Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A mellékelt rajzon található kapcsolást szeretném megépíteni. Mindenképpen MOSFET-el szeretném megoldani. Fő kérdés maga a konkrét vezérlő megvalósítása. Különböző ágak közötti kapcsolási időnek egyformának és néhány ns-os késleltetésűnek kellene lenniük. Szerintetek, hogy lehetne legegyszerűbben és legolcsóbban megvalósítani? Előre is köszönöm a segítséget.
Hali!
és mi a vezérlő bemenete? Napelem? Az a ns nagyságrend erős túlzás lehet... De keresel olyan kapuáramkört ami ezt tudja, egyesével sorbakötöd őket. pl ilyesmi a 74xx17 ...
Egyforma, ha már ns nagyságrendről beszélünk, már csak a gyártási szórások miatt sem nagyon lehet, ilyen feltételek mellett már a hozzávezetések hossza sem mindegy.
Pontosan milyen logika szerint szeretnél ilyen pontos időzítést? Jó lenne egy idődiagram mert nem egyértelmű, mit is szeretnél elérni.
Szia!
Köszi, közben rájöttem, valószínűleg egy ring counter IC-re van szüksége, pl. 4017 Bízom benne meg tudja hajtani a gate-eket.
Megnézted a 4017 adatlapját, sebességét? Clock pulse width 200-60ns... A kimeneti árama meg a béka feneke alatt van, a fet igaz nem fogyaszt sokat - DC-ben, de kapcsoláskor nagy villany kell a Gate kapac kisütéséhez ahhoz hogy gyorsan kapcsoljon
Sziasztok!
Építettem egy ilyen áramkört, mint amit becsatoltam. A cél 5V/max.50A "kapcsolgatása" lenne PWM-mel. Az áramkör működik, de a mosfetek meglepően forrók... Miért lehet ez? Kevés lenne a 12V a nyitásukhoz? Esetleg kevés az 1A-es kicsi kínai táp ami ezt a 12V-ot biztosítja?
Nem tudnak szerencsétlenek rendesen kinyitni.
Idézet: „Gate Threshold Voltage VGS(TH) VGS = VDS, ID = 1mA (Figure 9) 2.1 3 4 V” Arduinó után még tranzisztor is, legfeljebb 4.4 V. BUZ11-nek kevés...
Igen... ettől féltem én is... Kellene valami ajánlat a megoldásra is.
Kevés az az 1 A. 12 V / 2 Ω = 6 A. Igaz, ez a csúcs, de jobb lenne egy erősebb tápegység.
Oszcilloszóppal nézd meg, hogyan alakul a Gate lábakon a feszültség. A FET-ek Drain és Source lábai közé soros 10 Ω - 10 nF csillapítót, hátha. A lengést (ennek elnyomására kell az RC tag) lehet ellenőrizni de első ránézésre a Gate meghajtás a gyengécske.
A Gate meghajtó tranzisztorpár 12 V-ról üzemel.
Kell egy feszültségerősítő fokozat pl egy szimpla földelt emitteres alapkapcsolás. Csak akkor a kitöltési tényező 100-x lesz de szoftverből kezelhető.
Számolj kicsit. A csatorna ellenállás 0.04 Ohm. Ha a feteken egyenlően oszlik el az 50A, akkor 10A jut egy-egy fetre. P=RxI², vagyis 0.04x100, ami 4W fetenként, ha 100%-ban vezet.
Ez összességében 20W, de ha csak 50% a kitöltési tényező, akkor is 10W, ami rendesen tudja fűteni a feteket, ha nincsenek hűtőbordán. És akkor ezekhez még hozzájöhet a nem eléggé meredek vezérlőjel miatti plusz disszipáció.
A tápjuk 12V, de az Arduino kimenete valószínűleg nem több, mint +5V. Kell még eléjük egy erősítő fokozat.
Másféle FET (mondjuk logikai szinttel vezérelhető?).
Esetleg ilyen? Sajnos ezekhez nem nagyon értek, várjunk más, nálam okosabb embert.
Mondjuk +2db tranyóval. V2 az Arduino kimenete. A kapcsolás a lassú felfutású négyszöget is korrigálja.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
Szerintem egyszerűbb erre a célra gyártott alkatrészt beépíteni. FET meghajtó
Akár ingyen is hozzá lehet jutni ilyenekhez olyan panelekből amin van teljesítmény FET (pc alaplap, videókártya, tápegység, tv, nyomtató, szkenner, stb.)
Ezt esetleg próbáltad élesben is? Szimpatikus megoldás.... Holnap kipróbálom, meg szkópolok egyet a gate lábakon....
Nekem eszembe sem jutna feltalálni a meleg vizet, amikor vannak erre nagyszerű gyári megoldások.
Szimulátorban lefuttattam, az van a felső képen. Az első két tranzisztor valamilyen kis BC lehet.
Ha a programba bele tudsz nyúlni , akkor egy tranzisztort esetleg meg tudsz spórolni.
Ha szkópolsz, akkor nézd meg azt is, hogy mennyire tudja nullára húzni a terhelést öt BUZ11.
Biztosan van gyári megoldás, viszont az nincs a fiókban... BC tranzisztoraim, és 30dkg-nyi bontott BUZ11 viszont van. Bolt nincs a közelben, csak egy ilyen meghajtó IC-t viszont nem postáztatok, várni meg nem akarok addig, míg összegyűlik több minden....
Hát tudod egy BC337-en semmi nem múlik... Terhelés nullát megnézem.
Ha 12V-al kinyitják őket, akkor 100-200mV maradhat rajtuk maximum.
Ha bele tud nyúlni a a programba, akkor nem kell. Ha nem, akkor így egyszerűbb neki.
Én egyszerűen PNP tranzisztoral húznám fel a MOSFEt-ek gate -et. A PNP bázisát meg NPN tranzisztorral húznám le. Így még a jel sem invertálódna.
Sziasztok!
Ígértem, hogy megnézem szkóppal a kapcsolóáramkört. A megoldás végül plusz egy tranzisztoros meghajtás lett, az invertálást szoftverből megoldottam. A végeredmény a csatolt kép lett. Ez kb 20-25A terhelés mellett készült, piros az ardu kimenete, sárga pedig a mosfetek GATE-je. A problémát megoldotta, 50A terhelés mellett kb. 10perc után is még csak langyosak a fetek. Köszi a segítséget Mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2023
Üdv,
olvasgatok mostanában egy kapcsolóüzemű tápegységekről szóló könyvet (Keith Billings-SMPS Handbook) amiben még minden tranzisztor bipoláris. Nem épp a legfrissebb könyv, 1989-ben adták ki. Van róla emléketek, hogy mikor is történt meg a nagy váltás ami teljesen lesodorta a bipoláris tranzisztorokat az asztalról (legalábbis a kapcsolóüzemű területen)? Amikor én 2012 körül elkezdtem dolgozni ezen a területen, már akkor híre-hamva nem volt a bipoláris tranzisztoroknak, csak FET-et és IGBT-t használtak a fejlesztők. Ez inkább ilyen ipartörténeti kérdés lenne.
Szia! 1989-ben már széles körben használtak MOSFET-et a készülékgyártók, nem volt nagy újdonság.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |