Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   4 / 54
(#) tatabike hozzászólása Aug 6, 2007 /
 
Sziasztok,

szétkaptam ezt a szerkezetet. Ahogy gondoltam, semmi extra. Oldalanként egy-egy dióda, és 5 db ellenállás, 1 az AA-hoz, 2-2 pedig az AAA és a 9 voltos akkuhoz. Kikaptam az AAA ellenállatait, és átkötöttem az AA kapcsaira, így most 150mA-ral tudok tölteni AAA akkut is. Majd ha lesz még kedvem, jobban szétszedem, és lehet, hogy kicserélem az ellenállásokat, hogy még nagyobb töltőáramom legyen, de egyelőre most így jó.

TaTa
(#) Krisz03 válasza tatabike hozzászólására (») Aug 6, 2007 /
 
Ebben aztán tényleg semmi extra.
Így jó ötet volt, hogy átkötötted. Esetleg ha csökkented majd az ellenállást, és a trafó is bírja, akkor biztosan emelkedni fog a töltőáram.
(#) tatabike válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 7, 2007 /
 
Szia Krisz03,

majd kifigyelem, mit bír. Nem hinném, hogy sokkal többet bírna, esetleg csak úgy, ha nem négyesével, hanem kettesével töltöm vele az akkukat, mert 4 AA-nál már igencsak melegszik. Mondjuk egy deka szellőzése sincs, csak annyit bír hűlni, amit a ház műanyag falán keresztül átprésel, úgyhogy első tuning valószínűleg egy pár szellőzőlyuk beinstallálása lesz...

TaTa
(#) Ricsi89 hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Helló mindenkinek!
Megcsináltam a töltőt amit korábban írtam, csak nem olyan IC-vel, hanem DS2711-el. Ma összeraktam beletettem 2 akksit, bedugtam az adaptert és láss csodát nem történt semmi! Ekkor elszomorodtam.Este 6 óta nem jöttem rá mi lehet vele. Ha valaki tud segítsen! HELP!!!!!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Hali!

Hogy-hogy nem azt a másik IC-t használtad?

A DS2711-nél melyik kapcsolást építetted meg? Soros, párhuzamos, kapcsolóüzemű párhuzamos?

Nem olvastam még el az adatlapot, de ha az alkatrészek megfelelő polaritással vannak, ill használtál termisztort (esetleg a hiánya miatt nem indul a töltés?), akkor másra nem tudok gondolni, mint az IC hibájára, hisz olyan kevés külső alkatrészt tartalmaz.

Miért jó a Maximnak egyáltalán, hogy ingyen küldözgeti a termékeit? Sőt még gondolom fizet is érte, hisz a postán fel kell adni. Miért érzem mindig azt, hogy ezek az IC-k a gyártás során keletkező selejtek. Azért tisztelet a kivételnek, mert van több olyan IC, ami tökéletesen működik nálam.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Helló!
Az a másik IC nem jött meg ezért rendeltem ebből. A termisztor helyére 2db 10kOhm-os ellenállást raktam.Megnéztem az adatlapját és onnan néztem ki, hogy milyen ellenállást lehet belerakni! Ja és a párhuzamosat csináltam az adatlapon lévő kapcsolást!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Ja igen, látom már mit kell termisztor helyett rakni, ha az a funkció nem kell...

Tényleg, mi van az aksikkal? Le vannak merítve? Nehogy az legyen a gond, hogy amiatt nem indul a töltés.

Ha rendeltél több darabot is az IC-ből, akkor próbálj egy másikat.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Próbáltam már több akksival is és egyikkel sem ment. Mindegyik le van merülve. Az IC hibájára már én is gondoltam, majd holnap reggel kicserélem és akkor meglátjuk.
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Sajna nem értek annyira az ilyen "modern" IC-kez, így csak találgatok, de hát olyan kevés elemből áll a kapcsolás, hogy szinte csak az IC-re terelődhet a gyanú. Vagy éppen jó az IC, csak rosszul "értelmezi" a mérendő adatokat? Na ez így furcsán hangzik, nem is tudom, mit akarok vele . Amúgy mi az az "IFB", ami az IC "csout" lábára van kötve?

Milyen jó, hogy én egy egyszerű áramgenerátort használok a töltésre, az legalább egyszerű, mint a faék, és nincs ennyi gond vele. Bár nem tud olyan funkiókat, mint ez tudna.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Az "IFB" kimenet pontosan én sem tudom hogy mi, se lehet hogy valami áramkorlátozó kimenet. Az adatlap végefelé van egy kapcsolóüzemü töltő ott ez is be van kötve. Ott nézd meg!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Nem lettem tőle okosabb.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Most már csak az IC lehet a rossz. Átnéztem már vagy 10-szer a panelt, nem találtam semmi hibát. Holnap kicserélem az IC-t és ha akkor se megy akkor megy be a fiókba porosodni! Lehet hogy akkor majd megcsinálom a MAX713-assal a töltőt, csak nem kaptam hozzá dip kapcsolót!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Azért reménykedjünk hátha sikerül...

DIP kapcsoló helyett mit szólnál pl a jumperekhez? Nem olyan elegáns, de ugyanazt a célt szolgálja. Sőt attól még több is, mert nem tudsz véletlen két kapcsolót egyszerre zárni, mivel csak egy jumper van, amit vagy ide, vagy oda, stb rakhatsz.
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
A jumperekre már én is gondoltam. majd jövő héten szerzek valamit amibe vannak ilyenek.Mald holnap jövök és meglátjuk mi a helyzet a töltővel. Jó éjszakát!!!!!!
(#) Krisz03 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Rendben. Sok sikert! Jó éjt!
(#) Norberto hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Nem olvastam semmit semerre, adatlapot se láttam még, de az IFB személy szerint nekem azt sugallja, hogy IFEEDBACK, azaz áramvisszacsatolás...

Lehet, hogy épp pont eltaláltam, de másra nem tudtam gondolni.

Egy kicsit más téma, nevezetesen: áramgenerátor!

Mivel lehetne elérni legegyszerűbben, hogy változtatható legyen az áramgenerátor kimenő árama? (Pl. mechanikus kapcsolót nem szeretnék használni, illetve egy marék áramgenerátort sem, hogy egyiket-másikat pluszba ki-be kapcsolva szabályozzam az áramot!)

Én valamelyik nap azon ügyködtem, hogy egy MOSFET-et vezérelgettem nagyon óvatosan GS-feszültséggel, és hát a "kinyitás" határa fölött egy picivel tartottam az adott feszültséget. Így beállt a DS áram egy fix értékre (pl. 150mA). Ha pár mV-tal nagyobb feszt engedtem a GS-re, akkor nagyobb lett a DS-áram (pl. 200mA).

De nekem ez nem tűnik a legszuperebb megoldásnak, hiszen ebből nem kapok vissza semmilyen értéket, amit esetleg fel lehetne dolgozni, tehát ez nélkülem, és más visszajelzés nélkül egyáltalán nem szabályzás, csak egy szimpla vezérlés. Kellene valami áramfigyelő megoldás. Úgy láttam a neten, hogy ezt egy nagyon kis értékű ellenállással szokták megoldani, pl. 0,1 ohm-mal. A kérdés már csak az, hogy miként lehet ezt az "áramszabályzási rendszert" legegyszerűbben megoldani?
(#) Ricsi89 válasza Krisz03 hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Helló!
Reggel amikor kivettem az IC-t kiderült, hogy az alatta kévő fóliacsík el volt szakadva. :eek2: Ez nem tudom, hogy hogyan szakadt el, mert amikor megcsináltam a nyákot kimértem mindent. Na nem is ez a lényeg. Átkötöttem, utána bekapcsoltam és elkezdett működni. Már csak azt nem tudom, hogy miért tölt csepptöltéssel? A két akksi le van pedig merítve.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Helló!
Most vettem észre, hogy egy kicsit melegszik az IC. Hozzányultam és jól megégette a kezem. Szerintem ez nem normális dolog. Csak akkor melegszik, hogyha tölti az akksit.Nem tudom, hogy mi vehet fel ilyen sok áramot. Lehet hogy megvárom amíg kipurcan az IC!
(#) pityu hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
Helló
Tudjátok én új vok itt és nem rég kezdtemel foglalkozini az elektronikával. Van nekem 2db 1200mA Ni-Mh elemem ehez szeretnék töltőt készíteni. A jkérdésem hogy, csatolmányt lehet-e ehez a két elemhez használni?
Segítséget előre is köszi
(#) Ricsi89 válasza pityu hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Helló!
Valamikor én is megcsináltam ezt a töltőt, de nekem nem úgy működik ahogy le van írva. Ha beállítom a töltőfeszültséget akkor olyan kis árammal tölt, hogy kell2 nap is míg feltöltődik az akksi. Ha az áramot állítom be akkor a töltő nem kapcsol ki. na ennyi lenne. Szerintem ne csináld meg, de hátha én tudom rosszul és valaki mond róla valami jót is!
Üdv: Ricsi!
(#) pityu válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Értem
Milyen töltőt tudnál ajánlani ami egyszerű és ilyen akksit töltö?
(#) Ricsi89 válasza pityu hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Hi
Szerintem ez a rajz neked jó lesz. Egyszerű, nem sok alkatrész kell hozzá. Az Rx ellenállás értéke 0,2 Ohm és 150mA töltőárammal. Ha valami nem érthető írj!

töltő.JPG
    
(#) pityu válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
köszi
(#) pityu válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
ténneg még vmi mekkora a bemenő feszültség és áramerősség?
Köszi
(#) Ricsi89 válasza pityu hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Hi!
Szerintem 6V és 500mA. Mihez kell az áramerősség? Ha tápegységhez akkor az 500mA elég lesz bőven!
(#) wolfi hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
Hello!
Szerintem ne csinald meg pityu azt a töltőt, én már megépitettem, de nem működöt, pedig automatának volt tervezve, elkezdet jo nagy árrammal tölteni, igaz a végére a töltöáramot folyamatosan csőkentette, de nem kapcsolt le.
(#) Ricsi89 válasza wolfi hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
Helló!
Szerintem jó lesz az. Minden alkatrész a megadott értékű volt? És a két ellenállás az Rx és Ry is olyan volt? Szerintem ha az értékek jók ennek működnie kell!
(#) wolfi hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
Minden jo volt, de a bc bazisan ha jol emlékszem feltöltött állapotban is 0.050V-nál nem volt több, s ha jol tudom min 0.600V -nál kezd nyitni, szerintem a rajz sem okés, vagy ha esetéleg a feszultség osztott máskép állitodbe, talán fog müködni.
(#) wolfi hozzászólása Aug 11, 2007 /
 
Ha sikerül beindittani irj, mert érdekel hogy mit hibaztam.
kösz
(#) Ricsi89 válasza wolfi hozzászólására (») Aug 11, 2007 /
 
A feszosztó jó ötlet. Ahogy most jobban megnéztem az az 5Ohm egy kicsit kevés. Esetleg egy 500Ohm körülivel megpróbálkozok, holnap összerakom és meglátjuk.
Következő: »»   4 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem