Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 71
(#) minitrue válasza pittti hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Nincs HDTUNE-om, smartctl -a van helyette:
Bővebben: Link

Én csak az indítás-leálláshoz kötődő értékek emelkedését látom, a spin-up time változik össze-vissza minden induláskor, nincs benne trend.

A "tápkábel" alatt molex-sata átalakítót értettem, a táp FSP (kb. 5 év üzemidővel, a kondik szemre jók). Ma cseréltem tápot, az is FSP, kondicsere után. Ma nem volt még semmi anomália, bár ez nem jelent semmit.
(#) pittti válasza minitrue hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Idézet:
„...a spin-up time változik össze-vissza minden induláskor”

Kezd elöregedni a merevlemez csapágya, vagy kevés (besűrűsödött) benne a kenőanyag. Emiatt lassú a felpörgés, menetközben pedig előfordulhat, hogy a fordulatszám pillanatnyi ingadozása miatt kiesik a szinkronból - ezért újra kell inicializálja magát (ezt érzékeled úgy, hogy újraindul).

Nincs segítség, egy darabig még elmegy - de előbb utóbb csere lesz belőle.
(#) pittti válasza minitrue hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Idézet:
„...a "tápkábel" alatt molex-sata átalakítót értettem, a táp FSP (kb. 5 év üzemidővel, a kondik szemre jók).”

Az átalakító sajnos nem egy üzembiztos megoldás, az érintkezők kitágulása miatt lehet kontakthiba - ami valamelyik tápfesz ingadozását, pillanatnyi kiesését okozhatja.

Ha az a tápegység már 5 éves, akkor bizony jól tetted hogy kicserélted - bár jó konstrukció, de a bennelévő kondenzátorokat nem az FSP gyártja, olyanok amilyenek. Az hogy szemre jók semmit sem jelent, 5 év bőségesen elegendő idő ahhoz hogy veszítsenek a kapacitásukból, vagy kiszáradjanak ami miatt az ESR megemelkedik - ez is okozhat instabilitást.

Ha az „új ” táppal nem produkálja a winyó a problémát akkor ez volt az oka, ha a hiba továbbra is fennáll akkor pedig az előző hozzászólásomban leírtak.
(#) minitrue válasza pittti hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Értem, köszönöm a válaszokat, figyelek tovább.
(#) colka92 hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
Sziasztok megint.
Most egy újabb problémám akadt, és szeretném kérni a segítségeteket.
Egy másik winchesteremről sikerült letörölnöm a rajta lévő 2 dinamikus particiót, és ezt szeretném visszanyerni úgy hogy ne egy másik lemezre keljen menteni az adatokat, hanem "eredeti" állapotukba álljanak vissza. Azaz nyerje vissza a 2 particiót az adott lemezre. Az eddig próbált recovery programok minden esetben, "particion recovery" módban is egy másik kijelölt lemezre szerették volna menteni a kinyert adatokat. Viszont csak az adatmentés miatt nem szeretnék venni egy újabb lemezt, de adatmentőkhöz sem szívesen vinném, mert az sem 2 fillér.
A lemez azóta is particionálatlan állapotban van, a recovery programokon semmivel nem bolygattam.

Részletek: (tanulságos) hosszú!
Adott egy 1Terrás winyó, 3 particióval. 2 dinamikus, ntfs adattárolásra, és egy -a két másikat kettészelő- régről megmaradt grub (linux) rendszertöltő pár MB-os partició. Utóbbit ugyan a windows nem látta, de miatta nem tudtam összeolvasztani a másik kettőt. Ráadásul mivel dinamikus a lemez, ezért a windows lemezkezelője nem is volt hajlandó foglalkozni a lemezzel. egyedül a kötetek törlését ajánlotta fel. Ezért sok reményt fűzve hozzá letöltöttem az easeus particion master nevű programot, hogy majd az hajlandó lesz foglalkozni a lemezzel így is lett, sikeresen összevontam a két particiót egyetlen kötetté, annak ellenére, hogy még mindig közte volt az a linuxos. Szép és jó, csak közbe tönkrement a rendszer lemezem, amiről régebbi hozzászólásaimban írtam. Ezt követően megpróbáltam újra ketté választani, hogy az egyikre tudjak rakni egy új windowst, és le tudjam menteni a meghibásodottról a fontos adatokat. Szintén kudarcokba ütköztem, mert megint csak a lemez dinamikus voltára hivatkozva a program megint nem adta ki a nekem szükséges opciókat Majd úgy gondoltam, hogy ha letörlöm a linuxos particiót, akkor majd át tudom konvertálni a dinamikus lemezt rendszerlemezzé, és minden jó lesz. Rá is kattintottam arra a particióra, majd a törlésre. Ezután a program újtaindíttatta velem a gépet, és utána láttam, hogy mind a 3 particiót törölte a program.
Ezek után több recovery programot is letöltöttem, a legtöbb látta a pariciót, és felajánlotta a mentését, de mindegyik program egy másik lemezre akarta menteni a megtalált adatokat. Én viszont azt szeretném, hogy állítsa vissza eredeti helyükre, és -állapotukba. Azaz állítsa vissza a letörölt particiót. De eddig nem találtam ilyen programot. Ha esetleg ti tudtok ilyenről, megköszönném, ha leírnátok
Nagy segítség lenne.

Tanulság, ne higgyem magam szakembernek, mert tudom pötyögni a klaviatúrát, és húzkodni az egeret.
(#) pittti válasza colka92 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Ez lesz a barátod...
A használatára nagyon figyelj oda, minden feltett kérdésre a pontos választ kell megadni!
(#) colka92 válasza pittti hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Köszönöm.
Azt hiszem, akkor már csak holnap látok neki tiszta fejjel.
(#) pittti válasza colka92 hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Ha nem vagy biztos magadban, nincsen elég gyakorlatod, vagy egyszerűen csak fontos, pótolhatatlan adatokról van szó - akkor én is azt mondom, jobban jársz ha szakemberhez viszed.

(valahogy van egy olyan érzésem, hogy nincs szerencséd a HDD-kkel!)
(#) colka92 válasza colka92 hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Közben kiderült, hogy mi vot az a kattogó hang, és miért szűnt meg egy idő után a Toshiba dt01aca050-nél (leeset winyó).
Kiderfült, hogy az sa szektor tényleg megsérült, de bele van építve a winchesterbe egy automatikus merwevlemez öntesztprogram, ami mindig elindul üresjáratban. Így végül is ki tudta javítani a megsérült adatokat, és sikerült felderítenie az összes felületi hibát. Végül is ez sz esés 26 hibás, és 27582 gyenge szektor eredményezet, és az első pár napon fejpozisionálási hibkat. Bár lehet, hogy ebbe szerepet játszott egy csapágyas házhűtő ventillátor is. Nagyon erős kis lemez.
Talán tároló lemeznek még jó lesz, bár még egy darabig még nyúzom, hogy biztos lehessek benne.
(#) colka92 válasza pittti hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Annyiban igazad van, hogy mindig is többre tartottam a tudásom, mint amennyi, és nem vagyok elég óvatos, elővigyázatos.
Viszont most épp ezért szeretnék nagyon óvatos lenni. A baj az, hogy még ha el is vesznek az adatok, akkor sincs anyagi lehetőségem szakemberhez vinni.
Épp ezért most megint a segítségetek kérem.

Elindítottam a testdisk programot, és válasdzoltam az eddigi kérdésekre. Az első kép a szkennelés közben készült, és több figyelmeztetést is kiírt, amit nem teljesen értek. Testdisk.png
A második két kép pedig a szkennelés lefutása után készült. Testdisk eredmeny01.png Testdisk eredmeny02.png
Nekem elméletileg a *02.png-ben kijelölt partició kell, a *01.png-n kijelölt, pedig az összevonás utáni partició, amiben a 200gigás particiót vontam össze a naggyal. A kicsi az összevonás pillanatában, és azóta is üres volt. ha most csak a 730 gigásat állítom vissza akkor elméletileg minden rajta lesz? És kell e aggódnom a figyelmeztetések miatt, vagy nem fontosak.
Azért tettem fel ezt a kérdést, mert a testdisk wiki oldalán nem találtam rá a válaszra.
(Egyenlőre így hagyom a programot, nem nyúlok hozzá.)
Minden választ előre is köszönök.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) pittti válasza colka92 hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Hello!
Alapszabály, hogy ilyen esetben mindig a legutolsó működőképes állapotot kell visszaállítani - esetedben ez az összevont partíció. Ha ugyanis használtad, tehát az összevont partícióra másoltál, töröltél, akkor az azt megelőző állapot visszaállítása garantált adatvesztést eredményez - minimum az összevonás utáni adatmozgás tűnik el, de egyéb problémák is adódhatnak.

A figyelmeztetéssel nem kell foglalkozzál, előfordulhatott hogy valamelyik program nem a szabványos LBA módban használta a merevlemezt - gondolom a keveredés is ebből adódott.
(#) minitrue válasza minitrue hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Tápcsere óta nincs probléma a HDD-vel.
Csak megjegyzésnek: a lecserélt táp FSP ATX-350GTF, a tápfeszültségek szűrő és puffer elkói egy kivételével mind "általános célú" tehát nem alacsony ESR-ű kondenzátorok...
(#) Peter911 hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Üdv!

Érdekes hibával találkoztam: adott egy SEAGATE_ST2000DM001 tip. HDD, amely a táp csatlakoztatásra mindig normálisan elindul, Seek tökéletes (füllel halható), viszont ha a SATA adatkábelt is csatlakoztatom (újraindítva), akkor a BIOS nem ismeri fel. Próbáltam másik gépben is, ott sem ismeri fel a BIOS. Másik, jó HDD-t viszont ugyan ez a rendszer tökéletesen felismeri, kezeli az oprendszer stb. Tehát a SEAGATE HDD PCB-jén van valami hiba. Feltételezem, hogy a SATA-adatkábel csatlakozója környékén lehet a hiba. Mérhető-e ez műszerrel? Hogyan, hol? Találkozott-e már ilyen hibával itt valaki? Mi okozhatja? Volt-e a hibára megoldás? Ha szoftveres probléma, akkor hogyan tudnám az RX-TX pineken keresztül újra írni benne a szoftvert? Minden segítség jól jönne. Előre is megköszönöm mindenkinek a segítőszándékot!
(#) pittti válasza Peter911 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
m0,2,2,,,,,22
/1
N1
F00A2,00,22
F01E4,00,22
F057C,043C,22
/1
N1
reset
(#) colka92 hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Sziasztok!

Megint én vagyok. Egy újabb kérdéssel.
A hard disk sentinelt nem értem egészen egy két ponton.

Smart értékei, amiket nem értek: (a toshiba (leesett) hdd-nél)
5,Reallocated Sectors Count,5,1,1,Meghibásodás várható,000000000033,0,Engedélyezve
196,Reallocation Event Count,0,89,89,OK (Mindig rendben),000000000167,0,Engedélyezve
197,Current Pending Sector Count,0,1,1,OK (Mindig rendben),000000006C60,0,Engedélyezve
198,Off-Line Uncorrectable Sector Count,0,100,100,OK (Mindig rendben),000000000000,0,Engedélyezve

Szektorok darabszáma az értékekhez sorrendben:
51 szektor (5,Reallocated Sectors Count)
359 szektor (196,Reallocation Event Count)
27744 szektor (197,Current Pending Sector Count)
0 szektor (198,Off-Line Uncorrectable Sector Count)

Ez lehetséges így?

359 áthelyezési kísérlet történt, ebből 51 sikeres és a maradék 0? hova tűnik a maradék?
Vagy csak én olvasom ki rosszul?

Pluszba most megy egy felület teszt csak olvasás (hd sentinel-es), ami sorra dobálja ki a hibákat:
"! Hiba: 1117 I/O eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani., Szektor: , Blokk: "
több ezret, de a smart oldalon eddig összesen 20 áthelyezést, és kb 100 áthelyezési kísérletet regisztrált, illetve kb 300al csökkent a függő szektorok száma. És látom, hogy folyamatosan frissíti a smart oldalt. (ilyenkor meg is fagy pár másodpercre a hd sentinel) Valaki érti ezt, hogy most mi is van?
Mert én már nemigen.

Köszi:
Colka
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2015
(#) Buvarruha válasza colka92 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Annyira döglött a lemez, hogy még a smart-ba sem tud mindent beleírni (szerintem).
(#) pittti válasza colka92 hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Idézet:
„...359 áthelyezési kísérlet történt, ebből 51 sikeres”

Valószínűleg elfogyott az adott cylinderen a rendelkezésre álló csereterület, ezért további szektorok áthelyezése nem lehetséges.

Idézet:
„Hiba: 1117 I/O eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani”

Annyira nagymértékű a felület sérülése, hogy a hibás szektorok magas száma miatt a merevlemez időlegesen elveszti a kapcsolatot a kontrollerrel.

Ez már csak levélnehezék, nem pedig használható merevlemez!
(#) ProPylon hozzászólása Júl 6, 2015 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. XP installálás elején tévedésből töröltem az 500 Gb-os Toshiba külső usb3 winchesterem partícióját (teljes tartalom), és elindítottam rá a telepítést. Azonnal hibaüzenetet kaptam miszerint nem telepíthető op. rendszer a meghajtóra, és ekkor jöttem rá a tévedésre. Ha csatlakoztatom az asztali gépemhez a rendszer (windows 8.1) szeretné megformázni, a Lemezkezelő szerint a fájlrendszer RAW. Formázás nem történt. Fontos adatok voltak rajta amiket szeretnék visszanyerni. A GetDataBack NTFS verziójával próbáloztam, mert ilyen volt a törölt partíció. Megvan a teljes könyvtárszerkezet. A fájlnevek és méretek stimmelnek, de minden adat használhatatlan. Sem a képeket, sem a videókat nem tudom megnyitni. Egy másik winchesterre lementettem az adatokat, de ezzel így nem sokra megyek. Próbáltam elindítani a Recuvát, de ez nem fut, mert nem tudja meghatározni a fájlrendszer típusát. Gondolom az NTFS-re formázással csak még többet ártanék!
Van esetleg valakinek tanácsa/ötlete, mivel próbálkozhatok még, és miért olvashatatlanok az adatok? Ha nem adatmentéssel hanem a partíció visszaállításával próbálkozom az kockázatos lenne? Testdisk?

Nagyon hálás lennék a segítségért és előre is köszönöm!
(#) pittti válasza ProPylon hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Hello!
Valószínűleg offsethiba van az MFT és a merevlemezen található állományok között. Ennek sokféle oka lehet, kezdve a nem szabványos partíciószerkezetet készítő programoktól akár az MFT sérüléséig. Az újabb, advanced format merevlemezeknél pedig még az alignálás is bejátszhat az eltérő szektorméret miatt. Eléggé aljas hiba, mert a mentés látszólag sikeres, ennek ellenére minden használhatatlan. Ez a partíció visszaállító programokat is becsaphatja - az eredmény akár sokkal rosszabb is lehet mint megelőzőleg volt.

Két módszer van rá (én az elsőt szoktam használni).

Egy jó hexaeditorral (HxDen) megkeresek egy állományt a merevlemezen (legkönnyebb egy JPG képet, mert ez biztosan van rajta, azonkívül a fejléce nagyon könnyen azonosítható), és felírom a kezdőcímét. Megkeresem ugyanennek a képnek az azonosítóját az MFT-ben és összehasonlítom - amennyiben az eltérés kevesebb 2048 byte-nál meg is van a keresett érték. Ha nagyobb, akkor egy másik képpel újra kell próbálni. Ennek alapján már lehet a partíció kezdőcimét korrigálni.

A másik módszer egyszerűbb, csak az a gond hogy jogtiszta GetDataBack kell hozzá, nem egy lopott példány. Az előbbihez ugyanis van leírás, és adják hozzá a DiskExplorer nevű programot amivel ez a hiba sokkal könnyebben meghatározható és korrigálható, javítható is. Ezután a mentést, vagy a helyreállítást már el lehet végezni.

Tehát a labda nálad van, ha van kedved hozzá nyugodtan kísérletezzél vele, legfeljebb nem sikerül - de ha fontos, pótolhatatlan adatok vannak azon a merevlemezen (vagy esetleg nem is a tiéd!) én bizony elvinném egy hozzáértő szakemberhez...
(#) ProPylon válasza pittti hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget! Írtam privát üzenetet!
(#) pittti válasza ProPylon hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Nyugodtan feltehetted volna a kérdéseket itt is (a privát üzenet személyes dolgokra, direkt kapcsolatfelvételre való - ugyanis ez a fórum nyilvános felületén nem engedélyezett), még az is előfordulhat hogy mástól is kapsz rá választ.

1, A „mentésedet” nyugodtan letörölheted, mivel a hiba miatt az állományok nevének és a tartalmuknak köze nincs egymáshoz - falls, értelmetlen katyvasz az egész.

2, Azt nem írtad hogy melyik országban vagy, de ha tőlünk nyugatabbra - akkor a legrosszabbakra készülhetsz. Ha itthon valaki megnézi az adatmentő cégek árait, általában köpni - nyelni nem tud tőle, namost ezt Nyugat Európában általában minimum hárommal lehet szorozni (az Ausztriában dolgozó szervizes ismerőseim nem véletlenül hozzák hozzám az összes mentenivalót - még az utazást beleszámítva is bőven megéri nekik).

3, Igen, a hexaeditorral végzett munka mélyebb szintű ismereteket kíván, pontosan kell tudnod mit akarsz csinálni (hiszen fiizikailag, direktben editálsz egy merevlemezt), gyakorlat, tapasztalat kell hozzá - valamint az sem hátrány ha hexában tudsz számolni.

4, Hogy érdemes-e megvenni a programot? Ezen az áron feltétlenül ha a teljes programcsomag kerül ennyibe (én annak idején több mint a háromszorosáért vettem), viszont egy valamit vegyél figyelembe. A támogatás és a support csak a programra vonatkozik, a helyes használatához való sokéves tapasztalatot nem adják vele! Az hogy valakiből sikeres adatmentő legyen, nem elég egy - két program, komoly műszerezettség, valamint elektronikai és hardveres ismeretek nélkül nem megy. Tanítani sehol nem tanítják, az összeset úgy kell összevadászni különböző külföldi fórumokról, a gyártóktól ha hozzáférhetővé teszik, vagy átvirrasztott éjszakák sokaságán kikísérletezni.

5, Ha csak olvasod a merevlemezt és nem írsz rá semmivel, nem futtatsz esetleg ellenőrizetlenül visszaíró programokat, akkor az állapota változatlan marad...
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) ProPylon válasza pittti hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Nagyon köszönöm mégegyszer! Úgy néz ki kegyesek hozzám az égiek. A 79 dollárban csak 3 program volt, a classic GetDataBack Fat és NTFS és egy GetDataBack simple nevű változat. Ez utóbbi 3 kattintás után, mindenféle diagnosztika nélkül megjelenítette a teljes adatállományt sértetlenül. Már le is mentettem mindent!!! Óriási szerencsém volt, de azért megvolt a tanulópénz is!
(#) pittti válasza ProPylon hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
(#) szebee hozzászólása Júl 11, 2015 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket kérném. Adva van egy 500GB-os vinyó 2 partícióval és tegnap volt egy áram kimaradás és utána mikor rádugom vissza a gépre már csak az egyik partíciót látja a másikra meg azt mondja nincs formázva akarom-e? Vissza lehet hozni az adatokat és a partíciót valahogy?

Előre is köszönöm!
(#) uniman válasza szebee hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Sok "data recovery" program létezik..én is most próbálkozom ezzel egy sokkal problémásabb HDD-ről 3000 fotót kinyerni...(persze az ingyenes prg-k csak megmutatják a lehetőséget...)
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
(#) pittti válasza szebee hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Partíció visszaállítás: TestDisk

Adatok visszanyerése: Recuva, HandyRecovery (esetleg fizetős: GetDataBack)
(#) szebee válasza uniman hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Köszönöm! Van nekem is bőven adat rajta.
(#) szebee válasza pittti hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Köszönöm, megpróbálom.
(#) xule hozzászólása Júl 11, 2015 /
 
Van 1 beltéri által fat32-re formázott ide hdd-m. Win7 nem olvassa , particióklonozok nem másolják át. De xp-vel usb-s ide csatlakozón igaz 2x lefagyva át tudtam másolni az adatot. Ez tényleg rejtélyes ügy volt, másfél év után jutottam hozzá az usbs csatlakozohoz, és csak próbából tettem fel. Most szoftver hardver vagy időjárásfüggő , hogy mi mikor és hol működik ? :))
(#) rozsdas111 hozzászólása Júl 12, 2015 /
 
Sziasztok! Hát beütött a ménkű. Eddig hibátlan Samsung 161GJ HDD-m tegnap előtt elkezdett hibákat produkálni. Netezés közben kifagyott a gép. Csak kikapcsolni tudtam, másként nem tudott leállni. Sem billentyűzetre sem egérre nem reagált. Ilyen jelenséget 3-4 alkalommal vettem észre.
Ekezdtem vizsgálni a dolgot. Közben ma átraktam a tápegység második sata csatlakozójára, mert a tápegység hibájára gyanakszom. Az adatkábellel még nem kísérleteztem. A képek mutatják a vizsgálati eredményeket. Mióta a másik tápcsatlakozón üzemel nem fagyott le, de a kondíciója 60%- ról 50 %- ra esett vissza. Ötletek? Lehet-e a hibás tápot javítani?Stb.
Még egy fontos részlet: A sentinel nem talált gyenge vagy hibás szektort. Erről most nem raktam fel képet mert a teszt ismételt futtatása kissé lassú.
Következő: »»   45 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem