Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megoldást keresek arra, hogyan lehetne egy régebbi Garmin Streetpilot GPS kimenő NMEA adatait beolvastatni egy PIC-kel. Szeretném a gépezeten a térképet nézni, és egy plusz kijelzőre felíratni a szűrt adatokat. A kapcsolat RS232. Találtam több kapcsolást a neten, de vagy a forráskódot nem írták le a részletes rajzhoz, vagy fordítva. Köszi a segítséget.
NMEA 0183 a protokoll.
Komplettül arra amit Te akarsz csinálni, hogy PIC-el térképen pozíciót megjeleníteni meg hasonlót nem fogsz találni... Amit Te akarsz, azt PocketPC-nek hívják és nem összemérhető a teljesítménye egy ARM processzorra épülő PPC-vel.
Nem írtad, hogy konkrétan melyik megoldást szeretnéd megvalósítani, így inkább a formátum után keresgéltem. Az említett Garmin az NMEA 0183-as protokollt használja, és ha jól vettem ki a szövegből, egy RS232-TTL szintillesztővel (MA232, HIN232) a processzorhoz lehet csatolni. A program viszont valószínűleg nem lesz túl egyszerű, elég sokféle csomag van, mehet a feldolgozás ezerrel.
NMEA NMEA 0183 Részletesebb leírás a csomagokról 1 Részletesebb leírás a csomagokról 2
Nem, Topi félreértettél! nem grafikusan akarom pozíciómat megnézni térképen, arra ott van a Streetpilot saját képe, hanem egy plusz LCD-re (alfanumerikus) szeretnék az NMEA adatsorból néhány dolgot kiírni. Itt egy link, amire gondoltam, csak itt a fószer nem tette még fel a forrást.
GPS LCD kijelző Mivel láma vagyok PIC téren, csak Flowcode-dal programozom őket, ott meg nem találtam megoldást arra, hogy egy az rs232-höz kell-e plusz hardware, vagy ez kihagyható egy olyan PIC-cel ami ezt a soros kapcsolatot alapból tudja.
A "plusz hardware" az említett 232-es IC-t és pár kondit jelenti, minimális összeg, és egyszerű huzalozás. Az RS232 csomagok feldolgozása a PIC dolga, egy regiszterébe automatikusan fogad mindent, persze megfelelő konfig után, megszakítással ezt jelzi is, utána már a csomag tartalma alapján el lehet dönteni, hogy kell-e az adat, ami a regiszterbe került, vagy nem, és lehet várni a következőt.
Üdv !
Akkor végülis neked egy forráskód kéne a pic-be ami kiválogatja az RMC kódokat? Arra tudok neked adni egy rutint C-ben íródott és nem bonyolult. A gps-től jövő adatokat gyüjti egy pufferbe és amikor egy sor megvan, akkor megnézi, hogy az eleje az pl.: RMC-nél $GPRMC-e. Ha igen akkor a puffer tartalmát szétdarabolja a vesszőket figyelembevéve. Ha jól rémlik az strtoken függvénnyel. Este hazaérek felrakom a kódot.
Üdv !
Itt az ígért kikódoló rész.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
Na végre volt egy kis időm és megismerkedtem a rendelt PMB-648 GPS modulommal. Én is tervezem összekötni Szines LCD-s PIC-el, első körben "ráddugtam" PC-re. Sajnos az idő nagy részét a soros port leprogramozása tette ki szívtam rendessen. De végül beindult és dőlt az NMEA adathalmaz. Ebből már csak mazsolázgatni kell az infót. A progi csak ellenőrzésre szolgál, de ami infót lehetett kiszedtem belőle... GPS holdak helyét jelerőségét is. Valami hasonlót tervezek PIC-re, és ki lehetne próbálni menet közben. Csatoltam képet progiról
Huhh, ez szép projekt, gratula! Meg szabad kérdezni, egy ilyen GPS modul mennyiért szerezhető be?
A legolcsóbb aminek van antennája 11eft volt áfástól futárostól. Ennél olcsóbbat csak antenna nélkül láttam.
Sziasztok, úgy néz ki hozzám fog jutni egy nem működő
gpses pda. A következők lennének a kérdéseim: A benne lévő gps modul, külön, működésre bírható e? Egyáltalán kibányászható a pdaból? Sorosan lehet e vele kommunkálni? Protokoll, ilyesmi? Sirf III chipsetes. Bonyolultabb mint gsm-nél az AT parancsok? Olvasgattam a fórum összes gpses topikját, kicsit megijedtem... Arra gondoltam, hogy egyszerű koordinátakiíró kütyüt csinálnék vele piccel. Persze ha nem túl bonyolult... köszi a válaszokat!
Szia
Ha szerencséd van (és a többség ilyen) akkor soros NMEA kommunikációt használ. (nem pedig bináris sirfet vagy hasonlót) A modulok forszemes panelen vannak és úgy vannak beültetve. Ezeket a modulokat le lehet bányászni óvatossan. Nem egyszerű. Nem kell más, mint a Vcc GND és a TX láb. Tápfesz után a jól bekötött modul egyből küldi az adatokat vagy 4800 vagy 9600 bauddal. De ha nem, akkor van a battery meg a reset láb, de ezek is egyszerűek... 1 kondi a resetre Vcc a batteryre és kész. Az RX láb csak akkor kell, ha át akarod állítani, amire nem nagyon van szükség. 1-4 másodpercenként kapod a különféle NMEA adatokat... Antenna is kell! Nem AT parancsokkal megy, de nem is kell piszkálni... ezek jófejek és maguktól adnak, csak győzzed feldolgozni.
na olvasgattam, odáig jutottam, hogy NMEA meg sirf protokol. ez még menne is.. Tehát az a kérdés maradt, hogy kiszedhető e egy pdaból és használható e? Kösziii!
szerk: most válaszoltál pici, köszi!
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne felétek. Olvastatok vagy hallottatok már arról, hogy a PIC32-es mikrokontrollert hogyan lehet távolról programozni? Szeretnék egy olyan kapcsolást készíteni, amelyben GPRS-es kapcsolaton keresztül le lehet cserélni a mikrokontroller működtető szoftverét. Tudja valaki, hogy ezt hogyan kell kivitelezni? Csinált már valaki ilyet? A választ előre is köszönöm!
A kulcsszó: bootloader
Sziasztok.
Van egy Navman F series gps -em amelyik tökéletesen működikde szeretnem frisiteni a gps mapakat mert csak 3 orszag talalhato a gps-embe pl Franciaorszag, Belgium es Egyesult Kiralysag de en szeretnek feltelepiteni a gps -emre egy full Europa terkep mapat, meg egy egesz szoftvercseret is ha lehetseges , . Ha valaki tud segiteni segitsen , a valaszt elore is koszonom. A segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |