Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   304 / 839
(#) Ghoost válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
szia Doncso!

Igen ugy teszek, es ma kerteszkedes kereteben kivagom a 2 diofat, a fiok melyere, es koszonom a kiigazitast valoban induktiv terhelés elleni védelem, miatt kerultek bele. Sot a te javaslatodra kerult az 5db IRFZ44 helyett 1db IRFD460 bele , viszont a zaroiranyu diodat szerintem benne hagyom hatha kerul egyszer veletlenul forditott polaritassal valami ra

Koszonom a megnyugtatast.
Szep napot kivanok, mind neked, mind a tobbi elektronvadasznak itt az oldalon
(#) Doncso válasza Ghoost hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Nem IRFD, hanem IRFP, nem mindegy. De majd kell oda még egy ellenállás is, meg egy zener azt hiszem, rég csináltam nem emlékszem, de ha akarod megnézem.
(#) Ghoost válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Valoban!, Az van benne es szepen muzsikal.
Valoban nem mind1, a P az 20A drain arammal terhelheto
(#) solti_imre válasza demcar hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Parancsolj!

Arammeres.jpg
    
(#) Akashi hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Szerintetek a mellékelt rajz alapján össze lehet drótozni a tápot? Most a trafóm szekundere 3 kivezetéses (2*24V), de könnyen szét tudom választani a 2 tekercset. Kérdés hogy szétválasszam, vagy ne?

bekötés.JPG
    
(#) solti_imre válasza Akashi hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Mindenképpen javasolnám a szétválasztást - ha panelműszereket használsz, a műszertápok NEM lehetnek galvanikus kapcsolatban a mérendő áramkörrel. (Ha viszont a két tekercs azonos, akkor érdemesebb lenne

1. párhuzamosan kötni a kettőt (2x akkora kivehető áram!), vagy
2. kettős tápot építeni

és egy külön kis (1,5W-os) trafóról megtáplálni a műszereket.)
(#) Ghoost válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Akashinak cimezve
..... es lehetoleg minden muszer kulon tekercsrol uzemeltetni.
Nem egy taprol, mint azt a rajzodon is rajzoltad.
(#) Akashi válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget, tényleg jó ötlet párhuzamosítani. Nekem eszembe se jutott hirtelen. Akkor párhuzamosítom a kivezetést, és beépítek egy külön kis trafót a műszerek tápjának. Gondolom egy gagyi ceruza akku töltő trafója tökéletes lehet.
(#) scooby_ hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,ha egy labortápba 4 panelműszert tervezek beépíteni(2 feszültség 2 áramerősség mérésére),akkor mind a 4-nek külön szekundert kell tekerjek a trafóra? Vagy mehet mind a 4 egy külön szekunderről? Mert egy trafót tervezek a dobozba tenni. 2 külön szekundert a két labortápnak és külön szekunder(eke)t a panelműszereknek.
(#) Ghoost válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Szia!

Szereny velemenyem szerint 4kulon allo szekunder kell a 4panelmuszer meghajtasara. S mivel a panelmuszerek 100-200mA korul vesznek fel, ez egy vekonyabb vezetekbol valo megtekerese, nem okozhat jelentos kiadast. ismeretlen parameterekkel 10-15menetnel nem igazan lesz tobb 1szekunder menetszama
szerintem.........
(#) solti_imre válasza Akashi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Több mint elégséges - az LCD panelműszerek áramfelvétele kb. 1mA. Viszont mindegyiknek kell külön 1-1 db! (Vagy egy 2 szekunder tekercses kell - a lényeg, hogy galvanikusan a műszerek egymást se lássák)
(#) Akashi válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Akkor ha jól értem, a műszereknek nem jó egy olyan trafó ami mondjuk 2*12V de 3 kivezetéses, tehát közös a földpontja. Teljesen külön meghajtás kell műszerenként.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Ezt már nagyjából "sokszor" kitárgyalta a fórum. Minden attól függ, milyen egységbe, és miként fogod bekötni őket, illetve az se mindegy milyen a kijelző, mert azért vannak kiskapuk. De csak a 4db, galvanikusan független táplálással lehet tetszőlegesen kötözgetni bárhová őket.
Az LCD tényleg nem fogyaszt sokat, de pl. az általam használt, ledes kijelzésű műszerek, darabonként ennyit fogyasztanak. Célszerűen 0,5-ös huzalból tekerem a tekercseiket, ami bőven elég.
(#) solti_imre válasza Akashi hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Ahogyan Alkotó társunk írta: "De csak a 4db, galvanikusan független táplálással lehet tetszőlegesen kötözgetni bárhová őket."
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Én pont ezt a panelműszert tervezem megépíteni,ráadásul a Te tápegységedhez. Még annyit mondj meg nekem,hogy a panelműszerek szekunderei mehetnek-e a labortáp trafójára? Tehát elég lesz-e egy trafót használnom?
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Nyugodtan mehetnek a tápegységgel azonos "vasra", csak külön tekercse legyen minden műszernek. (Műszerenként AC8V, vagy 9V -annyira nem fontos-)
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Értettem. A trafóról őszintén viszont még semmit nem tudok. Nem biztos hogy jól számoltam,de erősítsetek meg. Lemértem a trafó "ablak" méretét,és 8x2,5Cm-t mértem. Ezt összeszorozva 20Cm(2?)-t kaptam. Ez elvileg megfelel 400Wattnak,ha jól tudom. Ha jól számoltam,akkor minden készen áll az építésre.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Vagy rosszat mértél, vagy csak nem jó szót találtál hozzá. Az ablakméretnek azt a helyet szokás nevezni, ahol a vezetékeknek kell elférni.
Ha a teljesítményt akarod meghatározni, akkor ahhoz a vasmag keresztmetszetére van szükség. Ez pl. lemezelt trafóknál a belső oszlop szélességének és a pakettvastagságnak a szorzata.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Nem sokat foglalkoztam trafókkal...Ezeknek a dolgoknak még majd utána kell néznem. Egyébként tényleg rossz szót használtam,viszont jót számoltam.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Azt szretném kérdezni, hogy PC tápból lehet labortápot készíteni? Lehet h már kérdezte valaki, de nem fom a 400 oldalt átnézni
(#) solti_imre válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Pedig sok okos dolgot lehet ám a hozzászólásokból tanulni! :yes:
(#) Akashi hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Sikerült egy jó kis trafót vennem 500 ft-ért. (valami német modellvasút táp volt) 2*7/9/12/15 Volt kimenővel. Ma nyomtatom a táp nyákot.
A panelműszer is megjött, de nem vágom a bekötést. Értem hogy RA/RB ellenállásokkal a méréshatárt, és a P1/2/3-mal a tizedespontot kell beállítani, de az én műszeremen a P1 gyárilag át van forrasztva, és az RA helyén egy 10Mohm, az RB helyén egy 0ohm-os SMD ellenállás be van forrasztva.
Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a gyárilag beforrasztott smd ellenállásokat ki kell cserélni, vagy hozzáforrasztani a kivánt értéket? Mert van forrszem is a panelom.
A müszerem Bővebben: Link
(#) magneto válasza Akashi hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
A műszerek alapból (szerintem ez is) 200mV-os méréshatárba vannak állítva. Vagy ehhez a méréshatárhoz osztod le a mérendő feszültséget, vagy cseréled az Ra/Rb ellenállásokat. A doksi 3 oldalán van, hogy hogyan tudod "kiterjesztetni" (How to expand) a méréshatárt. Ha ezt választod akkor forrasztgatni kell.
De én azt javaslom, hogy inkább úgy oszd le a mérendő feszültséget, hogy beleessen a 200mV-os tartományba.
Alkotó fórumtársunk írt egy jó kis doksit erről. Ha jól emlékszem az ICL7106/ICL7107 topicban van.
(#) magneto hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Akashi!

Itt van Alkotó által készített doksi.
(#) rascal válasza Akashi hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Én majdnem megjártam egy hasonló panelműszerrel, ezért írok, hogy ne járj így. Amikor szétszedtem, hogy a tizedespont átkötés helyet rendes csatlakozót forrasszak be (hogy mi a fenéért spórolják ezt ki a gyártók nem tudom, mert kifizetném), a műszer szépen szétugrott, mert az LCD nincs fixen rögzítve a nyáklaphoz. Szerencsére kettőt vettem így a másodikat óvatosabban szétszedve és a kijelzőt egy filccel rárakott pöttyel megjelölve már az elsőt is jól össze tudtam rakni. A rászerelt osztó ellenállásokat nem piszkáltam meg, a bemenete elé készítettem feszültségosztót.
(#) Akashi hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Köszönöm Nektek a segítséget, én is a bemenet elé fogom a feszültségosztót tenni. Épp most dobozolom a készüléket.....
(#) Akashi hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Alakul a táp, de valamit nem értek.
Bekalibráltam a műszereket, de az ampermérő 0,01-et jelez mindig pedig nincs rákötve semmi a kimenetre. A műszer rendben van kalibrálva, és működik is, de "pontosan" csak kb 0,1 ampertől mér. H
A másik, hogy 3,6 Amper a 3 helyett a max beállítható áram, ez azért zavar mert már kinyomtattam az előlapot. Az alsó tartományban pedig kigyullad az áramkorlát led pedig semmi sincs a kimeneten. (kb.10mA környékén)
Magyarul nem tudok beállítani nagyon alacsony áramkorlátot pl. led, mert kigyullad magától az áramkorlát jelző pedig nincs rákötve semmi a tápra.
(#) Alkotó válasza Akashi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Azt javaslam, válaszd szét a táp és a mérőrész témáját. Először a tápnak kell jónak lennie, és csak ezután célszerű a jó táp valós értékeit kijelző eszközökkel foglalkozni.
Ha jól emlékszem, akkor a "Pioneeros" tápod építetted meg. Ebben az Rx ellenállásokat használja a műszer árammérő söntnek. Ez azért fontos momentum, mert azon az ellenálláson akkor is folyik egy kis áram, mikor a kimenet nyitott/terheletlen. Ez persze egy egészen kis áram, szerintem a valós működést nem befolyásolja károsan (illetve egy kicsit azért csalni is lehet, ha "alánullázod" a kijelzőt.
Az árammaximum nagyon széles határok között állítható, több hozzászólás is szól ennek mikéntjéről. Durván R10 értékének változtatásával, finoman P3 trimmerrel. Ezt könnyedén be fogod tudni állítani 3A-re
(#) Akashi válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Akkor azért mutat mindig a kijelző mert a söntön minimális áram folyik. Eddig ezt észre se vettem...
Kiszedem a panelt megnézem az R10-et és utánna újrapróbálom.
Mit értesz azon hogy alánullázom a kijelzőt? Én akárhová tekergettem rajta a potit, semmi nem történt azon kivül hogy pár tizedet mozdult, de 0.00 kijelzésnél nem változik semmi..
(#) Alkotó válasza Akashi hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Ha a P3 trimmerel nem tudsz lemenni a kívánt áram-maximumig, akkor növelni kell R10 értékét.
A kijelzőn lévő trimmer -legalábbis az enyémen, mert nem tudom te milyen kijelzőt használsz- nem a "000" állapot beállítására szolgál, hanem a referenciaként szolgáló 100mV-kalibrálásra. Tehát nem kell össze vissza tekergetni.
Az "alánullázás" egy kegyes kis csalás, ami tulajdonképpen nem is "nullázás", hanem a mért érték csekély "eltolásást jelenti. Pl. ha a kimeneten 500mA áram folyik, akkor a söntön mondjuk 505mA, mert maga az elektronika is folyat rajta egy keveset. Ilyenkor annyit lehet "torzítani" a valóságon, hogy a kalibrációt kicsit átállítod, és a valós 505mA -es kijelzés helyett 500-ra állítod a műszert. Sajnos ez különböző áramoknál eltérő hibát fog jelenteni, de a mérték nagyon kicsi. Ez a fajta megközelítés, még mindig sokkal szerencsésebb/életszerűbb, mintha egy külön söntöt használnál a kimenettel sorbakötve, mert akkor ugyan az áramot "pontosan" tudnád mérni, viszont a söntön eső -áramfüggő- feszültségesés nagyságával ingadozna a kimeneti feszültséged, aminek stabilitása szerintem sokkal fontosabb mint egy 5 ezrednyi árammérési huncutság.
Következő: »»   304 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem