Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 150
(#) vasa95 hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Üdv ! Lenne pár kérdésem:
1.LM 3914-el lenne egy kapcsolásom ahol 3 ic van összekötve mindegyik IC-nek szüksége van 5 V tápfeszültségre ezt a táplálást egy trafóval hogyan oldhatom meg?
2.Kivezjelzőt erősítő után kell kötni?
(#) mrobi válasza vasa95 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
trafó->greetz híd->pufferkondi->7805-> és már van is 5V-od. Persze nézz utána a 7805-nek mert elébe és utána is kell kondi.

A kivezérlésjelzőt az erősítő elé kell kötni.
(#) vasa95 hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
A választ köszönöm Ezt a Sprint layout-os nyákot terveztem hozzá valamint itt a kapcsolás. Egy tapasztaltabb ember le tudná ellenőrizni a nyákrajzon a kötéseket?
(#) Alkotó válasza vasa95 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Egyáltalán nem biztos, hogy az erősítő elé kell kötni. Attól függ mekkora szintre van szüksége a kivezérlésjelzőnek, illetve az is fontos, hogy mit akarsz vele "mérni".
A panel -véleményem szerint- alapvetően elhibázott. Ez igazából nem is nyákterv, csak egy huzalozási segédlet. A paneltervnek éppen az lenne a lényege, hogy szépen sorba beleforrasztgatod a ledeket, tehát azokat mechanikailag is tartja és tájolja, illetve értelem szerűen a többi alkatrész is helyet kap rajta (ez itt tényleg nem sok minden), amik szintén be vannak huzalozva a rajznak megfelelően.
Aztán az már koncepció kérdése, hogy egy panelre teszel két csatornát, vagy mindkettőnek külön panelt csinálsz. Az is csak megközelítés kérdése, hogy a ledek merőlegesen állnak vagy elhajlítva a panel szélén helyezkednek el, sőt elég gyakori mostanában, hogy csak egyetlen ledsor van, amire a két oldal "összege" megy.
(#) vasa95 hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
A ledeket azért nem a panelre terveztem mert külön lesz egy 1 méteres oszlopon elosztva.
(#) szamóca válasza vasa95 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hmm. Három lineáris kijelző? Csak fényeffektként akarod használni?
(#) blackdog hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Korábban már csináltam lm3914 -el kivezérlés mérőt.
Ezt most úgy szeretném átalakítani, hogy a kis mikrofon által érzékelt hangokra reagáljon.
Megcsináltam lm358 -al az erősítés. 8 ohm kis hangszórón hallani is, hogy mit "vesz" a mikrofon. És itt akadtam el...
Nem bírom összehozni a kettőt. Annyit értem csak el, hogy az IC 16-os lábára kötött led ütemre villog.
Hogyan lehet ezt a párosítást összehozni?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hello!
Így rajz nélkül, elég nehéz megmondani mit tettél..
De gyanítom, hogy az LM358 féltápfeszültséges üzemben működik, így a kimenetén egyenfeszültség is van és főképpen azt jelzi ki az LM3914.
Ha így van, egy RC (100nF/100kohm) leválasztás szükséges, tehát az erősítő és a kijelző közé egy soros kondi, valamint a kijelző bemenete és a GND közé, egy ellenállás.
Egyébként kivezérlésjelzőnek a 3915 jobb, mert annak a skálázása logaritmikus, mint ahogy a fülünk hallása is.
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Erősítésnek ezt használtam.
lm3914 meg az adatlapja szerint megy.
Egy 9V táp van.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hello!
Ellenállás itt is kell a C2 kondi után, mert annak szivárgó árama DC feszültséget juttat az LM bemenetére. (Az LM 3914 bemenete soha nem lehet "szakadtan"..)
Ha az említett 100kohm-ot beteszed a C2 jobb oldala és a GND közé, vélhetően meggyógyul a dolog..
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Az lm3914 5. lába és a GND közé került és jó lett.
Egész nap ezzel kínlódtam
Már csak az érzékenységet kell beállítani.
Köszönöm!
(#) Bassmester hozzászólása Jan 2, 2011 /
 
Hali!
Egy olyan kivezérlés mérőt, vagyis inkább clip jelzőt szeretnék csinálni, ami nem csupán a kimeneti feszültséget figyeli, hanem az áramot is, azért hogy 4 és 8 Ohm-os terheléseken is a beállított tényleges teljesítménynél jelezzen. Valami áramváltós megoldásra gondoltam, csak félő hogy az induktivitása miatt vágná a magas frekit a kimeneten. Van valakinek ötlete?
(#) Kovidivi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Kis méretű sönt nem jöhet szóba? Gondolok itt 0.1 ohm alattira, azon eső feszültséget pedig felerősíteni, esetleg egyenirányítani?
(#) Bassmester válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Hali!
Gondoltam erre is... szerinted mennyire rontaná a damping faktort? Bár ha a 10m-es kábelekre gondolok...
A lakatfogós árammérőkben vajon hogyan van megoldva a dolog? A legjobban egy olyan megoldás tetszene, ha simán a drót köré tekert jó sok menet adna valami használható jelet. Nem tudom érdemes e ilyen irányba kisérletezni
(#) Davidd hozzászólása Jan 2, 2011 /
 
Sziasztok!!!Megint lenne egy kerdesem...:van itthon 2 db uaa18(a277d) es szeretnek belole kivez.merot csinalni.Kernek tolletek egy jo kis kapcsolasi rajzot .. talaltam hozza ket fajtat is.Van amikor minden egyes led megkapja a + feszultseget.... es van olyan kapcs.rajz hogy csak minden negyedikbe megy direktbe be a + feszultseg.Remelem nem irtam hulyesegeket... Ez lesz az elso ic s kivez.jelzom.
(#) Kovidivi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Szerintem mindkét módszernek vannak nem kívánt hatásai. Azt kellene kitalálni, hogy melyik a kisebb rossz. A sönt-öt lehetne nagyon kis méretűre választani, akkor talán kevésbé változna a damping faktor. A drót köré tekert sok menet ha bele is szólna a kimenetbe, akkor azt az erősítőnek ki kell javítania szerintem. Az áramváltó viszont tényleg induktivitásként viselkedne. Esetleg ez utánra tenni a visszacsatolást? Bár az már nekem annyira nem szimpatikus...
(#) pinyó39 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
A tápfeszültséget, és ahhozképest a kimenő jel tetejét kell figyelned ("mikor veri be a fejét a szinusz", amikor már egyent tol a hangszórókra) és ezt kijelezni. Egyszerübb kapcsolást R. Eliot honlapjá talász pl. komplett leirással. Profi hangositásban olyat is kezdenek használni, az erősítő nem szimplán van bedrótozva a hangszóróhoz, hanem a hsz. és az erősítő komplett rendszer, a pillanat tört része alatt a lengő hőmérsékletét, feszt, áramot és még sok mindent kontrollálva mindig a maximumon tartja a kimenő kakaót, úgy hogy a hangszóró éjjél nappal károsodás nélkül szólhat.
(#) Bassmester válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Hidalt kapcsoláshoz milyen clip jelzőt szokás használni?
Mert ugye hídnál a Vpp meghaladja a fél tápfeszt. Pl a TDA 7294 hidam +/-35V mellett 41V szinuszt ad le a 8 Ohm-os műterhelésre. Ide is jó lenne az ESP -féle clip jelző?
(#) pinyó39 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Persze, a két "melegpontot" (kimenetek) érdemes akár külön, külön figyeni. Sokszor a két csatorna kimenő kakaója sem egyforma ugyanarról a tápról.
(#) Kovidivi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Eszembe jutott még, hogy miért kell a kimenetnél figyelni az átfolyó áramot? A tápnál is arányos méretű áram fog folyni, ott is lehetne akár figyelni.
pinyó39: A hőmérsékletet érzékelő eszköz hogyan van rögzitve a lengőhöz? Vagy eleve olyan hangszórót gyártanak talán, amibe be van építve?
(#) pinyó39 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /
 
Digitális cuccok ezek, komplett rendszer, sajnos nem a félmillás kategória. 2010es Music Massen láttuk. Szétszedni nem tudtuk (ez is sajnos)
(#) simbico hozzászólása Jan 3, 2011 /
 
Sziasztok, megrajzoltam ezt az kivezérlésjelzőt (tranzisztoros, már ebben a topikban sokszor került elő). Még nem vagyok igazán magabiztos ezért kérnék valaki gyakorlottabb szeműt, hogy állapítsa meg, hogy van-e benne hiba. Köszönöm!Üdv, Simon
(#) proli007 válasza simbico hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Hello!
Led panel:
- A panelen a Led-ek hullámosan vannak felrakva. (tranyók is csámpásak) Gondolom a rasztert kellene beállítani, vagy használni.
- A bázis és ellenállása közötti összekötés hozzáér az emitter lábhoz. (Attól, hogy az alkatrész oldalon van elhelyezve a vezető sáv, még nem érhet hozzá, de főleg nem mehet át a lábon.)
- Felesleges kétoldalasra készíteni a panelt. Ha megfordítod a tranyókat, akkor az emitter hálózat mehet a panel szélén, mindössze a kollektor ellenállás lábát kell a bázisellenállás alatt átvinni, mint ahogy az utolsó tranyónál is csináltad.

Amp panel:
-Itt minden jó, csak a trimmer szabályoz fordítottan, de ez csak részlet kérdés, működést nem befolyásolja. Áramköri rajzon R6-nál lemaradt a "kohm" jelzése.
üdv! proli007
(#) simbico válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Köszönöm szépen, kijavítgatom.
(#) anagma válasza simbico hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Üdv! A kijavítottat feltudnád rakni?Én is pont ezt a kapcsolást szemeltem ki,bár a nyák-ot már elkezdtem kézzel rajzolni,gyorsabb ha van kész rajz.Köszi.
(#) simbico válasza anagma hozzászólására (») Jan 4, 2011 /
 
Persze, valami snap to grid jellegű beállítás nincs eagle-ben különben? mert így tényleg elég csálék a dolgok

ledek.png
    
(#) janikukac hozzászólása Jan 6, 2011 /
 
Hali ! Műszaki versenyre készülök, 8. osztályos vagyok. VU metert szeretnék építeni. Ha valaki tudna nekem egy olyan VU meternek a kapcsolási rajzát, és olyan NYÁK-rajzot, ami a vasalós technikával működik, annak nagyon megköszönném. Valamint , olyan kéne, ami sz.gépbe bedugva működik ! Köszike, és mindenkinek szép napot !

Jelenleg ezt szeretném megépíteni
: Bővebben: Link , de nem értem, azt a kábel hova dugja be sz.gépbe az ürge?! Valaki leírna az alkatrészeket, hogy mi kell. A megjegyzések között van egy link, amin minden rajz ott van, de nem pontosan tudom kikövetkeztetni, mivel még kezdő vagyok. Köszi
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Szia!
Konkrétan melyik alkatrész rajzjelével nem vagy tisztában? Ellenállás, kondenzátor, LED?
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Az összes alkatrész kéne: pl. így : 5 led, 10 2.2kOHM-ellenállás,... így. Köszi , hogy segítetek, amúgy azért kell, mert ha megyek az üzletbe, akkor pontosan tudjam hogy mi kell. És az a másik kérdés, hogy mivel lehet helyettesíteni a TA7666P IC-t?!
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1
 
10 db 2,2 k ohm -os ellenállás (jó kicsi méretű), 2db 47k ohm -os ellenállás, 2db 10k ohm -os ellenállás, 2db 47 µF-os elektrolit kondenzátor, 2db 4,7µF-os elektrolit kondenzátor. 6db zöld LED, 2db sarga LED, 2db piros LED. 1db TA7666 IC. De ezt Te is össze bírod írni egy kapcsolási rajz alapján.
Következő: »»   62 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem