Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hiraga erősitő
 
Témaindító: pcmaster90, idő: Máj 27, 2013
Lapozás: OK   4 / 34
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Ha nem lesz nagyobb a nyugalmi áramod 1A-nél, megpróbálhatod egy trafóra kötni a két csatornát. Sem búgás, sem áthallás nem várható az erős szűrés miatt. Egyedül a trafó melegedés indokolhatja a duplázást.
(#) zimi1991 válasza reloop hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Igazából dual mono blokok készülnek és azért kell nekem a dupla trafó...
Amúgy a régi orion se 260 as erősítők szolgálnak donorként.
(#) reloop válasza zimi1991 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Ha aggályaid vannak (jogosan), hogy az áramszolgáltatótól érkező túlfeszültség kárt okoz az erősítőben, akkor a hálózati feszültségre köss varisztort, vagy az egyenirányítottra szupresszor diódát. Természetesen mindkettőt biztosíték kell megelőzze, mely ki tud olvadni a nemkívánt esemény bekövetkezéskor.
(#) Aldure hozzászólása Szept 22, 2013 /
 
Üdv! A V-feteket hogy kell bekötni vagy ia ezeket a típusokat Sony 2SK82 és 2SJ28 TO3 tokozásúak. A hiragámat akarom velük átalakítani mert most jelenleg MJ15003G és MJ15004G van benne és nem vagyok velük megelégedve.Tegnap voltam egy nagyon jó kis összejövetelen és ott volt pár jó erősítő. És ott volt egy illető akinek az erősítője még a csöveseket is megszégyenítette. A enyém is ott volt. Hát a nyomába sem ért a hiragám az ő IC/V-fetes erősítőjével szemben. egy képet csatolok az övéről. A jel egy Nagra IV-S stúdió magnóról ment mesterszalagról. és egy link még a hiraga V-fetes változatáról Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Szia!
Szerintem ne fetez.
A mostani trtanyóid tapasztalataim szerint nem a legjobbak mert csak 2 mhz esek.
AZ eddigi teszteim alapján érdemes legalább 20 mhz est betenni és abból is vmi jobb fajtát.
Szerintem nézz körül neten miket ajánlanak a hiragába és próbálj meg beszerezni eredeti válogatot párokat...
Nekem 2sb755 2sd845 vannak és nagyon megvagyok velük elégedve...
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Üdv!A 2sb755 2sd845 válogatott párok az ebay-on is kb 9000ft ba kerülnek és a V-fetek is akkor inkább a feteknél maradok meg van a rajza miket kell módosítani Bővebben: LinkÉs még egy kérdés, nem tudom hogy próbáltad-e már a tápot nagyobb kapacitással szűrni és úgy mennyit változott a hangja, ha igen mond el tapasztalataid mert én azt olvastam egy fórumon hogy az illető a hiragát hallotta 500 ezer mikróval is és az neki joban tetszett hangilag.Ebban van valami vagy ekkora szűrés felesleges?Rendeltem kondenzátorokot WIMA 100F 2.5VDC ezekből lesz 32 db 16/16 sorbakötve ezek így 2x 40Voltot tesznek ki és 2x6.25Farad lesz a kapacitásuk.Bővebben: Link
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Üdv!Már 6db kondi meg is érkezett

DSC_0865.jpg
    
(#) Aldure válasza Aldure hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Felülről.Még 26db kell.De sajnos nincs nekik raktáron ki kell várni.Jövőhéten érkezik még 9db.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013

DSC_0866.jpg
    
(#) blaci válasza Aldure hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ezek a szuperkondenzátorok minden tekintetben helyettesítik a hagyományos elkókat? Én az autó hifi kondenzátorokat néztem, mert olcsóbbak, de nem vagyok biztos benne, hogy ugyanazt produkálják. Van ezzel valakinek tapasztalata? Vagy legalább elméleti síkon működőképes az ötlet?
(#) Aldure válasza blaci hozzászólására (») Nov 22, 2013 /
 
Üdv!Először én is az autókondenzátorokon gondolkodtam,de mivel azok ár és minőség szempontjából elég silány minőségűek ezért választottam ezt a megoldást.Csak hogy ezekkel az autóhifi kondenzátorokkal az a nagy probléma hogy elég nagyok, és 20VDC a legnagyobb kapacitásuk tehát kettőt legalább sorba kell kötni hogy megfeleljen egy átlagos erősítő tápfeszéhez és ráadásul 4 db kell mivel általában +/- a tápfesz legalább is az én esetemben mivel a Hiraga 30Wattos változatát építettem meg és hogy legalább 6Farados értékem legyen ezért kellene 4b 10Farados kondenzátor 20VDC vel amiket ha wsorba kapcsolok akkor 40VDC és 5Farad lesz.Egy ilyen kondenzátor darabja 50-60 ezer forint körül mozog de lehetnek drágábbak is márka válogatja és ez így már rengeteg helyet foglal.De viszont a supercap kondenzátorok sokkal jobb minőségűek és kicsi a méretük még akkor is ha sorbakötöd őket.Be rakor pár linket ahol le írják a főbb alkalmazási területeit.Egy kondenzátornak alacsony ESR értékűnek kell lennie ahhoz hogy megfelelő legyen tápegységekbe.Főleg komoly erősítők tápjában ugyan is az ideális tápegység belső ellenállása 0 de természetesen ilyen nem léteszik viszont sokat tehetünk azért hogy ez az érték nagyon közel legyen a nullához viszonylagosan nagy toroid trafó 600-800VA jó minőségű egyenirányító és persze nagyon jó kondenzátorok nagy kapacitás kicsi ESR érték.Bővebben: LinkBővebben: Link Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Üdv!
Van valami tippetek, hogy érdemes-e több vég tranyóval használni az erősítőt?
Volna oldalanként 8-8 sankenem.
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Üdv!Igazából ebben az esetben több dolgot figyelembe kéne venni.Nyilván ha minél kevesebb alkatrésen halad át a jel annál kisebb az esély hogy torzítás keletkezik.De viszont azért építünk A osztályú erősítőt hogy a lehető leg élethűbb hangot kapjuk de ebben az esetben a teljesítmény / veszteség nem valami jó arányban változik.Ha több tranzisztorral oldanád meg a végét akkor tudnád növelni a teljesítményt és a nyugalmi áramot is persze megfelelő hűtéssel.De én nem javaslom ezt a megoldást inkább próbálkozz a hidalással.
(#) gyoripictures válasza Aldure hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Hello!Esetleg ezek a képek nem egy topic talin készültek?Mert ez ha minden igaz tunerman erősítője és Kálmán magnója...Már elnézést hogy beleszólok de érdekel a téma,és nagyon gondolkozok a csöves erősítőm mellé egy ilyen vagy hasonló végfokot építeni... üdv,Tamás
(#) Aldure válasza gyoripictures hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Szia!Az észrevételed nem csal Minden passzol tunerman úrral már beszéltem a V-fet kontra Hiraga verzión nagyon javasolja hogy építsem át V-fetre.Csak nagyon nehéz hozzá jutni.Jelenleg is azon vagyok hogy vegyek 2 pár V-fetet abból is a SONY-t.Hát amúgy neked nem tudom milyen és hogyan szól a csöves erősítőd de a találkozón tunerman erősítője mindent vert hangba és térben egyaránt.És ott vonultunk félre egy beszélgetésre a V-fet témáról.
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Már letettem róla pont ezért...
Esetleg ez a hidalás lenne érdekes, de csak akkor hogy ha megtudnám oldani, hogyk ikapcsolható legyen azaz ha akarom csak az egyik pcb menjen mert ugye ígyis elég nagy a fogyasztás
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) hangszoros válasza Aldure hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Milyem áramon nézegetted a tranyókat? 3-5 dekádba párat találni szinte lehetetlen. Pedig az lenne a kivánatos. Ez a katalogusokból is kiderül! A PNP kis áramon hasit, az NPN néha el se indul.
(#) Aldure válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Üdv!A tranzisztorokat 1.5A áramon mértem.Célszerű azzal az árammal válogatni amivel majd használva is lesznek.
(#) Aldure hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Üdv!Végre megjöttek a várva várt V-FET tranzisztoraim a hiraga 30Wattos változatához elég nehezen tudtam össze hozni 2 párt.
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Kíváncsian várom a fejleményeket...
A fettel én eddig nem bírtam kibékülni igaz nem is hiragába próbáltam...
(#) szamóca válasza Aldure hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Nálad a minőség nem másodrendű dolog, ahogy elnézem a projektet, pláne ha Takács úrral referálsz.
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Üdv! V-feteket próbáltál vagy más típust J-fet vagy MOS-fet?
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Szia!
Csak mosfetekhez jutottam hozzá...
(#) Aldure válasza szamóca hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Igen szeretem a minőségi munkát és ezt a hangban is elvárom természetesen amit a hiragából ki lehet hozni ki hozom felépítésileg is és tápegységileg is már csak a 100Farádos kondik kellenek a táphoz az még messze lesz mert a gyártással van gond így hát a Wima 2014 február 2. körülre ígérte.Ami Takács urat illeti egy találkozón ismerkedtem meg vele és nagyon meg győző volt a V-fetes bemutatója és és jelenleg is beszélünk index.hu fórumon.
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Akkor azért nem volttál velük kibékülve
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Igen?
Mindenre kapható vagyok így ha megadod, hogy honnan sikerült rendelned a te fetjeidet akkor szívesen kipróbálnám én is...
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Hát elég drágák 44 dollár 1 pár.
(#) zimi1991 válasza Aldure hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
A komoly hihfiben nincs határ
Ha jó akkor nem számít szvsz ha drága is pláne ha az ember megnézi milyen hitvány belsejű erősítőket kapni...
Priviben írj rám kérlek...
(#) Aldure válasza zimi1991 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /
 
Üdv!Ma raktam bele a V-FET tranzisztorokat a Hiragába.Meg is halgattam milyen a hangja a tranzisztorokhoz képest.Ez rá a pontos magyarázat.A V-FET-es rendkívül tiszta, nagyon gyors, kiegyenlített frekvencia tartományú és pontos, a tér megnyílik, számtalan eddig nem hallott részlet bukkan fel a lemezről.
(#) Agépész hozzászólása Dec 31, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy ideje szemezek már a cikkek között található Hiragával, most eljött az idő a megvalósításra. Összeszedtem néhány kérdést, bízva a fórumtársak segítségében.

- Biztosítékok: a cikkben 5A-es biztosíték van a primer oldalon, nem sok az oda? Az indulási tranziensek miatt kell ekkora?

- CRC: A tápban szeretném meghagyni a CRC tagot, de kevesebb kondenzátorral (milyen meglepő ). Van valami képlet vagy ökölszabály ami alapján méretezni lehet egy CRC tagot, vagy marad a szimulátor+tesztelés kombináció? Főleg az ellenállás értéke érdekelne, hogy kell/érdemes-e változtatni, ha a kondenzátorok értéke változik.

- Első körben a laptopomról vagy az asztali gépemről lesz hajtva, jól gondolom, hogy az elég a meghajtásához, nem kell előerősítő.

- A cikkben leírt trimmer kompenzációt próbálta már valaki? Az a tervem, hogy berakom azt is, és megpróbálom párba válogatni a tranzisztorokat, de kíváncsi lennék, hogy mik a tapasztalatok. A két "plusz" trimmer mekkora értékű? (Ha jól látom, az R3/R4-el vannak sorba kötve, amik 1 kiloOhmosak, 1%-osak lesznek, tehát 10 Ohm lehet max az eltérés. Ilyet nem igazán tudok venni, de 100 Ohmost tudok.)

Végtranzisztorok terén két páros játszik: MJL21194/3 (efelé hajlok) és TIP2955/TIP3055. Van rá esély, hogy valakitől/valahol vegyek párba válogatva, vagy ezt nekem kell megoldanom?

Előre is köszönöm a segítséget, és BUÉK!
(#) reloop válasza Agépész hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Szia! A hatalmas puffermező feltöltése bizony indokolja az erős hálózati biztosítékot.
Nem vagyok híve ennek a rengeteg kondenzátornak. Egy 72dB elnyomású stabilizátor annyit jelent, mintha 4000x! nagyobb kapacitással szűrnél. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Valahogy így. Példa a megvalósításra.
Az áramkör erősítése (hivatkozás) 1+R10/R9 - szóval hangkártyához elegendő lesz.
Az R3 és R4 szűkítésével illetve bővítésével a nyugalmi áramot tudod befolyásolni, tedd bátran! A kimeneti DC-t állítja a P1. Lehetőleg úgy korrigáld R3/R4-et, hogy P1 minél közelebb maradhasson a középálláshoz.
Ha a teljes 8W-os tartományban szeretnéd biztosítani az A-osztályú működést, akkor minimum 700mA-t kell beállíts.
B.U.É.K.
Következő: »»   4 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem