Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   82 / 274
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Feb 20, 2015 / 1
 
Sikerült életet lehelnem a kisrádióba. Már csak valami dobozt kell kreálnom hozzá!Egész jó a hangereje külső antenna nélkül is.
(#) satlokk válasza madzagos hozzászólására (») Feb 20, 2015 /
 
Gratula egész jól nézz ki!
(#) szendi001 hozzászólása Feb 21, 2015 /
 
Megérkezett az AM vevő kit. Minden benne van. A nyákja nem nagy minőség. A dobozkája kemény polimer. Két dolga tetszik: az ára illetve az, hogy minden benne van.Bővebben: Link . A cél az lenne, hogy ez alapján csinálnék egy sokkal nagyobb nyákot kezdőknek. Egy kérdésem lenne: mitől meddig kell hangolni az első fokozat trafóját? KF tekercsek kaphatóak, ez tűnik szűk keresztmetszetnek.
(#) _BiG_ válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Milyen "első trafóra" gondolsz? Ezért pozíciószámot érdemes írni, hogy lássuk melyik alkatrészre gondolsz.
(#) szendi001 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Fogok, csak be kell szkennelnem a kapcsolást...
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Szia !
A 4 trafóból 3 KF trafó 1 pedig oszcillátor. Az oszcillátor vasmagja általában pirosra festett,
az első KF trafó sárga a másodig fehér, a harmadik amelyik a demodulátor diódára dolgozik fekete jelölés vagy festetlen. A KF-ek 455 KHz-re hangoltak.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) szendi001 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Akkor az oszcillátor ideális frekvenciája/menetszám vagy induktivitás értékei kellenének... Mindjárt nekiállok az építgetésnek.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Az oszcillátor frekvenciája a vételi frekvencia + KF frekvencia. (455, 465, 476 kHz) Az előre gyártott KF tekercsekben (alul) benne van a kapacitás, úgyhogy viszonylag egyszerűen megmérheted, hogy milyen frekvenciájú.(szignál, csővoltmérő)
A (piros) oszcillátor tekercsben nincs kondenzátor, KH -ra 120 - 200 pF forgóval lehangolható.
(#) szendi001 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Bővebben: Link Erről van szó. Felmerült néhány kérdés... Az egyik, hogy nem tudok kínaiul olvasni. A meghajtó és a kimenő trafó is tök hasonló. Saccra a piros tűnik a kimenőnek. A 4 tekecs mind más színű. Van zöld, fehér, sárga és fekete. A többi alkatrész azonosítható . Gondolom elterjedt színek. Tudja valaki melyik melyik?
(#) szendi001 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Bővebben: LinkVan is itt válasz a tarfókra. Holnap megpróbálom ezzel a sorrenddel. Módosítom... Úgy tűnik másnak is volt kérdése ez, mert webes rajzra feliratozták angolul a sorrendet.
Piros sárga fehér fekete. Kár hogy nekem piros nincs a kit-ben, csak zöld.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) elektroncso válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Ne saccolj, mérj! A linkelt oldalon ott van a kapcsolási rajz. Azon szépen látszik, hogy a kimenő trafó autotrafó. Vagyis az a kimenő aminek az összes kivezetése között ellenállást mérsz. Bár érdekes megoldás, még nem láttam ilyet. A kapcsolási rajzon angolul fel vannak tüntetve a KF-ek is, hogy melyik színű hanyadik KF. És az is látszik, hogy demodulátornak egy diódának kötött 9018-as tranzisztort használtak. Viszont van zöld tekercsed is? Olyan nincs is feltüntetve a rajzon. Bár én a piros helyére tenném be. Lehet, hogy csak csereberéltek az alkatrészekkel. Hát ehhez sok szerencsét!
U.i.: Most nézem, a beültetési rajzon meg hagyományos trafóként van feltüntetve a kimenőtrafó. Durva dokumentáció.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Az autotrafón agyaltam én is, de a másik rajzon független volt a kimenet. A doksi nem elég részletes. Holnap kiderül minden a vallatásnál. Egyébként a munkapont állítás sem semmi. 1,2 voltról megy az egész eleje.
(#) _BiG_ válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Én láttam a kapcsrajzot előbb is, csak azt nem közölted, melyiket nevezed "első trafónak".
A pirosat?
(#) szendi001 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Az oszcillátor tekercs a kérdés. Igazából a többi is.. gondolom más impedanciák vannak, de mind 455 ös ilyet találtam, de ezek szerint a zöld az 10.7-es lenne.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) _BiG_ válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Nem az impedancia a kérdés az oszcillátornál, hanem az, hogy az oszcillátor frekvenciája a KF-fel magasabb legyen mindig, mint a behangolt adó frekvenciája.

Szóval a pirosnak jelöltre gondoltál? Mert még mindig nem mondtad ki konkrétan.
Amit írtál aszerint csak a piros helyett lett zöld színű, a többi színileg stimmel.

Egyébként nézegetve a kapcsolási és a beültetési rajzot, abból nekem az jön le, hogy a KF-trafókban benne van a kondenzátor, tehát ezek primere jelgenerátorral kihangolható a KF-ra, míg az oszcillátorkör trafója nem, mert annak szekundere a háromleágazásos (ellentétben a KF-trafókkal) és annak hangolókapacitása külön van.
Így beazonosíthatod, hogy melyik az az egy, ami nem ad rezonanciát a KF-án - mert nincs beleépített kondi.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) szendi001 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Megnéztem. Sajnos az az állapot van, hogy piros helyett zöld van, de van benne kapacitás... A fekete alatt nincs kapacitás. Sajnos kénytelen vagyok egyesével végig mérni mindet, hogy egyáltalán 455-ösök-e.
(#) _BiG_ válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Akkor a fekete lesz jó az oszcillátornak - ha igaz. Ki tudja, ezek a kínaiak mit zagyváltak össze, sajnos igazad van, méricske de okosan...

A "455-ösök" azok kHz-et jelentenek? Jó lenne egyértelmű mértékegységeket írni, hogy ne típusra gondoljon kapásból az ember. Pláne, ha kisebb tudású-tapasztalatú emberke olvassa, neki is legyen egyértelmű (elég lesz neki megbírkózni egyéb nehézségekkel ). Köszi.

Azt is meg kéne nézni, hogy mekkora kapacitások vannak a KF-trafóknál. Ezeknek egyformának kéne lenniük, és elég nagy értékűek - viszonylag. Azért érdekes, mert ha egyformának bizonyulnának a trafók, tehát nincs egyértelműen oszcillátorkörnek készített darab (tehát a fekete sem), akkor meg kell nézni, hogy a forgókondi oszcillátor-hangoló része mekkora, hogy jóval kisebb-e, mint a KF-ekben szereplő értékek. Ugyanis jóval nagyobb frekvenciára kell hangolni az oszcillátort.

És további nehézség, hogy arra is figyelni kell, hogy a tekerccsel és a forgóval a megfelelő frekvenciaátfogást biztosítani kell tudni. Tehát a tekercs inuktivitása nem mindegy.

További érdekesség a KF-trafók vasanyagának minősége. A KF-hez elég a gyengébb, de az oszcillátorhoz nagyon nem. Mert ha gyenge a vas, akkor nagyfrekvencián nem ad elegendő induktivitást, esetleg a veszteségei is magasabbak lesznek, így esetleg az oszcillátor nem fog működni megfelelően.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
A zöld KF trafó szerintem 10,7 MHz FM rádió első KF trafója azért van benne a hangoló kapacitás. Nem kell mérjed, csak vedd le az árnyékoló serleget és nézd meg a menetszámot. 7 menet, jóval kevesebb mint az AM KF-ek esetén ami 20-22 menet.
(#) _BiG_ válasza gerenk hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Akkor elég ciki, mert ez egy középhullámú rádió akarna lenni... Bár a vasanyaga viszont jobb minőségű.
(#) Ricsi89 hozzászólása Feb 23, 2015 / 1
 
Sziasztok!
Tegnap találtam rá erre az érdekes Fm vevőre. Érdekesnek tűnik ez a megoldás. Egy hangolt kör, alacsony frekvenciás kf erősítők és számláló típusú demodulátor. Mindenképpen ki akarom próbálni, főleg azért, mert nem kell kf trafókkal bajlódni és elég érdekes konstrukciónak találom.
Ezen az oldalon található csöves verzió, de a leírásban ott van a tranzisztoros testvére is, ha esetleg valaki meg szeretné építeni. Még érdekesség, hogy a csöves verzió 25V-os anódfeszről működik! Bővebben: Link
Itt pedig több verzió van, de mind csöves. Bővebben: Link
És végül egy videó a működésről. Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Izgi, meg érdekes, csak nem kicsit alkatrésztemető...
Bár manapság csak a csövek a szűk keresztmetszet...
(#) Ricsi89 válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Van tranzisztoros verzió is. A minőséghez pedig nem elég egy cső, erre már rájöttem a fremodyne-nál. Bővebben: Link
Egyébként rádiós, tv-s csöveim vannak egy nagy dobozzal, így azzal nincs gondom.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) Martin99 hozzászólása Márc 24, 2015 /
 
Valaki megtudná mondani, hogy mivel lehet helyettesíteni egy Tip31-es tranzisztort????
(#) _BiG_ válasza Martin99 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Pl. BD241

De tessék, elég lesz?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Nanok hozzászólása Márc 29, 2015 /
 
Azon gondolkodtam, hogy a normál rezgőkört, ha a vételi frekvencia közelébe hangoljuk. Akkor az adó be tudja lökni, hangolni tudja. Tehát be tudja állítani az adó, a fázisszöget és a frekvenciát is a vevőben.
De mi a helyzet a digitálisan hangolt vevőknél? Ha akár milyen kis eltérés is van a frekvenciában, akkor átfordul a fázisszög, oda-vissza.
Hogyan működik ez a dolog?
(#) Medve válasza Nanok hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Az adó nem tudja hangolni a rezgőkört. Azt a vevő "tudja", ha hangolható.
(#) Nanok válasza Medve hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Én egyenlőre úgy gondolom, hogy az adó és a vevő teljesen szinkronba kerül, pl. egy detektoros vevő esetén. Tehát muszáj lenne az adónak szinkronba "lökni" a rezgőkört.
Persze minél pontosabb a behangolás annál kevesebbet kell lökdösnie.
(#) elektroncso válasza Nanok hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Ilyenre az adó nem képes. Ő nem ,,löki" sehova a rádióvevőt. Amiről te beszélsz ahhoz hasonló az AFC, viszont azt a vevőkészülék saját maga intézi. Ez egy olyan modul a rádióban ami adóra húzza a rádiót, ha pár kHz-el mellette üzemel.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) Medve válasza Nanok hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Szinkronitásról éppen beszélhetünk. Olvass még róla. Ott van pl a Thomson képlet.
(#) _BiG_ válasza Nanok hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
A helyi oszcillátort tudja szinkronizálni az adó, egy szimpla rezgőkört (pl. detektoros vevő) nem.
Következő: »»   82 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem