Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé
 
Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 30
(#) zolee hozzászólása Feb 20, 2006 /
 
Sziasztok!

A szilárd-test relékről szeretnék minél több információt gyűjteni, elsősorban:
-felépítése
-működési feltételek, hogyan, és meddig működik
-miért alkalmazzák, mekkora frekvenciájig...

Köszönettel Zolee
(#) source2 válasza zolee hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
(#) Sebi válasza zolee hozzászólására (») Feb 20, 2006 / 4
 
Bizonyos feltételekkel helyettesítheti az elektromechanikus reléket. A kapcsolási számuk elméletileg korlátlan,ha a paramétereit nem lépjük túl. Tulajdonképpen közös házban - sok esetben diszkrét elemekkel - felépített antiparalel tirisztorpáros vagy triacos (AC) ill. tranzisztoros, FET-es (DC) kapcsoló. Az AC kapcsolókban legtöbbször nullaátmenet-detektor gondoskodik a zavar minimalizálásáról. Bemenetük optocsatolóval elválasztott, a LED-oldalon FET-áramgenerátorral. Ilymódon általában 3 tól 32V-ig bármilyen feszt elfogad. Léteznek váltakozó-fesz bemenettel is. Hátrányként említem, hogy elég drága: mondjuk egy 10A-es 230VAC-s 4-5kHUF. Diszkrét elemekből ugyanez megépítve 800Ft-ból kijön.
(#) G-Lex válasza source2 hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Ez teccik ami a második linken van.

Nagyon egyszerű.

Bár nekem is van egy hasonló rajzom...
(#) Sebi válasza G-Lex hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Hát...igen.Amikor ez a rajz készült, talán még nem ismerték az optotriacot, ami létezik beépített nullaátmeneti kapcsolóval is.
(#) _JANI_ válasza G-Lex hozzászólására (») Feb 20, 2006 /
 
Én is épp most élesztettem a "sajátépítésű" szilárdtest relémet.
Idézet:
„Majdnem ijet TRIACdriver.GIF.”
Ebben egy MOC3041-es optocsati adja a vezérlést a TB139-es triacnak. Első próba sikeres. Holnap lesz a terheléspróba , és ez sem kerül több 10Ezerbe.

Azon m-, hogy a gyári változatok (persze biztosan jobb minőségű) miért ilyen drágák. Már egy jó pár éve figyelen az árak alakulását, és semmi pozitívum, illetve csak az van , mert az árakat mintha odaragasztottákvolna! Vagy csak nemtaláltam meg a megfelelő forrást!
(#) G-Lex válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 21, 2006 /
 
fel tudnád nyomni a kapcsrajzot?

én is már több rajzon láttam ezt az optotriacot, csak volt egy rakat optocsatolóm és ezért mindig az én kapcsolásomat használtam.

Esetleg fel tudnád rakni a Te rajzodat is?
Ez a MOC3041 nehezen beszerezhető v minden elektro boltban kéne lenni? Mivel nem pesti vagyok ezért nagyban befolyásolja az építési kedvemet a bolt készlete is...
(#) _JANI_ válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
Én ezt építettem meg. (Lásd mellék. A ZIP-ben az EAGLE-s fájlok is melékelve vannak.)
Ez a gyári adatlap alapján lett elkészítve. Lehet, hogy még lehetne csiszolgatni, de eddig kifogástalanul nűködik. A MOC3041-es nullaátmenet vezérlésű, THT ez inkább a mechanikus relé kiváltására való.
A gyári adatlap kisseb RC értéket javasol a triaccal párhuzamosan. De ezek az értékek erre a terhelésre beváltak, és induktív cuccokat is gond nélkül kapcsol.

/Ja a rajzon a MOC bemenetéhez csak az egyik ledet kell beépíteni. Vagy sorba, vagy párhuzamosan.../

Kérdezni - keresnikell az alkatrészt, és előbb - utóbb beszerzik...
Alkatrészügyben PLD lehet kapni MOC3041-et itt is elfogadható áron. Persze men ez az egyetlen üzlet ahol beszerezhető!
Én is postán szoktam kérni a rendelés elküldését...
(#) zolee válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
Szia!

Ha a Te kapcsolásodat építem meg, hogyan tudom szabályozni, hogy mikor kapcsoljon a triak? Vagyis pl. a forrasztópálám erejét? Egyszerűen, ez arányos a MOC30..-ra adott feszültséggel?
(#) _JANI_ válasza zolee hozzászólására (») Márc 11, 2006 /
 
Nem! Mert ez az alkatrészt nem erre találták ki, tehát a kimeneti "teljetsítmény" nem lessz aránoyos a LED áramával. PLD pákánál a szabályzást az időintervallummal lehetne szabályozni, azaz a be és kikapcsolások arányával. /Mint a hagyományot bimetálos hőfokszabályzók./

A MOC3041-es optocsti nullaátmenet vezérlésü, tht. a MOC3041 sak a szinuszhullám pólusváltásakor gyújtja be a triacot. Így ezzel az alkatrésszel inkább a hagyományos relét lehet kiváltani.

De ha fázishasításos szabályzást kell kialakítani! Akkor a MOC3020-as kellene kipróbálni a fentebb közölt elrendezésse. A fázishasításos teljesítményszabályozáskor a MOC3020-as a triacot a színuszhull bármelyik szakaszán betudja gyújtani. (Szét lehet hasítani a fázist.)
Persze itt megkell oldani, hogy a MOC LED-je a megfelelő időben kapja a vezérlő inpulzust, különben csak mint relé működne a kapcsolás. Gondolom én ...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
És egy kis segítség a MOC3020-as hoz...
(#) sanya válasza zolee hozzászólására (») Szept 12, 2006 /
 
Hali !
Tud-e valaki adatlapot a következő szilárdtest reléhez?
mitsubishi electric
SF 16 DRZ- H1-4
Köszi
Sanya
(#) Kriss hozzászólása Nov 16, 2006 /
 
Hy! Tudna valaki olyan relétípusokat mondani amelyeknek elég az 1,5 V bemeneti fesz.?
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
Ennek a tipusnak elég az 1.3V (NIMH 1 cellája) is, hogy működni tudkon...
Természetesen a sallangokat nem kell az opto-led elé bekötni.

Mihez kell ilyen kicsi vezérlő feszültségű E-relé?
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
A "gyári" szilárdtest relék, zöme (szerintem mind), bemeneti feszültsége 5-30V-ig lehet, mivel áramgenerátort is épitenek bele az eszköz védelme és a sokoldalú használhatóság miatt.

Kis kutakudás után megtaláltam ezt a tipust S216SE2. Elvileg elég ennek is az 1.2V, hogy a 20mA vezérlőáram meglegyen...
(#) source2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
gyakran jár ide a témaindító
(#) Kriss hozzászólása Nov 17, 2006 /
 
Köszi!
(#) _JANI_ válasza source2 hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
Jöhetne sűrűbben is. De biztosan nem érr rá... :unalmas:
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
Nincsmit...
(#) Kriss válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 17, 2006 /
 
Az S216SE2 nem volt egyik boltba sem, viszont volt ami ehhez hasonló csak a gond az hogy 40000 Ft-ba kerül. Eléggé meglepődtem, azt hittem ez egy pár Ft-os alkatrész. Nekem olyan alkatrészre volna szükségem amivel 1,5 és 4 V között ingadozó feszültséggel tudok kapcsolni egy 4,5 V-os áramkört!
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Nov 18, 2006 /
 
Optikailag leválasztva?
Hány ampert kellene kapcsolnod?
Mihez - milyen projekthez kellene?
(#) Kriss válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 27, 2006 /
 
Vettem egy riasztót a motoromra 200 Ft-ért és egy higanykapcsolót 1000 Ft-ért. A kettő közé pedig tettem egy játéktelefonból kiszerelt elektronikát, aminek a szerepe az hogyha a kapcsoló zár akkor (telógomb lenyomva) megszólal a riasztó és egy megadott ideig (amíg a dallam tart) riaszt. A próbléma az hogy az áram (dallam) 1,5 és 4 volt között ingadozó rezgésekkel teli fesz, ami a riasztónak néha jó néha nem. A relé ahhoz kell hogy a riasztó a saját tápjáról tudjon menni és a dallam kapcsolja ki és be. Persze jól jönne egy új elektronika is ha a relé nem megoldható. A kritérium az lenne hogyha leveszem a gyújtást és a cucc áramot kap akkor ne szólaljon meg a riasztó (hiába van zárva a kapcsoló) csak akkor ha a kapcsoló átbillen zárásból nyitásba vagy fordítva. A riasztás időtartama pedig kb 1 perc legyen. Ha tudna ebben valaki segíteni nagyon megköszönném.
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Nov 29, 2006 /
 
Idézet:
„A próbléma az hogy az áram (dallam) 1,5 és 4 volt között ingadozó rezgésekkel teli fesz, ami a riasztónak néha jó néha nem.”

Ezt egy diódával és egy kondival könyen egyenirányithatod...

Ezután egy újrainditható MMV kell aminek késleltetési ideje
Idézet:
„pedig kb 1 perc legyen”
.
A kapcsoláskialakítható a közkedvelt NE555-ből is...


Idézet:
„A relé ahhoz kell hogy a riasztó a saját tápjáról tudjon menni és a dallam kapcsolja ki és be.”

Tiszta sor. Kisebb teljesítmény kapcsolására a darlingtonos optocsaitk szerintem jók, pl: CNY48, TIL113, TIL127, STB. Ha mégsem elég, akkor vannak nagyon kicsi (közel DIL16 tokméretű) relék is, pl: HARLIN HE720A0500, STB...

Idézet:
„A kritérium az lenne hogyha leveszem a gyújtást és a cucc áramot kap akkor ne szólaljon meg a riasztó (hiába van zárva a kapcsoló) csak akkor ha a kapcsoló átbillen zárásból nyitásba vagy fordítva.”

Erre egy éldetektor a legjobb megoldás amit szintén lehet késleltetni...

Remélem tudtam segíteni valamit. _jani_
(#) Kriss válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 30, 2006 /
 
Köszi a segítséget! Még elég kezdő vagyok, ezért nemnagyon tudom hogyan nézne ki ez a kapcsolás, de azért elképzelésem van. Ha tudnál adni egy kapcsrajzot konkrét alkatrészlistával az nagy segítség lenne.
A telefonos elektronikáról már lemondtam: próbáltam 1 µF-1000µF kondival és 4,7-1000-ig ugyanaz az eredmény volt, riaszt de más hangon inkább csak visít. Egyenirányítottam bár feleslegesen mert amúgyis egyenáram megy a hangszóróba.LED-et rákötve folyamatosan világít. Multiméterrel megmértem 4 V-ot ad. 4N25 optocsattal rákötöttem a riasztó tápjára ( 3 gombelem) hátha kevés neki a 4 v, de semmi változás. Már csak kíváncsiságból érdekelne miért nem jó ez az áram a riasztónak?
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Nov 30, 2006 /
 
A 4N25 ledjére is adtál áramot? [off] Ezt az optocsatolót is lehet úgy tekinteni mint ha relé lenne. Ha a ledre nytiófeszültséget adsz, akkot a fototranzisztor zár (az opto kimenete, be van kapcsolva). Ha a LEd-et nem vezérled, akkor a fototranzisztor nyitott (az opto kimene kikapcsoltnak tekinthető).

Egyenfeszűltséget tartalmazó kapcsolásból, egy soros kicsatoló-kondenzátor sigítségéven tudod a váltóáramú jelet levenni. Persze h. használható legyen valamire ismét egyenirányitani kell. De itt feszültség csak válóáramú jel hatására fog lenni...
(#) Kriss válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 30, 2006 /
 
4N25 ledjére ment a dallam és mint lésőbb rájöttem dallam is jött ki nem pedig zárás, ahogy egy mechanikus relé esetében lett volna, ami a rezgést nem viszi át. Ebből persze arra gondoltam h a rezgés a baja a riasztónak, de akkor a kondi nem végzi jól a feladatát? ezekszerint valamit csak átenged. Párhuzamosan kötöttem és 1-1000µF-ig teszteltem őket.
(#) _JANI_ válasza Kriss hozzászólására (») Dec 1, 2006 /
 
HF jel leválasztására ez az egyenirányító kapcsolás kell. Szűkség lehet még egy tranzisztoros jelerősítésre is, mert nembiztos h. elég lesz a fesz egy led meghalytására.
(#) hhkfk hozzászólása Márc 13, 2007 /
 
létezik morse-s SSR????????

vagy van opto PNP??????????
(#) rbali hozzászólása Ápr 3, 2007 /
 
Sziasztok!
Van egy kapcsolásom és nem tudom hogy mi ez a jelölés ami be van karikázva. én egy relére tippeltem. Aki esteleg tudna segíteni azt mrgköszönném.
(#) rbali hozzászólása Ápr 3, 2007 /
 
itt a rajz

szamkomb.GIF
    
Következő: »»   1 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem