Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   427 / 577
(#) lelkes amatőr válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Nem is gondoltam studiók részére felvételek készítésére.
Akkor marad az eredeti állapot, tisztítás, csinosítás. Már csak egy vitrint kellene beszereznem.
(#) feketek hozzászólása Nov 26, 2016 /
 
Sziasztok,

Éppen egy AR612-es felújításába vágtam bele (megint) De most gondoltam, megkérdezem, hogy van-e valakinek jó alternatív ötlete az ebben a típusban használt kondenzátor hangszóró(k) kiváltására. Jól tudom, hogy akkoriban sem voltak valami fergetegesen jó hangsugárzók ezek a cuccok, de nem is a pótlás, vagy csere amire gondolok, hanem mondjuk az olyan kiváltás, ami után a rádió úgy érzi, hogy ott a hangsugárzó, közben egy sima kondi, vagy valami más foglal helyet a hangrendszerben. (Az első szériás készülékekben csak 1 ilyen hangszóró van, az újabbakban már 2. Nekem van már mindkét típusból néhány, de az első hangrendszer, a nagy ovális hangszóróval, valamint a 2db PD106-ossal sokkal jobban szól, ott nem is hiányzik annyira az az 1 kondenzátor hangszóró...)
Van valakinek ilyen témában tapasztalata, ötlete?

K
(#) granpa válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 26, 2016 / 1
 
600-1000-es polír-papír, előbb szárazon, majd nedvesen. Utána "mackónadrág" darab (nem műszálas), (régebbi típusú, olcsó) fogkrémmel sokáig, türelemmel dörzsölni (kézzel), majd szárazzal. Szebb lesz, mint újkorában. Szerintem csinálj hozzá tápegységet, amit be tudsz tenni az elemek helyére, rádugható hálózati csatlakozóval, ha néha be akarod mutatni valakinek.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 26, 2016 / 6
 
Vörös Szikra. Kész a magnó, Anti barátom megküldte a feliratokat, ezúton is köszönet érte. Össze raktam a két részt, miután mind a kettőt külön is lehetett javítani. Kellett még némi mechanikus beállítás, elment vele egy nap, de most már kész, működik, felvesz, lejátszik tekercsel a maga primitív módján. Kicsit ugyan zörögnek a forgó alkatrészek, de hát ez új korában sem volt sokkal jobb. Most már csak a dobozra várok, a kárpitos februárra ígérte, akkor tudom majd véglegesen összerakni. Íme a videó: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Segítek:
Bővebben: Link
Kicsit drága, de kapható.
(#) golem hozzászólása Nov 26, 2016 /
 
Na életre keltetem a vef 204 rádiómat.
(#) color válasza pucuka hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Még_olcsóbb is akad.
Bővebben: Link

Használd a "Link" gombot!
Üdv.: Moderátor
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2016
(#) lelkes amatőr válasza granpa hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
Kössz a polirozásra adott ötletet, megpróbálom.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 26, 2016 /
 
A magnó nagyon szép lett ,gratula,csak a zene amit rá vettél az szörnyű,sir minden alkatrész benne,mikor ilyen hitvány zenét kell forgasson és egyáltalán nem talál hozzá,telyesen off
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 27, 2016 / 3
 
Tejesen igazad van. Mentségemre csak azt tudom felhozni, hogy az adott pillanatban, amikor a felvételhez összekészültem, (az sem volt kis meló nekem) a nálunk fogható URH adók közül csak a Petőfi volt valamennyire használható, (a többit, mint tudjuk megszüntették) és azon éppen ez a zene szólt. Esetleg választhattam volna még Katolikus rádió, a Dankó, vagy a Bartók Csángó népzenei kínálatából. Ezzel két heti intenzív, napi 8-10 órát kitevő felújítási munka eredményét döntöttem romba. Hiába a gondos munka, a rengeteg apró alkatrész gyártása, pótlása, a festékek, ragasztók,gumik, utáni futkosás, vagy a fél éjszakás töprengések a megoldásokon, oda az egész, mert nem figyeltem oda arra a fontos dologra, hogy mi kerül a szalagra a próbafelvételkor. Jóvátehetetlen dolgot követtem el, melyért ezúton kérek mélységes elnézést mindenkitől.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
(#) BarnaPili válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Szép lett,de nekem nem hajlandó a videot ljátszani a telefonon. A csőmérős videó elérhető,de a szikra sajnos nem. Pedig rettenetesen kíváncsi vagyok rá.
István
(#) Janó bácsi válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Tőlem ne kérdezd, én sajnos sem a számítógéphez, sem a telefonhoz nem értek.
(#) hobbyjani válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
Lehet,hogy irigy vagyok,hogy én nem tudok egy ilyen régi magnó roncsot beszerezni,a multkor egy sonet duót kerestem de mindenki méreg drága árat tett reá,azomban tisztelem a mesterembert és a művészt aki ilyen szépen újra tudta varázsolni,de a hiphop hangzvar rajta olyan mint a bluetooth a Pacsirta rádión.
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 27, 2016 / 2
 
Nem tudom, mire ez a fanyalgás. Tök jó ez a zene. Van benne mély is,magas is, sőt burst jellegű beütések. Ha ezt jól, nyávogás nélkül le tudja játszani, bizony a magnó nagyon is rendben van funkcionálisan is. Az ilyen fajta zenéket én csak zajgenerátor helyett használom.
(#) hobbyjani hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Orosz katonai szubminiatűr csövek. 6ZS1B,6C6B,és 6D6A. Ceruza vastagságuak,a dioba még vékonyabb.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2016 1 /
 
Valódi zajgenerátor,úgy is hivják,hogy elmefogyatékosoknak szánt versike (Retards Attempting Poetry)
(#) feketek válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 27, 2016 /
 
hobbyjani
Nem értem mi ez a morgás! Nem tetszik, értjük.... De kérlek, ne ragozd itt ennyit! Attól még a Vörös Szikra csodálatosan szép lett! Képzeld! Én sem csak a Bartók rádiót hallgatom az AR612-es rádióimon! Sőt! Nagyon örülök neki, hogy a mai "zenék" is szebben szólnak rajta, mint a mostani műanyag dobozos csodákon.
A régi korok embereitől nem csak a technikai megoldásaikat jó megtanulni, és csodálni!!

K
(#) fater0827 hozzászólása Nov 27, 2016 /
 
Üdv mindenkinek !
Van egy TESLA TM392-C készülékem , 30 KHz- 30MHz ig mér frekit , induktivitást , és 500 pF kapacitást .
Csőkészlet 2 db AZ11 két méret , 2 db ECH 21 , 6AL5 , UBL21 , STV150/20 stabcső , mindezt 85W fogyasztás mellet .
Probléma rajzot nem találok hozzá . Történet dobváltó kapcsolgatás közbe leesett úgy 3 cm Varniscső benne kb 0.1 Ohm ellenállásdróttal ( olcsó digit műszer ) .
Kérek kis segítséget , életjel van !
Pár kép róla .
Köszönet érte előre is !
Üdv
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
(#) CT-3 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 29, 2016 /
 
Fantasztikus munka! Gratulálok!
A zene meg mindegy,lényeg müködik klasszul,ahogy a mellékelt videó is mutatja.
Vegyetek pár ilyen magnót,majd megtudjátok a felujitás örömét.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2016
(#) hobbyjani válasza CT-3 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Csak gazdagoknak való a vörös szikra
Bővebben: Link
(#) feketek válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Ez a fórum meg csak azoknak, akik képesek demagóg morgás nélkül, az eredeti témához kapcsolódóan hasznos információt adni, esetleg érdeklődni segítségért. Látom neked ez a vesszőparipád. Természetesen van minden olcsón is, meg drágán is... nézd:
AR612_v1
AR612_v2
Javaslom, ne ezzel foglalkozzunk itt....
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 30, 2016 / 3
 
Kedves kollégák. Köszönöm az elismerő bejegyzéseket, remélem sikerült néhány ötletet adni a felújításokhoz. A közeljövőben lesz egy felújítandó 1954-es ML (EHR11) Mechlaboros magnó is (akkori nevén a zongorabillentyűs) arról is írok majd részletesen. A felvett zenével kapcsolatos megjegyzésemet iróniának szántam, még ha nem is értette mindenki. Adós maradtam még (sok más mellett) a gumiszíjak gyártásával, íme:
Gumiboltban vettem 3mm vastag gumilapot (méterben árulják) amiből kivágtam egy akkora kört, ami még elfér a műszerész esztergán. Szintén kivágtam egy kerek falapot, amelyre a gumit felragasztottam, két oldalán ragasztós szalaggal (szőnyegszél ragasztó) Az egészet egyben befogva az esztergába, élesre köszörült késsel "leszúrtam" a szíjakat. Nem nagyon foglalkoztam a mérettel, mivel vagy 8-10 kijött belőle, utána válogattam ki a megfelelő hosszúságot. A többi a képeken.
(#) hobbyjani hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
Engemet a gumigörgő készités érdekelne,valamikor egy ismerősöm készitet nekem a gyárba egy esztergán ilyesmit egy videomagnóhoz,nem tudom házilag lehet e késziteni
(#) BarnaPili válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Hála Janó bácsinak,olyan gépek élményével gazdagodunk,mint pl ez a magnó,amit élőben csak összerakva,vitrinben láthatnánk.
Őáltala viszont belelátunk a gépbe is.
A magnó pedig újra az eredeti értékét képviseli. Akkoriban is veszett drága lehetett,most sem olcsó.
István
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Ez eszembe nem jutott volna
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Nagyon ötletes megoldás, és így több szíjhoz is hozzá jutottál! Ez a felújításod is minden elismerést megérdemel!
Üdv. Ferenc
(#) Sam Seed válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Ez marhajó ötlet! Én próbáltam különböző méretű O gyűrűkkel pótolni szíjakat. Nem voltak hosszú életűek. Milyen gumit használsz? Mennyire bírják maradandó anyagnyúlás nélkül?
(#) Janó bácsi válasza Sam Seed hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Több mint 20 éve gyártok ilyen módon szíjakat, van különböző vastagságú gumi lapom. Egyszerű gumilap, (szövet betét nélkül!) kapható 2-től 6 mm-es vastagságban 1 méteres széles tekercsben. Általában 25 centit szoktam venni, az pár évig elég. Lehet egyébként kis kazettás magnóra is csinálni, például lapos szíjat, kb 0.5,- 0.7 mm még leszúrható, ha óvatosan csinálom. Szoktam használni még vékony szíjakhoz kidobott autógumi belsőt is az nagyon jó anyag. Persze kell némi gyakorlat hozzá, meg jól fel kell ragasztani a falapra, mert ha belekap a kés, összegyűri az egészet.
És ha lejött le kell törölni egy kis benzines ronggyal, hogy ne maradjon rajta ragasztó. A fényképen vannak különböző kis szíj maradékok, némelyiken még rajta a ragasztó. De ilyen módon lehet csinálni a vízcsap tömítő gumitól, a csapágy szimmeringig sok mindent.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016

DSC05032.JPG
    
(#) kristikoma válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Ha ugyanilyen módszerrel tudsz készíteni laposszíjat, az még érdekel is. Tesla B4 sorozathoz.
(#) Janó bácsi válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Tudok lapos szíjakat csinálni, de csak 5 mm szélességig. Nincs vastagabb gumim. A Teslához széles szíj kell az ilyen módon nem készíthető el.
Következő: »»   427 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem