Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 778
(#) potyo válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
Igen, azt jelenti. A nagy impulzusáramok miatt jelentős veszteség keletkezik rajta, és emiatt melegszik. A legtöbb helyen beszerezhető.
(#) potyo hozzászólása Dec 3, 2006 /
 
Na előkerestem egy régebben rajzolt kapcsolásomat. Építeni nem építettem meg, nem garantálom a működést.
(#) gulyi88 válasza potyo hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
a feteknek nincs semmi védelmük??? nem lesz belőle agyhalál?
sztem egy snubber kéne ráá legalább
THX az upot
(#) potyo válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
Ha jól tekeri meg az ember a trafót, akkor nem kell. Amúgy lehet tenni, végülis egy-egy RC tag nem nagy befektetés.
(#) MaSTeRFoXX válasza potyo hozzászólására (») Dec 3, 2006 /
 
Én csak annyit vettem észre, hogy a fet-ek közös pontja és a trafó kivezetése közé szerintem be kéne rakni valamilyen kondenzátort mint a PC tápokban. Szerintem túl nagy áram folyna. Asszem 105 van ráírva és ha minden igaz 1µF-os
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 6, 2006 /
 
Ennél a frekinél a kondenzátor nemigazán korlátozza az áramot, az impedanciája úgy 1.5ohm 100kHz-en. A szerepe az egyenáramú összetevő megszüntetése, amennyiben a vezérlés nem tökéletesen szimmetrikus.
(#) szabi83 hozzászólása Feb 4, 2007 /
 
elillant 2 hónap, fejlemények?
(#) huba válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
vannak. 6 pár tranyo halála. Az ok ismeretlen. most félre van téve a projekt
(#) Snake válasza huba hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
így van huba, a régi szép idők, mikor a tranyoink szálltak... aki megépítette az ATTAP.JPG-ben bujkaló tápot: hány wattot sikerült kisajtolni és milyen tranyókkal, maggal? hozzátok vissza a kedvem, hogy egy kapcsi tápot pontra tegyek
összefutottam még par kapcsolási rajzzal, de maradnék egy pityu-táp mellett , azert a csatolt tápot meg lehet nézni.

k6pwr.pdf
    
(#) Snake válasza Snake hozzászólására (») Feb 4, 2007 /
 
(#) potyo hozzászólása Feb 4, 2007 /
 
Ez a táp megépült, és működik.

A TEKERCS1 jelzésű kimeneti fojtót PC táp fojtójából származó magra tekertem, kétszer 15 menet párhuzamosan.
A trafó ETD34 méretű, N87 anyagú magra készült. A primer 23 menetes, mindkét szekunder 2x4 menet, csak természetesen a jobboldali jóval nagyobb keresztmetszetű (célszerű sok vékony párhuzamos vezetékből készíteni a skin hatás miatt). Mindkét poti 5k-s. A jobboldali tekercset jól szigeteljük el a primertől, és a baloldali szekundertől, mert ez a szigetelés biztosítja, hogy a kimenet érintésekor ne csatlakozzunk közvetlenül Paksra.

A kimeneten levő leddel sorbakapcsolt ellenállást méretezze mindenki saját ízlésének megfelelően, én 560 ohmot tettem ide.

A TL494, az NTC, C7, primer oldali pufferek (amennyiben nincsenek kiszáradva), primer oldali egyenirányítók, valamint a kimeneti kettősdióda származhat pc tápból is. Az UF4007-et inkább ne helyettesítsük mással. A segédtáp kettősdiódájának nem muszály 1N5819-et használni, megfelel két 1N4148-as dióda is.

A primer oldali feteket, és a Q3 jelzésű fetet elég egy kisebb hűtőbordára szerelni, melegedésük csekély. A kimeneti kettősdióda viszont már jobban melegszik, ide célszerű szintén PC tápból felhasználni egyik hűtőbordát.

Élesztéskor az alsó potit tekerjük addig, hogy a lehető legnagyobb legyen az ellenállása, a felsőt pedig úgy, hogy a csúszka a felső vége közelében legyen.

Mindenesetre először egy 60W-os izzóval sorban kapcsoljuk a hálózatra (ha szeretjük a tüzijátékot, akkor nem kell), a kimenetre pedig pl. egy autó index izzóját érdemes tenni terhelésnek. Ha így a potikat feljebb tekerve a kimeneten az izzó felizzik, akkor jó esélyünk van rá, hogy a 60-as izzó kivétele után is menni fog a táp (az nem gond, ha a bekapcsolás után egy pillanatra felvillan a 60-as izzó). Ha viszont a 60-as izzó fényesen világít, vagy egyáltalán nem világít, akkor valami gond van.

A kimeneti feszültséget ezekkel a menetszámokkal úgy 8V és 14V közé tudjuk beállítani. Ha nagyobb feszültség kell a kimeneten, akkor a jobboldali szekunderre több menetet kell tenni, és az optocsatolo ledjével sorban levő 1k-s ellenállás helyett nagyobbat kell tenni.

tap6.gif
    
(#) huba hozzászólása Feb 4, 2007 /
 
Hát ez tényleg lekseitö, pontos jol megfogalmazott hozzászolás volt. holnap utánanézek hogy nálunk lehet e kapni fet vezérlö IC-t. És még meg kéne tervezni a nyákot. Esetleg feltennéd a te nyákrajzodat hogy legyen amiből kiindulni?
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Potyo

Te hogyan szeded szét a PC tápban lévő trafót úgy, hogy ne sérüljön?
(#) huba válasza Dudus hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Beteszed a mikróba egy pohár víz mellé. Felmelegszik, majd patentfogoval finoman szétszeded. Valaki elöbre ajálta. Nekem bevált.
(#) Prinner válasza Dudus hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Én meg nitrohigítóval, kromofággal szoktam szétáztatni a trafókat, ez lassab mint az előttem szóló módszere, kb. egy hét mire szétjönnek. Viszont van, hogy olyan ragasztóval van összeragaztva, hogy egyáltalán nem oldják fel a szerek. Nekem van 4-5 db amit már évek óta áztatok, néha feszegetek, de semmi...

Ezt a mikrós dolgot még nem próbáltam mert kicsit félek tőle, hogy szétrobban a vasmag mikor kinyitnám a mikró ajtaját. És elvileg fémtartalmú anyagot sem szabadna belerakni... Meg ezt sem értem, minek a pohár víz. Aki előrébb ajánlotta, még azt is írta, hogy a kivezetéseit rövidre kell zárni.
De ha sikerül valami lepukkant ócska mikrót szerezni, akkor esetleg kipróbálom .
(#) potyo válasza Dudus hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Ez nem pc táp trafóra készült, mert az nem biztosít segédtápot a vezérlés számára. Bár ha kívül az ember köréteker néhány menetet, akkor végülis az is használható.
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Azt hittem abból "nyerted" a vasmagot
(#) gulyi88 válasza Prinner hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
nem kell félni a mikrós dologtól..
2 pohár víz mellett nem fog semmi szikra keletkezni.
A víz azért kell hogy elnyelje a hullámokat.

én már teszteltem.. 900W os mikróba szívfájdalom nélkül beraktam 2 kis pohár víz mellé..
egy gagyi szikra se jött ki
viszont a vas olyan marha forró lett .. szal nem nyúlkapiszka...
2 kombifogó széthúz.. ennyi...
jah a vas közepénél a csévetestel szemben kell megfogni, mert különben hamar széttörik..

csá
(#) Snake válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
a mikrós eljárástól nem kell félni, én is így szedtem szét egy tucat magot. vigyázat! a kivezetéseket nem kell rövidre zárni mert akkor idukalódik áram a tekercsben, az viszont igen felhevül s megolvadhat a szál, de ha nem, akkor biztos, hogy megolvad a szigetelés. nem a tekercs kell melegedjen, hanem a ferrit. szal ne csináljatok rövidet
700-900W mellett kb 2 percig, majd kombifogó óvatosan, mert törik
(#) Prinner válasza Snake hozzászólására (») Feb 5, 2007 /
 
Már ki is próbáltam azokon a mindent kibíró trafók egyikén, csak majdnem felrobbantam, mert a rétegek között maradt még egy kis nitró...
Majd még egy kicsit várok amíg megszáradnak teljesen.
(#) wolf84 válasza potyo hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
szia potyo

trafon milyen menet szammal van megcsinalva segedtap

valaszodat elore is koszi

tap6.gif
    
(#) potyo válasza wolf84 hozzászólására (») Feb 6, 2007 /
 
Idézet:
„A primer 23 menetes, mindkét szekunder 2x4 menet”
(#) cimopata válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Hát persze hogy vannak fejlemények.
Építettem egy asszimetrikusan terhelhető tápot úgy, hogy csak pár száz forintot költöttem rá a többi cucc minden bontott. Már leteszteltem 100 W ig de várhatóan 500 W-ig lesz üzemképes.
Két külön tápot tartalmaz minek köszönhetően külön terhelehtő a + és a - oldal. A kimeneti nagyfrekis zaj mindösszesen 5 mV. Majd képet is rakok fel.
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Azt mondd már el, mit értesz aszimmetrikusan terhelhető táp alatt?
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Ha esetleg egy kicsit visszaolvasol akkor tudni fogod.
A lényeg hogy a táp ami végre elkészült olyan hogy a pozitív és a negatív oldala külön áramokkal terhelve is egyenlő feszültségűek maradnak. Ez azért jó mert ha a tápra több erősítő csatlakozik mint pl: nálam 3 db cseppet sem biztos hogy a pozitív és negatív oldalból egyenlő áramot vesz fel. És ha az áram nem egyenlő akkor az az oldal amelyiket fiygeled (pl a pozitív feszt csatolod vissza, vagy akár a pozitív és negatív feszültséget összességében figyeled) az állandó marad de a mások oldal feszültsége a terhelő áram függvényében az egekig emelkedik míg valami el nem durran pl:a pufferkondi.
Na erre jo egy asszimetrikusan terhelhető táp.
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Az nem aszimmetrikusan terhelhető táp, hanem két független táp, aminek a kimenetei úgy vannak összekötve, hogy szimmetrikus tápot alkossanak.

Egyébként közös trafóról levéve a kettőstápot, nem emelkedik a visszacsatolatlan oldal feszültsége az egekig. A PC tápokon egy feszültség (jellemzően az 5V) van visszacsatolva, és a többi mégse mászik el, akárhogy terhelem az ágakat.
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Feb 7, 2007 /
 
Valóban nem néhány amperig számottevően nem.
De el kell hogy szomorítsalak hogy ha mondjuk a pc tápnál az 5 voltot beterheled 8-10 A-rel akkor a 12 volt elmegy szépen felfele. A -5Volt természetesen stabil marad mert ua. a menetről van levéve mint az 5 volt
(#) milan válasza potyo hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Gratula a tápodhoz! :yes:
Kb. mekkora teljesítményű?
(#) potyo válasza milan hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Ja, azt el is felejtettem. Elvileg a félvezetők, a trafó tekercselése, valamint a folytó telítése határozza meg a terhelhetőséget. Én négy darab 40W-os autó fényszóróizzóval terheltem meg, azokkal jól viselkedett. Ez úgy 14A környéke volt.
(#) milan válasza potyo hozzászólására (») Feb 8, 2007 /
 
Akkor egy kis módosítással ez szerinted elvinne két 80w-os Quad 405- öt?(2*35v)Mármint úgy gondoltam, hogy kettőt építek. Mert ha elbírná, akkor jól mutatna az erősítőm egy 6-7 centis dobozban.

Nagyjából mennyiből lehetne összehozni, úgy, hogy a kondikat meg az ellenállatokat nem számoljuk?
Következő: »»   9 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem