisebb sávszélességet igényelnek, így olcsóbb az elektronika hozzá, de még mindig 3 kábel kell hozzá. Ha most az B-Y és R-Y csatornát QAM modulációval összekevered akkor a jel szinuszos tagja fogja hordozni a B-Y-t és az R-Y-t a koszinuszos. Így most tulajdonképpen az s-videónál tartunk, ha most összegzed a QAM jelet és az Y-t akkor tartunk a kompozitnál. Ehhez elég egy vezeték, és ez a folyamat tette lehetővé, hogy létrejöhetett az analóg TV-adás.
Láthatod, hogy a kompozit jel a sor legvégén van. Ha dekódolni akarod, akkor most szét kell választanod a világosság és a színkülönbségjeleket, amit csak szűrőkkel tudsz megoldani, tökéletes szűrési módszerek pedig nincsenek, így a világosság bezavar a színbe a szín a világosságba, és még a színkülönbségi jelek sem választhatóak normálisan szét, tehát a szín se állítható vissza tökéletesen. Csoda h. van kép
Az s-videóval legalább a világosság és szín szétválasztásának problémáját megúszod. Ez itt azért lehet fontos, mert a plazma és LCD tévéid valószínűleg nagyfelbontásúak, tehát nem csak újra kell digitalizálni a jelet, de még utána ki kell nyújtani.
Tegyél próbákat s-videó és kompozit kábelezéssel is, nézd meg milyen a különbség, különösen CG képeken láthatod meg könnyen a különbséget, de igazán jó valami monoszkóp kép lenne.
Azt is érdemes meggondolnod, hogy a nézők - mivel étteremben vannak - "fél szemmel" fogják legföljebb nézni, szóval gondold meg, mekkora minőségi kompromisszumot tehetsz. Talán ez a legnehezebb döntés.
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Márc 28, 2010 /
 
Sziasztok!

A segítségetek kérném egy dologban. Az autómban van tolatókamera, eddig egy Laser LCD TV-n működtedtem, minden jól ment. Aztán lecseréltem egy GPS-re, aminek van AV bemenete, és a következőt csinálja a videójelnél: szétugrál a kép, mintha kontakthibás lenne, pedig teljesen jó. Rákötöttem egy másik készülékre, ott is ezt csinálja. Valószínű magas a kimeneti jele, mert általában csak napsütéses, vagy nagy fehér alakzatoknál csinálja. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e nekem egy egyszerű videójel illesztő kapcsolást küldeni, aminek pl. lehet állítani a kimeneti jelszintjét, mert ez a készülék 1VPP-t kezel, és ha a kamerának nagyobb, akkor csökkenteni kellene.
Előre is köszönöm szépen a segítségetek.
(#) idlob válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Próbaképp kössél párhuzamosan egy 1 - 2 kOhm körüli potenciómétert a videójellel. Aztán próbálgasd, valószínűleg nem kell sokat lejjebb venned a max állásától.
Vagy megúszod ennyivel, vagy nem, a gond itt valószínűleg nem simán a nagy jel, hanem hogy az AC csatolások miatt a feketeszint felkúszik a magas világosságú képeknél és a GPS-nek gyenge a DC visszaállító áramköre. De erre is van orvosság ha kelleni fog.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza idlob hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Szia!
Igen jelenleg így működik aránylag kevesebb villogással. Potenciométer tettem előszőr, egy darabig jó volt, aztán megint szar lett, mintha hozzá romlott volna a GPS. Aztán tettem be ha jól emlékszem 100nF-os kondit, így élesebb lett a kép, és kevesebb a villogás. Jelenleg ez van. Ha lenne valamilyen illesztő kapcsolásod, azt nagyon megköszönném. Már kaptam egyet, ha jól emlékszem ua IC-vel, de nem igazán vált be. A GPS-en be sem tudtam lőni a képet, csak egy másik készüléken. Elég kényes a GPS bemenete erre Minden mással ment idáig, csak ezzel nem. Előre is köszönöm a segítséged.
(#) kisedison hozzászólása Máj 6, 2010 /
 
Hello

Rövidre fogom. A PC VGA jelét kellene kétfelé osztani. Lehetséges ez egy brutál egyszerű kapcsolással.

Előre is köszi.
(#) kadarist válasza kisedison hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szia!
Röviden:VGA splitter
De árulnak is ilyet:VGA splitter eladó
(#) kisedison válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Köszi!!
(#) kadarist válasza kisedison hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szivi
(#) katona.t hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
A DVD lejátszó a projektorral s-video kábellel van összekötve (kb 10M). Zagyon zizis a kép, mint amikor a tv-n nem jön be rendesen egy adó. Nem ugrál, csak szemcsés.
A kábel szed fel sok zavart?
Egy erősítővel megoldhatnám a problémát?
Vagy 10M-re gond nélkül el lehet vinni a jelet és valami nagy gond van a rendszerben?
(#) sniper hozzászólása Feb 9, 2012 /
 
Üdv

Nekem is hasonló problémám lenne, van egy sat beltérim(t-home) és annak a jelét szeretném elosztni 2 tv-re

Beltériből scart jön ki , a tv ken van scart és rca is..

Beltéri és 1. tv között vagy 7-10m lenne..

Kell e nekem erősítő és ha igen esetleg egy kapcsolási rajz is jó lenne.., és audióhoz kell e erősítő? ha igen ahhoz is egy kapcsolás rajz (stereo)

találtam 2 video jel erősítőt, nem tudom jó e ..
Bővebben: Link1 ebben van audio erősítő is, de kellene egy kis segítség hogyan lehet stereosítani.., meg ahhogy néztem a ca3100 ic nem nagyon kapható..

2. Bővebben: Link2(elektor)
Itt van egy video erősítő, de meg kellene nézni.. audio nincs hozzá :S

ui..(kapcsolási rajz után panelt megcsinálom, de a kapcsolásokhoz nem nagyon értek :S)
(#) Inhouse válasza sniper hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
De jó, hogy erre is van másik topic...
4 kimenetű állítható
A video kimenet nem szereti, ha osztják, sötét lesz a kép, kell az erősítő. A hang már inkább kibírja, de ahhoz egyszerűbb erősítőt csinálni.

Üdv
Inhouse
(#) sniper válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
Köszönöm.. ez tökéletes nekem, már csek egy audió rész erősítőre lenne szükségem, esetleg nem tudsz egy et nekem?

ui: az L1 nek milyen értéke kell lennie?
(#) Inhouse válasza sniper hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
Az audio-val valószínűleg nem lesz gondod, először próbáld ki passzív osztóval.
Néhány menet egy ferritmagon, valami bontott cuccból szedd ki, pl. pc táp. Csak fojtó, zavarszűrés.
Ha csak 2 kimenet kell, elég 2-tőt megépítened, egyből még kevesebb alkatrész kell.

Üdv
Inhouse
(#) csuporpepe hozzászólása Dec 31, 2012 /
 
Sziasztok.
Problémám van, keresem a megoldást, légyszi segítsetek.
Autóbuszban egy kb 8 éves kinyitható hordozható DVD volt kötve a két beépített monitorra. tökéletesen üzemelt. 2db 3.5-ös jack csatival, az egyik a hang, a másik a kép. Csere éretté vált. Vettem egy újat, 1db 4 érintkezős 3.5-ös jack csati ami 3 db RCA-ban végződik. megtaláltam a hangot, az jó. Viszont a kép nagyon sz.... ugrál, szinte felismerhetetlen, mákos, szemcsés. Én rontottam el valamit a bekötésnél, vagy az új készülék gyengébb jelet ad? Mit tegyek? Járó motor és álló motor között nincs különbség.
Előre is köszi.
(#) atesz95 hozzászólása Márc 22, 2013 /
 
Az lenne a problemam hogy a pc-tol elvezettem a video jelt a tv-hez de zavaros a jel (magyarul havazik) 10 m hosszu a kabel mivel tudnam kikuszobolni a havazast?
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
(#) mugab válasza atesz95 hozzászólására (») Márc 22, 2013 /
 
Jobb kábellel.
A D-sub, RCA, vagy S-video tuti jó 10 méterig, a hdmi-vel nincs tapasztalatom. De az meg ugye digitális tehát az is vagy jó vagy semmi.
(#) pucuka válasza atesz95 hozzászólására (») Márc 22, 2013 /
 
Próbáld meg a jelet rendes, 75 ohmos kisveszteségű koax kábelen vinni, és a végére tisztességes koax csatlakozókat (BNC) szerelni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem