Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4.0-ás hangrendszerre effect készítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Csaba87 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Sziasztok! Biztos sokan találkoztatok már filmnézés közben vagy olyan hangfaltesztelős effectel, ami egy bizonyos hangot (4.0-ban vagy 5.1-ben) kiküld az egyik hangszóróra, majd tovább halad a többin körbe. Na én is valami ilyesmit szeretnék készíteni. Tételezzük fel:van 4db hangkimenetem, ha mindegyiken ugyan azt a hangot kiküldöm az erősítön keresztül mindegyik hangszóróra akkor nyilvánvalóan ugyanolyan erősséggel fog szólni mindegyik, de ha a kimenetek és az erősítő közé beszerkesztek valami csatornánkénti hangerő szabályzót és beállítok egy értéket akkor meg van a kezdő lépés (mondjuk a front bal teljes hangerőn szól, a két mellette lévő fele hangerőn a hátsó jobb meg halkan szól vagy néma). Na de a probléma a következő, hogyan lehetne megoldani azt, hogy egy forgókapcsolóval oda-vissza vigyem át a hangot persze fokozatosan egyik hangszóróról a másikra. Olyanra gondoltam, hogy fogok egy szinusz jelet, kijelölök rajta négy pontot (nem tudom hogy), amikre egy-egy digitális hangeröszabályzó áramkört rákötök (ezt se tudom, hogy) és elkezdem változtatni a szinuszjelet, akkor a kijelölt pontokon változni fog az érték és így a hangerő is változni fog. Ha ezt valaki megértette akkor gratulálok neki Rajzoltam egy képet is, hátha segít valamit. Válaszotokat előre is köszönöm! Aztán meg mejd jönnek az extra kérdések (Fogadjunk van egyszerűbb megoldás is)

Rajz 1.PNG
    
(#) mikol15 válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
szoval valami térhangzás érdekelne??
(#) Action2K válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Szia!
Ilyenre gondolsz hardveresen?

3D.jpg
    
(#) kaszarobert válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Tényleg analóg szeretnéd megoldani? Valamelyik régi Rádiótechnikában van eg sztereó tremoló kapcsolás, az két hangfal között váltogatta a jel erősségét. Ha abból kettőt építesz, és az LFO-val ügyeskedsz egy kicsit megoldható a dolog

Egyébként meg számítógépen, kismillió lehetőséged lenne...
(#) Csaba87 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
[Action2K] Igen ilyenre gondoltam! Lehetséges ilyet építeni?
(#) Action2K válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Akkor, jöhetnek
Idézet:
„az extra kérdések”
! De pontosan mit is akarsz csinálni? Kész zenét kibontani ilyenre, vagy 3D-s-t komponálni?
(#) Csaba87 hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Valami olyat akarok kihozni belőle, hogy szól a
zene 4.0-án és ezt a zenét körbevinni a hangfalokon ahogy a képeden is van, vagy akár egy másik hangot rákeverni ilyen efektussal a szóló zenére.
Extra: lehessen irányt változtatni (pl: nem jobbról balra viszem át a hangot, hanem fordítva), lehessen szabályozni a sebességét (milyen gyorsan vigye a hangot egyik hangszóróról a másikra) Valami ilyesmire gondolok!
(#) kaszarobert válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Dehát a képeken egy monó jelforrást visznek körbe

A 4.0-hoz hozzákeverhetsz egy monó jelforrást ami körbe megy, de egy több sávos zenét, hogyan akarsz körbe vinni? Vagy csak a sávokat akarod halkítgatni, hogy valami ilyesmit kapj mint a képen?
(#) vizor válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
DirectX 9.0 SDK Visual C++ -al meghajtva. Még kész példaprogram is van, a zenét meg effekteket mozgat ide-oda.
(#) vtsoftware válasza vizor hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Nekem a C-Media integrált 5.1-es kártyám alap drivere/progija alapból tud ilyet. Csatoltam...

cmedia3d.PNG
    
(#) vizor válasza vtsoftware hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Szerintem ilyesmi minden 5.1-es hangkártyához van. Azért ajánlottam a DirectX-et, mert úgy látom ő maga akarja meghatározni, hogy mi mit csináljon és merre. Aztán megnéztem közelebbről az indító hozzászólást és kiderült, hogy hardveresen szeretne egy ilyet építeni. Úgyhogy sorry, nem szóltam
(#) karpi hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Feszultsegvezerelt erosito (VCA) ennek a vezrlo nemenetere tetszoleges alacsonyfrekvencias jellel meg lehet oldani a "panoramazast"
Teljes zenekar panoramazasa ne biztos hogy jo valamire . Egy szolo hangszer vagy zaj panoramazasa a zenei hatter elott az OK.
Vagyis duborog/morog a hatterzene es ezen "ropkod" egy hang/hamgszer ide oda vagy korbe-korbe.

Itt kell keresgelni

Amplifier , audio circuits, effects, autonatic gain control , VCA , Panorama Effect , Leslie Effect , ezekkel a kulcsszavakkal kell keresni .Lattam ilyen erosito de mar nem tudom melyik csoprtban , rengeteg van.
Az alapkapcsolas kell aztan lehet komplikalni.

na talaltam , de meg van mas kapcsolas is mas elnevezessel igy mashol talalod meg.
Voltage Controlled Panner

http://www.discovercircuits.com/list.htm

Itt van rengeteg kapcs-rajz ABC sorrendben fo csoportok szerint majd az alcsoportok tovabbi ABC sorrendbe.
(#) Kovidivi válasza vizor hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Hardveresen szerintem nem érdemes ezzel szöszölni, amikor leszeded a c-media hangkártya driverét, és abból felrakod a driver mellett található programot. Vannak erre spéci programok is, nézz szét a neten. Te tudod mozgatni a pöttyöt, hogy melyik hangfal milyen hangerővel szóljon, te állítasz mindent. Sok sikert!
(#) vizor válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Köszi, de nem én akarok ilyet csinálni hanem Csaba87. Nekem SB Live! van, ahhoz is van ilyen tesztprogram de én messziről elkerülöm az ilyen "térhangzást". A sztereo tökéletes. Azért ajánlottam neki a DirectX-et mert azt programozva 1-2 óra alatt bármilyen hangzást és effektet el tud érni térben. Egy OpenGL komponenscsomag is tartalmaz ilyen térhangzást, amit Delphi alatt már használtam. Aztán láttam, hogy Csaba87 valamit építeni akar amivel ezt hardveresen eléri, legalábbis a rajz erre utal (amit először nem néztem meg).
(#) Csaba87 hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Sziasztok! Azért hardveresen akarom megoldani mert nem pc-n szeretnék szórakozni vele. Nos kező/haladó dj szinten vagyok és olyanra gondoltam, hogy hogyan lehetne fokozni a hanghatást + a hangulatot, ha egy ilyen effectet becsempésznék a tánctérre. Nem térhatást szeretnék elérni, hanem egy "futóhangot". Ma megszált az ihlet!! (a nagy monoton munka közben ) És arra jöttem rá, hogy teljesen azon az elven működne, mint egy futófény (csak nem fényt viszünk arrébb, hanem hangot)! Körül néztem és találtam egy két kapcsolási rajzot. Összeraktam egybe az egészet, meg töröltem belőle és úgy nézki megszületett (egy próba verzió)! Egy valamit nem tudok most hírtelen, hogy a 74ls191-es IC U/D bemenetét szinten kell tartani vagy elég egy jel, a fordításra. A kapcsolásról annyit, hogy van egy jelgenerátor ami meghajtja a számlálót, ami a poti értékét fogja változtatni ezt beépíteni egy hangerőszabályzó ic mellé és szerintem kész! Most meg fogadom a kritikát + az ötleteket!

áramkör.JPG
    
(#) Csaba87 hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
De rosz lett ez a kép megpróbálom feltenni valahova!
http://data.hu/get/1087311/aramkor.JPG.html
(#) dbase válasza Csaba87 hozzászólására (») Jan 15, 2009 / 4
 
Egy egyszerübb ötlet. A pioneer djm-500ba is van ilyen efekt, de az csak olyan mintha a balansz potit tekergetnénk a két végállás között. Sebbeség szabályozással.
Ajánlatom: van egy sztereo jeled a keverőből kimenet, és ugyebár van 4 utad, 4 erősítővel. A beag qualiton végfokjának a bemenetén szerepel egy kapcsolási rész. Egy tranzisztor tulmelegedés esetén a bemeneti jelet a földre huzza le. A tranzisztor helyére tennél optocsatolót, meg persze kiegészíteni kondival, hogy ne rögtön mikor megjön a vezérlés legyen hallható a halkulás. A 4 optot símán egy 4 es futófényvezérlővel meghajtod. Persze ügyelni kell az áramkör bemenetén legyen egy soros ellenállás, a keverő kimenete nemhiszem, hogy szereti a rövidzárat.Bővebben: a kép linkje.
C1-R2-T1-R3
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem