Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia!
Nekem az RD6012 van. Ha jól emlékszem, akkor alkotó is épített valami hasonlóval tápegységet, toroid trafót használt hozzá, én is azzal szeretném bedobozolni. Egyébként itt is szoktak hirdetni ehhez (is) való tápegységet, jelenleg is van egy 1500-as, de volt nagyobb is. https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_167888.html A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2025
alkotó mester tápja sokak álltal sokszorosan utánépített, kicsi fényezések folyamatosan vannak, az alkotó is itt van.
Ha most kellene csinálnom, akkor én is ezt építeném után. ![]() Folyamatosan csesztetem, hogy jöjjön el találkozóra/írjon kimerítő cikket, dehát... Építési leírás?Sziasztok!Szeretnék egy labortápot építeni így elkezdtem végignyálazni ezt a topikot.... Mivel ez már több mint 800 oldal, finoman szólva elvesztem benne. Szóval nincs valahol mondjuk összefoglalva például egy alkotó féle tápegység leírása esetleg? Hol találom ezt meg egyben? kapcsrajz, panelterv, esetleg néhány jó szó ![]()
Azt írja "proli féle LPSU" , de a google csak "Proli007/alkotó féle LPSU50V3A"-t mutogat nekem.
3 amperhez 200A-s FET... ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2024
Biztosíthatlak róla, hogy ez nem a legjobb vétel volt. Értem én, hogy olcsó, de...
![]() alkotó V2.7.4B-re lett lecserélve nálam. Annak mehet a táp akár 30VAC is, ugyan ez az alapja, csak sokkal jobban meg van védbe a műveleti erősítő. (Én javaslom is neki a 30VAC-t ha 30VDX-t akarsz belőle kivenni, nálam 26VAC-val 30V-DC-nél szépen elkezdett riplizni a DC.) Azóta napi szintű használatban van.
Egy üzenetben válaszolva a többi fórumtársnak is:
Suba53 - a rajzról tényleg lemaradt némi vezeték - puszta sietségből és hanyagságból -, de a szekunderek "lógó" kivezetései mennek a bekötöttekkel szorosan egymás mellett a helyükre ![]() alkotó - , a Graetz után lesz puffer/szűrés, csak a fent említett okokból ezeket se rajzoltam be. exabit - köszönöm a tanácsot, legközelebb körültekintőbb leszek. Mennyi gondot tud okozni egy félinformációkkal teli ábra. Igyekszem majd a jövőben ezt elkerülni ![]()
Légyszi nézd meg a az IC 4-es és 11-es lábán mérhető feszültségeket a GND-hez képest. A 11-en -5V körüli értéknek kell lennie, hogy képes legyen az IC a tápegység kimenetét 0V-ra lehúzni (szintén a GND-hez képest). Ez most kicsit pongyola lesz: az lm324 nem tudja a kimenetét a saját tápján belül faltól-falig kivezérelni, ezért a negatív tápját lejjebb kell vinni, hogy legyen elég mozgástere a tápegységen belül.
Ha a P2 középső lába le van tekerve a GND állásba és a P2 jó, akkor a P4-től teljesen függetlenül ott a P2 csúszkáján (középső lábán) 0V-nak kellene lennie. Szerintem a feszültség állító poti (P2) 0-ra állítása mellett mérd végig az áramkör pontjain lévő feszültségeket a GND-hez viszonyítva, és írd be rajzba. Az lm324 tápját is. Úgy már lehet számolgatni is. Akinek ilyen tápja van esetleg így egyből kiszúrja, hogy hol van más érték, mint kellene.
Üdv mindenkinek!
Megépítettem az alkotó panelterve alapján ezt a 2.4.7 tápot. Működik minden, viszont olyan nehézségbe ütköztem, hogy a kimeneti feszültséget 2,5V alá nem lehet vinni, és az IC 1. lábán is 14,3V van a rajzon jelzett 9,9V helyett. Valakinek esetleg ötlet, merre kapirgáljak?
Kötheted sorba, csak akkor úgy fog viselkedni mint ami az első grafikonon van:
Bővebben: Link Tehát a durva poti állásától függően többet vagy kevesebbet fog szabályozni a finom poti. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2024
Szia alkotó! Akkor jól értem, egy 10k-s poti a durva, egy 1k-s poti a finom állító és ezek sorba vannak kötve.
Sziasztok. Lenne egy kérésem, kérdésem. Egy fórumtársunkkal bizniceltem vagy több mint tíz évvel ezelőtt a fényképen látható alkotó féle labortáp paneleket. A fórumtárs nevére már nem emlékszem de a cucc most került a kezem ügyébe újból. Gondoltam foglalkozni kellene vele már ennyi idő múltával és szétnézve itt a fórumon ugyan megtaláltam a kapcsolási rajzot de a fényképeket átnézve nem találtam hasonló paneltervet. Jó lenne befejezni de magamtól biztosan nem sikerül mert csak az alapokat értem az elektronikában. Örülnék ha valaki ránézne és véleményt mondana róla.
Sziasztok!
Megépítettem a Proli/alkotó féle 3A50V LPSU-t és sajnos nem működik tökéletesen. DC-ON módban a feszültség szépen állítható és az áramkorlát is működik. Viszont az áramkorlát piros ledje halványan folyamatosan világít 1,7V-t mértem a leden. Mikor az áramkorlát bekapcsol akkor erősebb lesz a fénye ekkor esik a leden 2V. Igazából működik, csak zavaró hogy halványan folyamatosan világít a piros led. Olyan ledet rendeltem, ami az alkatrészlistában szerepelt. A másik dolog hogy az E-FUSE egyáltalán nem megy. Amint átkapcsolom a zöld led kialszik, a folyamatosan világító piros led fénye erősebb lesz, de bárhogy állítom az áramkorlátot a kimenő feszültség 0 marad. BS250 helyett BC556-ot használok a megadott ellenállások változtatásával. A TL072 is elvileg TEXAS.
A "nem fog gyorsan megtörténni" nem a sebességre vonatkozott, hanem a karakterisztika sarkosságára.
Ha kitekintünk az ipari termelés felé, én azt látom, csak olyan készülékeknél volt elegendő 1 tranzisztor, ahol nem volt áramgenerátoros üzemállapot. Máshol az áram-hibajelet is legalább egy 741-es - DC-n nyílt hurokkal - fogadta, más készülékekben az lm324-re volt ez bízva. Még ekkora erősítés esetén is 10mV-10mA "lekerekítése volt az átmenetnek. A mászás másik kérdés, azért adtak meg mindennek régen legalább fél óra beállást.
Elbizonytalanodtam. Amire válaszoltál ott egy lm324-el működő tápról van szó, de a 723-at említed.
Szerintem ha egy tápegység képes stabil és állítható kimeneti feszültséget szolgáltatni (feszültséggenerátoros üzem), illetve képes áramgenerátoros módban is működni (állítható a kimeneti árammaximum), akkor már hívható labortápnak. De! és ez egy fontos DE. Nagy különbség lehet abban, milyen szélesek a határok, és milyen stabilak a működési paraméterek. Nyilvánvalóan az igények is eltérőek, de az amatőrök körében sok esetben nincs szükség nagy pontosságra, és komoly előny lehet az olcsó elkészíthetőség.
Elismerve, hogy ez nem egy kifinomult megoldásokkal teletűzdelt, végleteket hajszoló áramkör, a maga nemében helyt tud állni. Természetesen helyes működés esetén szó sincs összevissza ugráló áramkorlát jelzésről. Annak fényében érdemes értékelni, hogy minden feladatot egyetlen lm324 végez (nem mellékesen, a módosítások után jobb lett az eredmény).
Valóban célszerű nézelődni, de távolról sem egyszerű megtalálni az igazit. Részben nehéz felmérni mire is van szükség, másik részben sok bizonytalanság lehet egy-egy kapcsolás körül.
Sziasztok!
Megépítettem egy 723-ra alapuló 30V 1A tápot amit a BSS-en találtam. Sajnos nem vagyok vele teljesen elégedett, a fesz.szabályzás is lomha, lehet a 723 is hamis. Szóval inkább hanyagolom. Visszalapozva találtam itt egy kapcsolást ami nagyon szimpatikus az egyszerűsége miatt. Lásd csatolt kép. Viszont olvasom hogy ezzel is voltak problémák. Igazából csak az lenne a kérdésem hogy most melyik az utolsó alkotó féle táp? Mert már teljesen elvesztem a revíziók között. A 2.7.4-v2 lenne az utolsó? Vagy ennek is van javított változata?
Üdv mindenkinek. Megépítettem az alkotó félek 2.7.4 tápegységet. Tökéletesen működik. Azt szeretném kérdezni hogy 4db 2N3055 tranzisztor alkalmazásakor kell e valami módosítás a kapcsolásban.
Idézet: „Ilyen például a Pioneer - Proli007 - alkotó által közzétett 0-30V/0-3A táp is.” Ezt valaki becsatolná kérlek ![]() Érdekelne engem is.
Maga a toroid tökéletes lehet labortáp számára, de nem ehhez a kapcsoláshoz.
A TL081 abszolút maximális tápfeszültsége +/-18V, ( 36V ) A 30V egyenirányított, pufferelt feszültsége meg terheletlenül 42V körül van. Ez eleve sok, de a kapcsolásban a műveleti erősítő negatív tápfeszültsége -5,6V, amit egy zeneres stab ad. Vagyis az összes tápfesz 48V körülire adódhat, és ehhez még hozzájöhet a hálózati feszültség szórásából adódóan, akár +10-20% Vagyis ez a trafó ehhez nem jó. Válassz olyan kapcsolást, ahol a szabályozó erősítőknek a tápfeszültsége nem a teljes táp, hanem abból leosztott, zenerrel, vagy stabbal kialakított alacsonyabb fix tápfesz. Ilyen például a Pioneer - Proli007 - alkotó által közzétett 0-30V/0-3A táp is. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
Sajnos nem úszható meg az olvasás. Itt elég jól össze vannak foglalva az alap ismeretek megtestesülés
Kezdheted itt is a válasz keresést: Egyenirányítás Vagyis ha az alkatrészek elviselik a magasabb tápfeszt amit rá engednél akkor működhet. De ott van még az is hogy szinte duplájára emelnéd az áramot. Már a leírásban is írja hogy 3A-nál fűtenek a végtranzisztorok (ezért is duplázta meg), nagyobb 5,6A-nál ezek számának növelésével is számolni kell. Ekkora áramnál már ajánlott a ventilátoros hűtés is, aminek a tápellátását szabályozását is bele kell kalkulálni a projektbe. Analóg 3A műszer felbontása kb. 100mA, 30V-os felbontása pedig 1V, ezzel is érdemes számolni. Ha teheted érdemes elgondolkodni Pioneer / alkotó labortápján. Sokan megépítették, (többek közt én is) és használják megelégedve. Ha elakadsz az építésben nagyobb eséllyel kapsz hozzá segítséget, tekintve hogy sokan használják. Üdv
Lassan két éve vásároltam alkotó által tervezett labortápból egy példányt.
Most merült fel az igény, hogy nem elég a 3A hanem szükség lenne 6 amper körülre. Mit kellene módosítanom rajta? Jelenleg 5db FET van párhuzamoasan véleményem szerint az elég 6A hoz is. Esetleg a söntöt kell megváltoztatni? Segítségeket előre is köszönöm.
Sziasztok.
Összedobtam egy 723-as tápot. Pontosabban Ge Lee paneltervével (a proci hűtős változatot). Egyből indult, semmi gubanc. Áteresztönek 2SC3856 2darab meg BD140 es meghajtó. Ez volt itthon, bontott erősítőből gazdálkodtam. Minden alkatrész adott volt. Kimeneten terhellésre van kis hullámosság, csúcstól csúcsig 400mV - 1MHz. Ez gondolom nem vészes. Nem kezd fűrészelni a Low esr kondira ha rárakom a kimenetre mint az lm324 es tápom. Egyenlőre kísérleti verzió és jónak mutatkozik. Később lessz rendesen összerakva, dobozolva. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
Én nem mondanám vakvágánynak. Láttam benne fantáziát, így én is megépítettem. Persze alkotó is jelezte érdemesebb magasabb verziószámot megépíteni mert abban minden konstrukció hiba javítva lett.
Még keresgélek!
Szia!
Az lm324-nek az 1.es lábán mekkora feszültséget mérsz GND-hez képest ?
Javítás; Pioneer ttervei alapján készült, alkotó-s átrajzolat, 2.7.1
![]() ![]()
Sziasztok!
Két kapcsolással is szimpatizálok, mind a kettőt szeretném megépíteni. Az egyik a sokat emlegetett alkotó-s táp, a másik pedig ez a kapcsolás lenne. Mért adatok: Üresjárat: DC34,4V Terhelt: DC 32,9V Üresjárat 2200µF-dal: DC52,2V Terhelt pufferkondival: DC49,1V. Terhelésnek egy ízzót választottam. Keressek esetleg egy olyan transzformátort, aminek pufferelt terhelt feszültsége jobban illeszkedik a kapcsoláshoz? Üdv
Sziasztok.
Kérdésem lenne labortáppal kapcsolatban. alkotós táp Bővebben: Link Rendeleneségre figyeltem fel. Ha kondenzátort kapcsolok a kimenetre jelen esetben egy 470uf kondi akkor fűrészel a kimenet. (nem nevetni) Csatolom a szkóp fotót. Ez a jelenség egyik oldalon van jelen (kettős labortáp). lm324 cseréje nem hozott javulást. Amúgy minden működik, szabályoz, rendben van. Valami ötlet merre keresgélyek.? A rajzot nézve nem egy űrhajó de nem értek hozzá. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2023
Sziasztok!
Miképpen oldható meg, hogy két szeparált egymástól független tápegységet egy szabályzóval tudjak állítani. Alapnak az alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot használnám. Természetesen 2 db-ot. Szimmetrikus +- tápfeszültséget szeretnék létrehozni, illetve szükség esetén párhuzamosan kapcsolva. A sztereó potméter nem megoldás nagyon rossz az együtt-futásuk. Valamilyen elektronikus megoldás lenne jó. Az egyik oldal másolná a másik oldal feszültségét. Áramkorlát nem annyira lényeges de az se baj ha tudja. Természetesen kapcsolóval szét lehessen választani egymástól független tápokra. Üdv: Gábor
Üdv! Az alkotó féle 2.7.4.-es, 30V-3A -es labortápot építettem meg, duplán. A kérdésem az lenne, hogy lehet -e közös földel rendelkező trafót használni egyszerre két panelhoz? ...avagy egymástól független 26v~ szekunder-el rendelkező trafó kell hozzá?
Szeretném majd a két oldalt összekötni ,hogy legyen +, föld és - feszültségem, mondjuk erősítő indításhoz. Válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |