Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses kijelzők meghajtása számítógépről
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Talán az lehet a baj a 14 szegmens dekóderrel hogy rengeteg variáció lehetne, a párosításoknál és sokkal bonyolultabb azt beprogramozni mint a 7 szegmensest! Mi volna ha inkább úgy lenne megoldva hogy a 14 szegmenseseknél a demux 2x kapná meg ugyanazt a 4 bitet, és így ugyanazt a kijelzőt működtetné, miközben a dekóder 4 bitje megváltozik és így írná ki, a szükséges karaktert! Előnye hogy kisebb PIC is elég lenne dekódernek, és a progi is egyszerűbb volna! Erről mi a véleményed? Ja és így szabad láb is maradna a demuxon az AM PM kijelzéshez!
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 28, 2008 /
 
Hopsz! Rájöttem hogy hol a bibi Tényleg 14 szegmens dekódet kel csinálni PIC ből! Mi lene ha csak az első 3 kijelző mene a 14 szegmens dekóder PIC-ről, és a töbi mehetne a 4511-ről? Akkor a PIC-be csak néhány betűt kéne eltárolni, és párhuzamosan fel kell fűzni a dekóder 4 bitjére! Sőt máshogy nem is lehet mert csak 16 lehetőség van 4 biten, és több int 16 karakterre van szükség!
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 28, 2008 /
 
Eakadtam! Hogyan tudok 4 biten elküldeni 18 féle jelet, ha csak 16 féle van? Nincs valami trükkös megoldás?
(#) pbalazs válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Én kezdem elveszíteni a fonalat...
Miért nem jó az, hogy a 14 szegmenst rákötöd a PIC-re, meg a 16 anódot (vagy katódot) is a PIC-re. Ez összesen 30 láb, és veszel 40 lábú PIC-et.

Vagy a 16 közöst egy 4 -> 16 demultiplexeren keresztül hajtod (14+4=18 láb), így 28 lábú PIC is elég lehet.

Vagy mivel úgyis 14 szegmensvonalad van, ahol csak számokat kell kiírni (10 digit), ott lehet egyszerre kettő digit aktív, így csak 3 (hónapok)+5 (számok/2)+1 (pontok) = 9 láb kell a közösökre, így 14+9=25 láb kell, és nem kell külső dekóder.
(#) Marty McFly válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Az egyszerre 2 digit aktívos dolog jó lenne de akkor be kéne kalibrálni egy csomó variációt még plusszba amikor a számok egymás mellé kerülnek! Végülis meg lehet oldani, csak 10 féle szám van és minden számmal van 10 féle lehetőség, akkor lessz plussz 100 lehetőség, amit nincs kedvem mindd berogramozni! Inkább egyszerre mindig csak egy digit lenne aktív, és a 14 vezetékből a 7 szegmensesek csak 7-et használnának! Ha a digit párosítás könnyebben is megoldható, akkor javítsatok ki légyszi!
(#) digimann hozzászólása Júl 29, 2008 /
 
hello!

ha 14 szegmenseset seretnétek, érdemes nagyobb uC-re váltani, és szinkronba hajtania sorokat.
(#) szilva válasza pbalazs hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Kb. én is ezt javasoltam, de McFly barátunk valamiért a dekódert benne akarja látni az áramkörben Pedig egyetlen, elég lábú PIC-kel meg lehet oldani egy sort.

Aztán odáig lehet "fajítani" a dolgot, hogy az az 1 sor meghajtója valamiféle "címre" hallgasson, azaz pl. a kiküldendő sor elejére kellene egy olyan karaktert tenni, amiről eldönti, hogy a sor neki szól-e vagy sem. Így felépített sorokból aztán akárhányat párhuzamosan lehet kötni. PC oldalon meg csak sima stringküldést kell programozni, ráadásul mondjuk teljesen szabványos soros vonali protokollal, hogy még a lábak rángatásával se kelljen külön szenvedni a PC oldali progiban. Szerintem.
(#) szilva válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Ez korántsem ilyen bonyolult, sima karaktergenerátor-szerű függvényekkel elő lehet állítani karakterkódból a szegmensmintát mindkét digitre, majd ezeket egymás mellé tenni, hogy kikerüljenek a 14 szegmensvonalra. PIC oldalon ez egy pofonegyszerű dolog, a PIC nem egy kombinációs hálózat, abban tárolt program fut.
(#) pbalazs válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 29, 2008 /
 
Nem kell 100 lehetőség, csak egyetlen 10 elemű tömb, mivel ugyanaz az értékkészlet mindkét digitre.
pl. 72 kiírása: aktivizálod a két digitet egyszerre, majd egyik portra (tizes helyiérték) kiküldöd a tömb 7. elemét, a másik portra (egyes helyiérték) meg a tömb 2. elemét. Vársz egy kicsit, aztán portok törlése, aztán jöhet a köv. digitpár.
De megolható 100 elemű tömbbel is, nem is nagy meló megcsinálni, mert csak 10 különböző elem van benne, a többi meg csak copy-paste. De nem nyersz vele semmit.
A feladat simán megoldható külső dekóder nélkül is, de ha gondolod, tegyél bele dekódert. Árban valószínűleg az egy PIC-es megoldás a jobb, bár nem tudom, hogy még mit akarsz rátenni.
(#) Marty McFly hozzászólása Júl 30, 2008 /
 
Az egy PIC-es megoldást választom! Már csak ki kell választani egy erre alkalmas PIC-t! Még egy kérdés! Hol tudok venni piros zöld és még narancssárga 14 szegmenseseket? A piros meg a zöld még csak csak akad itt ott, de narancssárga
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 30, 2008 /
 
Bocsánat eltévesztettem Citromsárga 14 szegmenses kellne! De eddig nem sok árlistán láttam! PL az ARWILL be sem :no:
(#) digimann válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
lomex-ben elvileg van, de ha nincs szólj és mondok rá árat
(#) digimann válasza Marty McFly hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
18F45J10 jó lehet
(#) tib12 hozzászólása Ápr 29, 2011 /
 
Üdv mindenki.
Szeretnék összedobni egy 8×7 szegmenses led kijelzőt a gépemhez, egy kapcsolást szeretnék, a gépen belűl lesz egy cd-olvasó dobozában ugyhogy nem árt ha nem tul nagy a kapcsolás. Ugy gondoltam hogy a gépen egy programmal szeretném vezérelni hogy mit irjon ki.
Viszont programozni nem nagyon tudok. Lehetőleg valami egyszerű de mégis nagyszerű kapcsolást szeretnék. Igazábol az lenne a legjobb ha USB-röl tudnám vezérelni(persze a tápja mehet külön ha nem elég az usb 5V-ja).
Ui.: A kijelzőt én csinálom OF-SMD 3216B - RV tipusú smd ledből(ha ez fontos).

Előre is köszi a válaszokat!
(#) ngexi válasza tib12 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Én a helyedben LTP-ről csinálnám. Egyszerűbb programozni is (szerintem). Csatlakozót meg bárhol lehet hozzá szerezni. Logikai 1 annál is 5v körül van.
(#) ngexi válasza tib12 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Közös anódú vagy közös katódú lesz a dolog?
(#) otto54 válasza tib12 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Helló!
Ha kedveled az I2c sínt,akkor SAA1064-el (2db) tudod vezérelni a 8 digitet.
Ekkor nagyon egyszerű lesz a hardver. A szoftver kicsit bonyolultabb,de az is megy az LPT portról.

Üdv.
Ottó
(#) tib12 válasza ngexi hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Az 5 volt mindegy mert valószínű külső táprol fog menni, ugyhogy lehet LTP-röl csinálom Az meg hogy a kijelző közös anódú vagy közös katódú lesz a kapcsolástol függ...
(#) tib12 válasza otto54 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Jó ötlet de igen a szoftver, az ami jó lenne ha egyszerűbb lenne, a hardver lehet bonyolultabb nembánom van hely a gépbe...
(#) tib12 válasza otto54 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Üdv
Nézegettem az I2c sínt és a SAA1064 -t. Láttam google-be(csak ugy kívülröl pontosan semmit nemtudok róluk... még azt se mit tudnak pontosan...) lényeg a lényeg jó ötletnek látszik és ha jol láttam az USB( ) ez nekem tökéletes lenne és ha valakinek lenne hozzá megfelelő szoftver azt megköszönném. Ja és a lényeg, mennyibe tud kerülni egy ilyen kütyü(azaz 2 mert ugy 8 karakter kell)? De ha 2 van akk a szoftvernek kezelni e kell egyszerre a 2-t ugy hogy például a futószövegeket ki tudja irni...(ugye jolmondom?)
Gondolom értitek
(#) otto54 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Hello!

A RET-nél 588,-Ft+ÁFA az SAA1064.
A hétszegmenses kijelző ára sok tényezőtől függ.
Ezekhez képest a többi alkatrész filléres.
A "futószöveg" gondolom nem szó szerint értendő,mert csak a hét szegmensnek megfelelően lehet vezérelni vele.

Ottó
(#) tib12 válasza otto54 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
A kijelzőt megépítem én smd led-ből.
A futószöveget ugy értettem hogy mondjuk másodpercenként lép 1 karaktert, azaz 1 másodpercenként frissíti a gép és 1-el arrébb rakja az adott karaktert. De ez ha jol sejtem a szoftvertöl függ.
(#) tib12 válasza otto54 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Ja és az I2c miket tud? gondolom a gép portjai közül valamelyik segítségével átalakítja a jelet. Kb mennyibe kerül? A Hestore-rol lehet hozzá alkatrészeket rendelni? és a saa1064 kb hány voltrol tud üzemelni?
(#) otto54 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
A "Magyar Elektor"-ban sok évvel ezelőtt volt egy cikk sorozat,amelyben többek között részletesen ismertették az SAA1064-et.
Maximum talán 15V-ot lehet adni a kijelzőkre,a SCL/SDA viszont csak 5V-os szinttel vezérelhető. AmennyibenBővebben: Link szétnézel,akkor találsz egy SAA-val hajtott kijelzőt és arról kapcsolást. Egy kicsit keresgélni kell,mert beágyazott a lap és közvetlenül rá mutató link jelenleg nincs.
Üdv. Ottó
(#) tib12 válasza otto54 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /
 
Megnéztem a RET-nél én is, és 700ft fölött van, ráadásul 2 kéne, nem akarok 1000ft+ postaköltség nél többet rászánni. Esetleg megépíthető olyan alkatrészekböl ami HEStore-n is megtalálható? Mert akkor egybe mehetne 2 postaköltség ha amugy is rendelek... az nembaj ha sokat kell forrasztgatni meg több rétegű a panel.
(#) sportsboypaper hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
SZiasztok,

egy CD meghajtóból készített CD audio lejátszón dolgozom, és felmerült, hogy lehetne neki LEDes kijelzője, hogy epp hanyadik tracknél tart.

Ezt szerintetek hogyan lehet megoldani? semmilyen szamitogep kapcsolat nincs, sima audio jelet kuld az erősitonek. Talan az IDE/ATAPI ad ilyen jelet?
hogyan lehetne ezt kivezetni egy kijelzőre?


Köszönöm!
(#) MoOn hozzászólása Szept 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Mellékeltem egy 4x7 szegmenses kijelző leírását, tudnátok hozzá vezérlőt ajánlani? Multiplexelt, közös katódos

Számítógéppel szeretném vezérelni, PIC-es megoldás nem megvalósítható

Előre is köszönöm

tdc10m.pdf
    
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Ezt szeretném megépíteni! Már régebben is törtem rajta a fejem. A hardware még úgy hellyel közzel össze is jönne de mindenképp mikrokontrolleres megoldást szeretnék, viszont a programozás nekem nem fog menni. Ha valaki esetleg elvállalná a program megírását, és esetleg tud nyújtani némi segítséget a hardwerrel kapcsolatban (gondolok itt a megfelelő alkatrészek kiválasztására, esetleg segítségre ha elakadok) persze mindezt megfelelő honorárium ellenében, az írjon nekem privátba és megbeszéljük a részleteket! Köszönöm!
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 9, 2014 /
 
Igazából a hardverre is megvan az elképzelés! külön egységet képezne a 3 sor kijelző, mindegyik tartalmaz egy BCD to 7 segg dekódert egy BCD to hexadecimal dekódert ami az egyes digiteket kapcsolja be 1-1 tranzisztorral, és mivel nem igazán találok dekódert a 16 szegmenses kijelzőkhöz talán a legjobb megoldás egy PIC beiktatása ami le tudja kezelni a 16 szegmenses kijelzőket. a demux ugyanúgy léptet de a 16 szegmenses kijelzők esetében a dekóder szerepét ez a dekóder PIC tölti be. Lenne egy fő vezérlő PIC amiben futna a fő program. Minden porttal lekezelhető egy kijelző sor, 4 bit a dekódereknek és ezzel egy időben 4 bit a demuxnak is. az am pm kijelzést és a kettőspontot is egy egy kijelzőként kezelném, a kettőspontot a 7 szegmenses dekóder 1 es karakterével lehetne működtetni az am pm hez pedig kettő olyan karaktert kell választani, hogy vagy az egyik vagy a másik világítson tehát egyik ledet összefogom a c lábakkal a másikat pedig az e lábakkal, így ha a demux bekapcsolja az am pm ledek digitjét a dekóder pedig kiad vagy egy 2 es vagy egy 5 ös karaktert akkor vagy ez vagy az a led világítani fog, így kijelezhető az am pm. Billentyűzetnek egy gyári billentyűzetet gondoltam ezt egy újabb porttal lekezelhetjük. Ami gondot okoz hogy a hangeffektek tárolása végett szükség lehet valamiféle memóriára, és azt sem tudom hogyan csinálok a digitális jelből a hangszóró számára "értelmezhető" analóg jelet. Billentyűzetnek ilyesmire gondoltam Bővebben: Link Mit szóltok?
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem