Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   36 / 507
(#) sityi válasza Riggs hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Hali !

Szerintem az indukált fesz a fluxus változástól függ.
A fluxus pedig a felületen kilépő ind.vonalaktól.
A légrésben itt alig van szóródás, a légrés nagysága a mágnes vastagságánál ne legyen több, kevesebb, pl a fele ,igy szerintem a vas felesleges, de a hétvége mindent eldönt.
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Szept 4, 2008 /
 
Amennyiben vasmagot teszel a tekercsekbe,még orkánban se fog elindulni a szélgenerátorod.Ezeknek a tipusú generátoroknak a lényege,a nagyon könyű indulás.
(#) gulyi88 válasza lehar hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én semmiképpen nem hagynám ki a fluxusvezetőt a tekercsekből.
(a légrés lekorlátozza az áramot, tulajdonképpen kiszorulnak a vátozó indukcióvonalak, mert ugye a tekercsben folyó áram ellenhatást fejt ki rájuk, a levegő ur (műr) -je 1 ez van a tekercsben is meg körülötte, így nem kell nagy erő ahhoz, hogy a tekercsből kiszoruljanak az indukcióvonalak--> kisebb dfluxus-->stb).
ja és ha nincs fluxusvezető a magban, akkor a légrés növelésével minimum négyzetesen csökken kivehető teljesítmény (fluxusbezetővel is minimalizálni kell a légrést).

Az indulásra már mondtam megoldást: páros mágnes és egyel kevesebb/több tekrcs! mindegyik külön graetz-híddal..

én legalábbis így építeném...

csá
(#) csiperke válasza SD hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Az ETZ-250 est be lehet tolni akku nélkül is mert maradék mágnesesség van a forgórészen, azonkívűl a földmágnesesség is belejátszik, de ha úgy sem megy akkor kell egy furatot csinálni a forgórészbe és egy kicsike mágnest beleragasztani és az felgerjeszt.
(#) Sanyi87 válasza csiperke hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Erről lehetne egy kicsit bővebben ?
Mert nem világos hogyan helyezzem el a mágnest és pl ez a kicsike mágnes egy ajtócsapanytyú-mágnes is lehet?
köszönöm
(#) gulyi88 válasza Sanyi87 hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
szerintem inkább CD-ROM (vagy dvd vagy cdlejtászó..stb)
optika / fókuszlencsénél van 2 db kicsi bivejerős mégnes
a legnagyobb felületükre merőlegesen vannak delejezve..
kb 6*5*3 mm méret
(de tipusfüggő a potos méret 7*5,5*3 mm is van ... )

elhelyezése polaritáshelyesen! felgerjesztett forgórészre rádobod a mágnest, az a biztos..
megjelölöd a mágnest és a helyét, lyukat fúrsz neki (de csak amekkorát muszáj) és beleragasztod valami 2 komponensű epokittel..
(#) zasasa hozzászólása Szept 10, 2008 /
 
Szép estét mindenkinek.
Most állok neki a saját gyártásu szélgenerátornak.Tulajdon képpen majdnem mindennel tisztában vagyok.Generátor,fesszabályzó,inverter,állvány/oszlop/.Egyedül a lapátok amiket nem igazán mernék legyártani saját kezüleg./Igen:Nem bízok magamban annyira/Meg aztán a fordulat függvényében elég gázos lenne,ha a sújegyenetlenség miatt rotáció lépne fel és szétrázná az egészet.A kérdésem:Hol és mennyiért lehet kapni gyári.illetve készített lapátokat.Köszönöm:Sándor
(#) lehar válasza zasasa hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Szerintem az egyik legszebb dolog a szgenerátor házikészitésében a lapátok személyes elkészitése.Lehet hogy elsöre nem fog teljesen sikerülni,de egy kis gyakorlattal hamar belejössz.Nekem még nem volt gyári szlapátjaim,és az elsö darabok se sikerültek a legjobban.De néhány probálkozás,és egy kis türelemmel hamar rájössz,hogy messze nem nagy boszorkányság a szlapát készités.
(#) zasasa válasza lehar hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Üdv kedves Lehar.Könnyű annak aki már megjárta a "hadak"útját.Félelmeim a rotációtól szerintem elég alaposak.Bár azt mondját elég nagy fordulat kell hozzá.Átolvasva a topikat láttam is pár képet és van róla elképzelésem,de a vékonyítás és a csavarás a lapáton azért nem gyermekjáték.Viszont bizakodó vagyok...esetleg valami film,képek a készítés menetéről?Köszönettel:Sándor
(#) sityi válasza zasasa hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Kedves Zasasa!

Ezzel könnyebb lesz. Egy kis lapát méretezés.
(#) RCMaker hozzászólása Szept 11, 2008 /
 
Egy kis anyag
(#) sityi válasza RCMaker hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Köszi !
(#) erbe válasza lehar hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Ha nem teszel vasmagot a tekercsekbe, nem lesz belőle generátor. Valami lesz, de generátornak nem igazán lehet nevezni.
Amerikai oldalakon vannak ilyen csodák. Famagos szélkerékgenerátor, stb.
(#) lehar válasza erbe hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Az én generátorom is vasmagnélküli,ettöl nagyon jól megy.Külömben probáltam egyszer vasmaggal késziteni,de teljes csöd : két kézre fogott lapátokat alig tudtam megforgatni.Egyébként ezek a tipusú generátorok direkt vasmagnélkülire lettek tervezve,csak igy müködnek.
(#) zasasa válasza sityi hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Keddves sityi.Köszönöm szépen a segítséget.
(#) sityi válasza zasasa hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
szivesen tettem.
(#) nyulbul hozzászólása Szept 12, 2008 /
 
(#) zrichts2 hozzászólása Szept 16, 2008 /
 
Sziasztok,
Ezeket a tekercseket lehetne használni generátor építéshez????
http://www.vatera.hu/magnes_kapcsoloba_tekercs_6db_88378240.html
Üdv. Ricsi
(#) lehar válasza zrichts2 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
A generátor épitéshez elöre meghatározott menetszámú,vastagságú,és méretü tekercseket kell használni.Ismeretlen menetszámú,ill vastagságú huzalbol készült tekercseknek ISMERETLEN lessz az eredménye.
(#) pipi válasza zrichts2 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
...és ezek a tekercsek vékony madzagból vannak
(#) samunetwork hozzászólása Szept 17, 2008 /
 
Itt van még két könyv ...
(#) cimopata hozzászólása Szept 17, 2008 /
 
Ilyen energialabdát nem lehetne csinálni házilag valahogyan? Pl sablonra legyártani üvegszálból.
(#) pudding1 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Üdv! Szerintem le lehetne gyártani, de én vas vagy acél lemezből vágnám ki elsőre. Nem tudom mennyire lehet hatékony a szerkezet, mert mindenhol ahol láttam adatot róla, 100-150Wot emlegetnek, amit ha a méretéhez viszonyítok, elég kevésnek tűnik. (Nekem most 3 db 300/500W-os szélgenerátor van fenn, 6-4,5-2,5 méteren, hogy mérhetőek legyenek a különbségek. A gyári töltésvezérlő a mai szélviharos napon a felső kettőben 1,5 óra különbséggel megadta magát. Az alsóban csak egyenirányítókat helyeztem el, az most megy gond nélkül, viszont nincs fékezés arra az esetre ha túlpörögne, de szerencsére ezen a magasságon ennek nagyon kicsi az esélye.)
(#) cimopata válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /
 
Üdv, esetleg nem tudsz valami adatot róla, hogy a lapátoknak pontosan mik a méretei.
A cikkben 500 illetve 1700W-ot emlegetnek az 1 illetve a 2 méteres verziónál.
Gondolom a tekercsek és a vasmag a belső hosszúkás tengelyen fekszik fel.
(#) pudding1 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
Üdv! Akkor én elnéztem valamit, vagy ebből is vannak kisebbek és nagyobbak? A profilt csak fotó ill rajz alapján tudnám kivágni, de nem tűni bonyolultnak. Szereztem rengeteg képet róla, mindenféle szögből, ezeken az látszik, hogy a "lapát" 2 részre osztható, az első részben van a két "hupli", és a lapát második fele ami teljesen egyenes.A felfogatása meg 45'-ban elforgatva van megoldva. Mindenesetre szerintem nagyságrendekkel könnyebb egy ilyet kivágni, mint egy hagyományos szélkerék-lapátprofilt kialakítani. Holnap ha minden igaz sikerül leküzdeni a saját szélgenerátoraim gondjait, aztán remélem lesz időm egy kisebb prototípust összedobni...
(#) cimopata válasza pudding1 hozzászólására (») Szept 21, 2008 /
 
Bocs, én néztem el.
Évente 500 illetve 1750kWh.
Sajnos nem mindegy.
Ezt leosztva valóban óránként folyamatosan 150-180W.
Bár kitudja, lehet hogy ettől függetlenül lehet még rajta tuningolni.
(#) Riggs hozzászólása Szept 26, 2008 /
 

Van valakinek függőleges tengelyű szélgenerátora? Arra lettem volna kiváncsi, hogy van-e olyan hatásfoka mint a másiknak. Mert ugye sokkal könnyebben kivitelezhető mint a hagyományos. Nem kell az áramlevezetéssel foglalkozni, nem kell nagy szélben kifordítani stb...
(#) lehar válasza Riggs hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Amit nyersz a vámon,elveszited a réven.Valoban egy sor elöny mellett,egy sor hátrány : jóval alacsonyabb fordulat miatt kell egy fordulatszám sokszorozó,alacsonyabb hatásfok miatt nagyobb rotor,nagyobb anyagigény,stb.Emiatt nem is terjedtek el igazán.Inkább csak kisérleti célokra jó.Persze erröl lehetne még sokat irni,de felesleges.
(#) pudding1 válasza lehar hozzászólására (») Szept 27, 2008 /
 
Üdv! Én nem vagyok teljesen biztos abban hogy nem érdemes elgondolkodni rajta, mert igaz hogy sokkal több anyag és munka kell hozzá, de pont az alacsony fordulat a nagy előnye, mert a házilagosan készült hagyományos szélkerék-lapátokat tökéletesen ki kell egyensúlyozni különben szétrázza az egész kócerájt. A függőlegesnél nem akkora probléma ha nem tökéletes az egyensúly, mert az alacsonyabb fordulatszámnál ez nem jelent akkora gondot. A másik előnye hogy amikor oda-vissza hirtelen váltakozik a szélirány, akkor a hagyományos szélkerék kitér, és rengeteg termelés kiesés származik abból hogy újra fel kell gyorsulnia, míg a függőleges tengelyű ilyenkor nem lassul le. Nekem kb. 1 hét múlva készül el a függőleges tengelyű és hogy össze lehessen hasonlítani őket, ugyanolyan 300W-os generátor kerül rá, mint a vízszintes tengelyűre. 1 méter x 1 méteres henger lesz, pvc csőből vágott lapátokkal, összesen 40 db lapáttal.
Következő: »»   36 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem