Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   35 / 104
(#) joetaylor válasza janikukac hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Nem csak ezt kell átolvasni, hanem a google és youtube a jó barátod.
(#) oibacsi hozzászólása Máj 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Magával az SMD beültetéssel már éppen megbirkózok (tanulgatom és gyakorlok), de jelenleg smd kivitelű kettős műveleti erősítőt szeretnék cserélni egy cd lejátszóban és szeretném tudni, hogy van-e bevált módszer a kiforrasztásra. Esetleg ónszívó szalaggal menni fog? Előre is köszönöm.
(#) pici válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Ónszívó nemigazán segít. A láb és a pad között nem tudod felszívni.
Kérdés, amit leszedsz kell-e még? (mert néha legjobb levágni lábakat és úgy kiszedbi pl TQFP tokoknál, ha nem lehet hőlégfúvozni)

TO tokos (egy sorban) bárhány lábú icnél pont az a lényeg, hogy jól be kell ónozni. Minden lábat egybe és akkor melegíted és lejön az ic egybe.
(S)SOP tokozásnál kevés lábszámnál ugyan ez, de közben óvatosan fel kell feszíteni.
TQFP tokozás szívás, vagy hőlégfúvózol, vagy kivágod.
QFN/BGA csak hőlégfúvó. De azzal csak gyakorlottan lehet tuti biztossan egyéb alkatrészek sérülése nélkül leszedni.
(#) patexati válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Szia! Ha összefolyatod a lábait szinte minden soklábú kijön még a TQFP-is igaz egy kis csel kell ami nem más mint két pákával melegíted körbe BGA vagy infra vagy hőlég.. A levágással óvatosan mert a fólia felszakadhat a nyákon ha nagy erővel feszül a vágáskor!
(#) watt válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 25, 2011 /
 
Akkor ez valószínű 8 lábú. Folyasd össze cinnel a lábait mindkét oldalon ami még nem jön le róluk és melegítsd felváltva a pákával. Egy tollrugóból készíts feszítőt, akkor nem téped fel türelmetlenségből a panelt.
Ha van forrólevegős kiforrasztó állomásod(vagy hőlégfúvód megfelelő fejjel!), akkor ragaszd le a körülötte lévő alkatrészeket aluminium, vagy üvegszálas öntapadós szalaggal, és utána melegítheted. Bizonyos esetekben az alufólia is jól jön...
(#) oibacsi hozzászólása Máj 25, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek, mivel már nem kell inkább el fogom vágni a lábait, talán ez lesz a legeszerűbb és leszedem a maradványokat!
(#) patexati hozzászólása Jún 3, 2011 /
 
Sziasztok! Nekiálltam az előmelegítő asztalomat készíteni.. Egy mikrosütő ajtaja (az a védőrács része hőálló zománcozott) van az ugyancsak a mikróból kibányászott 1100W-os fűtőszál van alatta egy alsó höterelő lemezkével.. Most azt nem tudom tegyek e bele egy pici ventit vagy ne Vezérlőnek még nem tudom mit teszek bele de egy hőmérős szeretnék talán a kapcsolásokban lévő forrasztóállomás kapcsolása megtenné csak nem tudom milyen beszerezhető hőelemet tegyek bele és hova a leg célszerűbb tenni.. Esetleg egy kapcsolóval lehetne belső szonda és átkapcsolva külső szonda?? Van a mikróban bimetál talán az is jó lenne egy hőmegfutás elleni védelemnek?Ha valakinek vannak ötletei szívese fogadom!
(#) bundyland hozzászólása Jún 3, 2011 /
 
Sziasztok !

Valaki próbálta már a szendvicssütővel illetve
rezsóval való forrasztást ? Én mindkettőt kipróbáltam és elég ígéretesnek tűnik.Neten is láttam pár videót. Nekem főleg qfn tok beforrasztásához kellene. Vannak esetleg másnak is tapasztalatai ezzel kapcsolatban?
(#) kly válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia

Én is valami hasonlón töröm a fejem 0402 cuccokat kéne beültetnem jó sokat....ehhez kéne.
Én infra lámpát szeretnék bele de lehet hogy ha kevés akkor fűtőszál lesz. (jobban el is férne)

Szerintem elég egy sima bimetálos kapcsoló, ez csak előmelegíteni kell, esetleg lehet rá tenni valami nyomógombot amivel felülbírálhatod a hőkapcsolót ha extra kakaó kell rövid időre.

csinálj képeket, teszek fel majd én is
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia! Kipróbáltam pár dolgot közben.. Először egy villanybojler szabályozható termokapcsolóval szórakoztam de nem vállt be.. Most egy 120 fokos bimetált erősítettem a hőterelő lemezre alul így kikapcsol és be de igen nagy a hőmérséklet ingadozása.. Ez viszont bent marad tökéletes a túlhevülés elkerülésére!! Kell egy vezérlőt építeni triakos megoldással ami képes a hőmérsékletet megfelelően kordában tartani a hőszonda a fűtőszál közelében kell legyen és kis hőtehetetlenséggel kell rendelkeznie akkor tökéletes lesz az eredmény.. Egy kis ventillátor sem árt bele nem hevül túl az egész ..Nekem kell,hogy finom legyen a szabályzás mert én BGA-t akarok vele forrasztani és mi a lényeg kiszedni is és azt visszarakni újragolyózva mihez pontos hőmérséklet kell az ólommentes ón miatt.. Kiszedése veszélyesebb mint berakni az ólmos golyóval.. Egyenlőre meleg levegős állomás lesz a forrasztó majd felül de akarok a későbbiekben infrás fejet is készíteni..
(#) bundyland válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
csak érdekesség képpen én ezzel probálom megoldani a pontos hőmérsékletet.
Benne van a PID szabályzó , az SSR és a hőelem is az árba.

Bővebben: Link
(#) patexati válasza bundyland hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia! Azzal biztos nem nehéz Én ezt azért szinte a semmiből akarom összehozni Azt is gondoltam,hogy a Aoyue 968 állomásomra rákötöm a hőszabályzását egyszerűen a páka helyett ezt szabályozná egy opto és triak meg kapcsolná a fűtést! Csak egy hőelem kéne és kész.. De jobb lenne ha önálló lenne.. Van is mindenféle mi az elkészítéséhez kéne csak hőelemet kéne beszereznem..
(#) bundyland válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Előszőr én is meg akartam csinálni le is töltöttem az adattáblát a K típusú hőelemeknek (szinte az összes mérőműszerhez ezt adják fillérekért) és azt felerősitve Pic-re kötni , de így csak ON/OFF vezérlést tudtam volna csinálni mivel a PID-et képtelen az agyam felfogni nemhogy programba ölteni. De aztán láttam ezt és kiszámoltam hogy csak a hőelem 1-2eFt + SSR +vezérlés lehet ki sem jön ennyiből.
Viszont egy hátránya van hogy mivel nekem beforrasztáshoz kell nem tudok neki előre programozott karakterisztikát beállítani mivel ez nem vezérelhető csak gombokkal az előlapján.
(#) patexati hozzászólása Jún 3, 2011 /
 
Nekem csak az alámelegítésnek kell az azért nem olyan kényes mint az infra vezérlése sima on/off kapcsolással szinten tartható a hőmérséklete a melegítőn lévő nyáknak..
(#) Viktoria211 válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Sziasztok. Érdekes megoldást találtál ki, de a hőfokra vigyázz. Kb. 160 fok kellene, több nem igazán. 1 kis ventilátor kellene bele, viszont érdemes odafigyelni, mert vannak kétoldalas panelok. Ha alulról melegíted 160 fokkal és közben hőlégfúvót is használsz az alsó oldalon levő alkatrészek le fogak potyogni. Sajnos tapasztalatból tudom . Jó próbálkozást !
(#) patexati válasza Viktoria211 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Szia! Tudom én ezeket jól.. Nem potyog le semmi ha jól csinálja az ember (nem potyogott le eddig sem még halégénesen hevítettem) Kipróbáltam a pákából kiszedtem a betétet miben bent a termisztoros hőelem is lekötöttem a 24V fűtést és a betétet nekitettem közvetlen a fűtőszálnak a 24V egy relét kapcsolt mely a betétet (ez is a mikróból van ) tökéletesen működőképes a megoldás.. Valószínű készítek egy vezérlőt neki ami lehet dupla lesz és két hőkör lesz bent így leget tenni külsőt is ha kényes dolgot forrasztunk mert ugye a BGA alatt emelkedik a hőfok rendesen ha nekiállunk hevíteni felül is így nem a legjobb ha megy az átlagos fűtés mit bent mér a betétnél a szonda ilyenkor a külső szonda letiltja a hevítést csak feltétlen szükséges esetben kapcsolja vissza!
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Lehet megcsinálom KTY84 szenzorral mi igaz csak 300fokig jó de ide elég.. Annak van is kész tervem még a laminátorba terveztem egy 555-el nyákot lehet megduplázom egy NE556-al
(#) watt válasza bundyland hozzászólására (») Jún 3, 2011 /
 
Ez bizony nagyon baráti ár!
(#) bundyland válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2011 /
 
Ja , én is csak néztem és akkor jutott eszembe hogy tudok onnan szinte ingyen postát (baráti szívesség) és így már tényleg nem szabad vele foglalkozni.
(#) patexati hozzászólása Jún 4, 2011 /
 
Sziasztok! Ma megpróbáltam a KTY 84 szenzor és a hozzá való hőszabályzó egy NE555 (watt féle laminátorszabályzó az alapja) a fűtőszálhoz szinte közvetlen rakva a szenzorral tökéletesen tudtam szabályozni a hőmérsékletet KB90-200fokid (a rácson mérve szondával) és + - 4 fok ingadozással ami az előmelegítésnek nagyon jó a nyákon ennek az átlaga alakul ki ha ráhelyezem.. Ide jó ez a megoldás mivel nem megyünk 200fok fölé.. Sajna az infra szabályzására nem alkalmazható mert a KTY 84 max 300fokot bír így is ha maximális üzemben van akkor a fűtőszálnál eléri ezt a hőmérsékletet.. Ment kb egy órát a BT137 triak kis hűtőt igényel az 1100W betétnek azért kell a 6A..
(#) KissAttila válasza patexati hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
A 24 voltos pákában lévő hőelem nem lenne megfelelő?
(#) barzoj válasza big-pityu hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia.!

Emlékszel még ennek a szernek a nevére.?
(#) patexati válasza KissAttila hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia! Természetesen jó az is csak megfelelő szabályzás kell neki! Most időhiány miatt áll a project de majd alakul! Szia.
(#) vtsoftware hozzászólása Júl 3, 2011 /
 
Helló mindenki.

Nem tudom más "használja-e a technikát" én most jöttem rá hála a panelnek.
Ezen a panelen a nagyobb SMD IC-k alatt - vagy felett - van fúrva egy lyuk.
Van rajta vagy 4 ilyen, ezek közül az egyik egy TQFP-44-es, amit szerintem simán nehéz kiforrasztani sima kézi pákával. Hőlégvúvóssal gyerekjáték.
Nekem viszont hála a luknak sikerült kiszednem kézi pákával úgy hogy alig deformálódtak a lábak és a pad-ek nek sem lett bajuk még simán forraszthatnék valamit a helyére.

Egy kicsit elúsztattam a lábakat ónnal, majd alulról óvatosan nyomtam felfelé az IC-t közben körbe körbe melegítettem.
Így mindig egyre nagyobb távolság lett a lábak és a nyák közt míg egyszer feljött.
Az egyik oldalon elferdültek a lábak egy kicsit, de csak éppen annyira hogy vissza tudtam hajlítani.

Úgyhogy szerintem ha van valami kellő IC nem kellő nyákon - bár biztos van olyan nyák ami kell és meg lehet fúrni - megfúrom az alját nagyon óvatosan és ott nyomom az Ic-t miközben körbemelegítgetem a lábait.
Mindjárt nekilátok nagyobbaknak.

Csatoltam egy képet az IC-ről és a nyákról is.

Vélemény?
(#) emmzolee válasza vtsoftware hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Hát én biztos nem furkálnám ki a nyákot. Ki tudja mi mehet a túloldalán, ami az ic alatt van. Ha nincs lyuk a nyákon, akkor sincs baj. Ugyan így ahogy leszedted le tudod szedni, csak nem alulról nyomod, hanem mondjuk egy órás csavarhúzóval az egyik sarka alá nyúlsz, és amikor megmozdult az egész, akkor le billented.

Vagy mutatok egy videót nézd meg. Injekciós fecsiből hogy csinálnak vákumos alkatrész le emelőt.

Bővebben: Link

Mondjuk az ilyen cuccokat, amiknek 4 oldat van lábuk, nem lehet rendesen kiforrasztani sima pákával. Ilyeneknél be kapcsolom a forró levegőset, de a 2 oldalt lábas cuccokat ki szoktam szedni a sima pákesszel oldalanként. Ennyiért nem kapcsolom be a nagy hólégfúvót.
(#) vtsoftware válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Jó persze. Kétoldalas "még kellő" nyáknál cseréhez nem igazán jó ötlet a fúrás, elismerem. De egy nyákon amiről csak az ic kell szerintem jó...

A saroknál óráscsavarhúzóval emelést próbáltam, hát nekem kéne hozzá plusz egy kéz vagy akkor inkább a kés, mert mindig kicsúszott vagy felpattant az IC széle... nekem nem vált be.

Viszont ez a vákuumos fecskendő marha jó dolog.
Honnan lehet szerezni vagy mi a neve annak a kis tappancsnak "a tű végén"?

Közben viszont sikerült kiforrasztanom egy nagyobbat.
Csatoltam.

ic2.JPG
    
(#) emmzolee válasza vtsoftware hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Idézet:
„A saroknál óráscsavarhúzóval emelést próbáltam, hát nekem kéne hozzá plusz egy kéz vagy akkor inkább a kés, mert mindig kicsúszott vagy felpattant az IC széle... nekem nem vált be.”


Nem kell oda több kéz. A panelt rögzítsd az asztalon. A pákával melegítesz, és ne legyél türelmetlen, hogy feszegeted. Azt nem szabad. Meg kell várni míg megolvad minden lábnál az ón, és egy laza mozdulattal le kell kapni.

Olyan gumi tappancsot meg itt lehet kapni:

Speed Shop

Vagy a vaterán, vagy ilyesmi.

Ki is találhatsz valamit a végére. Az ember nyitott szemmel jár egy kicsit, és elő tör belőle a MC Giver (mekgájver) Meg lesz a megoldás.
(#) icserny válasza vtsoftware hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Idézet:
„Viszont ez a vákuumos fecskendő marha jó dolog. Honnan lehet szerezni vagy mi a neve annak a kis tappancsnak "a tű végén"?”
Megjegyzem: két tappancs áráért kompletten megkapod (kézi vákuumpumpa + 3 különböző méretű tappancs). Bővebben: Link

Érdemes itt az Apróhirdetés rovatban is nézelődni...
(#) psychodaddy válasza feki00 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Egy tubus "arany" *****
A fórumban tilos hirdetni!
(#) gergelyaki hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Sziasztok! Szerintetek http://www.vatera.hu/smd_analog_forrasztoallomas_1466180175.html ez jó állomás megérte ennyi pénzért?
Következő: »»   35 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem