Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ajajjj...bocsi, de most látom hogy nem azt a nyákot adtam amit akartam, mert van rajta egy plusz tranzisztor szintillesztőnek. Nem vált be a megoldás, nem ajánlom az utánépítését.
Helyette itt van pl. ez:
Alkotó kolléga tett egy észrevételt, miszerint a zavarszűrő tekercs makrója rosszul van pozícionálva.
A hibát kijavítottam, itt a javított nyák LAY-ban, átszerkeszthetően, amire az eltérő alkatrészek miatt szükség lehet. Íme:
Hali!
Igen, ez 7294 hídhoz készült. Szerintem inkább ezt az újabbat csináld, ezen jobbak az táp-vezetősávok.
Itt az aktív monitor dobozom nyákja, táp-végfok -védelem egyben.
Hali!
Köszi, örülök hogy tetszik. Legközelebb vasárnap du. lesz a birtokomban az a gép, amin rajta van a LAY, akkor fogom felrakni. Egyébként ma próbáltam ki a kész cuccot és nagyon jó lett. Hihetetlen hogy ez a négy kis bóvli Eastech hangszóró mit művel a 7294 híddal. Utána is nézek a neten, hátha még kapható valahol, anno 1000 Ft alatt volt db-ja. Íme a cucc:
Na elkészült a komplett modulom.
Terhelve még nem volt, csak a puszta működését teszteltem, de innentől szerintem már tudni fogja a dolgát ![]()
Készülget a legújabb cuccom
![]() Tápegység, végfok (TDA 7294 híd), védelem egy 12×20 cm-es nyákon. Aktív dobozhoz terveztem. Még nincs kész, de a tápot már teszteltem. Íme:
Szerintem ne legyen senki számára nagy falat egy 7294 megépítése. Ami ennél egyszerűbb, az ha jobban megnézed nem is sokkal egyszerűbb, max annyiban hogy szimplatápos és kevesebb alkatrészből áll. Az LM 1875 abszolút nincs partiban a 7294-gyel, a hangminőségét pedig lehet hogy kissé túlértékeled. Szerintem nem áll felette, de ez természetesen ízlés kérdése. Csináltam már én is sok mindent, de ár/érték arányban semmi nem veri a 7294-et.
Gyusze! Én is sok esetben használok fel bontott alkatrészt, de csak a gondos ellenőrzését követően. Javaslom neked hogy szemrevételezéssel tanulmányozd mások munkáit is, fordíts több gondot a kivitelezésre, válogasd meg az alkatrészeidet és adj egy csöppet a vezetékelésre is. Adok a kedvedért egy normális nyáktervet, amin rajta van a tápegység és a védelem is, van rajta bizti és csillagpontos a GND. Csak a trafó AC-0-AC kivezetését kell rákötni és már megy is. Ismerkedj meg a Sprint Layout-tal és a vasalásos nyákkészítéssel!
Hali!
Ez milyen tipusú ALPS? Hol kapható "egész jó áron"? Én mindenhol csak 4000 Ft körül láttam eddig Alps-okat. Egyébként 47k (log) Alpha potikat használok. Ez olcsó és sokáig bírja. Az új PA erősítőmbe egy nagyon speckó előfokot csináltam. Két műveleti erősítős (2086D) buffer közé beiktattam egy csövet (6N23P-EV). Az erősítése pont megfelelő és gyönyörűen szól :yes:
Ez attól függ hogy mit akarsz vele hangosítani. Hangszínszabályzó szerintem nem kell, viszont egy szintemelő fokozat nem árt elé. Én ezt használom:
Én a mellékelt kapcsolást használom TDA-hoz, az alább leírt módon. Szépen teszi a dolgát.
Hol van féltáp? ![]()
Nekem egyszerűbb volt
![]() ITT van. De van egy újabb nyákom is a hídhoz, ez egy kicsit átgondoltabb, a tápáram utakat szedtem rendbe rajta az előzőhöz képest. Ki van próbálva, rendben van :yes:
Na megvan az SWR cucc rajza, de nem jól emlékeztem... csak 41,6V-ot adnak a 7294-nek
![]()
Minek ezt ennyire megbonyolítani
![]() Ha erősítő hűtőbordájára szánod, akkor csináld meg azt amit mellékeltem. Fokozatmentes és nagyon szépen teszi a dolgát :yes:
Inkább ilyet csinálj, ha mindenképpen egy szekunderrel akarsz 7294-et táplálni. A tökéletestől ez is messze van, de még mindig jobb mint a kondis osztó. Csatornánként minimum 2×10000 u puffer kell bele, mert csak félhullám tölti őket.
16-18V -ra egy TDA 2050 híd is bőven elég (sokkal olcsóbb), nem kell nagyobb.
A 7294-nek csak akkor lenne valami értelme, ha nagyobb teljesítmény igényed lenne, de ahhoz nagyobb tápfesz is kell. Szimpla, vagy +/-18V -od van?
Persze hogy sok! 4 Ohm-ra, max +/-28V -ot javasolok.
Ekkora tápfeszről 24,5V -ot képes leadni 4 Ohm-ra tisztán és stabilan, ami ugye 150W. Ha csak 40V-os tápod van, akkor használj 8 Ohm-os hangsugárzót, de először is a hűtőt csináld meg nagyon komolyra, ha ki akarod használni a max teljesítményét. Ha a képen látható módon alakítod ki, akkor nem lesz vele gond.
Ha kell, akkor itt van LAY-ban. Nincs rajta a (szerintem) felesleges stanby/mute, viszont van rajta tápáganként biztosíték és polarításvédő (6A-es) dióda.
Utóbbi elhagyható, csupán azt a célt szolgálja, hogyha fordított tápot adunk a panelra (amennyiben nagyon hülyék akarunk lenni ![]()
Készülget a legújabb hidam, ezúttal réz tönkökkel. Kiváncsi leszek, hogy jobb e bármivel is mint az alu. Holnap összehasonlító teszt (csak ídőm legyen rá) :yes:
B.U.É.K. mindenkinek
![]() Hali, Zosi! Rendezettnek látom a belsejét, de a hűtő kialakítása nagyon gyenge így ránézésre. A bordáid mérete, csak direkt ráfúvással, alagúthűtéssel lenne megfelelő, jelen állapotában minden bizonnyal túl fog melegedni, a névleges teljesítményén csak behatárolt ideig tud majd működni. (bár hogyha 3 órát bírt, akkor lehet hogy jó) Nekem is van egy folyamatban lévő sztereó hidam, példának íme a hűtése:
Hali!
Lazán képes a 70W-ra 8 Ohm-on, +/-40V táppal. Ha monitort hajtasz vele, akkor gondolom hogy másik végfok is van a rendszerben, ami kifelé szól. Ha igen, akkor mindenképpen szükséges hozzá egy 4-5 dB-es szintemelő. A DC védelmen ne spórolj! Lehet hogy soha nem lesz semmi dolga a bekapcsolási késleltetésen kívül, de ha egyszer beüt a krakk, akkor a hangfalaid mélynyomói bánják. Dobj össze egy ilyet. Tök egyszerű, olcsó, megbízható és rajta van a táp, meg a védelem is. Nincs benne a (szerintem felesleges) mute és standby funkció. Íme a nyák:
Köszi
![]() Minek a magasságára vagy kiváncsi? Vagy netán a magassugárzó érdekel? Az egy "no name" piezó. Tudom hogy egy okádék, de basszuskombóba megfelelő, a húrok csengését-csikorgását jól hozza. Általában kikapcsolva használom. Csatolok képet a belsejéről is. Csöves előfok, 400W-os kapcsolótáp és TDA 7294 híd, +/-40V ról. Ha a méretbeli magassága érdekel, akkor íme:
Nekem is van egy hasonló. Csillagpontos GND, van rajta táp, meg védelem is, nincs rajta mute kivezetés. Több példányban megépített, bevált cucc. :yes:
Íme:
Nekem ilyenek vannak
Üres nyákom is van, íme:
Nem feltétlenül kell hozzá szkóp. Nekem sincs :no:
Elég egy jó multiméter, én pl Maxwell MX 25-306 -ot használok. Itt az általam épített és használt tápok egyik variánsa, ami megfelel 2 db TDA 7294 hídhoz. Íme:
Tudja valaki hogy mitől "G-osztályú" egy erősítő?
A Bose amplus 100 rajzát nézegettem, amiben 7294 van és két darlington a tápágakban. Milyen lehet ez a cucc? Íme:
Hali!
Csak ez van még róla:
Itt az a doksi amit ígértem. Valahol már fenn van, de a fene tudja hogy hol és milyen álnéven. Ennek mehet a 60V simán, kb 160W-ot fog nyomni 8 Ohm -ra, 2 pár fettel.
![]() Itt van még egy LAYcsika is:
Eléggé gáz ez a nyák
![]() Honnan szedted össze? Szerintem egy jól kidolgozott, bevált nyákot építs! Tudom ajánlani a Pedró félét, vagy a sajátomat, ami egy panelen van a táppal és a védelemmel. Íme: |
Bejelentkezés
Hirdetés |