Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   48 / 55
(#) konyak6 hozzászólása Júl 12, 2017 /
 
Korábban vettem egy Krank Rev1 erősítőt. Le volt égve a fálózati trafója. Ezért volt olcsó. Gyári trafót nem lehet hozzá szerezni. Egy Hammond 373HX-et néztem ki hozzá. Kicsit nagyobb, hogy ne legyen vele gond késöbb. Lehet hogy kicsit elméreteztem. Az eredeti elvileg 500 V DC-tudott. Ez 475V-ot
Az új adatai:
369 VA
350-0-350 V 400mA
50V
5V/6A
6,3V/9A
Jõl működik, csak egy kis probléma van. Tiszta csatornára váltásnál a torz is szól. Kicseréltem az eredeti reléket meg a fesz stabot 6V-osra. Ez megy az AC 5V-ról.
Az utolsó képen az eredeti állapor látható.
(#) konyak6 hozzászólása Júl 16, 2017 /
 
A relét kicseréltem, a probléma megoldva. Megvan a következő projekt is már. Soldano Hotrod lesz belőle két EL84-el (18W). A kimenő az eBay-ről jött, a hálózatit én tekertem. Valamikor Beag 100 V-os trafó volt. Gondolkodom a rugós zengetőn is, de az plusz két cső. A trafó elbírná, csak a hely lesz kevés hozzá. Az eredeti erősítőből csak a dobozt és a hangszórót használom fel. Ha valakit érdekel az eredeti nyák keressen meg. van egy nyákom amit egy másik projektnél nem használtam fel. Lehet azt rakom bele. Ha van rá igény részletesen bemutatom az átépítést, hogy mások (amarőrök, hobbisták) is át tudják építeni az erősítőjűket.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) konyak6 hozzászólása Aug 31, 2017 /
 
Elindult az átépítés. Az eredeti nyák megtalálható az apróhirdetések között.
(#) olahtamas hozzászólása Szept 17, 2017 /
 
Üdv!

Nem tudom jó helyen járok-e. Adott egy Zar E-10se gitárkombó? egyik napról a másikra nem akart szólni. Ahogy kinéztem a segéd elektronika nem szolgáltat valahol feszültséget. Esetleg van hozzá valakinek tapasztalata, hogy hol mekkora feszültséget kellene, hogy mérjek? Mellékelek képet. Elnézést ha valamit rosszul fogalmaztam meg, nem vagyok annyira jártas ezen a téren
(#) konyak6 válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Úgy készül mint a Luca szék. Terveztem egy panelt, de brummogott. Ezért visszatértem a régi módszerhez. Most rendben van. Nagyon jó a hangja(Soldano Hotrod). 421-es ládán igen hangos, pedig csak 18W. EL84PP. Már csak az előlap van hátra
(#) jani1987 hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Csöves pp-s rajzot keresek gitárhoz. Megjött a Magyari féle zsebkönyv hogy kezdjük az egészet elölről. A táp csöves egyenirányított CRC áramkörrel. Vagyis 32µF-220 ohm-150uF. A vége 329V. Pár kép a mérésről. Az utolsón a szkóp maxra tekerve.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Kis kiegészítés ugyan ide félkész állapotba a bakelit alatt szigeteléssel.
(#) peti333 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Próbáltad terhelni is, vagy csak üresjáraton mérted?
Milyen felbontásra van tekerve a szkóp?
A táp teljesítménye és feszültsége segíthet végcsövet választani.
(#) jani1987 válasza peti333 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Nem igazán értek a szkóphoz mivel nem magyarázták el mi mire való. Ez üresjárásba készült. A táp trafó 250-0-250V 90mA-rel. A csövek már össze lettek válogatva katalógus adatok alapján.Csupán gitárhoz való kapcsolás kell amit a minta szerint áttervezhetek. Azért nem haladok hónapok óta mert kútfőből kell megértenem a miértet.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
(#) jani1987 válasza akos70 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Nem pont ilyen rajzra gondoltam. Én még csak a normál tervet látom.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Ha nincs gépkönyved/használati útmutatód a szkópodhoz, a fórumon kérdezz rá (biztos megvan valakinek vagy valahol), és letöltheted.
Ákos rajza pont az elrendezést segíti, a tervezéshez. Kapcsolási rajzokat meg találsz a képek között.
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Hello! Annyit tudnod kell a szkópról, hogy mivel ez egy csöves erősítésű készülék, egyenáramot nem mér (mutat). Tehát amit az ernyőn látsz az váltófeszültség és abból "hiányzik" a 250V (vagy mennyi) egyenáram tartalom. Így az ernyőn csak az egyenfeszültség hullámosságát látod. Tehát ha a maximális érzékenység 5V/div, akkor kb. ennyi a hullámossága a 250V egyenfeszültségnek..
(#) kerdes10 hozzászólása Feb 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
A gitárkábel egyik vége az erősítőbe(input) volt bedugva, a másik végét viszont véletlenül nem a gitárba, hanem szintén az erősítőbe, a füllhallgató kimenetbe dugtam be.
Azóta süket a kombó...
Az erősítő füllhallgató kimenetéből kijövő áram mekkora lehet? Az input sajnos ezt már nem bírta. Mi mehetett tönkre? Dióda? Tranzisztor?
Köszönöm a választ.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2018
(#) proli007 válasza kerdes10 hozzászólására (») Feb 2, 2018 / 1
 
Hello! Honnan tudja valaki, hogy mi mehetett tönkre valamiben, ha azt sem tudja milyen erősítőről (kapcsolásról) van szó?
Az erősítő fülhallgató kimeneti jele, várhatóan nem rongálja meg a másik bemenetét, maximum torzítana a nagy jel miatt. De valószínűbb, hogy a két erősítő közötti potenciál különbségtől hamarabb tönkre megy valami az összedugás pillanatában. Főleg, ha csatlakozó olyan felépítésű, hogy nem a hideg pont ér oda először, hanem a meleg pont. Ezért szokták kikapcsolt állapotban csatlakoztatni a vezetékeket az erősítők között. De az igazi megoldás az hangkábelek összekötés előtt a készülékek testelésének (földelésének) külön vezetékkel (harisnyával) történő összekötése. Ez után már szabadon csatlakoztatható bármely bemenő kábel. Mert a készülékek háza között akár 20..110V váltakozó feszültség is felléphet.
(#) kerdes10 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
1 erősítőről van szó. Az erősítő füllhallgató kimenetét dugtam össze az erősítő gitár bemenetével.(saját magával tehát)
(#) proli007 válasza kerdes10 hozzászólására (») Feb 3, 2018 / 1
 
Akkor lehet, hogy begerjedt és tönkre menet a végfok.
(#) Longa György válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2018 / 1
 
Szerintem a fejhallgató csatlakozót nézd meg.Kikapcsolja a hangszórót, ha csatlakoztatsz rá valamit.Lehet nem kapcsolta vissza!
(#) kerdes10 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Rendben, akkor a multiméterrel letesztelgetem az alkatrészeket a végfokban. Ha mind jó akkor elviszem egy műszerészhez.
Egyéb ötlet van esetleg hogy mit vághatott tönkre a füllhalgató kimeneti jele a bemenetbe bedugva? Megnézném azokat is esetleg...
(#) Gránátalma hozzászólása Feb 5, 2018 /
 
Sziasztok!
Lm3886-os végfok, pluszminuszos táp helyett single supply-ra kötve. Próbálta valaki? bevált? van valami amire különösebben figyelni kell?
Keresztezési torzítás 1kHz és alatt normális?
(#) Metalhead20 hozzászólása Márc 28, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy Randall rt503-as erősítőm. Az a probléma vele, hogy a torz csatornákon egyszerűen nincs erő, gain csak nagyon minimális. Vagyis a high gain csatornám olyan mint egy crunch. Mi lehet a gond?
(#) messius hozzászólása Jún 28, 2018 /
 
Üdvözlet! Előre is elnézést, hogy nem 100%-ig Gitáerősítő téma de szorosan kapcsolódik ide.
Gitár kábel helyett használható mikrofon kábel? (Azzal tisztában vagyok egyik asszimetrikus(1ér+árnyék), a másik szimetrikus(2ér+árnyék) és ennél a zajok kioltódnak mivel a két éren ellentétes fázisban megy a jel, valamint kétszeres a jelszint.)
Amúgy a két típus paraméterei nem sokban tér el, pl. kábelkapacitás, ér keresztmetszet stb.
Úgy használnám a mikrofonkábelt gitárhoz, hogy csak az egyik eret+árnyékot használnám jelátvitelre. Na és itt jön a kérdésem: A másik eret hogyan célszerű kötni vagy nem kötni!?
1. Nem kell bekötni
2. Az ér csak egyik végét árnyékra kötni.
3. Mindkét végét árnyékra kötni.
4. Párhuzamosítani a másig érrel.
Hogyan célszerű kötni a nem használt eret, hogy kizárjuk a zajt, gerjedést, földhurkot, ne funkcionáljon "antennaként" stb.
Amúgy azért használnám a mikrofonkábelt mert abból van egy bunddal(Klotz) és vannak csatlakozóim, ezért nem szeretnék gitárkábelt venni ha használható ez a megoldás is.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
(#) proli007 válasza messius hozzászólására (») Jún 28, 2018 / 1
 
Hello! A helyes megoldások..
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018

Források.png
    
(#) akos70 válasza messius hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Az én Planet Waves vagy miféle kábelemben is 2 ér fut, az egyik ér egyik vége földre kötve . Épp mint a 3. ábrán .
(#) messius válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Tehát ha jól értelmeztem a Mérés elméleti ábrákat, akkor az én esetemben ahol a gitar hangszedő a jelforrás és a jelvevő pedig egy mono jack bemenettel rendelkező gitárerősítő a 14.15 ábra alapján kell kötnöm a kábelt: Egyik érrel a jack csatlakozók melegpontja van összekötve, a másik érrel a csatlakozók hideg pontja, az árnyékás pedig csak az erősítő felöli csatlakozónál van a hidegpontra kötve.
Jól értelmeztem?
Köszönöm a segítséget!
(#) tothbela válasza messius hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Ha gitárkábelnek használod, nem kell bonyolítani a dolgot, egyszerűen a nem használt eret az árnyékolással összekötöd mind a két végén. Földhurok nem alakul ki, mert nem két földelt készülék között létesítesz kapcsolatot, hanem gitár-erősítő között. Aktív elektronikás gitárnál nem lesz hallható különbség, de normál passzív hangszedőnél elgyengülhetnek a magas hangok hosszabb kábelnél. Kb. 3m-ig különösebb eltérés nem hallható, viszont a színpadi 6m-es méretnél már jelentősen más lesz a hang. Viszont azt írtad, hogy a méterenkénti kapacitás a gitár kábellel szinte megegyezik, ezért elképzelhető, hogy nem lesz probléma. Ajánlatos meghallgatni egy teszten.
(#) proli007 válasza messius hozzászólására (») Jún 28, 2018 / 1
 
Igen jól érted. Így nem alakulhatnak ki földáramok, sem a hideg pont vezetékén, sem az árnyékoláson. Mert az árnyékoláson folyó áram is beindukálódhat a jelvezetékbe. Ezért szokták pld. összesodorni a jelvezetékeket, hogy mind két vezeték egyformán kapjon idegenjelet, akkor az ellentétes áramirányok miatt kioltódik az így képződött feszültség.
(#) messius válasza proli007 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Köszönöm a részletes segítséget!
(#) sandor1632 hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Gitár előfok készül kísérleti jelleggel, ECC85-tel.
Ha tetszik majd a hangja, akkor kap végfokot is, természetesen csöveset (6L6GC PP).

Ez még csak a leendő előlap, ha megérdemli, kap majd dobozt is.

Az alap a képen található kapcsolási rajz módosított változata, kiegészítve soros 1k-s ellenállásokkal a vezérlőrácsokon, valamint a megmaradt csőfélből egy kimeneti katódkövetőt alakítottam ki, hogy amikor próbálgatjuk, a hosszabb összekötőkábel alacsony impedanciával legyen meghajtva.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) tothbela válasza sandor1632 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Érdemes lenne az alsó töréspontot kissé fentébb vinni. Ha túl alacsony az alsó töréspont, a húrok pengetésekor keletkező alacsony frekvenciás tranziens lefullasztja a hangok elejét. Kísérletezéssel megtalálható a jó érték, de többnyire tiszta csatornánál 70Hz körül érdemes beállítani az alsó átviteli töréspontot.

Bár nem kimondottan gitárhoz való hangszínszabályzó ez a három utas Baxandall, mert oda jobb a passzív Fenderes kapcsolás, viszont drive csatorna után kimondottan jó lehet.

Jó kísérletezést!
Következő: »»   48 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem